FINANSBLOGG

Världens Största Börser – Vilka Aktiebörser är Störst (Topplista)

Största aktiebörserna i världen

Världens största börser

New York Stock Exchange, grundad år 1792 är världens största aktiebörs. 2017 återfanns ungefär 40% av världens samlade börsvärde på NYSE. 60% av de största företagen i världen är dessutom listade på NYSE. NYSE har ett marknadskapital på 30 biljoner dollar samt har 2019 över 2800 företag som handlas dagligen.

Över hela världen pågår handel på aktiebörser med diverse värdepapper. Så väl aktier, derivatprodukter, certifikat och valutor byter händer i en ständigt pågående jakt på stigande rikedom. Men vilken aktiebörs är den största i världen? Läs vidare för att se den kompletta Topp-10 listan för börser i världen.

10. Bombay Stock Exchange

Världens tionde största börs hittar vi i Indien, Mumbai. Inte konstigt att denna börs har vuxit sig stor och etablerat ett starkt rykte. Det är nämligen den äldsta existerande asiatiska börsen, grundad 1875. 2018 utgjordes börsen av hisnande 5749 företag vilket innebär att det är världens största aktiebörs sett till antal listade bolag. Dessa är främst små och medelstora företag.

9. Toronto Stock Exchange

Största aktiebörserna i världen

9. Toronto Stock Exchange

Ett land som ofta faller i glömska när finans och aktier kommer på tal är Kanada. Att ligga granne med världens finansiella motor, USA, hjälper inte marknadsföringsavdelningen på Toronto Stock Exchange. Bland de stora bolagen som finns listade här återfinns de stora kanadensiska bankerna likväl som företag vars huvudsakliga affärsidé involverar råvaror. Aktiebörsen i Toronto har en lång historia, grundad 1852.

8. Shenzhen Stock Exchange

I takt med det ökade behovet av finansiering öppnades aktiebörsen i Shenzhen upp under tidigt 90-tal. 1990 öppnade denna börs, idag den näst största i Kina. Precis som den handelsplattform är bolagen som återfinns där i regel unga. För investerare med intresse för tillväxtbolag och företag med verksamhet i tech-sektorn är Shenzhen Stock Exchange en intressant plattform att utvärdera. 

7. London Stock Exchange

London, Europas i särklass största stad, är hem till London Stock Exchange. Aktiebörsen öppnade redan 1698. Stora, väletablerade företag som exempelvis Premier Leagues namnsponsor Barclays är listade här. Fram till ett av de mest tragiska eventen i mänsklighetens historia, första världskrigets, var London Stock Exchange den största aktiebörsen i världen. 

6. Euronext

Största aktiebörserna i världen

6. Euronext

Nederländerna må vara ett litet land i termer av yta. Men när det kommer till finansiell innovation är de en världsmakt såväl idag som igår. Det är nämligen här Europas största börs har sitt huvudkontor. 2018 återfanns inte mindre än 1300 företag listade på Euronext olika listor med närvaro i flera stora europeiska länder. Det är alltså inte världens största börs men väl Europas största aktiebörs.

5. Hong Kong Stock Exchange

Största aktiebörserna i världen

5. Hong Kong Stock Exchange

Hong Kong, ett spektakulärt, autonomt, miniatyrland som gränsar till Kina är hem till Hong Kong Stock Exchange. Aktiebörsen grundades redan 1891 och är således relativt gammal, framför allt med asiatiska mått mätt. För börsromantiker som önskar vill se börsmäklare på golvet med telefonen i hand har vi dessvärre dåliga nyheter. Hong Kong Stock Exchange stängde sitt handelsgolv och övergick helt till elektronisk handel 2017.

 

4. Shanghai Stock Exchange

En av världsekonomins sanna “power horses”, Kina, har givetvis en viktig roll att spela även när de kommer till världens största aktiebörser. Landets största handelsplattform, Shanghai Stock Exchange innefattar hela 1000 olika företag. Börsen öppnade så tidigt som 1866, men dess historia innehåller bland annat avbrott till följd av kinesiska revolutionen.  

