Strategier för din premiepension och PPM

Att göra ett aktivt val i premiepensionen – PPM – kan vara det som ger din tillvaro som pensionär en guldkant i framtiden. För att din premiepension ska bli så stor som möjligt krävs att fonderna du väljer ger en bra avkastning och har låga avgifter. Samuelssons Rapport erbjuder enkla strategier som gör det lättare för dig att välja.

Varje år får du det orange kuvertet i brevlådan. Det innehåller en sammanställning av din allmänna pension. En del av de pengarna kan du själv placera. Dina val kan komma att påverka hur stor din pension slutligen blir. Det kan vara lönsamt att se över hur du placerar dina premiepensionspengar – och det behöver inte ens vara svårt.

Vad är premiepension och vad är PPM?

  • Premiepensionen är den del i den allmänna pensionen som du själv aktivt kan påverka.
  • En del av den allmänna pensionen dit 2,5 % av din lön avsätts
  • Så länge du arbetar och betalar skatt kommer det varje år in nya pengar på ditt konto hos Pensionsmyndigheten.
  • Pengarna placeras i fonder som du kan välja själv.
  • Du kan ha upp till fem olika fonder  och du kan när som helst ändra dina fondval.
  • När du ska välja fonder första gången får du information från Pensionsmyndigheten.
  • Se hur mycket pengar du har på kontot i det orange kuvertet
  • Byt fonder via www.pensionsmyndigheten.se

Delar av lönen sätts av
Varje år avsätts 18,5 procent av lönen och andra skattepliktiga ersättningar till allmänna pensionen. Av dessa går 2,5 procent till premiepensionen (upp till ett maxbelopp av 7,5 inkomstbasbelopp => 406 700 kr år 2015).

Samuelssons Rapport erbjuder enkla strategier och fondportföljer som gör det lätt för dig att välja. Välj fonder efter hur lång tid du har kvar till pensionen och hur mycket risk du vill ta. Har du lång tid kvar tid till pensionen rekommenderar vi att du tar lite högre risk. Ska du snart gå i pension bör du ha pengarna i alternativ med lägre risk. Viktigt att du väljer en risknivå som du känner dig trygg med oavsett ålder. Samuelssons Rapport erbjuder strategier oavsett vilken ålder du har. Är du osäker på vad du skall välja så kontakta oss så hjälper vi till.

Hur gör jag för att se mitt PPM-innehav?
För att kontrollera ditt premiepensionskonto måste du istället logga in på pensionsmyndigheten.se. med din personliga kod eller e-legitimation. Har du inte längre kvar din PPM kod behöver du beställa en ny på Pensionsmyndigheten.se.

Hur går det till att välja för första gången?
Pensionsmyndigheten skickar automatiskt ut ett valpaket med valblankett och fondkatalog till alla som får välja för första gången. Utskicket sker någon gång under våren. På valblanketten skriver du in fondens nummer. Blanketten skickar du sedan in i det medföljande portofria svarskuvertet till Pensionsmyndigheten.

Vill du byta fonder?
Vill du ändra ditt premiepensionssparande vänder du dig till Pensionsmyndigheten.
När du byter fonder på premiepensionskontot och gör en vinst så är den inte skattepliktig. Du betalar alltså ingen skatt på det. Det finns heller ingen avkastningsskatt på premiepensionen, som det idag gör på privata pensionsförsäkringar.

När kan jag ta ut pengarna?
Du kan själv välja när du vill börja ta ut din ppm pension, dock tidigast vid 61 års ålder, någon övre åldersgräns finns inte. Ju tidigare du börjar ta ut premiepension desto mindre blir summan per månad. När du tar ut pensionen så beskattas den som inkomst av tjänst. Det är den enda skatt som belastar premiepensionen.

Följ gärna någon av våra PPM-portföljer där vi hjälper dig i dina premiepension fondval

PPM Offensiv
PPM Balans
PPM – Bra Fonder

Resultat för PPM portföljerna finner du här.