April 4

Avanza Global – en genomgång av Avanzas Globalfond

Last Updated on 16 July, 2024 by Håkan Samuelsson

Avanza Global – ny global fond med mycket lågt pris

Avanza Global är en ny indexfond med global inriktning. Avanza global är attraktiv främst för sina låga kostnader. Den har en förvaltningsavgift på 0,05% och en total avgift på endast på 0,1%.
Avanzas globalfond har lockat många sparare och på en så kort tid som en månad så har fonden enligt Dagens Industri redan lockat till sig över en 1 miljard kronor.
Enligt Avanza är det världens billigaste globalfond.

Avanza Zero mot Avanza Global

Redan 2006 lanserade Avanza fonden, Avanza Zero, som inte har någon avgift alls. Morningstar skrev då att Avanza chockade fondbranschen med denna produkt.
Enligt Dagens Industri, 27 oktober, tog det bara ett par månader innan Anders Borg hade flyttat allt sitt sparande till den. På mindre än ett år fick den in 680 miljoner och idag har den över 18 miljarder i förvaltat kapital.
Avanza Zero har varit en succé men innebär det att Avanza Global kommer att bli detsamma? Min gissning är att den inte kommer att bli lika populär. Den första anledningen till det är att fonden inte är helt gratis såsom Avanza Zero är. Sedan tror jag också att Avanza Zero kommer att vara mer populär också på grund av att den följer just den svenska börsens största bolag. Investerare har mer förståelse för den svenska ekonomin än den globala och vågar troligen därför inte satsa lika mycket pengar på denna. Trots detta så tror jag ända att den kommer att bli mycket populär. Delvis på grund av den är billig men också för att den är global. Fond sparare behöver denna diversifieringen i sina portföljer och jag tror att Avanza Zero kommer att bli det självklara valet för de som vill sprida sina risker.

De 10 största innehaven i Avanza Global

De 10 största innehaven i Avanza Globalfond är:

  1. Apple  (2,3%)
  2. Microsoft Corp (1,9%)
  3. Amazon.com (1,8%)
  4. Facebook  (1,0%)
  5. JPMorgan Chase & Co (1,0%)
  6. Alphabet C (0,9%)
  7. Alphabet A (0,9%)
  8. Johnson & Johnson (0,9%)
  9. Exxon Mobil Corp (0,8%)
  10. Bank of America (0,7%)

<img class=”wp-image-86039″ title=”avanza globalfond” src=”https://samuelssonsrapport.se/wp-content/uploads/img_5bbe6abb806fc.png” alt=”avanza globalfond” width=”545″ height=”331″ /> avanza globalfond

Är Avanzas globalfond en matarfond?

Så här skriver Avanza själva om vad detta innebär:
“Genom att Avanza Global är en s.k. matarfond som investerar i den globala indexfonden Amundi Index MSCI World (som i sin tur följer indexet MSCI World Index) kan vi hålla nere alla kostnader och avgifter. Vårt samarbete med Amundi gör det möjligt att erbjuda en så pass billig fond till våra kunder, där man dessutom får en bred exponering mot världsmarknaden. Det går däremot inte att köpa Amundi Index MSCI World via oss eller till det pris som du kan köpa fonden för.”

Branschfördelning och sektorer i Avanza Global

 

Avanza Global
Avanza Global

Vilka länder och regioner investerar Avanza Global i?

Avanza Global
Avanza Global
Här kan du läsa mer om Avanza Global på Avanzas egna hemsida.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Vad är fonder?

Vad är fonder?

Fondavgifter: Allt du behöver veta om fondernas avgifter

Fondavgifter: Allt du behöver veta om fondernas avgifter