MATS QVIBERG

 

.

Mats Qviberg – 18 tips till dig som handlar med aktier

Jag är ett stort fan av Mats Qviberg. Personligen tycker jag han är topp 5 av de vassaste finansmännen vi har i Sverige om inte den vassaste av alla. Enligt mig en otroligt underskattad finansguru. Hans Öresund är ett investmentbolag som är värt att hålla ögonen på. Avkastningen har varit fantastiskt de senaste åren.

Har du inte läst hans bok ännu så har du trevlig läsning framför dig. Boken om Q heter den. Längst ner en bild när jag sitter på Första klass loungen i Tokyo och läser hans bok. Här kommer 18 heta tips.

Mats Qviberg

Mats Qviberg

 1. Var optimist – världsekonomin växer ständigt och det finns mängder av möjligheter till bra affärer.
 2. Ta inte för höga risker. Investera i stabila bolag, inte i aktier som du hoppas ska bli raketer. Undvik förhoppningsbolag.
 3. Lägg inte alla ägg i samma korg. Diversifiera om möjligt.
 4. Sälj de aktier som gått dåligt och behåll dem som gått bra Tänk dig ditt aktiesparande som en prunkande trädgård, där du är trädgårdsmästaren. Man sparar inte ogräset och slänger inte nyutslagna blommor. Sälj det som som inte stiger. Det blir mindre skatt och dessutom blir du av med skit som tynger dig.
 5. Lyssna på din omgivning och var bra på att nätverka. Idéer till bra affärer kan komma från var som helst.
 6. Börsen styrs alltid av rädsla och girighet. När ingen är rädd brukar kulmen nås på börsen. När alla är rädda är det dags att köpa aktier igen. Ett trick är att sälja när man blir glad av sitt kontoutdrag från banken och köpa när man hatar att läsa näringslivsdelen i morgontidningen.
 7. Var rädd för och undvik lättja. Jobba hårdare än alla andra.
 8. Konsten är att kunna övervintra i nedgångar
 9. Att köpa aktier i investmentbolag är smartare än att köpa fonder. Du köper ofta aktien till en rabatt och du slipper förvaltningsavgiften. Du kan också lita på att bolagets ledning har ett enda mål i sikte: att göra så bra aktieaffärer som möjligt. Affärer som kommer aktieägare till del.
 10. Han sparar inte i aktiefonder men tycker att bland annat AVANZA ZERO är en riktigt bra fond. Den tar inte ut någon avgift.
 11. Undvik bankers råd. Ju mindre kund du är hos en storbank, desto sämre råd får du. Du betalar stora avgifter och får dåliga råd och din förvaltning styrs amatörmässigt.
 12. Använd hjärta, hjärna och mage i dina aktieanalyser. Hjärtat och hjärnan skall säga att börsen är på väg upp och framförallt magen skall känna att det är läge att köpa aktier.
 13. Var inte slarvig med dina pengar. Anledningen till att fler inte tjänar pengar på börsen tror han beror på att dom flesta är slarviga med sina sparpengar.
 14. Köp aktier i bolag som man tror på. Var långsiktig och peta inte för mycket i din portfölj. En eller ett par affärer om året brukar vara lagom.
 15. Han köper bara aktier  i bolag som han begriper sig på. Han låter sig inte förföras av förhoppningsbolag och han daytradar aldrig.
 16. Handla inte sönder din portfölj. Daytraders är inga hjältar utan förlorar oftast sina pengar förr eller senare. Gör inte samma misstag. Handla mindre ofta.
 17. Ha koll på vem som äger bolaget, vem driver det? Har du förtroende för dessa personer? Känner du förtroende för styrelsen? Det är bra om ordföranden är storägare i bolaget.
 18. Sätt ihop en portfölj med 10 bolag som du tror är vettiga investeringar. Behåll de som blomstrar, knipsa av de som vissnar.

Öresunds senaste aktieportfölj

//Informationen ovan har framförallt hämtats ur ”Boken om Q

Samuelssons Rapport - Mats Qviberg
Här sitter jag på Första klass loungen i Tokyo. Nästa anhalt Hong Kong med en bra (signerad) bok av Mats Qviberg.

Här kan du läsa om fler finansmän i Sverige och utomlands.

Du kanske också är intresserad av att läsa om följande finansmän?

Warren Buffetts 5 enkla tips för att lyckas med aktier

Gustaf Douglas

Christer Gardell – 7 tips till hur man lyckas med aktier

Tankar från en pitbull – Marty Schwartz | Market Wizards

John Templeton – 5 råd från en framgångsrik finansman

Så här skriver Wikipedia om Mats Qviberg.

Mats Qviberg är son till Marie-Anne och Arne Qviberg. Fadern var inköpare på General Motors Nordiska AB i Stockholm och modern ansvarig för bokföring och löner på Stiftelsen Sävstaholm. Han är​ yngre bror till Stefan Qviberg och tvillingbror till Tomas Qviberg. Han växte till tolv års ålder upp i Bagarmossen i Stockholm och därefter i Stora mossen i Bromma. Qviberg har ekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm och inledde sin finansiella karriär vid Aktiv Placering och Hägglöfs, efter att tidigt ha ägnat sig åt privata aktieaffärer. 1981 kom han till SE-banken, där han under åtta års tid arbetade som aktiemäklare för institutionella kunder, och därefter vid Carnegie. Qviberg byggde under denna tid upp ett rykte som skicklig aktiemäklare som drog in stora vinster, och när PK-banken 1988 köpte Carnegie ansågs Qviberg och kollegan Hans Mertzig utgöra en stor del av värdet i företaget.

I slutet av 1989 tog Sven Hagströmer, som redan hade företaget Hagströmer Fondkommission och hade en bakgrund inom Investor, kontakt med Qviberg och föreslog att de skulle starta ett gemensamt företag. På detta sätt grundades investmentbanken Hagströmer & Qviberg AB (senare omdöpt till HQ). 1991 köpte Qviberg och Hagströmer Investment AB Öresund och 1995 tog de över Custos. Den finansiella verksamhet som duon Hagströmer och Qviberg drev via dessa företag genererade stora vinster under 1990-talet och början av 2000-talet. Deras innehav var inriktade på svenska företag, och framför allt under 1990-talet på att dela upp de ägda verksamheterna i flera företag (”styckning”), då huvudmännen ansåg konglomerat var svårstyrda och ofta lägre värderade. Således kunde uppdelade, mer renodlade företag vara mer gynnsamma för aktieägarna genom att uppnå en högre värdering på börsen. Denna lönsamma hantering av innehaven gav också duon epitet som ”styckmästare”, ”slaktare” och ”företagspirater”. Under 2000-talet gjorde duon å andra sidan relativt sett mer investeringar i nya, växande småföretag.

I samband med Finanskrisen 2008 började HQ få ekonomiska problem, och 28 augusti 2010 återkallade Finansinspektionen banktillståndet för HQ Bank AB. Denna ”HQ-krasch” och efterföljande samarbetsproblem ledde till att finansmannaparet Sven Hagströmer och Mats Qviberg beslöt att gå skilda vägar efter drygt 20 år av gemensam verksamhet. Som en följd av detta delades Investment AB Öresund 2012 i två företag. Efter delningen kvarstod Mats Qviberg med familj som huvudägare i Öresund, medan Sven Hagströmer med familj blev huvudägare i det nybildade investmentföretaget Creades.

Mats Qviberg är gift med Eva Qviberg (född 1954) och far till investeraren Johan Qviberg (född 1981), Anna Engebretsen (född 1982) och Jacob Qviberg (född 1986).