Aktier för nybörjare

Allt du behöver veta för att börja med aktier

 

Kom igång på 5 minuter

Många tycker att det är krångligt att komma igång med att spara i aktier. Faktum är att idag är det enklare än någonsin. Du kan komma igång på mindre än 5 minuter.

Kom igång på 5 minuter

Vilken mäklare är bäst?

Det finns många aktiemäklare att välja på idag och priset på att handla med aktier går ner hela tiden. Vi hjälper dig att jämföra och hitta den billigaste aktiemäklaren.

Vilken mäklare är bäst och billigast?

Vilka aktier ska jag välja?

Det finns mer aktier att välja på än någonsin via de svenska aktiemäklarna idag. Vi hjälper dig genom djungel genom att välja de bästa aktierna.

Vilka aktier skall jag välja?

Sprid dina risker, var långsiktig och börja månadsspara

Hur mycket risk ska man ta? Hur mycket pengar måste man satsa? Varför måste man vara långsiktig? Hur skall man tänka kring att spara regelbundet?

Risk, långsiktighet och spara regelbundet

Kom igång på 5 minuter – Börja med aktier

Genom att följa vår steg för steg guide så kan du komma igång på mindre än 5 minuter.

1. Välj en mäklare

Vi ger dig stöd för att välja portfölj att köpa, men aktieköpen gör du själv via en bank eller mäklare. På detta sätt försvinner dyra mellanhänder som gör att kan spara så mycket pengar som möjligt åt dig själv. Det finns många billiga aktiemäklare idag. Det är väldigt enkelt att öppna ett mäklarkonto och det kostar många gånger ingenting. Du hittar vår jämförelseguide för mäklare lite längre ner på denna sidan.

2. Välj vilken kontotyp

Olika konton har olika för-och nackdelar. De flesta väljer att investera via ett så kallat investeringssparkonto (ISK), där enskilda vinster och förluster inte behöver deklareras. Skatten dras istället årsvis baserat på det belopp du har på ditt konto, vilket gör ditt sparande mycket enkelt.

3.Välj en aktieportfölj som du vill spara i

Välj därefter vilken portfölj som du vill spara i. Det finns flera olika portföljer på Samuelssons Rapport som du kan välja mellan. Du kan läsa mer om dom olika portföljerna här. Vill du se avkastningen för dom så har du riktiga live resultat sedan 2008 här. Samuelssons Rapport hjälper dig som medlem att komma ihåg genom att skicka nyhetsbrev varje månad med aktuella aktier och om det skett något byte eller liknande. Om det uppstår frågor så hjälper vi alltid till så att du snabbt kommer vidare. Här är lite bra tips på vägen för att komma igång.

4. Bli medlem

Det finns flera olika medlemsnivåer att välja bland på Samuelssons Rapport. Välj den som passar dig bäst. Fråga oss gärna om du är osäker. Du hittar kontaktformuläret nedan. Den enklaste medlemsformen kostar 29 kr per månad. Den heter BAS. Du behöver inte bli medlem för att ta del av den mesta av informationen här men om du vill få tips på bra aktier som vi handlar med så är det tyvärr en nödvändighet. Resultaten för våra portföljer (sedan 2008) hittar du här.

5. Köp dina aktier

Du behöver ett konto som du kan köpa aktier i. Se punkt 1 och 2 i listan. Har du frågor om hur man köper aktier så står både vi och din mäklare till hjälp. Det är inte svårt och det går snabbt och lätt att komma igång.

6. Kontinuerligt sparande

Du kan välja att spara pengar i din portfölj månadsvis, kvartalsvis, eller när du vill och har lite pengar över. Som medlem får du varje månad ett nyhetsbrev med vad just din portfölj har köpt och sålt den månaden. dags.

7. Har du frågor så hjälper vi gärna till

Du hittar vårt kontaktformulär här.Vilken mäklare är bäst?

Här nedan kan du jämföra olika mäklare gratis mot varandra.

 1. Fyll i rutorna nedan. Efter det så trycker du på knappen
 2. Tjänsten matchar sedan det du knappat in med olika mäklares erbjudanden på marknaden
 3. Det går mycket fort att få fram en lista på skärmen med den billigaste depån

Tjänsten är kostnadsfri att använda och visar aktiemäklarnas officiella priser och villkor för handel på den svenska Stockholmsbörsen.

Du behöver följande uppgifter för att komma igång

Antal affärer per år

Antalet aktieaffärer som du bedömer att du kommer göra per år.

