Warren Buffetts 5 enkla tips för att lyckas med aktier

Warren Buffett

Warren Buffetts 5 enkla tips för att lyckas med aktier

De flesta är säkert väl bekanta med vem Warren Buffett är – men ett kort intro för dem som inte vet: Warren Buffett är en av världens mest framgångsrika affärsman och investerare. Berkshire Hathaway heter det företag som Warren Buffett har styrt och investerat genom. 2017 blev Warren Buffett rankad till världens näst rikaste man. Han har under sin karriär delat med sig av flera olika tips för att nå framgång, och vi har kort sammanfattat våra fem favoriter.

1. Jobba med din passion

Man kan jobba med vad som helst, och de flesta jobben lockar på grund av höga löner och bra förmåner. Warren Buffett menar på att om man arbetar med det man älskar, så kommer ett bra resultat att komma automatiskt. För att citera Warren Buffett direkt, så sa han även: ”När folk hittar sin sanna passion, så kommer deras liv att förändras”.

2. Ha en säkerhetsmarginal

Det kanske låter som en självklarhet – men använd dig alltid av en säkerhetsmarginal. Warren Buffett använde sig av en brometafor för att visa sin poäng: om man ska bygga en bro som ska kunna bära bilar för 10 000 kg, bygg den för 30 000 kg. Detta kan sen appliceras på investeringsaffärer – även om det låter som en bra affär så bör man precis som Warren Buffett använda sig av en säkerhetsmarginal, ifall det värsta händer.

3. Anställ rätt personal

Alla organisationer är uppbyggda av personal, det är ett måste för att få en organisation att gå runt. Det viktiga är dock att anställa rätt personal. Gör inte allt själv utan delegera arbetsuppgifterna till folk som vet vad dem gör. Det finns ingen miljardär som har gjort allting själv – allt görs med hjälp av ett lag, enligt Warren Buffett .

4. Våga lära dig av folk med mer erfarenhet

Det är inte ovanligt att entreprenörer vill göra allt själva, på sitt sätt. Warren Buffett menar dock på att kunskapen redan finns där ute, och man måste våga lära sig av andra för att själv lyckas. Han påpekar också vikten i att använda sig av en mentor, på samma sätt som ett fotbollslag använder sig av en ledare. Någon som kan visa dig hur man ska göra i situationer du själv inte vet om.

5. Utveckla dig själv – läs så mycket du kan

Det sista är mer ett allmänt tips som dock är ett av de viktigaste – läs så mycket du bara kan. Det är enkelt: ju mer du läser, desto smartare kommer du att bli. Du kommer också ta del av ny kunskap som förmodligen kommer att gynna dig i affärslivet. Det är ett enkelt steg att ta för att göra en stor förändring, och det är en gemensam faktor för många av världens största affärsmän. Warren Buffett  läser oerhört mycket dagligen. Både böcker och tidningar.

En sevärd videoom Warren Buffett:

Här kan du läsa om fler finansmän i Sverige och utomlands.

Du kanske också är intresserad av att läsa om följande finansmän?

Mats Qvibergs 18 råd till aktiesparare

Gustaf Douglas

Christer Gardell – 7 tips till hur man lyckas med aktier

Tankar från en pitbull – Marty Schwartz | Market Wizards

John Templeton – 5 råd från en framgångsrik finansman


Warren Buffett (född 30 augusti 1930) är en amerikansk Business Magnat, investerare, talare och filantrop som fungerar som ordförande och VD för Berkshire Hathaway. Warren Buffett anses vara en av de mest framgångsrika investerarna i världen och har en nettoförmögenhet på 84 miljarder US-dollar per den 3 juni 2018, vilket gör Warren Buffett till den tredje rikaste personen i världen.

Warren Buffett föddes i Omaha, Nebraska. Han utvecklade ett intresse för affärer och investera i sin ungdom, så småningom in i Wharton School vid University of Pennsylvania i 1947 före överföring och examen från University of Nebraska vid en ålder av 19. Warren Buffett gick vidare till examen från Columbia Business School, där han gjutna sin investering filosofi kring begreppet värde investera som var pionjärer av Benjamin Graham. Han deltog i New York Institute of Finance för att fokusera sin ekonomi bakgrund och strax efter började olika affärspartnerskap, inklusive en med Graham. Han skapade Buffett partnerskapet efter mötet Charlie Munger, och hans företag så småningom förvärvat en textil tillverkningsföretag som heter Berkshire Hathaway och tog sitt namn Warren Buffett för att skapa en diversifierad holdingbolag.

