Börsen är mer aktiv än på länge och mina portföljer går ner i värde. Inget kul naturligtvis men jag välkomnar volatiliteten. Bristen på rörelse har legat som ett vått täcke över börsen de senaste åren. Även om börsen gått upp mycket så har dom dagliga rörelserna varit allt tajtare och mindre. Det är en traders mardröm. Ju mindre  volatilitet desto mindre chans att karva ut en vinst från börsen. Nu har inte alla marknader varit lika tajta men aktiebörsen är viktig och sätter tonen på en stor del av finansmarknaderna. Just nu har vi mycket rörelse och större chanser till både vinst och förlust. Det är ett tvåeggat svärd men med tungan rätt i mun och nyttjandet av ”rätt” strategier kan det bli bra trading i slutändan.

Tittat vi långsiktigt på börsen så brukar även kluster av volatilitet som vi ser nu vara tecken på en annalkande botten. Det skulle i så fall innebära att vi skulle fortsätta uppåt från nuvarande nivåer. Känns det troligt? Nja, kanske inte men samtidigt vet jag som en gammal ”contrarian” att när det ser som mörkast ut och minst troligt att något sker så brukar det ske. Känns det igen? Jag skulle inte bli förvånade om det skedde igen. Vågar jag sätta några pengar på det? Njae, tror nog inte det.

Jag gillar mer mina mekaniska system med fasta regler som jag testat fram med statistik och som ger mig en indikation på vart saker och ting lutar. Vart lutar saker och ting egentligen nu då? Kortsiktigt så har vi faktiskt en stark edge uppåt om jag tittar i min kristallkula med blandade kvantitativa tester. Mer långsiktigt ser det lite mer dunkelt ut. Som vanligt är det svårt att veta och jag kan bara ge en halvkvalificerad gissning. Min kortsiktiga handel är inte diskretionär och inte mina långsiktiga investeringar heller. Jag tror inte långsiktigt på den approachen. Jag vill veta innan jag handlar vilka sannolikheter jag har för att tjäna pengar på något. Även om det inte alltid blir rätt så anser jag att slutresultatet är vida överlägset en manuell diskretionär approach.

Ja, och så är det påsklov mitt i alltihop också. Grabben har ledigt från skolan en vecka vilket jag alltid tycker är lika roligt. Det är i dessa stunder jag förstår hur bra jag har det med mitt jobb som hobby och möjligheten att få hänga med i mina ögon världens coolaste grabb när jag vill.

Läs mer om Livet som trader.