January 13

Afrikas 10 största städer – Störst stad i Afrika

Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson

I Afrika bor det över en miljard människor, men var bor egentligen alla invånare? Svaret är att 25 % bor i städer och resten på landsbygden. Med det svaret i åtanke är det dags att se om du koll på vilken den största staden i Afrika är. Afrika är för många en mer okänd kontinent, men här finns det mängder av livliga byar och frodande storstäder som växer i snabb takt. De största städerna i Afrika har ett stort invånarantal och här är det liv och rörelse dygnet runt. Låt oss kika på vilka miljonstäder i Afrika som är allra störst, sorterat efter antalet invånare.

Plats 10: Johannesburg

Johannesburg i Sydafrika kniper den tionde platsen på listan över Afrikas största städer efter folkmängd.
Detta gör staden med sina 4 400 000 invånare. Detta enligt en beräkning som utfördes 2019. Staden är landets största stad och även en av de rikaste delarna av Sydafrika. Johannesburg är en stad dit många turister kommer och här hölls bland annat FIFA World Cup under 2010. Staden grundades 1886 då man hittade extremt stora mängder guld i området.

Plats 9: Addis Abeba

Addis Abeba hamnar på nionde plats över Afrikas största städer. Addis Abeba ligger i Etiopien och har ett invånarantal på 4 600 000 miljoner människor. Addis Abeba ligger i Östafrika och här har den Afrikanska Unionen sitt huvudsäte. Staden har ibland smeknamnet Afrikas politiska huvudstad då den är betydelsefull för ekonomi, diplomatik och historia. Ungefär 80 % av stadens invånare tros bo i slumområden, dock har staden ändå en relativt låg nivå av kriminalitet.

Artiklar också på Samuelssons Rapport.
Missa inte artiklar vi gjort om:
utdelningsaktier
bra fonder
bra aktier
indexfonder
Aktier

Plats 8: Alexandria

På en ärad åttonde plats över Afrikas största städer efter folkmängd hittar vi Alexandria. Stadens namn kanske klingar bekant. Alexandria ligger i Egypten och har varit en historiskt viktig stad. I Alexandria fanns en gång i tiden det äldsta biblioteket i världen, vilket påvisar dess betydelsefulla plats i historien. Här bor det 5 200 000 miljoner invånare. I Alexandria hittar du många viktiga byggnader, bland annat Montaza Palace och Alexandriabiblioteket. I Alexandria finns det dock inte bara historia, här finns även naturgasfyndigheter och ett viktigt turistcentrum.

Plats 7: Abidjan

Abidjan som ligger i Elfenbenskusten är kontinentens sjunde största stad med sina 5,980 000 miljoner invånare. På Afrikas västra kust vid det som kallas för Afrikas horn ligger denna stad placerad ända sedan 1930-talet. Det som gjort att Abidjan vuxit till en sådan jättestad är bland annat dess viktiga hamn vid Atlantkusten där konstant handel pågår. I Abidjan talas det franska efter dess att Frankrike haft kontroll och makt över landet.

Plats 6: Mogadishu

Afrikas sjätte största stad är Mogadishu som ligger i Somalia. Denna stad har 6 000 000 miljoner invånare. Mogadishu är landets huvudstad och ligger vid kusten vid det Somaliska havet på Afrikas östra sida. I stadskärnan bor det över två miljoner människor och precis som i många andra afrikanska städer bor den stora delen av Mogadishus invånare i slumområden.

Plats 5: Nairobi

Huvudstaden i Kenya som är Afrikas femte största stad. Det är såklart Nairobi vi talar om. I Nairobi bor det 6 550 000 miljoner invånare enligt en beräkning gjord 2016. Floden som flyter genom staden har gett Nairobi dess namn, floden heter nämligen Nairobifloden, något som betyder ”kallt vatten”. Staden kallas ibland för ”Den gröna staden i solen”, vilket skvallrar om dess natur.

Nairobi är en gammal kolonialstad från 1899 och här finns tusentals kenyanska företag och även en stor mängd internationella företag.

Plats 4: Luanda

På fjärde plats över Afrikas största städer finner vi Luanda som ligger i Angola. Luanda är landets största stad med sina 8 069 600 miljoner invånare i storstadsområdet. Staden har funnits ända sedan 1576 och ligger längs med Atlantkusten. Här talas det portugisiska, vilket är en kvarleva från kolonialtiden. Staden är dessutom en av de äldsta kolonialstäderna i Afrika.

Luanda är en viktig stad för sin stora hamn, men också för att den är ett stort administrativt center. I stadens industrier framställs det jordbruksprodukter, drycker, tyger med mera. Stadens klimat lovar sol och värme året runt med en längre regnperiod under vintermånaderna.

Plats 3: Kairo

Kairo är den stad som hamnar på tredje plats över de befolkningsmässigt största städerna i Afrika. Enligt siffror från 2018 bor här 9 500 000 miljoner människor. Kairo är huvudstaden i Egypten, och även dess största stad. Dessutom är Kairo den största staden i arabvärlden och ett populärt turistmål.

Från Kairo har du nära till de berömda Gizapyramiderna i Egypten och staden är benämns ofta när man talar om det antika Egypten som är en viktig del av världshistorien. Kairo ligger nära floden Nilen och kallas ibland för ”Staden av tusen minareter”, vilket skvallrar om de flesta invånares religion. Kairo är dessutom Afrikas största stad om man ser till ytan med sina 17 267 km2, vilket är bra med tanke på hur snabbt stadens befolkning växer.

Relaterade Inlägg på Samuelssons Rapport.
Läs gärna också våra inlägg om:
aktieportföljer
preferensaktier
swingtrading
daytrading
Fonder

Plats 2: Kinshasa

På andra plats över störst länder i Afrika efter folkmängd är Kinshasa som ligger i Kongo-Kinshasa. Kinshasa är landets huvudstad och här beräknas det bo hela 11 860 000 miljoner invånare enligt en beräkning från 2016.  Staden ligger längs med Kongoflodens södra strand i Centralafrika och relativt nära Atlantkusten.

Kinshasa har funnits ända sedan 1881, då staden grundades. Här finns allt från lyxiga bostadskvarter och affärsområden till utbredda kåkstäder. I Kinshasa finns även en stor hamn i floden för färjor och fartyg. I staden framställs allt från cement till svavelsyra och dessutom finns ett oljeraffinaderi. Om du vill besöka Kinshasa finns här alltid bra väder. Kinshasa ligger nämligen beläget i den tropiska klimatzonen, vilket innebär att det här råder sommar året runt.

Plats 1: Lagos

Den största staden i Afrika mätt i folkmängd är Lagos, huvudstaden i Nigeria. I Lagos storstadsområde bor det inte mindre än hela 21 320 000 miljoner människor, allt efter en folkräkning gjord år 2019. Lagos är dessutom en av de snabbast växande städerna i världen med en uppskattad tillväxt på 2 – 3 % om året. Staden är lika stor som om du skulle trycka in hela Sveriges befolkning gånger två i en och samma stad.

Lagos ligger på Afrikas horn i Västafrika med en kustremsa mot Atlanten. I den innersta stadskärnan bor 6 miljoner av de totala 21 miljonerna i staden. Lagos är inte vilken storstad som helst, det är också ett snabbt växande ekonomiskt centrum, något som är lika viktigt för Nigeria som för hela världen. Samtidigt har staden problem ed kriminalitet och en majoritet av invånarna bor i slumområden.

Sydamerikas 10 största städer – Störst stad i Sydamerika

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta