October 3

Asiens 10 Största Länder efter folkmängd och yta – Största landet i Asien

Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson

Asiens 10 Största Länder efter folkmängd och yta

När vi tänker på Asien är det lätt att soliga Thailand och folkrika Kina dyker upp. Men vilka länder i denna världsdel är det egentligen som har störst folkmängd och störst yta? Läs vår lista så kommer du garanterat att bli förvånad.

De 10 länderna med störst folkmängd i Asien

Lilla Sverige må ha runt 10 miljoner invånare, men det finns riktigt många länder runt om i världen som har bra många fler än så. Många utav dessa ligger dessutom i Asien. Har du koll på vilka som har störst folkmängd?

Plats 10: Iran

Iran - Största landet i Asien
Iran är det land som hamnar på plats nummer 18 över världens mest folkrikaste länder. En officiell räkning från 2016 låter meddela att landet har hela 79 926 270 invånare, alltså en hel del än Sverige. Här är de flesta invånare muslimer och landets yta är relativt stor, så det är inte allt för trångbott i landet.

Artiklar också på Samuelssons Rapport.
Missa inte artiklar vi gjort om:
utdelningsaktier
bra fonder
bra aktier
indexfonder
Aktier

Plats 9: Vietnam

 

vietnam - Största landet i Asien

Lilla Vietnam som många svenskar känner till som ett drömskt resmål i Asien har en riktigt stor befolkning. Landets folkmängd är på hela 92 695 100 invånare, detta enligt en räkning från 2016. Lägg till alla miljontals turister som besöker landet så är det relativt många personer per kvadratkilometer.

Plats 8: Filippinerna

Filippinerna - Största landet i Asien

En hedervärd åttonde plats får önationen Filippinerna. På de bebodda öarna finns det hela 104 918 000 människor. Detta enligt en folkräkning från 2017 som FN gjort.

Plats 7: Japan

Japan - Största landet i Asien

Japan ligger allra längst österut i Asien och består av ett färre antal stora öar. Här, mellan Stilla havet och Japanska havet bor det hela 126 490 000 invånare enligt en räkning från 2018. Kan det vara det faktum att Japan kallas för ”Soluppgångens land” som gör det så populärt att bo i?

Plats 6: Ryssland

 

Ryssland - Största landet i Asien

Ryssland må vara ett av de största länderna i världen när det gäller yta, men landet kommer endast på sjätte plats när man ser till dess folkmängd. Kanske för att stora delar av landet är obebodda, såsom karga Sibirien. I Ryssland finns en folkmängd på 146 804 372 invånare (2017).

Relaterade Inlägg på Samuelssons Rapport.
Läs gärna också våra inlägg om:
aktieportföljer
preferensaktier
swingtrading
daytrading
Fonder

Plats 5: Bangladesh

Bangladesh - Största landet i Asien

Bangladesh ligger inklämt mellan Myanmar och Indien och här är det trångbebott. Enligt FN:s beräkning från 2017 bor det här hela 164 670 000 människor på en yta som är långt mindre än Sveriges.

Plats 4: Pakistan

Pakistan Största landet i Asien

På plats nummer fyra hittar vi Pakistan som ligger i Sydasien. Här bor det 207 774 520 invånare i landet enligt en beräkning från 2017.

Plats 3: Indonesien

 

Indonesien - Största länderna i Asien

Indonesien är ett riktigt tropiskt paradis med många små öar och dessa är trångbebodda med totalt 261 890 900 invånare (2017). Indonesien finner du ovanför Australien och öarna är populära resmål, speciellt Bali.

Plats 2: Indien

Indien- Största länderna i Asien
Ett land som kanske inte förvånar på denna lista över Asiens mest befolkade länder är Indien. Landet täcker en stor yta i Asien och här bor hela 1 368 138 206 människor. Det blir alltså över 1,3 miljarder invånare, vilket räknades ut 2019.

Plats 1: Kina

 

Kina- Största länderna i Asien

Plats nummer ett på vår lista kniper Kina åt sig med sina 1 399 746 872 invånare, alltså några hundratusen fler än vad som finns i Indien. Detta enligt en officiell beräkning från 2019 och därmed är Kina inte bara Asiens utan även världens mest befolkade land.

De 10 länderna med störst yta i Asien

I Asien finns det riktigt många länder som sträcker sig över en stor yta. Många av dessa länder finns till och med på topp 20-listan över länder med störst yta i hela världen. Frågan är dock om du har koll på att vissa av dessa länder ens ligger i just Asien?

Plats 10: Turkiet

Turkiet må ligga med ena änden i Europa, men det gör inte landet mindre asiatiskt för det. Med sin stora yta får Turkiet plats nummer tio på vår lista över de största länderna efter yta. Turkiet upptar 783 562 km2 och en hel del av denna yta går längs med den soliga kusten som svenskar älskar att besöka.

Plats 9: Pakistan

På plats nummer nio finner vi Pakistan som ligger i Sydasien. Detta land har en yta på 796 095 km2 och grannländerna är bland annat Afghanistan och Kina.

Plats 8: Mongoliet

Har du koll på vart Mongoliet ligger? Detta är ett bergigt land inklämt mellan Ryssland och Kina, helt utan kustremsa. Mongoliet har en yta på hela 1 564 116 km2 och är därmed det åttonde största landet i Asien.

Plats: 7 Iran

Iran är Asiens sjunde största land om man räknar på ytan. Detta land i västra Asien täcker en landyta på hela 1 648 195 km2.

Plats 6: Indonesien

Indonesien finns inte bara med på listan över de folkrika länderna utan även över de länder med störst yta. Landets 13 000 öar har en total yta på hela 1 904 569 km2. Det gör Indonesien även till världens femtonde största land.

Plats 5: Saudiarabien

Det är Saudiarabien som är det femte största landet ytmässigt sätt i Asien. Saudiarabien hittar du på den Arabiska halvön och landet täcker en yta på hela 2 149 690 km2.

Plats 4: Kazakstan

På fjärde plats hamnar Kazakstan, ett land som ligger i Centralasien och gränsar bland annat till Kina, Tyrkemistan och Ryssland. En liten del av landet ligger i Europa men hela ytan är på 2 724 900 km2.

Plats 3: Indien

Indien är inte bara Asiens tredje största land ytmässigt sätt utan även världens sjunde största land. Här finns en väldigt tätbefolkad yta som täcker hela 3 287 263 km2.

Plats 2: Kina

Plats nummer två hamnar Kina på och detta enorma land har en yta på 9 984 679 km2, vilket är mycket mindre än landet som intar första platsen. I denna yta ingår även Hong Kong och Macao. Det är tur att Kina är så stort med tanke på landets stora folkmängd.

Plats 1: Ryssland

Det är inget annat land än Ryssland som kniper första platsen på vår lista över Asiens största länder efter yta. Ryssland tar upp en stor del av världskartan med sina 17 098 242 kv2. Landet är även världens största land ytmässigt. En liten del av Ryssland ligger i Europa men hela landets yta räknas in.

Asiens Topp 10-länder kan förvåna

Hur många rätt hade du när du gick igenom våra listor över de tio största länderna i Asien efter folkmängd och de tio största länderna i Asien efter yta? En del länder känns självklara på listorna medan andra sticker upp som roliga överraskningar. Kanske ska du se om din familj och dina arbetskamrater har lika bra koll på alla dessa länder som du?

Hur många länder finns det Europa? | Europas Länder

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta