Mats Qvibergs 18 råd till aktiesparare

Mats Qvibergs aktietips

Jag är ett stort fan av Mats Qviberg. Personligen tycker jag han är topp 5 av de vassaste finansmännen vi har i Sverige om inte den vassaste av alla. Enligt mig en otroligt underskattad finansguru. Hans Öresund är ett investmentbolag som är värt att hålla ögonen på. Avkastningen har varit fantastiskt de senaste åren.

Har du inte läst hans bok ännu så har du trevlig läsning framför dig. Boken om Q heter den. Längst ner en bild när jag sitter på Första klass loungen i Tokyo och läser hans bok. Här kommer 18 heta tips.

Aktieråd

Mats Qviberg

 1. Var optimist – världsekonomin växer ständigt och det finns mängder av möjligheter till bra affärer.
 2. Ta inte för höga risker. Investera i stabila bolag, inte i aktier som du hoppas ska bli raketer. Undvik förhoppningsbolag.
 3. Lägg inte alla ägg i samma korg. Diversifiera om möjligt.
 4. Sälj de aktier som gått dåligt och behåll dem som gått bra Tänk dig ditt aktiesparande som en prunkande trädgård, där du är trädgårdsmästaren. Man sparar inte ogräset och slänger inte nyutslagna blommor. Sälj det som som inte stiger. Det blir mindre skatt och dessutom blir du av med skit som tynger dig.
 5. Lyssna på din omgivning och var bra på att nätverka. Idéer till bra affärer kan komma från var som helst.
 6. Börsen styrs alltid av rädsla och girighet. När ingen är rädd brukar kulmen nås på börsen. När alla är rädda är det dags att köpa aktier igen. Ett trick är att sälja när man blir glad av sitt kontoutdrag från banken och köpa när man hatar att läsa näringslivsdelen i morgontidningen.
 7. Var rädd för och undvik lättja. Jobba hårdare än alla andra.
 8. Konsten är att kunna övervintra i nedgångar
 9. Att köpa aktier i investmentbolag är smartare än att köpa fonder. Du köper ofta aktien till en rabatt och du slipper förvaltningsavgiften. Du kan också lita på att bolagets ledning har ett enda mål i sikte: att göra så bra aktieaffärer som möjligt. Affärer som kommer aktieägare till del.
 10. Han sparar inte i aktiefonder men tycker att bland annat AVANZA ZERO är en riktigt bra fond. Den tar inte ut någon avgift.
 11. Undvik bankers råd. Ju mindre kund du är hos en storbank, desto sämre råd får du. Du betalar stora avgifter och får dåliga råd och din förvaltning styrs amatörmässigt.
 12. Använd hjärta, hjärna och mage i dina aktieanalyser. Hjärtat och hjärnan skall säga att börsen är på väg upp och framförallt magen skall känna att det är läge att köpa aktier.
 13. Var inte slarvig med dina pengar. Anledningen till att fler inte tjänar pengar på börsen tror han beror på att dom flesta är slarviga med sina sparpengar.
 14. Köp aktier i bolag som man tror på. Var långsiktig och peta inte för mycket i din portfölj. En eller ett par affärer om året brukar vara lagom.
 15. Han köper bara aktier  i bolag som han begriper sig på. Han låter sig inte förföras av förhoppningsbolag och han daytradar aldrig.
 16. Handla inte sönder din portfölj. Daytraders är inga hjältar utan förlorar oftast sina pengar förr eller senare. Gör inte samma misstag. Handla mindre ofta.
 17. Ha koll på vem som äger bolaget, vem driver det? Har du förtroende för dessa personer? Känner du förtroende för styrelsen? Det är bra om ordföranden är storägare i bolaget.
 18. Sätt ihop en portfölj med 10 bolag som du tror är vettiga investeringar. Behåll de som blomstrar, knipsa av de som vissnar.

Öresunds senaste aktieportfölj

//Informationen ovan har framförallt hämtats ur ”Boken om Q

Samuelssons Rapport - Mats Qviberg

Här sitter Samuelsson på Första klass loungen i Tokyo. Nästa anhalt Hong Kong med en bra (signerad) bok av Mats Qviberg.