Genomsnittlig storlek på din aktieaffär

Hur stort det genomsnittliga aktieköpet du kommer göra är.

Vilken storlek skall man ha på sin aktiedepå?

Hur mycket pengar kommer du ha på din depå?


Vilka aktier ska jag välja? – Aktieportföljer för nybörjare

Vilka aktier ska man köpa idag?

Som nybörjare kan det vara bra att börja med svenska stora företag eller investmentbolag. Vi har 3 aktieportföljer som har en historisk fin utveckling för detta. De heter Nybörjarportföljen, OMX Large Caps (Svenka stora företag) och Lat men Smart som är en portfölj med investmentbolag. Dessa portföljer startades 2008 och 2011 och har är mycket populära sedan dess av våra medlemmar. Du kan läsa mer om portföljerna nedan.

 • Nybörjarportföljen – Detta är en bra portfölj för dig som är ny med aktier eller kanske vill börja spara till dina barn eller liknande. Du kan läsa mer om denna aktieportfölj här.
 • Lat men Smart (Investmentbolag) – En annan perfekt aktieportfölj om man vill börja med aktier är alltså vår portfölj ”Lat men Smart”. Historiskt har den utvecklats väl och företagen som ingår i portföljen ser fortsatt starka ut. Med tanke på bolagen och de företagsledare som ingår i dessa så skulle jag inte vara förvånad om denna aktieportföljen fortsätter att vinna över andra aktieportföljer, fonder och index 10 år och mer från nu. Bolagen är uteslutande robusta investmentbolag vilket är perfekt om du är nybörjare.
 • Svenska Stora bolag (OMX Large Caps) – OMX Large Caps investerar i stora svenska bolag och har slagit index alla år sedan start. Du kan läsa mer om denna aktieportfölj här.

Fler aktieportföljer att välja på

Längre ner kan du läsa om alla våra portföljer. Vissa av dessa har vi haft sedan 2008 med mycket bra resultat. Om man har svårt att välja vilka aktier man skall köpa så bör man försöka titta på resultat historiskt så mycket som möjligt. Har dem du vill ta hjälp av att välja aktier en bra trackrecord? Är det ett resultat som är efterkonstruerat eller är det ett resultat som kommit pga av riktig handel? Var försiktig med detta och lägg mycket tid på att undesöka vad som är riktig trading och efterkonstruktioner. Med efterkonstruktioner så menar jag sådant som man visar upp och säger att man hade fått detta resultat om man hade gjort si och så. Siffror som dessa är värdelösa. Det säger ingenting om aktiehandel och om vad som komma skall. Det som är viktigt och som ger förtroende är riktig handel utan att man lägger saker till rätta i efterhand och säger att så här bra skulle det blivit om jag gjort såhär.

Kontakta oss gärna om du är osäker

Har du frågor om något kring aktieportföljer eller hur man köper aktierna så hjälper vi gärna till. Du hittar vårt kontaktformulär här.

Du vet väl att vår avkastning har slagit de flesta fonder och index de senaste åren. Den är inte bara enkel att följa utan resultatet har varit riktigt bra också i jämförelse med andra. Här ser du resultat på andra aktieportföljer också.

Sprid dina risker, var långsiktig och börja månadsspara

Innan du ger dig in i aktiehandlandet så kan det vara bra att veta vilka risker det finns med aktier. Mycket av informationen får du självklart från din aktiemäklare men om du vill handla för första gången så kan det vara bra att veta en del om riskerna redan innan.

Orsaken till att en aktie kan gå ner i värde, vilket resulterar i att du förlorar ditt sparande, kan vara för att det går dåligt för själva aktiebolaget som du köpt aktierna från. De minskar då i värde på grund av att exempelvis deras resultat är negativt. Det kan också finnas en generell risk med att marknaden går ner, vilket innebär att många av de bolag som tillhör den marknaden minskar i värde. Detta kan ske när nyheter om till exempel ett farligt ämne i jordbruksindustrin sprids och sedan påverkar alla bolag som är i den industrin.

Det kan också pågå konjunkturer eller inflation som gör att marknaden kan bli ostabil. Det kan vara väldigt svårt att förutse något sådant men det går också att läsa av statistik och data för att vara mer förberedd. Det finns även en väldigt liten risk för en börskrasch. När en börskrasch sker så är risken att man förlorar allt man sparat i sitt kapital.

