April 4

Aktier eller CFD’er för Swingtrading?

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Aktier eller CFD’er för swingtrading – vilken typ av instrument passar egentligen bäst? Och varför? Nedan diskuteras kort vilka fördelar och nackdelar som finns för respektive alternativ. 

Ska man välja aktier eller CFD’er för swingtrading?

Det finns en uppsjö av olika CFD mäklare på webben, något som ger sig uttryck i form av deras ofta aggressiva marknadsföringsstrategier. Till följd av att de ses både ofta och på olika platser, exempelvis i Youtube-reklam, är det inte konstigt att många traders öppnar konton hos dem.

img 60ca4e613de98 Samuelssons Rapport

Det är dock vår övertygelse att det är en bättre strategi att avstå swing trading med CFD-kontrakt och istället koncentrera dig på aktier. Ett CFD-kontrakt är inte standardiserat, något som skiljer dem från andra finansiella produkter så som terminskontrakt. Det innebär att villkoren för kontrakten bestäms av utställaren av värdepappret, din CFD-mäklare. Med andra ord blir du beroende av dem vilket kan leda till problem för din handel.

En annan viktig sak att vara medveten om rörande dessa mäklare är att deras erbjudanden om gratis handel ofta är sämre än vad de först verkar. De utgör sig ofta för att inte ta ut någon avgift vid utförda transaktioner. Men istället tar de ut en spread. Spreaden innebär att du som kund måste sälja till högre än marknadspriset samt köpa dyrare. Det är mellanskillnaden mellan bid och ask priset som fyller funktionen som avgift till CFD-mäklarhuset.

Ytterligare en nackdel som är bra att ta i beaktning rörande CFD-kontrakt är att de inte går att utföra backtesting på dem. Det skiljer dem från standardiserade värdepapper. Det är en tungt vägande nackdel, så signifikant att du bör utesluta detta tillgångsslag från din handel. Åtminstone om du avser vara seriös med din swing trading.

Swing Trading i Frimärkesaktier

Något som ofta fångar nya swing traders uppmärksamhet är frimärkesaktier. De är dessvärre inte väl lämpade för swing trading, framför allt inte för en nybörjare.

Frimärkesaktier är mer riskabla värdepapper som har hög volatilitet. Ofta handlas de på mindre seriösa, oreglerade, aktiebörser. Den låga tradingvolymen innebär att de ofta blir måltavlor för bedragare. Dessa arbetar ofta aktivt för att så snabbt som möjligt pressa upp priset på en frimärkesaktie som de sedan säljer. Det är ofta en väldigt lönsam variant av bedrägeri som kan utföras på kort tid.

Vill du lära dig mer om swing trading? Ta gärna en titt på vår massiva swing trading-guide med tips och råd om hur det fungerar och hur du kommer igång.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Swingtradingsignaler – Vanliga frågor

Swingtradingsignaler – Vanliga frågor

Tradingsignaler sedan 2013 | Vi vågar visa våra resultat!

Tradingsignaler sedan 2013 | Vi vågar visa våra resultat!