BLOGG

SWINGTRADING ONLINEKURS – Nu live!

SWINGTRADING KURS

NYHET! – Onlineutbildning i swingtrading – NYHET!

Utbildningsnivå: Grundkurs för nybörjare och för dig som hållit på ett tag
Längd: 12 månaders access till onlinematerialet. (med möjlighet till forsättning)
Pris: 3995 kr inkl. moms  (exkl för företag)
Support: Obegränsad mailsupport.
Startdatum: Direkt – du jobbar i din egen takt. Du får tillgång till kursen omedelbart efter betalning. Inga väntetider.

Läs mer om kursen här

 

Kontakta oss vid frågor: Har Ni några frågor om utbildningen så klan ni maila oss på:    tradingkurs (snabelA) samuelssonsrapport.se

 

Jag vill gärna köpa Swingtradingkursen

 

Du kommer att lära dig detta i swingtradingutbildningen:

  • Vilken mäklare skall jag välja? Är Avanza eller Nordet bäst? Kanske någon annan?
  • Lär dig att handla med de strategier som ingår i denna trading utbildning
  • Hur utvecklar en tradingplan som passar din personlighet
  • Vilka marknader passar just dig bäst att handla på?
  • Psykologi, hur påverkar det ens trading och hur bör man tackla detta?
  • Hur väljer man aktier att swingtrada när det finns tusentals att välja bland?
  • När köper man?
  • Positionsstorlek. Vi går igenom varför det är så viktigt.
  • När säljer man för att maximera sin vinst?
  • Följande tradingprogram kan användas: Multicharts, Tradestation, Hitta kursvinnare, Excel och ProRealTime. (olika datum för release)
  • Hur bestämmer man hur mycket man skall köpa? Skydda ditt kapital.  (Money management och Risk management)
  • Vilka indikatorer är dom bästa för swingtrading?
  • Plus mycket mycket mer…!

Information om Samuelssons Rapport och oss.

En algotradingelev berättar om utbildningen och hur det gick efteråt – (1 år senare)

nasdaq daytrader

En algotradingelev berättar om tiden efter algoutbildningen

Hej!

Mitt namn är William och jag hade turen att stöta på Håkans hemsida (Samuelssons Rapport) i slutet av 2017. I början var jag skeptiskt. Trading är ett ämne som tenderar att dra till sig lurendrejare av många slag, och av erfarenhet visste jag att försiktighet är den bästa medicinen mot att bli lurad.

Jag fortsatte att läsa på Samuelssons Rapport och blev alltmer imponerad av den uppriktighet som genomsyrade allt som publicerades. Visserligen var artiklarna ibland något slarvigt skrivna, men innehållet var alltid av det bästa slaget. Tillsammans med den brutala uppriktigheten över vad trading egentligen är och avsaknaden av löften om ”guld och gröna skogar”, gjorde det att jag tillslut fattade mod att kontakta Håkan personligen för att höra mer om hans kurser. Jag var speciellt intresserad av algotrading, och vi kom fram till att Algotrading professional-paketet var det bästa för mig.

Vi påbörjade vi våra samtal och jag fick mina strategier. I mitt fall var det lite annorlunda än med de flesta som går Håkans utbildningar, har jag fått höra i efterhand. Jag är en mycket energisk person, och faktum var att jag hade lärt mig en stor del av den teori som Håkan brukar lära ut, på egen hand. Med tanke på att utbildningen är skräddarsydd var detta inget problem, och vi kunde istället gå igenom mer avancerade koncept!

Nu i efterhand inser jag hur otroligt billigt algotradingpaketet var. Idag, ett år efter att jag började trada, har jag tjänat tillbaka den summan nästan tiofalt. Otroligt prisvärt, och en kickstart på vilken algotrading-karriär som helst. Man skall inte underskatta hur långt tid det tar att finna bra strategier! Nog för att du kan finna en strategi inom en rimlig tidsperiod. Det som tar tid är att få nog med förtroende för dina strategier för att kunna handla dem live!

Håkan som mentor

Även om jag kunde en hel del av det som skulle läras ut, kan jag inte nog sätta emfas på hur viktig det har varit för mig att ha någon att bolla idéer och funderingar med. På internet finns det oerhörda mängder information, och det är nästan oundvikligt att inte bli förvirrad av alla motstridiga uppgifter. Med hjälp av Håkan har jag kunnat sortera bort falsk och rentav skadlig information, och istället fått ta del av en erfaren traders perspektiv på saker och ting. Idag inser jag att det har varit helt ovärderligt för mig! Jag har sparat flera år av att försöka och misslyckas genom att ta del av Håkans kunskaper och goda råd!

Var är jag idag?

Efter utbildningen spenderade jag oerhörda mängder med tid på att bygga strategier. Det är mycket tufft, men efter att ha byggt snart 200 strategier – av vilka de flesta inte kommer att gå att handla, vilket är alldeles normalt – har jag lärt mig oerhört mycket! Min trading håller nu på att expandera till allt fler marknader allteftersom att mina strategier passera robusthetskraven som jag har fått lära mig av Håkan!

