Utländska investmentbolag – Mina favoriter (2018)

Utländska investmentbolag – Mina favoriter

Att spara i utländska investmentbolag är en strategi som ger många fördelar för både nya på börsen och de som varit med ett tag. Denna typ av bolag passar utmärkt som en utgångspunkt i ett framgångsrikt sparande.

Vad är ett investmentbolag?

Investmentbolagens affärsidé är att äga och utveckla andra bolag. Detta medför att en investering i ett investmentbolag, gör dig indirekt ägare till de aktierna som investmentbolaget äger. På detta sätt bygger de upp en aktieportfölj som vi som sparare kan investera i genom att äga aktier i investmentbolag. Att köpa aktier i ett investmentbolag kan därför liknas med att köpa andelar i en fond. Men det finns också stora skillnader jämfört med vanliga fonder. Investmentbolag tar inte ut några årliga avgifter eller så kallade förvaltningsavgifter vilket dom flesta fonder gör.

Utländska investmentbolag

Investmentbolag

Varför utländska investmentbolag?

De utländska investmentbolagen jobbar på samma sätt som de svenska investmentbolagen.  Den största anledningen till att köpa utländska bolag är diversifieringen. Att kunna investera i något som inte direkt följer den svenska börsen utan kanske kan gå upp när svenska bolag går ner och vice versa. En annan fördel är att du har mer att välja på. Många branscher finns inte ens i Sverige. Den svenska marknaden är ganska liten internationellt sätt och det kan vara bra att ha mer att välja på för att inte försöka lägga alla äggen i samma kort. Sverige är ett litet land och kan lätt påverkas negativt av vår omvärld.

Mina favoriter bland utländska investmentbolag

Starka ägarfamiljer

Ofta har de stora bolagen starka ägarfamiljer knutna till dom. Det kan i vissa fall ha gått i arv i generationer. Det är inte alltid fallet men det finns många exempel på det. Fördelen med detta som jag ser det är att du alltid har en engagerad ägare och i de flesta fall också duktiga företagare och entreprenörer som vet hur man utvecklar bolag. Jag tycker det är en stor fördel mot många mindre företag som kanske har en bra affärsidé men inte vet hur man driver ett företag.

Billig förvaltning

Huvudargumenten för investmentbolag är att de har låga kostnader. Ledningen för ett investmentbolag har ägarna som uppdragsgivare vilket är positivt om man jämför med exv. fonder som även måste ta hänsyn till fondbolagets ägare. investmentbolagens kostnad är normalt en 10-20% av avgifterna jämfört med förvaltningsavgiften hos de största fonderna. Lägg därtill även en avkastning som historisk varit långt mycket högre än de flesta tillgängliga fondalternativ. Investmentbolagens förvaltningskostnad är alltså vanligtvis väldigt låg, och i de flesta fall är den betydligt lägre än den årliga avgiften som tas ut av de vanliga fonder.

Aktieportfölj

Jag har flera investmentbolag i mina portföljer som jag driver på Samuelssons Rapport. Både svenska och utländska. Dom är en stark bidragande orsak till att avkastningen på portföljerna har varit så starkt.

Svenska Utdelningsaktier

Här är mina favoriter bland svenska utdelningsaktier. Du hittar även en lista med Svenska Utdelnings Aristokrater här.

Kuriosa

  • Sveriges största investmentbolag är Investor.
  • Världens största investmentbolag är BlackRock
  • Staten ville tidigare främja långsiktig företagsutveckling i Sverige; investmentbolag behövde därför inte skatta för reavinster. Ett riskkapitalbolag innehade inte denna skattebefrielse. Det före detta investmentbolaget Bure Equity tappade sin investmentbolagsstatus efter att i början av 2000-talet gjort många och snabba ändringar i sin aktieportfölj. Bolaget eftertaxerades därför också för de reavinster som gjordes. Numera heter bolaget Bure Equity.
  • Skillnaden mellan ett investmentbolag och ett riskkapitalbolag är stor. De s.k. riskkapitalbolagen fungerar oftast som rådgivare till en fond som i sin tur äger investeringsbolaget. Fonden i sin tur har ett stort antal investerare såsom amerikanska pensionsfonder. För att få status som investmentbolag måste företagen inneha värdepapperen under en längre tid.