0
was successfully added to your cart.

Varukorg

Avanza sparkonto och sparränta – Jämför bästa räntan idag (2019)

Välj mellan flera olika aktörer när du väljer bland Avanza sparkonto

Ett Avanza sparkonto passar speciellt bra för dig som vill ha ett buffertsparande eller spara med låg risk. För att kunna erbjuda dig en bra ränta har man tagit fram Sparkonto+ tillsammans med Klarna, Collector, Nordax, Santander och Resurs Bank.

På alla Avanzas sparkonton sparar man tryggt och dina pengar omfattas av insättningsgarantin för vart och ett av bolagen. Du sätter in och tar ut pengar precis som vanligt på vår sajt. Bindningstid och fast ränta, eller obundet och rörlig ränta – du bestämmer!

Du kan läsa mer om fördelarna med Avanza sparkonto här.

.

Avanza sparkonto

Avanza sparkonto

Om du är kund hos Avanza kan du öppna ett Avanza sparkonto hos dem, på sparkontot erbjuds du en marknadsmässig sparränta. Du erbjuds räntan från och med den första kronan som du sätter in hos Avanza sparkonto. Att öppna ett Avanza sparkonto är kostnadsfritt, det finns inga fasta avgifter eller krav på hur mycket pengar du ska sätta in. Du har dessutom möjlighet att göra så många uttag och insättningar som du vill från och till ditt Avanza sparkonto. Har du andra konton hos Avanza Bank är det möjligt för dig att snabbt flytta dina pengar från Avanza sparkonto och över till dessa konton.

1999 grundandes Avanza, en nischbank som sedan dess har vuxit rejält och utmanat de gamla svenska bankerna. Bara år 2014 hittade 50 000 nya kunder till Avanza och det är inte speciellt konstigt eftersom det är en riktigt bra bank. 2015 fick Avanza högst servicescore av alla banker, de hade årets nöjdaste sparkunder år 2014 enligt Svenskt kvalitetsindex, fick utmärkelsen årets prispressare 2014 av privata affärer och valdes till årets börsbolag år 2015 av Kanton och Aktiespararna. Ja, du ser själv, Avanza är en riktig framgångssaga inom bankväsendet.

Storbank

Avanza sparkonto jämför

Avanza sparkonto jämför

Avanza Bank är kanske inte en av de mest kända storbankerna för så många. Dock är den en bank som absolut kan räknas till storbankerna, särskilt när det gäller sparande. Avanza bank möjliggör en trygg lösning för hela ditt sparande, som vi kommer gå in på mer senare i texten. Avanza tillhandahåller även flertalet verktyg och bra service för att deras kunder skall känna sig nöjda – oavsett bankärende.

Fem år i rad har Svenskt Kvalitetsindex efterforskningar utsett Avanzas sparare som de mest nöjda. Avanza som startades för 16 år sedan, bygger på den enkla idén att grundarna ville ha ett företag som de själva ville vara kunder i. Avanza vill tänka framåt och riktar sig till dig som väljer att gå din egen väg och verkligen bryr dig om dina pengar.

Avanza ger en betydligt högre sparränta till sin kunder än vad storbankerna Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken och Danske Bank ger. Det är med all sannolikhet en av anledningarna till att de fått så många nya kunder. Alla deras sparkonton skyddas givetvis av insättningsgarantin.

  • Avanza sparkonto Plus: Avanza har sex olika sparkonton med rörlig ränta. Alla har fria uttag och insättningar och kräver ingen minsta insättning. Två av kontona har ett insättningstak på 1 miljon kr medan det andra inte har något alls. Dessa sparkonton är ett bra val för dig som vill månadsspara och faktiskt få en hyfsad ränta på dina pengar.
  • Avanza sparkonto Plus med fast ränta: Om du öppnar ett fasträntekonto hos Avanza kan du välja att binda pengar 3, 6, 12 eller 24 månader. Minsta insättning är bara 100 kr och det finns ingen begränsning för hur mycket du får sätta in.

Det finns också möjlighet för att spara med de andra företagen, som Collector, Nordax och Santander. Dessa har ingen bindningstid och dessutom fria uttag. Minsta insättningen på dessa konton är istället 0 kronor, så du kan börja spara från första kronan och ändå få ränta på den. Insättningsgränserna är lite beroende på banken och det ändras ibland. För att få korrekt och uppdaterad information om detta, så kolla på Avanzas sida. Den uppdateras löpande och håller alltid aktuell information om räntor och belopp. Tänk bara på att dessa sparkonton inte går att öppna som företag, eller om du är minderårig.

Du kan läsa mer om fördelarna med Avanza sparkonto hos Avanza här.

Insättningar, uttag, avgifter hos Avanza sparkonto

Både sparkonto och sparkonto+ är avgiftsfria och och du gör dina uttag och insättningar via Avanza. Om du väljer sparkonto hos Avanza, så får du en rörlig ränta och fria uttag och insättningar. Du har tillgång till dina sparpengar när du önskar.

Om du har möjlighet att låta dina pengar sitta en längre tid så kan du välja ett bundet sparkonto. De bundna kontona har en högre ränta och du kan inte ta ut dina sparpengar under löptiden. Räntan betalas ut till ditt sparkonto+ en gång i månaden.

Kontaktinformation Avanza

Adress:
Avanza
Box 1399,
111 93 Stockholm.

