Lite om daytrading

Den här typ av marknad som vi ser nu är en daytraders dröm och något som man bara går och väntar på och längtar efter. Min egen daytrading ser ofta ut så att det är ett fåtal dagar som är extremt bra och sedan finns det en hel del därimellan som det inte händer så jättemycket i min P&L. (Profit& losses) Det svåra med min typ av daytrading (och mångas) är att vara tålmodig, att kunna vänta på de rätta tillfällena.

Det gäller att inte försvinna ifrån för då kan du gå miste om just de där dagarna som är extra bra. Det kan vara stunder som det inte händer någonting, man bara sitter och tittar på alla ticks. Stirrar in i alla skärmar (12) och väntar på att få se någonting någonstans. Ni som läser min blogg vet att jag älskar intermarketrelationships, alltså samband mellan olika tillgångsslag.

Det kan många gånger vara ett fascinerande spel som pågår, på längre sikt är det lättare att upptäcka, på minutnivå kan det vara mycket svårt att skilja på ”noise” och riktig rörelse. Men det gäller att följa med att inte tappa uppmärksamheten. Många tror nog att daytrading är som att spela Counter Strike eller något annat aktivt TV-spel, men så är det inte.

Det är klart att det finns tillfällen då det är mycket aktivt, då man måste handla extremt snabbt, då en sekund kan betyda att man antingen är köttfärs eller en stjärna, det händer. Men den mesta tiden på dagen sitter man bara och väntar. Min bästa tid på dagen är annars öppningen, det är då jag tjänar 70-80% av mina pengar.

Det är ofta då som de stora institutionerna byter ägare. Stängningen eller den sista timmen kan vara riktigt marig, det är nog då jag är sämst. Det är lätt att luras in i falska ”moves”. Har aldrig riktigt fått till någonting bra strategimässigt den tiden på dagen. Då är det bäst att vara förnuftig och låta bli att trada helt.

Det är också någonting som kan vara extremt svårt många gånger, att hålla fingret från avtryckaren. Att inte trada. Det är lätt att ryckas med i falska breakouts att lyssna för mycket på nyhetsflödet och handla på intuition. Det är oftast ingen bra strategi, det bästa är att vara disciplinerad och följa den strategi som du satt upp innan.

Här glider vi in lite på ett annat ämne som är extremt viktigt. Trading journaler! När jag tar mig an nya traders så brukar jag alltid tala om hur viktigt det är att följa upp ditt arbete. Nu menar jag inte bara din statistik och dina siffror, dem är också viktiga men framförallt hur du själv tickar. Skall du lyckas med trading är det EXTREMT viktigt att du lär dig hantera dig själv, framförallt då dina negativa sidor.

Hur reagerar du under stress, när du är uttråkad, när du mår dåligt, när du är glad, när du har förlorat en massa pengar, hur reagerar du när du haft en kanondag. Det finns en enormt massa frågor som du måste söka svar på om du skall lyckas med trading, annars så kommer garanterat något av det att sätta en käpp i hjulet för dig.

Den värsta fienden eller motståndaren är inte som många tror, börsen. , den värsta och svåraste motståndaren som du har är du själv, du och ditt ego. Jag kan lova dig att det är många gånger som jag bara avskytt mig själv pga olika karaktärsdrag som jag har och som gjort att jag förlorat pengar. Trading är ett effektivt verktyg till att finna dig själv…på gott och ont.

Det gäller att identifiera detta hos dig och eliminera det från din trading. Se till att lägga upp din strategi/tradingplan så att du minimerar effekterna av dina sämsta sidor. Jag och min sambo har ett uttryck som vi använder om jag har haft en dålig dag där jag saboterat för mig själv eller inte gjort vad jag borde gjort och därför fått ta stora förluster. Balkongdagar kallar jag det. En dag då jag har lust att hoppa från balkongen… (Nu har jag visserligen ingen balkong men Ni förstår vad jag menar…)

Det blev som vanligt lite väl långt svamlande och jag imponeras av dig om du läst ända hit! 😉 Dags att krypa till sängs efter ett par hektiska men fantastiska dagar. Känns lite konstigt att säga det när jag vet att det är många som har det tufft just nu med sin aktier… Men vem vet, vändningen kanske var här idag? Mycket tyder på det.

Lycka till!

Dela gärna detta