3. Tokyo Stock Exchange

Asiens största aktiebörs hittar vi i Japans huvudstad Tokyo. Inte mindre än 2300 bolag återfinns här och handeln har pågått sedan 1878. Flera stora japanska företag återfinns på denna aktiebörs, bland annat världens före detta största biltillverkare Toyota. 

2. NASDAQ

Grundad så sent som 1971 är NASDAQ idag den näst största aktiebörsen i världen. Detta i mångt och mycket till följd av att giganterna i Silicon Valley är listade här. I november 2018 var det aggregerade värdet inte mindre än hisnade 10.8 $ triljoner.

1. New York Stock Exchange

Över 60% av de största bolagen i världen är hemmahörande i USA. Med det i åtanke är det föga förvånande att NYSE är den största aktiebörsen i världen. Grundad 1792 övertog den LSEs roll som världens största handelsplats efter fredsdeklarationen i Versailles 1919. 2017 återfanns lite drygt 40% av världens samlade börsvärde på NYSE.  

Om denna artikel om världens största börser intresserade dig så kanske även denna artikel om världens största terminsbörs är intressant.

Största Terminsbörserna i Världen – 2019 (Lista)

terminsbörser

En Terminsbörs är en central marknadsplats där människor kan handla terminskontrakt och optioner. Ett terminskontrakt är ett standardiserat kontrakt för att köpa eller sälja en specifik mängd av en tillgång på ett framtida datum till ett förutbestämt pris.

Med tillväxten i den elektroniska handeln på senare tid så omfattar nu terminsmarknaden även den elektroniska marknadsplatsen där terminskontrakt nu handlas. Förutom att samla köpare och säljare och organisera kontrakten i standardenheter, erbjuder många stora terminsbörser också settlements och clearingtjänster.

Det finns många terminsbörser i olika länder på vår planet. Här är de största terminsbörserna i världen:

1. CME Group (USA)

CME Group är världens största terminsbörs. Det består av Chicago Mercantile Exchange (CME), Chicago Board of Trade (CBOT), New York Mercantile Exchange (NYMEX), Commodity Exchange Inc. (COMEX), Kansas City Board of Trade (KCBT) och NEX Group. Det har sitt huvudkontor i Chicago och har kontor i New York, Washington, Houston, London, Sydney, Tokyo, Peking, Hong Kong, Sao Paulo och Alberta.

CME Group skapades 2007 när CME slogs samman med CBOT och har sedan dess vuxit. Under 2008 köpte gruppen NYMEX Holdings, moderföretaget till NYMEX och COMEX. Det förvärvade KCBT, det största utbytet för ”hard-red” vintervete, 2012. Slutligen tillkom CME-gruppen NEX Group, en brittisk baserad elektronisk marknad för finansiella institutioner, till sin lista över dotterbolag.

Genom sina många dotterbolags terminsbörser erbjuder CME Group det bredaste utbudet av produkter inom alla större tillgångsslag, inklusive räntor, energi, jordbruksprodukter, metall, aktieindex, och valuta. Några av de mest populära futures som handlas på deras olika börser inkluderar US Treasury Bond, råolja (WTI), majs, guld, E-mini S & P 500 och EUR / USD.

2. National Stock Exchange of India (Indien)

The National Stock market of India (NSE) är den största kapitalmarknaden i Indien och ligger i Indiens största stad, Mumbai. Även om det började som en aktiemarknaden, har det sedan dess expanderat till terminer och andra derivat, och det ger en helt automatiserad elektroniskt system för enkel åtkomst och öppen handel.

NSE startade 1992, började tradingverksamheten 1994 med ”debts” och aktier. NSE introducerade först sin terminsbörs den 12 juni 2000, med lanseringen av indexterminer som är baserade på Nifty 50-indexet. Sedan dess har terminsmarknaden ökat, man har nu infört S & P 500 indexet och Dow Jones Industrial Average terminer 2011.