Warren Buffett har varit ordförande och största aktieägare i Berkshire Hathaway sedan 1970, och han har kallat ”Wizard ”, ”Oracle ”, eller ”Sage ” av Omaha av globala medier. Warren Buffett är känd för sin anslutning till värde investeringar och för hans personliga sparsamhet trots hans enorma rikedom. Forskning som publicerats vid universitetet i Oxford karaktäriserar Buffetts investerings metodik som faller inom ”grundare centra ”-definieras av en vördnad för chefer med en grundare tänkesätt, en etisk disposition mot aktieägar kollektivet, och ett intensivt fokus på exponentiellt värdeskapande. I huvudsak Buffetts koncentrerade investeringar skydd chefer från kortsiktiga påtryckningar på marknaden.

Warren Buffett är en anmärkningsvärd filantrop, har lovat att ge bort 99 procent av sin förmögenhet till filantropiska orsaker, främst via Bill & Melinda Gates Foundation. Han grundade ge Pledge i 2009 med Bill Gates och Mark Zuckerberg, där miljardärer lovar att ge bort minst hälften av sina förmögenheter. Han är också aktiv bidragande till politiska orsaker, efter att ha godkänt demokratisk kandidat Hillary Clinton i 2016 amerikanska presidentvalet; Han har offentligt motsatt sig politik, åtgärder och uttalanden av den nuvarande amerikanska presidenten, Donald Trump.

Warren Buffetts skrifter inkluderar hans årsberättelser och olika artiklar. Buffett erkänns av kommunikatörer som en stor berättelse-Teller, vilket framgår av hans årliga brev till aktieägarna. Han varnade för de skadliga effekterna av inflationen:

Den aritmetiska gör det tydligt att inflationen är en mycket mer förödande skatt än något som har antagits av våra lagstiftare. Inflations skatten har en fantastisk förmåga att helt enkelt konsumera kapital. Det gör ingen skillnad för en änka med sina besparingar i en 5 procent Passbook konto om hon betalar 100 procent inkomstskatt på hennes ränteintäkter under en period av noll inflation, eller betalar ingen inkomstskatt under år av 5 procent inflation.

— Warren Buffett , Fortune (1977)
I sin artikel ”superinvesterare Graham-och-Doddsville ”, motbevisas den akademiska effektiv marknad hypotesen, att slå S&P 500 var ”Pure Chance ”, genom att belysa de resultat som uppnåtts av ett antal studenter i Graham och Dodd värde investering skola av tanke. Förutom sig själv, Warren Buffett heter Walter J. Schloss, Tom knapp, Ed Anderson (Tweedy, Browne LLC), William J. Ruane (Sequoia fond, Inc.), Charles munger (Buffett egna affärspartner i Berkshire), Rick Guerin (Pacific partners, Ltd), och stan Perlmeter ( Perlmeter investeringar). I sin november 1999 Fortune artikel, varnade han för investerarnas orealistiska förväntningar:

Låt mig sammanfatta vad jag har sagt om aktiemarknaden: Jag tycker det är mycket svårt att komma med ett övertygande fall att aktier kommer att under de kommande 17 åren utföra något liknande-något liknande-de har utfört under de senaste 17. Om jag var tvungen att välja den mest sannolika avkastningen, från uppskattning och utdelning i kombination, att investerarna i aggregerade-upprepa, samlade-skulle tjäna i en värld av konstanta räntor, 2% inflation, och de som någonsin sårande friktionskostnader, skulle det vara 6%!

— Warren Buffett , Fortune (1999)
Index fonder och aktiv ledning
Mot hans senare liv, särskilt efter den globala finansiella krisen 2007-08, Warren Buffett blev en alltmer vokal kritiker av aktiv förvaltning, dvs fonder och hedgefonder. Buffett är skeptisk att aktiv förvaltning och stock-picking kan överträffa marknaden i det långa loppet, och har meddelat både enskilda och institutionella investerare att flytta sina pengar till lågkostnads indexfonder som spårar breda, diversifierade aktiemarknadens index. Buffett sade i ett av sina brev till aktieägarna att ”när biljoner dollar hanteras av Wall Streeters tar ut höga avgifter, kommer det oftast vara chefer som skördar uppdimensionerade vinster, inte kunderna. ” i 2007, gjorde Warren Buffett en satsning med många chefer att en enkel S&P 500 Index Fund kommer att överträffa hedgefonder som tar ut orimliga avgifter. Genom 2017, index fonden överträffade varje hedgefond som hade gjort satsningen mot Buffett med en betydande marginal.

Join the discussion One Comment