April 4

Vad betyder aktiekapital? Aktieägarna och Aktiekapitalet

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

När du först börjar investera i aktier och fonder kommer du säkert höra talas om aktiekapital. Det är begrepp som många tycker är lite svårt att förstå. Idag ska vi försöka förklara detta begrepp och gå igenom vad det faktiskt är för något.

Vad är aktiekapital?

Ett aktiekapital är något som du behöver när du ska starta ett eget bolag. Det behövs dock inte för alla bolag, bara publika aktiebolag. Detta kapital måste bolagets aktieägare själva investera för att få starta sitt företag. Det finns stora fördelar med att ha ett aktiebolag med ett aktiekapital men först ska vi titta på hur pengar du faktiskt behöver.

Hur mycket behöver du i aktiekapital?

Tidigare var du tvungen att ha minst 50 000 kronor i aktiekapital. Nu har bolagsverket sänkt kraven och du behöver inte mer än 25 000 kronor. Detta kan tyckas vara en stor summa pengar men du får väldigt många fördelar när du investerar pengarna. Detta förändras dock beroende på om företaget är publikt eller privat. Ett privat aktiebolag behöver mycket riktigt inte mer än 25 000 kronor. Ett publikt bolag behöver dock minst 500 000 i aktiekapital. Den stora skillnaden mellan dessa två är att ett publikt aktiebolag kan erbjuda aktier på den öppna marknaden.

Begränsat ansvar:

Den stora fördelen med ett aktiebolag är att ditt ansvar begränsas till aktiekapitalet. Det spelar ingen som helt roll hur det går för företaget, din personliga ekonomi kommer inte påverkas. Om du har en enskild firma som går i konkurs är det lätt hänt att du också går i en personlig konkurs. Detta sker inte med aktiebolaget. När aktiekapitalet är slut, då är också ditt ansvar slut. Ingen kan kräva bolaget på mer pengar än så och dina personliga tillgångar är helt skyddade.

Nackdelar med aktiekapital:

Självklart finns det även nackdelar med ett aktiebolag och ett aktiekapital. Den stora nackdelen är rätt uppenbar. Du behöver minst 25 000 kronor för att kunna starta. Om bolaget går i konkurs kommer du därför förlora minst 25 000 kronor. Dessutom är det inte lätt att få tag på den stora summan pengar. Det är därför många väljer att istället starta en enskild firma.
Nästa nackdel är att det är mycket pappersarbete kring ett aktiebolag. Innan du kan skaffa aktiekapitalet och sätta igång är det många blanketter att fylla i. Du behöver också komma överens med de andra aktieägarna om du inte vill driva bolaget själv.

Varför?

Ett krav på aktiekapitalet finns för att aktiebolag ska ha vissa tillgångar. Dessutom finns aktiebolaget för att det ska bli mindre riskfyllt att driva eget företag. I princip alla stora företag är aktiebolag med flera aktieägare som investerat stora summor pengar. Det är en väl beprövad företagsform som verkligen fungerar.

Vi hoppas att du nu har en bättre koll på vad ett aktiekapital och ett aktiebolag faktiskt är för något. Det kan verka lite komplicerat men som du ser är det faktiskt relativt enkelt att förstå. Om du vill lära dig mer om aktier och investering är det bara att fortsätta läsa, här finns det mängder av artiklar och tips.

Här hittar du en ordlista inom både ekonomi, trading och finans i Sverige. En ekonomisk ordlista med alla de viktigaste begreppen.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Lightning network, vad är det? – Förklaring och definition

Lightning network, vad är det? – Förklaring och definition

Aktieportfölj, vad är det? – definition och förklaring

Aktieportfölj, vad är det? – definition och förklaring