Under 2018 lanserade NSE s terminsbörs ädelmetaller och energiterminer. Förutom index- och råvaruterminer, så finns andra populära terminskontrakt på NSE som inkluderar ränteterminer, valutaterminer och aktiebaserade terminer.

 

Världens största terminsbörser

Världens största terminsbörser

 

3. Intercontinental Exchange  (USA)

Intercontinental Exchange (ICE) är ett amerikanskt företag som driver rent elektroniskt baserade terminsbörser över hela världen. Det började som en energibörs för terminer, men har vuxit till att omfatta andra råvaror, aktieindex, och valutaterminer. Det driver för närvarande över 23 reglerade börser och sex clearinghus i många delar av världen.

ICE grundades i maj 2000 av Jeffery Sprecher att ge en transparent och effektivare internetbaserat handelssystem för energiprodukter. Företaget har vuxit därifrån och förvärvat flera börser världen över, till exempel New York Stock Exchange, Liffe-futuresbörsen i Europa, International Petroleum Exchange i Storbritannien, Winnipeg Commodity Exchange i Kanada, för att bara nämna några.

Även om ICE: s initiala fokus var energibaserade kontrakt, med sina många förvärv, har den expanderat till valutaterminer, aktieindex och jordbruksprodukter. Men energi terminer är fortfarande den mest populära på denna Futures Exchange.

4. CBOE Holdings (USA)

CBOE Holdings – för närvarande känt som Cboe Global Markets – är ett amerikanskt företag som tillhandahåller handels- och investeringslösningar till investerare över hela världen. Det erbjuder ett brett utbud av produkter, bland annat alternativ, terminer, amerikanska och europeiska aktier, och volatilitet produkter (volatilitetsindex), genom sitt dotterbolag som Chicago Board Options Exchange (den största optionsbörsen i världen), CBOE Futures Exchange, och BATS Global Markets (dess börsoperatör).

CBOE Futures Exchange (CFE) inledde tradingtjänster under 2004. Det är en allelektronisk termins, som driver en öppen-tillgång-marknadsmodell med särskilda marknadsgaranter och marknadsaktörer som tillhandahåller likviditet.

De mest populära terminskontrakt som handlas på CFE är baserade på aktieindex, såsom S & P 500 index. Dessutom är CFE välkänt för sina volatilitetsterminer som är baserade på Cboe Volatility Index (VIX). Alla affärer på Cboe Futures Exchange töms av Options Clearing Corporation (OCC).

5 Eurex (Europa)

Även känd som Eurex Exchange, Eurex är en europeisk börs som erbjuder handelstjänster i Europa-baserade produkter. Det är den största options och terminsbörsen i Europa, och det är ett dotterbolag till Deutsche Borse AG. Eurex Exchange har sitt huvudkontor i Eschborn, nära Frankfurt am Main, och dess transaktioner är helt elektroniska.

Eurex skapades 1998 när Deutsche Borse AG och SIX Swiss Exchange samarbetade för att utveckla ett elektroniskt handelssystem som skulle ta över det traditionella ”open outcry and pit” systemet. Partnerskapet varade till 2012 då Deutsche Borse AG förvärvade alla SIXs Eurex-aktier.

Några av de mest populära terminskontrakt som handlas på denna börs är baserade på tyska obligationer, schweiziska obligationer, europeiska aktier och europeiska aktieindex. Bortsett från att underlätta handel, tillhandahåller utbytet även avtals- och clearingtjänster. Eurex Clearing, som fungerar som en central motpart, tar hand om dessa tjänster.

6. NASDAQ (USA + Europa)

Nasdaq är ett amerikanskt multinationellt finansiellt tjänsteföretag som äger Nasdaq Stock Exchange i USA och andra aktiemarknadsnätverk i Europa. Även om de har sitt huvudkontor i New York City, har de kontor i många delar av världen.

Koncernen driver 25 marknader, inklusive terminsbörser (NFX), ett clearinghus och fem centrala depåer, och tillhandahåller handelstjänster över flera tillgångsslag.