Rekommenderar jag Håkans Algotradingkurs?

Ja! Jag törs säga att Håkan är den mest, eller i alla fall en av de mest kunniga traders vi har i Sverige. Att få lära sig trading från honom har varit mycket givande!

Man skall dock inte gå in med förväntningen att man ska kunna trada ”lite vid sidan om” och göra enorma vinster. Trading är mycket tidskrävande om du vill ha de höga avkastningar som många drömmer om.

Hursomhelst. Om du är redo att lägga ner din själ i tradingen, kan jag inte nog rekommendera Håkans kurs. Den har varit ovärderlig för mig, och jag tror också att den kommer vara det för dig!

//William

(Är du intresserad av Algotradingutbildningen och vill komma i kontakt med William så kan du maila Samuelssons Rapport om det)

Vad menas med värdeinvestering?

värdeinvestering

Vad menas med värdeinvestering?

Värdeinvestering är en investeringsstrategi som bygger på att hitta aktier med ett pris som ligger under deras egentliga värde.

En investerare som ägnar sig åt värdeinvesteringar inser att marknaden ofta överreagerar. Istället för att dras med i masshysterin och jaga ett stigande pris försöker värdeinvesteraren hitta köptillfällen som baseras på fundamental analys av aktier. Enligt denna strategi inträffar inte sällan de bästa köptillfällena när börsen mår som sämst.

Warren Buffet är vår tids mest kända värdeinvesterare. Själva grunden för denna investeringsfilosofi lades av Buffets mentor, Benjamin Graham.

Så här fungerar värdeinvestering

Värdeinvestering börjar med att ta reda på hur mycket de aktier som du funderar på att köpa är värda. När du vet värdet kan du bedöma om dagens pris är bra eller om aktien är för dyr.

Precis som du förmodligen gärna köper varor på rea kan du som värdeinvesterare hålla utkik efter fynd på aktiemarknaden.

En värdeinvesterare vet att aktiernas pris fluktuerar. Marknaden är nästan manodepressiv och tar ut svängarna för mycket i både uppgång och nedgång. Detta är något som man kan utnyttja till sin fördel om man kan räkna ut vad en aktie egentligen är värd.

När man ägnar sig åt värdeinvestering försöker man hitta aktier som marknaden underskattat. Genom att köpa in sig i sådana bolag och ha ett långsiktigt perspektiv på sina investeringar är tanken att det kommer att löna sig i längden. Förr eller senare ”inser” marknaden sitt misstag.

En värdeinvesterare lägger stor vikt vid den egna analysen av olika bolag. Att följa massorna är inget för en värdeinvesterare.

 

Vad menas med värdeinvestering

Vad menas med värdeinvestering

 

Warren Buffet – vår tids största värdeinvesterare?

En av de samtida mest kända investerarna som ägnar sig åt värdeinvestering är Warren Buffet. Hans nästan nonchalanta – eller stoiska – attityd inför marknadens svängningar kan få symbolisera mycket av det som värdeinvestering innebär. Warren Buffet är känd för sin långsiktighet i sina investeringar och för att försöka identifiera vilka bolag som verkligen är värda att investera i.

Buffets och andra värdeinvesterare tänker att de vill äga ett bolag för de kvaliteter som bolaget uppvisar, inte för att priset råkar stiga. Många värdeinvesterare ser sig själva som delägare i bolaget och engagerar sig i det, snarare än att betrakta aktien som ett abstrakt värdepapper i mängden.

En investeringsfilosofi med stabil teoretisk grund

Warren Buffet må vara mest känd för de flesta idag, men det var hans mentor Benjamin Graham som ”uppfann” begreppet värdeinvestering. Graham lade tillsammans med sin professorskollega David Dodd de teoretiska grunderna för värdeinvesteringar vid Columbia Business School 1934. Konceptet fick allmän spridning 1949 när Graham släppte sin bok ”The Intelligent Investor”.

Värdeinvestering enligt Graham

Enligt Benjamin Graham ska man börja med att räkna ut en akties egentliga värde (”intrinsic value” på engelska). Så här såg formeln ut från början:

Det egentliga värdet = vinst/aktie x (8,5 + 2 x företaget långsiktiga tillväxttakt)

Siffran 8,5 i ekvationen kommer från att ett bolag utan tillväxt har ett P/E-tal på 8,5 enligt Graham. Senare lade Graham till den riskfria räntan till ekvationen.

Flera begrepp

Idag finns kanske den största nyttan med Grahams teori i värdeinvesteringens essens: att hitta bolag som säljs till ett rabatterat pris på börsen. Investerare använder olika sätt för att identifiera sina investeringscase. Gemensamt för värdeinvesterare är att man utgår från företagens fundamentala data. Hit hör balansräkningen och nyckeltal som kan tas fram ur denna. Hit hör även affärsidé, marknadsföring, konkurrenssituation och ledarskap. Låt oss titta på några exempel!