Månadsspara aktier
Fördelen med att månadsspara är att du sprider ut dina risker då du handlar varje månad och behöver därför inte tänka på att pricka in börsen vid en specifik tid. Det är även ett väldigt bra sätt för att få dina pengar att växa långsiktigt, då månadssparandet växer stegvis genom ränta-på-ränta-effekten. Det bästa sparandet är det som blir av. Genom att månadsspara sprider du dina investeringar över tid vilket kommer ge att du ibland köper när det är dyrt och ibland när det är billigt. Det är omöjligt att alltid köpa då aktierkurserna är som allra lägst. När du månadssparar köper du 12 gånger om året och får en genomsnittlig inköpskostnad för dina aktier. Det är mindre risk att du köper just den gången då kursen är som allra högst.

Färdiga aktieportföljer att spara i
Vi har satt ihop ett antal färdiga aktieportföljer enligt särskilda kriterier som du kan månadsspara i eller investera när du vill i. Sparar du i någon av dem får du riskspridning i mellan 6 och 15 aktier eller fonder per köp.

Våra portföljer

Det är mycket enkelt att investera i aktier och följa våra portföljer. Vi skickar ut ett mail en gång i månaden och uppdaterar alla medlemmar om något skall köpas eller säljas. Uppdateringen sker alltid på en söndag vilket innebär att alla har samma chans att köpa och sälja till samma kurser på måndagens öppning. Som nybörjare kan det vara svårt att veta hur man ska investera sitt sparkapital. Här tipsar jag därför om hur du som nybörjare kommer igång och sätter samman en enkel portfölj för långsiktigt sparande.

Resultatet har slagit index ända sedan 2008 – något de flesta inte gör
Resultaten som du hittar här kommer från handel som har redovisats på exakt det sätt som vi skriver om ovan. Det är väldigt enkelt att följa portföljen och få exakt lika resultat som de jag har redovisat i diagrammen. Transparens och öppenhet är en självklarhet i våra tjänster. Till skillnad från dom flesta andra så redovisar vi resultatet från vår handel. Många gömmer gärna denna detalj eller också så ändrar dom det på något sätt.

Large Cap (Stora svenska bolag)
Small Cap (Småbolag Sverige)
Gordon Gekko
PPM Offensiv
PPM Balans
USA – Portföljen
Utdelningsportföljen
Lat men Smart (De bästa investmentbolagen)

PPM – Bra Fonder
Svenska Aristokrater – Utdelningsmästarna
Christer Gardell – Cevians portfölj

Är du ny inom aktier och sparande kan du komma igång snabbt och enkelt med denna guide. Här är 25 aktietips som hjälper dig att lyckas  med dina pengar på börsen. Detta gäller både nybörjare och dig som hållit på ett tag. En bra nybörjarportfölj med andra ord.