Nasdaq Futures Exchanges (NFX) erbjuder främst viktiga energi- och råvarut Futures inom olja, gas, amerikansk kraft, petrokemikalier och järn. De tillhandahåller kostnadseffektiv horisontell clearingmodell som servas av Options Clearing Corporation (OCC). NFX ger en blandning av, rensningstjänster, produkter och innovativ teknik med öppen och neutral åtkomst via standardiserade API: er.

National Association of Securities Dealers grundade NASDAQ 1971 men avyttrade den mellan 2000 och 2001.

7. Moscow Exchange (Ryssland)

Moskva-börsen är Rysslands största börs och erbjuder handelstjänster med obligationer, aktier, råvaror, optioner och terminer. Börsen drivs av Moscow Exchange Group som också driver den största leverantören av clearingtjänster i landet – National Clearing Center.

Moskva-börsen skapades från fusionen mellan Moscow Interbank Currency Exchange (MICEX) och Russian Trading System (RTS) i december 2011. De två börserna var bland de största börserna i Ryssland innan de slogs samman och bildade MICEX-RTS, som omdöptes 2012 till Moskva Börsen.

Dess terminsbörs handlar med alla tillgångsslag, inklusive energi, obligationer, valutor, aktieindex, både ryska och utländska aktier, ädelmetall och jordbruksprodukter. Alla affärer clearas av National Clearing Center.

8. Korea Exchange (Syd Korea)

Korea Exchange (KRX) är det enda börsen i Sydkorea. Även om dess huvudkontor ligger i Busan, har det tillsynskontor i Seoul, landets huvudstad. Det består av terminsbörsen och aktiebörsen. Börsen erbjuder också clearingtjänster.

Börsen inrättades 2005 genom Korea Stock & Futures Exchange Act som säkerställde integrationen av Korea Stock Exchange, KOSDAQ Stock Market och Korea Futures Exchange. Före integrationen fanns de olika grupperna som oberoende enheter och börsen hade antagit elektronisk handel från och med 1988.

Det finns olika klasser av terminer som handlas på börsen. Några av de största är indexterminen KOSPI 200 index futures och KOSTAR terminer. Råvaruterminer, aktieterminer, valutaterminer och ränteterminer handlas också framträdande på börsen.

9. Shanghai Futures Exchange (Kina)

Shanghai Futures Exchange är den största terminsmarknaden på Kinas fastland. Det är ett självreglerat terminsutbyte och fungerar enligt de förfaranden som fastställts av den kinesiska regeringen. Dess handelsgolv ligger i Pudong-distriktet i Shanghai.

Börsen bildades genom integrationen av Metal Metal Exchange, Shanghai Commodity Exchange och Shanghai Foodstuff Commodity Exchange den 21 december 1995. Före integrationen var Shanghai Metal Exchange den största futurebörsen för icke-järnmetaller i Kina .

Shanghai Futures Exchange tillhandahåller futureshandelstjänster i guld, silver, bly, aluminium, koppar, zink, ståltråd, naturgummi, eldningsolja och andra produkter.

Summering

Terminsbörser är centrala marknadsplatser där investerare kan handla standardiserade terminskontrakt. De ger den nödvändiga likviditeten genom att föra samman köpare och säljare. Utöver detta tillhandahåller de flesta terminsbörser också clearing- och settlementtjänster som hjälper till att minska risken för fel.

Här har vi listat några av de största terminsbörserna i världen och lyft fram några av deras viktigaste funktioner för att hjälpa dig att förstå deras egenheter. Det är bra att förstå dem om du tänker handla med terminer.

Happy trading!

Medelvärdeskors – Fungerar Moving Average Crossover?

medelvärden

Medelvärdeskors, eller moving average crossover, som det också kallas, är en av de mest kända signalerna inom teknisk analys. I den här artikeln skall inte bara bara beskriva vad ett medelvärdeskors är, utan också använda kvantitativa metoder för att avgöra om  det fungerar eller inte.

