Civilingenjör eller Trader? (Del 2)

 day traderDel 1 hittar du här.

Jag bestämde mig ganska tidigt att det var det här jag ville jobba med på heltid. Jag började göra upp en plan. Jag bestämde att jag skulle jobba tills jag var en bestämd ålder för att sedan försöka mig på att leva som trader istället. Även om vägen inte varit spikrak till att arbeta heltid med detta så följde jag mitt beslut och har inte ångrat mig en sekund.

Varför skriver jag om det här då? Jo, vad jag vill komma fram till är att många som börjar med att handla på börsen tror att det är väldigt enkelt. Man skaffar sig ett konto, läser lite om något företag , kanske läser om någon strategi på nätet eller får någon rekommendation av någon om något kanonföretag för att sedan börja handla. Det är så lätt att börja på detta sätt men oj vad man fel man gör…

Man börjar ju inte operera som hjärnkirurg redan efter en vecka bara för att man tycker det är roligt och intressant. Detsamma gäller för börsen. Många har svårt att ta till sig detta att det krävs väldigt mycket tid och engagemang för att lyckas med aktiehandel. Faktum är att utbilda mig till Civilingenjör (5 år) var enkelt i jämförelse med att lära mig att tjäna pengar som trader på börsen.

Jag vill absolut inte avråda någon att börja handla på börsen. Tvärtom, det är världens roligaste jobb. Men se bara till att du har den rätta respekten för jobbet och att du lägger ner tillräckligt med tid för att lära dig.

Tycker du exv. att det är jobbigt eller onödigt att läsa en bok i ämnet så är yrket definitivt inget för dig. Detsamma gäller om den enda tiden som du spenderar på aktier är när du handlar på börsen. Den viktigaste tiden för att lyckas på börsen spenderas när börsen är stängd. Det är då som du gör din research och din analys.

Spara dina pengar och tid och gör någonting annat som passar dig bättre om du inte har det riktiga intresset och vill lägga ner den tid som är nödvändig för att lyckas.

Join the discussion 8 Comments

 • Suverän del 2. Kan bara hålla med. Verkligen bra skrivet. Då börsen är stängd jobbar med att ta fram vilka marknader som fått rejält med stryk och kan komma igen. Idag har jag köpt Invesco Gold & Precious Mtls A samt Handelsbanken Råvarufond. Sneglat åt Latinamerika & Östeuropa med Turkiet osv, men den marknaden är enligt min analys inte mogen att ta igen sig än. Många marknader har gått dåligt och det finns många som spådde denna korrigering. OMX på kort/medelång sikt negativ… lång sikt ännu positiv, men det kan ändras fort. Soliga Hälsningar från Umeå

 • Samuelsson skriver:

  Tack! 🙂

 • […] Civilingenjör eller Trader? (Del 2) […]

 • Sen hade jag blivit civilingenjör o struntat i aktietetrading hade jag varit ännu rikare ☺. Kallas läroplan ☺

 • Eller Läropeng ☺

 • Samuelsson skriver:

  Det är ju precis det det är. För varje misstag betalar men en summa och förhoppningsvis så gör man inte om det… 🙂

 • Jaa kan vara benägen att hålla med. Enda felet jag gjort är att jag om samma fel flera ggr. Köpt det som varit billigt, för att sen sälja då det blivit ännu billigare. Ofta tyvärr också köpt dyrt för att jag tänkt att trenden håller i sig, men just då viker trenden i motsatt håll. En sak har jag lärt mig…. Vi människor, vi gör så gott vi kan och vi fattar så fort som vi hinner. Tack för att du finns & ger mig tro, hopp & xxxxxx 🙂