Aktier för Nybörjare

Aktier för Nybörjare

Aktietips

 1. Investera aldrig i sådant du inte förstår.
 2. När alla experter och analyser stämmer överens så kan du vara ”säker” på att någonting annat kommer att hända
 3. Tänk alltid tvärtemot vad alla andra gör och köp hellre när andra säljer och vise versa.
 4. Det finns inga nya eror – bubblor och överdrifter kommer aldrig att bestå.
 5. Aktiemarknaden är mer en konst än en vetenskap och mycket mer komplicerad än de flesta förstår.
 6. När det är panik på börsen och alla flyr från aktier då är det ett ypperligt tillfälle att köpa aktier.
 7. Ha alltid extra marginaler av säkerhet på din sida.
 8. Börsen har en förmåga att alltid återvända till en medelpunkt över tiden.
 9. Ha alltid tålamod att vänta på det rätta tillfället att handla aktier. Du kan vara säker på att det alltid kommer.
 10. Sälj alltid av dina aktier när du börjar klappa dig själv på ryggen för att du tror att du är smartare än marknaden.
 11. Marknader som går mycket snabbt upp eller ned har en förmåga att gå längre än vad du tror, men korrigerar sig sällan genom att gå i sidled.
 12. Om alla är optimistiska, vem är kvar att handla aktier? Om alla är pessimistiska, vem är kvar att sälja?
 13. Köp prisvärda bolag.
 14. Stora flertalet av alla som handlar med aktier köper flest aktier vid toppnivåer och minst vid bottennivåer. Köp inte efter långa uppgångsfaser.
 15. En överdriven rörelse åt ena hållet leder oftast (förr eller senare) till en överdriven rörelse åt andra hållet.
 16. Kunskap genom erfarenhet är en egenskap som skiljer framgångsrika spekulanter på aktiemarknaden från alla andra.
 17. Uthålliga placerare klarar börsfallet bäst. Det vore förstås önskvärt att kunna förutse börsnedgångar, men det är i verkligheten mycket svårt. Och om man till äventyrs skulle lyckas med det så återstår det svåraste vilket är att åter kliva in i marknaden vid rätt tidpunkt. Ju mer långsiktig du är på börsen, desto mindre risk tar du med ditt sparande.
 18. Använd aldrig hävstång
 19. Utnyttja ränta på ränta till din fördel. Varje år som du får avkastning på ditt sparande så ökar värdet, och om du får avkastning året därpå får du avkastning även på det förra årets avkastning.
 20. Köp bra bolag. Bra bolag tenderar att fortsätta vara bra bolag. Köp välskötta bolag som redan har visat att de kan överleva dåliga tider, som har starka finanser, en bra ledning och styrelse.
 21. Försök inte tajma börsen. Det vore förstås önskvärt att kunna förutse börsnedgångar, men det är mycket svårt.. Och om du ändå chansar och säljer, när ska du investera igen? I stället för att tajma marknaden är det istället stor risk att du missar en fortsatt uppgång.
 22. Börsen är som starkast när många aktier följer med i uppgången och som svagast när få aktier följer med.
 23. Rädsla och girighet är starkare känslor än långsiktighet, disciplin och förnuft.
 24. Risk är ingenting annat än en förlust av pengar, aldrig ett nummer.
 25. Ta dina beslut genom egen övertygelse. Lyssna på expertis och ta gärna del av tips frånandra, men låt i slutändan ditt eget sunda förnuft fälla avgörandet. Hitta den investeringsfilosofi som passar dig bäst.

Viktigaste rådet av alla?

Bonus: Det kanske viktigaste aktietipset av alla är att läsa denna länk. Den brukar ge lite perspektiv: Mission Impossible: beating the market over long periods of time

Tips för nybörjare

 • Var långsiktig och behåll aktierna länge. Gärna i många år. Det är inte så viktigt om aktierna går ner lite då och då om dom på längre sikt går upp.
 • Handla gärna aktier i företag som du förstårDetta gör det mycket enklare att följa med i företaget.
 • Sprid dina risker. Lägg inte alla äggen i samma korg.
 • Ha en buffert vid sidan av, man vill inte investera pengar som man kan behöva i morgon.
 • Undvik förhoppningsbolag. De gånger dessa lyckas är alltför få så det är bättre att undvika dessa.
 • Varför inte göra ett köp för att komma igång? Även om det är 100 kronor, kan det vara bra för att lära sig hur det fungerar rent praktiskt.

Så här börjar du?

När och hur ska du börja din resa på aktiemarknaden? Eftersom investeringar på aktiemarknaden är det bästa för långsiktiga investeringar, borde du börja omedelbart. Istället för att spendera alltför mycket tid på att försöka tänka på när du ska göra ditt första aktieplacering, bör du överväga hur länge du skall ha pengarna på aktiemarknaden. Olika investeringar erbjuder olika risker och avkastning, men tiden är alltid vid din sida.

På sikt kommer alla avkastningar som utförts med en välvald investering att visa goda resultat, oavsett hur marknaden går när du köper den första aktien. Så börja med din första investering, men se till att du inte investerar en för stor del av dina besparingar i aktier samtidigt. Du riskerar att handla när aktier är som dyrast. Istället skulle det vara en bra idé att investera i aktier regelbundet. Använd din avkastning för att återinvestera och hoppa inte in och ut ur aktiemarknaden. Det kostar bara mycket pengar.

När du investerat i en aktiemarknad är något av det viktigaste att komma ihåg att titta till dina aktier regelbundet. Du bör aldrig fylla på din portfölj med aktier för att i nästa stund bara glömma bort dem. Investeringar kräver regelbunden vård och uppmärksamhet för att lyckas. Genom att övervaka dina aktier har du också möjlighet att lära av dina misstag för att ytterligare förbättra din investeringsstrategi. Misstagen är mänskliga, men framgångsrika investerare undviker att upprepa samma misstag två gånger.