P/E-tal

Ett av de vanligaste nyckeltalen bland värdeinvesterare är P/E-talet. Det består av aktiepriset dividerat med vinsten per aktie. När priset på aktien stiger gör även P/E-talet det. Ofta när man talar om höga och låga värderingar på börsen eller i enskilda bolag är det P/E-talet man pratar om.

P/B-tal

P/B-talet används kanske inte lika ofta av gemene man som P/E-talet, men är populärt bland värdeinvesterare. Det fungerar på ett liknande sätt som P/E-värdet. Istället för att sätta aktiepriset i förhållande till vinsten jämför man det med det bokförda värdet (”book value”) i företaget. Tanken med P/B-talet är att man kan använda det för att hitta bolag som säljs billigare än bolagets bokförda tillgångar, eller i varje fall billigt i förhållande till tillgångarna.

NCAV

NCAV är en förkortning av Net Current Asset Value. På svenska kallas det för Nettoomsättningstillgångar. Detta värde motsvarar omsättningstillgångarna minus skulderna. Om bolaget skulle likvideras är det ungefär NCAV man skulle kunna få ut. Om en aktie är billigare än NCAV är det med andra ord ett tecken på att den är mycket billig.

Säkerhetsmarginal

Värdeinvesterare brukar söka efter aktier där det finns en stor säkerhetsmarginal. Det skapar utrymme för vissa felberäkningar utan att investeringen blir värdelös. En värdeinvesterare gör med andra ord inte en snäv beräkning och satsar sina pengar utan lägger först på en säkerhetsmarginal på beräkningen innan man är beredd att satsa. I praktiken innebär det att köpa bolag som är ännu billigare än vad som anses vara billigt.

Så bygger du en portfölj för dina värdeinvesteringar

Värdeinvesterare som Warren Buffet gör detaljerade analyser av de bolag som de investerar i. Det innebär i hans fall bland annat att lusläsa balansräkningarna och olika nyckeltal.

Ett snabbare sätt att bygga en aktieportfölj med värdebolag i är att använda sig av en kvantitativ strategi. Två kända kvantitativa värdestrategier är den Magiska Formeln och Dogs of the Dow.

Här är ett annat enkelt exempel:

 1. Använd en aktiescreener och sortera alla börsens aktier efter ett värdemått, t.ex. P/E, P/B eller NCAV.
 2. Köp de 10-20 billigaste aktierna (gärna genom att sprida ut inköpen över olika sektorer)
 3. Gör en ny screening efter ett år och byt ut de aktier som inte längre är billigast.

Böcker om värdeinvestering

Dessa är några av de mest kända böckerna om värdeinvestering:

 • The Intelligent Investor – Benjamin Graham
 • The Little Book That Beats the Market – Joel Greenblatt
 • The Little Book of Common Sense Investing: The Only Way to Guarantee Your Fair Share of Stock – John Bogle
 • Strategic Value Investing: Practical Techniques of Leading Value Investors – Stephen Horan, Robert Johnson and Thomas Robinson
 • The Warren Buffett Portfolio: Mastering the Power of the Focus Investment Strategy – Robert G. Hagstrom

Dessutom är Warren Buffets brev till aktieägarna i Berkshire Hathaway en guldgruva för värdeinvesterare.

Nackdelar med värdeinvesteringar

Det finns även aspekter av värdeinvesteringar som kan vara till nackdel:

 • Värdefälla: Det kan finnas andra anledningar än att marknaden reagerar irrationellt till att ett bolag är lågt värderat. Djupa finansiella problem kan till exempel göra att det blir till en så kallad värdefälla. Värdeinvesterare kan lockas av det låga priset, som dessvärre kanske aldrig återhämtar sig.
 • Få tillväxtaktier: Det är få värdeaktier som samtidigt är tillväxtaktier. Tillväxtbolag ger ofta en högre avkastning eftersom de växer. Dessa bolag missar man ofta med en värdestrategi.
 • Timing: En billig aktie kan ofta bli ännu billigare. Det kan ta flera år innan marknaden vänder.
 • Otydligt: Olika investerare har olika kriterier för vad som är en värdeinvestering. Samma data kan leda till olika slutsatser kring vad det egentliga värdet är.

Sammanfattning

Med värdeinvestering menas att hitta aktier som säljs till ett pris som är lägre än det egentliga värdet i bolaget. Det handlar om att hitta aktier på ”rea”. Tanken är att dessa aktier kommer att stiga i pris i takt med att marknaden inser deras värde.

 

Samuelssons Rapport

FLER ARTIKLAR

Här hittar du fler artiklar på Samuelssons Rapport om, Investeringar, Trading, Kryptovalutor och Privatekonomi.

Investera i aktier – (med resultat sedan 2008) 

Våra aktie- och fondportföljer startade redan 2008. Sedan dess har hundratals medlemmar tagit del av en mycket bra avkastning i våra portföljer.

Samuelssons Rapport