Ett medelvärdeskors, eller moving average crossover, är när ett kortare medelvärde går över ett längre medelvärde. Den vanliga tolkningen av signalen är att den kortsiktiga trenden har tilltagit i styrka, och därför signalerar en bra tidpunkt att gå in i marknaden. 

I traditionell teknisk analys används ofta 20-, 50-, 100- och 200-dagars medelvärde, och när man pratar om medelvärdeskors, är det oftast dessa som används. Man kan såklart använda vilka inställningar man vill, men dessa har vunnit störst popularitet. 

 

Medelvärdeskors

Medelvärdeskors

Test av moving average crossover ( Medelvärdeskors)

I vårt test, kommer vi att testa vad som händer när 20- dagars medelvärde går över 50-dagars medelvärde. Med andra vill se vad som händer när den kortsiktiga trenden tilltar i styrka och tar ut den mellanlånga trenden. 

Vi kommer att börja med att testa vår signal på 20 år med daglig data för S&P-500 indexet, och OMXS30 Indexet. 

Här är de regler vi använder:

Köp när 20-dagars glidande medelvärde går över 50- dagars glidande medelvärde

Sälj när 20- dagars glidande medelvärde går under 50- dagars glidande medelvärde. 

Låt oss börja!

Test 1: OMXS30 med daglig data

 

OMXS30 Medelvärdeskors

OMXS30 Medelvärdeskors

I testet ser vi ingen tendens alls. Inget man skulle vilja trada!

Låt oss gå vidare till S&P-500.

Test 2: S&P-500 med daglig data

S&P-50 Moving average crossover

S&P-50 Moving average crossover

Här ser det bättre ut, även om det inte är något som vi skulle vilja trada som det är. Kurvan går i alla fall uppåt!

Test med andra inställningar

I testet ovan använde vi 20- och 50- dagars glidande medelvärden. Låt oss istället se vad som händer om vi använder 50- och 100- dagars glidande medelvärden. På så sätt rör vi oss mot lite längre trender, och kan förhoppningsvis få lite bättre träffsäkerhet. 

Våra testkriterier blir följande

Köp när 50-dagars glidande medelvärde går över 100- dagars glidande medelvärde

Sälj när 50- dagars glidande medelvärde går under 100- dagars glidande medelvärde. 

Test 3: Nya Inställningar på OMXS30

MA crossover OMXS30

MA crossover OMXS30

Till skillnad från förra testet, går kurvan i alla fall upp. Däremot är det ingen vidare edge som är värd att handla på i dess nuvarande form.

Test 4: Nya inställningar på S&P500

Precis som i förra testet, kan vi fastställa att en moving average crossover, eller medelvärdeskors, verkar fungera bättre på S&P500 än på OMXS30. 

Slutsats

Medelvärdeskors, eller moving average crossover fungerar inte särskilt bra på OMXS30, men visar ändå viss edge i S&P-500. 

Vad som kan tilläggas utöver det som framkommit i artikeln, är att tendensen ovan går igen när vi testar i flera andra tidsupplösningar. S&P-500 ser ut att fungera bättre, och och OMXS30 uppvisar ingen edge alls. Detta bidrar till att stärka vår slutsats!

Sluta tro på saker som inte fungerar!

I vårt kommande medlemskap, TA Explorer kommer vi att visa vad som fungerar och inte. Många tror på tekniskt analys som visar sig vara skräp, och därför har vi valt att lansera en tjänst där du som medlem får tillgång till historisk data för candlesticks, indikatorer, strategier och annan teknisk analys. 

Intresserad? Anmäl din adress nedan, för att få mer information närmar kurssläpp!


 

 

Samuelssons Rapport

FLER ARTIKLAR

Här hittar du fler artiklar på Samuelssons Rapport om, Investeringar, Trading, Kryptovalutor och Privatekonomi.

Investera i aktier – (med resultat sedan 2008) 

Våra aktie- och fondportföljer startade redan 2008. Sedan dess har hundratals medlemmar tagit del av en mycket bra avkastning i våra portföljer.

Samuelssons Rapport