Följ dessa råd och du sitter säkert

Aktiemarknaden är inte bara till för rika, det finns gott om tillfällen för småsparare. Följ dessa simpla råd och öka dina chanser redan idag. Att sprida sina risker är mycket viktigt för att få en stabil avkastning, man bör ha minst 5 olika aktier i 3 olika branscher för att inte vara allt för beroende om en aktie skulle gå dåligt. När börsen svänger kortsiktigt sitter du oftast säkert om du tänker långsiktigt. Index (börsens genomsnittliga utveckling) ligger på cirka 7-8%, om du följt ovanstående steg dvs har en hyfsad riskspridning så kommer du att sitta säkert på lång sikt. Ha realistiska mål. Många som börjar handla med aktier har förväntningar att köpa när aktiekursen är som lägst och sälja när den når sin topp. Denna tanken är förstås lockande men tyvärr orimlig. Det är bättre att göra många små vinster än att göra förlust och därför är det viktigt att sätta små och realistiska mål och hålla sig till dessa. Förstå vad du köper. Man ska aldrig ge sig in i en bransch eller ett bolag man inte begriper. Många gör sina inköp baserat på köprekommendationer och detta är verkligen inget att föredra. Man kan lyssna på köprekommendationer för att få inspiration men köp aldrig något innan du själv gjort din hemläxa.

Köpvärda aktier 2018 – bättre resultat än Avanza Zero och OMX index

Aktietips: Våra portföljer har slagit aktie index varje år sedan start och även om vi inte kommer att lyckas med det i framtiden varje år så är det ändå alltid vår ambition. De flesta som håller på med aktier, det gäller både spåsparare och professionella fondförvaltare lyckas inte få resultat som är bättre än aktie index. Aktie index kan du investera i utan avgifter via exempelvis fonden Avanza Zero.

Om nu dom flesta inte klarar av att få en avkastning bättre än index eller Avanza Zero så finns det ju ingen anledning att använda dom. Då är det ju bättre att parkera sina pengar i just Axanza Zero eller liknande fonder med noll i avgift. Är du ovan med aktier så är det något som jag rekommenderar starkt. Avanza Zero eller en portfölj med bra investmentbolag. På Samuelssons Rapport är vi stolta över att vi har lyckats att få bättre resultat än OMX index och Avanza Zero, aktieindex alla år sedan start 2008 på våra 2 (bland annat) stora svenska portföljer. Vilka aktier ska man köpa idag är enklare att veta om man har resultat historiskt för alla portföljer och fondförvaltare.

Det är mycket enkelt att följa våra portföljer med aktier och investmentbolag. Vi skickar ut ett mail en gång i månaden och uppdaterar alla medlemmar om något skall köpas eller säljas. Uppdateringen sker alltid på en söndag vilket innebär att alla har samma chans att köpa och sälja till samma kurser på måndagens öppning.

Lite information om aktiemäklare

Du hittar en bra aktiemäklare genom att börja jämföra deras avgifter, alltså courtage, med varandra. Desto lägre courtage, desto bättre. Du bör innan också definiera vilka köp du har intresse av att utföra så att du kan välja en aktiemäklare som passar just dina behov. Aktiemäklare kan också erbjuda olika utbud av aktier, fonder och värdepapper. Du vill därför se till att deras firma har det du är ute efter.

Det bästa sättet att börja leta aktiemäklare på är att söka på nätet och använda sig utav nyckelord som ”aktiemäklare” och ”handla aktier” och sedan börja jämföra deras erbjudanden. Du kan också börja med att kolla vilka aktiemäklare som finns på den banken som du redan använder dig av idag. I vissa fall kan aktiemäklare från din egna bank ha precis det du letar efter medan i andra fall kan det vara bättre att kolla någon annanstans. Om du har använt dig utav samma bank i flera år så kan det dock vara skönt att börja där eftersom du kan vara säker på att du får bra service som trogen kund.

Du kan också välja en aktiemäklare baserat på personens eller mäklarfirmans rykte. Om kunderna är väldigt nöjda med aktiemäklaren så finns det en stor chans att du också blir det. Läs runt på nätet eller fråga vännerna och kollegorna om deras tips för att se vad andra tycker och kanske få lite hjälp på traven. I Sverige har i princip alla aktiemäklare ett bra rykte och är väldigt pålitliga. Dina pengar kan också skyddas av insättningsgarantin i många fall vilket innebär att du får ersättning om din aktiemäklare skulle gå i konkurs. Det är dock alltid bra att kolla upp en aktiemäklare en extra gång genom att fråga runt eller söka på nätet för att se andras rekommendationer.