Så här enkelt är det att slå börsindex – 2015

By 28 april, 2015Livet som trader

Ja, hur gick det nu då med den där strategin som så simpelt skulle slå börsindex? Lyckades den med det de senaste 4 åren?

(Om ni inte visste det redan så är det extremt svårt att slå börsindex. Något som mycket mindre än 1% lyckas med.)

Strategin går ut på att man köper index när 50 SMA korsar UPP över en 200 SMA. Man säljer när motsatsen inträffar: 50 SMA korsar NER över en 200 SMA.

Du kan läsa om den första testen som jag gjorde här. Den är från 2011.

Som ni ser i nedan diagram så har Golden Cross fortfrande en bättre avkasting på 10,2% per år jämfört med 9,3% för Buy and hold. Däremot så har Buy and Hold kommit ikapp lite de senaste 4 åren men har gjort det med en drawdown som inte var så kul runt hösten 2011. Sådant är alltid svårare att genomlida än vad man tror när man tittar på ett diagram. Det skapar alltid stor ångest hos sparare. Golden Cross strategin sålde av när det blev som jobbigast och gjorde så att man kunde sova bättre under den perioden och med pengarna på banken istället.

Drawdown är fortfarande densamma som ni ser. 48,7% för GC och 72,6% för buy and hold.

OMX-Golden Cross

 

Så här enkelt kan det vara att slå index. Dessutom till mycket lägre risk än för Buy and Hold. På ett enkelt sätt får du bättre avkasting än börsen samt att du slipper genomlida de stora nedgångarna. Du slapp både IT-kraschen och Finanskraschen.

Många tror att det måste till något komplicerat för att göra detta men min erfarenhet är att det bästa oftast är det enkla. Problemet brukar istället vara att ha disciplin nog att följa din plan eller strategi i detta fallet.
Observera att ovan beräkningar inte har tagit hänsyn till utdelningar för någon av strategierna. Finns även risk för felberäkningar…  😉