April 4

Är daytrading bra? – Är det värt det?

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Att vara en snabb och potentiellt mycket givande tradingform är daytrading en av de mest lockande tradingformerna för nybörjare. Men är daytrading verkligen värt det?

(Denna artikel är för närvarande en direkt översättning från vår systersida The Robust Trader. Vi håller på att översätta den och är färdig inom någon vecka eller 2.)

Daytrading är värt det för dem som inser att det tar mycket tid och ansträngning att lära sig dagshandel och också lägga in det arbete som behövs. Daytrading har verkligen stor vinstpotential, men det är inte för alla. Med marknaderna som blir mer och mer effektiva blir det faktiskt allt svårare, vilket innebär att endast de mest ambitiösa och ihållande människorna bör ägna sig åt daytrading.

I den här artikeln kommer vi att försöka klargöra vad det innebär att vara daytrader samt vilka alternativ det finns för dem som tycker att det inte är för dem.

Människors förväntningar på att vara en Daytrader

När människor hör om daytraders tänker de ofta på något av följande scenarier:

En daytrader som sitter framför sin massiva skärmuppsättning och placerar köp- och säljorder hela tiden, konsumerad av marknadsåtgärden. Varje minut fylls med spänning och det finns inga döda stunder.
En daytrader som utför all sin handel utan problem via sin bärbara dator på exotiska och lyxiga platser.

Det senare är en uppfattning som har tillämpats särskilt av många av youtube-annonsörerna. Det finns ofta någon form av “handelsguru” som talar om dagshandel och hur det gjorde det möjligt för honom eller henne att leva ett enkelt liv fullt av rikedom och överflöd. Dessa typer av “predikanter”, som vi föredrar att kalla dem, får uppmärksamhet hos många människor, eftersom de lovar lätt pengar till massorna.

Förutom de ovan nämnda punkterna är följande vanliga förväntningar när det gäller dagshandel:

1. Mycket ledig tid

En vanlig förväntan är att vara daytrader kommer att ge dig mycket ledig tid, eftersom du kan välja när du ska handla eller inte handla. Tanken är att daytraders bara handlar under en liten del av dagen och är fria att göra andra saker resten av dagen.

2. Enkla pengar

Många initiativtagare till daghandel gör att det ser ut som att göra vinster är väldigt enkelt, och som sådan är en vanlig uppfattning att det är fallet.

3. Ständig spänning

Det är vanligt att tro att daytrader ständigt placerar köp och försäljning, och att spänningen alltid är högst.

4. Inga eller nästan inga förlorande dagar

Det finns en utbredd uppfattning att daytrader mycket sällan upplever förlorade dagar.

Verkligheten av att vara en daghandlare

Nu när vi har gått igenom några av de vanligaste förväntningarna när det gäller daytrading kan det vara lämpligt att se vad som är sant och vad som inte är.

Den dagliga rutinen för en daytrader beror på många faktorer som personlighet, skicklighet, erfarenhet och handelsstil. Även om dagshandel hänvisar till en specifik handelsform omfattar den en mängd olika stilar och tekniker som alla varierar i intensitet och tidskrav.

Men om du skulle göra ett mer allmänt påstående om vad dagshandel är, är inget av de två scenarierna som vi nämnde i föregående stycke helt sant. Daytrading är inte ett enkelt yrke, och det finns ingenting som enkla pengar. För att lyckas måste du vara flitig, ihållande och hårt arbetande. Det finns inget som att handla ibland bara när du vill, och vara fri hela den återstående tiden.

Faktum är att det finns mycket mer att handla än själva handeln. Du måste se till att du har en fungerande tradingstrategi och vara redo att byta ut den när den slutar fungera. Du måste hålla reda på dina affärer och känslor i en handelsdagbok, för att veta vilka delar av din handel du behöver arbeta med och sedan analysera den informationen för att fortsätta utvecklas som näringsidkare.

