Bostadsbubblan – Så smäller den

By 7 september, 2017Börsblogg

Så smäller bostadsbubblan

Bopriser går ibland upp och ibland ned. Ibland smäller de. Gärna vid snabba förändringar i omvärlden. Bara lite högre boränta eller lite sämre konjunktur kan stressa fram en priskrasch. Och säg inte att du är förvånad. Det är som upplagt för smäll. Under tiden kan bara skydda med vår egen bo-krasch-kudde.

Källa: Så smäller bobubblan

Bostadsbubbla – Vad är det och har vi en i Sverige?

Varje dag när jag kollar av nyheterna inför min tradingdag så bombarderas jag av nyheter angående USA’s bostadskris. Man kan inte låta bli att undra när och om detta kommer till Sverige. Det vi ser mer och mer nu runtom i världen är att det ena landet efter det andra går in i en recession och USA faktiskt ser ut att återhämta sig lite grann nu. Vad jag vill komma till är att det ser ut som om USA än en gång ligger före i konjunkturen och att de flesta länder runt om i världen ser ut att gå i samma fotspår. Dock något år efter.

Bostadsbubbla

Bostadsbubbla

Gäller detta Sveriges bostadsmarknad också? Fastighetsaktier verkar ha korrigerat redan medan bostadspriserna fortsatt ligger förhållandevis stilla. Jag personligen är av den åsikten att ”what goes up must come down”.

Inte så illa som i USA…

Jag hoppas naturligtvis inte att det blir så illa som i USA där vissa hus har 1 Dollar som utgångspris nu. Jag är inte säker på att de flesta här hemma förstår vidden av det som händer i USA, (och i England faktiskt också till en viss del) men det är riktigt illa på sina håll. Hur skulle det kännas att ”äga” ett hus på 1 miljon och du har skulder på 2 miljoner. Är det ”cut your losses” som gäller där också?

Läste i DN en artikel av Johan Schuck där han skriver att svenska bostadspriser är mer övervärderade än flera europeiska länder samt även USA. Det skulle inte förvåna mig om det är så. Det som talar emot det lite grann är att regeringen, låneinstitut och fastighetsägare redan har förberett sig på en nedgång. Kanske kan fallet dämpas därför. Inte för att jag vet hur det skulle gå till men det som komma skall kommer inte överraskande i varje fall. Jag menar, jag är säkerligen inte ensam om att försöka att parera den eventuella smäll som kommer på bostadsmarknaden, det är väl en mänsklig egenskap att vilja skydda sig?

Om Ni är intresserade av det ovan så kan jag starkt rekommendera Peter Schiff i följande video. Mycket bra och intressant.

Bostadsbubbla i Sverige?

Riksbanken: Så ska Sverige klara bostadsbubblan

Vad är Bostadsbubbla?

Mäklartopparna: ”Bilden av en bostadsbubbla stämmer inte”

Bostadsbubblan

En bostadsbubbla är en typ av finanskris orsakad av spekulation i priset på småhus, fastigheter och bostadsrätter. Den kännetecknas av en stor, men i tid begränsad, avvikelse uppåt i priset på småhus och bostadsrätter jämfört med konsumentprisindex, KPI. Större eller mindre fastighetsbubblor tenderar att inträffa periodiskt med ca 20 års mellanrum, och bubblan kan vara både lokal och global.

USA, Spanien och Storbritannien sägs just nu befinna sig i effekterna av en fastighetsprisbubbla. Sverige har under mer än tio år haft en utveckling av bostadspriserna som till stor del stämmer överens med det förväntade förloppet under uppbyggnaden av en fastighetsprisbubbla.

Nationalekonomerna Karl Case och Robert Shiller har presenterat Case-Shiller index som ett sätt att beskriva bomarknadens värdering.


Sverige och en bostadsbubbla

Betraktar man Sverige från utlandet så ser det ut som att priserna på bostäder tryckts upp till bubbelnivåer. Det säger Jonathan Lye, direktör på finanskonsulten JCRA till Fastighetsnytt i samband med Business Arena i London.
– Om man tittar från utsidan så måste man säga att det är en bubbla, säger han.

Samtidigt noterar han att många inhemska svenska aktörer har en motsatt åsikt. I samband med ett seminarium på Business Arena i London sade analysföretaget Evidens vd Ted Lindqvist att det inte finns någon bubbla.

Den inflations-justerade prisuppgången på småhus i Stockholmsregionen är över 300 procent sedan 1996, enligt Ekonomifakta. Uppgången är i paritet med hur mycket börsen normalt stiger under en motsvarande period. I början av 1996 var dock reporäntan nästan 9 procent, vilket är den högsta nivån sedan den infördes. I dagsläget ligger den som bekant på minus 0,5 procent.

Nick Axford, som är global analyschef på CBRE, tycker också att priserna är höga men säger att situationen är långt ifrån unikt för Sverige.

– Mycket av efterfrågan vi ser på bostadsmarkaden är fokuserad till större städer där det typiskt sett är svårt att öka utbudet, så det är inte bara i Sverige och Stockholm som vi ser kraftigt stigande huspriser. Vi ser en stark tillväxt i huspriser i städer över hela världen, säger han.

Sverige ser ut att ha en bostadsbubbla