May 26

Ansöka om lån på nätet, hur fungerar det? – Samuelssons Rapport

Last Updated on 26 May, 2022 by Håkan Samuelsson

Tidigare var det en komplicerad process att låna pengar i Sverige. Man fick besöka en bank och skicka in en blankett som sedan genomgå en kreditprövning – och efter ett par dagar få ett besked. Men tack vare teknikens nya framfart, så kan du med några enkla knapptryck ansöka om lån hos hundratals aktörer.

I den här artikeln bryter vi ned låneprocessen, från början till slut och förklarar vilka faktorer du bör tänka på när du lånar pengar online.

Välj rätt låneform

Det första steget är att välja rätt typ av lån som bäst passar dina behov och din ekonomiska situation. Det finns nämligen olika typer av lån på marknaden – och alla dessa har sina speciella egenskaper.

De vanligaste typen av lån på den svenska marknaden inkluderar bland annat:

    • Bolån I allmänhet använder människor bolån för att finansiera köp av en fastighet, lägenhet eller liknande. Räntorna är låga eftersom lånet beviljas med bostaden som säkerhet.
    • Privatlån- eller Blancolån – Dessa plån är avsedda för större inköp, till exempel till en ny bil eller renovering av hem. De har en högre ränta jämfört med bolån eftersom långivaren tar en större risk för lånet.
  • Smslån eller snabblån – Dessa lån är vanligtvis mindre summor pengar, avsedda för konsumtion. Som namnet antyder betalas dessa lån ut väldigt snabbt och har en låg avtalstid och högre räntor då banken tar större risker.

Jämför lånevillkoren mellan banker

I Sverige finns det totalt över 120 registrerade bankinstitut och en del av dem erbjuder lån. Precis som andra konkurrensutsatta branscher kan priset och villkoren för ett lån variera beroende på vilken aktör du väljer. Det är inte ovanligt att saker som räntor, avgifter och uttagsavgifter, fakturaavgifter och uppläggningsavgifter varierar beroende på vilken bank du väljer.

Av detta skälet är det bra om att jämföra bankernas villkor mellan varandra. Jämförelsesajter som https://kreditval.se brukar vara lämpliga för detta syfte. Dessa webbplatser listar de bästa långivarna i branschen och ger en transparent jämförelse så att låntagare kan hitta ett lån som är skräddarsytt för deras behov.

Ansöka om lånelöfte hos banken

Det sista steget är att ansöka om ett lånelöfte hos banken. Men var medveten om att du kan få många kreditupplysningar på dig om du söker om lånelöften hos flertalet aktörer samtidigt. Detta i förbindelse med andra faktorer som betalningsanmärkningar eller höga skulder gör att bankerna tolkar att du har en sämre återbetalningsförmåga – och kan på sikt leda till högre räntor för dig.

Related Posts

Rikast i Sverige 2022 – En lista med de 100 rikaste svenskarna

Rikast i Sverige 2022 – En lista med de 100 rikaste svenskarna

Fondvärde – vad betyder det?

Fondvärde – vad betyder det?

Frilansskribent – Vill du skriva om aktier, investeringar eller trading? – Hör av dig!

Frilansskribent – Vill du skriva om aktier, investeringar eller trading? – Hör av dig!

Jobba Hos Oss – Samuelssons Rapport

Jobba Hos Oss – Samuelssons Rapport