Även om trading är svår och tidskrävande betyder det inte att det finns mycket aktivitet hela tiden. Faktum är att många dagshandlare håller med om att de flesta av deras handelstid ägnas åt att titta på marknaden för att hitta de mest gynnsamma inträdesvillkoren. Övertrading, det handlar när du inte borde, är faktiskt ett problem som många handlare möter under de mycket tysta tiderna.

I föregående stycke listade vi fyra vanliga saker som handlare förväntar sig av daytrading. Här är de igen, men med mer realistiska svar:

1. Mycket ledig tid

Daytrading är mycket tidskrävande och innebär mycket mer än bara att göra affärer. Därför har den typiska dagshandlaren inte mycket ledig tid!

2. Enkla pengar

Konkurrensen på marknaderna skärper ständigt och det blir allt svårare att tjäna pengar. I allmänhet finns det ingenting som enkla pengar i dagshandel!

3. Ständig spänning

Daytrading handlar om att spendera många döda timmar framför skärmarna och kan ibland vara ganska tråkigt.

4. Inga eller nästan inga förlorande dagar

Daghandlare har verkligen förlorade dagar, och troligen ganska många av dem!

Manuell eller algoritmisk dagtrading?

Hittills har vi bara berört manuell daytrading, men det finns ett alternativ som är mycket mer flexibelt, nämligen “” algoritmisk handel “.

Algoritmisk handel är när du utformar en handelsstrategi som du låter en dator handla åt dig. Med algoritmisk handel har du fördelen att du inte behöver ständigt övervaka marknaden och är fri att göra andra saker medan datorn tar affären åt dig. Men även om en dator hanterar algoritmisk handel måste du fortfarande övervaka dina system några gånger varje dag för att säkerställa att allt går smidigt.

För dem som inte har tid att sitta på datorn under dagen är algoritmisk handel ett utmärkt val. Kärnan i din handel, som är handelsstrategierna, kan utvecklas på kvällar eller när du hittar tid. Under dagen behöver du bara checka in din handel några gånger, och kanske till och med behålla ditt dagjobb!

Om du är intresserad av att veta mer om algoritmisk handel rekommenderar vi att du läser vår massiva artikel om algoritmisk handel!

Är Day Trading värt det för dig?

Daghandel kan verkligen ge några bra vinster, men som vi har försökt göra klart är det inte alls så enkelt som många handelsleverantörer och marknadsförare säger. Du kommer inte att lära dig daghandel direkt, precis som du inte kan bli kirurg över natten!

Om du vet att du har uthållighet och tid och har lite tidigare kunskap om handel, skulle vi säga att det kan vara värt det.

Men om du tror att dagshandel kommer att vara lätt och att du kommer att bemästra det direkt, är det definitivt inte värt det för dig. De som inte lägger ner det arbete och den tid som behövs förlorar sannolikt pengar istället för att tjäna pengar.

För dem som saknar tidigare handelserfarenhet eller inser att dagshandel kommer att kräva för mycket tid, finns det en annan handelsform som tar mycket kortare tid, samtidigt som det ger goda vinster.

Swingtrading som ett alternativ

Swing trading är den perfekta handelsformen för människor som har kort tid. När du väl har etablerat en rutin och har en strategi kan det ta så lite som 15 minuter om dagen!

Swing trading är en handelsform där du håller dina affärer högst 1 dag till några veckor. Att vara mindre snabb än dagshandel kräver mycket kortare tid, eftersom du bara går in och lämnar positioner i slutet eller början av tradingsessionen.

Som sådan är rutinen hos en svänghandlare ganska enkel. I grund och botten skjuter du upp din dator efter att handelspasset har avslutats och hittar vilka aktier du ska köpa och sälja. Då gör du bara order för öppnandet av nästa handelsdag.

Om du vill lära dig mer om swing trading rekommenderar vi att du läser vår massiva artikel om swingtrading!

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Silvergruvbolag går också att hitta fina daytradingedger i

Silvergruvbolag går också att hitta fina daytradingedger i

OMX daytrading strategi

OMX daytrading strategi