Besöksadress:
Regeringsgatan 103,
111 39 Stockholm.

Telefon: 08-562 250 00

Vad innebär insättningsgarantin för Avanza sparkonto?

Insättningsgaranti innebär att du garanterat får tillbaka dina pengar även om banken tex går i konkurs. Insättningsgarantin gäller vissa banker och finansinstitut. En begränsning i hur stort belopp som återbetalas finns, inom Sverige är den gränsen sedan 2010 100.000 euro (ca 950.000 kronor), per person och institut, dvs du får tillbaka alla dina pengar upp till den gränsen.

Utbetalning av insättningsgarantin ska göras inom 20 arbetsdagar.

Inom EU finns en lägsta gräns på 20.000 euro, och ska täcka minst 90%, dock finns en rekommenderad gräns på 50.000 euro. Vissa länder har en insättningsgaranti på obegränsat belopp, tex Irland, Grekland, Danmark och Tyskland. Värt att notera är att om du har pengar i en utländsk filial (med bankkontor i Sverige) gäller det landets ersättningsnivå.

Hanteras av Riksgälden för ditt Avanza sparkonto

Garantin hanteras av Riksgäldskontoret och ev utbelatningar finansieras genom en avgift som banker och finansinstitut får betala. Pengarna som betalas in placeras i en fond som i slutet på 2015 hade ett värde på ca 35 miljarder kronor.

Varför statlig insättningsgaranti hos Avanza sparkonto?

Syftet med insättningsgarantin var från början att skapa en tilltro till bankerna och på så vis åka insättningsgradern av pengar till bankerna, pengar som annars riskerade hamna i ”madrasserna”. Detta gynnar hela ekonomin i samhället.

Läs mer hos Riksgäldskontoret om insättningsgarantin

Du kan läsa mer om fördelarna med sparkonto hos Avanza här.

Därför ska du jämföra Avanza sparkonto med andra

Svenska storbanker erbjuder idag ingen ränta alls på vanliga sparkonton. Vilket betyder att om du har dina pengar på ett vanligt storbankskonto så kommer de över tid att minska i värde – givet inflationen. Bara av den anledningen finns det goda skäl att leta efter alternativ.

Ett minst lika viktigt alternativ är att även små skillnader i sparränta blir stora summor över tid. Genom att jämföra sparräntor och sparkonton här så kan du snabbt hitta andra finansbolag och få koll på hur du kan maximera din sparränta.

Så öppnar du sparkonto hos Avanza

  1. Öppna Avanza sparkonto. På hemsidan står det ”Bli kund på 3 minuter med BankID” men sanningen är att registrering går fortare än så. Nya kunder registrerar sig snabbt via tre enkla steg. Detta genom att ange personnummer, kontaktuppgifter och identifiera sig med BankID.
  2. Logga in och öppna kontoInloggning sker med personnummer och BankID. I inloggat läge kan sedan olika sparkonton startas upp. Detta sker på någon minut.
  3. Insättning / UttagInsättning till sparkontot kan ske på flera olika sätt. Enklast är via Direktinsättning vilket kan ske via storbankerna och Danske Bank. Ett annat alternativ är att insättning sker via banköverföring. I detta fall kan det ta upp till en bankdag innan beloppet registreras hos Avanza.Efter att insättning skett till kontot hos Avanza kan pengarna flyttas vidare till det sparkonto där man önskar ha dem.Vid uttag kan det även ta en bankdag innan pengarna syns på mottagarkontot.

OBS! Insättningsgarantin är 950 000 SEK per institut. Även om du exempelvis har flera Sparkonto+ Klarna är du då alltså endast skyddad upp till 950 000 SEK.
Sparkonto+ Collector, Nordax, Santander och Resurs Bank går inte att öppna som företag eller minderårig.

* Den effektiva räntan är räntan som genereras när man tar hänsyn till ränta på ränta effekten. Exempel vid en ränta på 1,2% är den effektiva årsräntan (1+(0,012/12)) upphöjt till 12=1,21 % effektiv årsränta. På Avanza kapitaliseras årsräntan månadsvis därav delat med/upphöjt till 12 samt beräknas på 360 dagar. 
**För företagskunder gäller 1 000 000 kr som max insättning. Text ovan i stora delar hämtad från Avanzas hemsida.

Om du gillar Avanza sparkonto så kanske du också gillar Avanza Global

Fler artiklar som kanske kan vara intressanta

USA portföljen utklassar även SP500

| Aktietips, Börsblogg | No Comments
Titta dig omkring på bankers och fondförvaltares fonder och andras aktieportföljer och se hur många år i rad som dom har slagit index. Vi har gjort det varje år sedan start för över 10 år sedan! Givetvis är vi stolta över det och jag tycker det ger lite ”bragging rights”. Nedan ser du avkastningen för våran USA portfölj. SP500 är ett index som anses extremt svårt att "slå. Vi gör det med råge.

Årshögsta för vår småbolagsportfölj! – Utklassar index

| Aktietips, Börsblogg | No Comments

Alla portföljer på Samuelssons Rapport är uppdaterade – Lycka till i juni!

| Aktietips, Börsblogg | No Comments

Bli rik på bra utdelningsaktier – Aktier med hög utdelning | Bästa utdelningsportfölj 2019

| Aktietips, Börsblogg | No Comments
Bli rik på bra utdelningsaktier Att köpa utdelningsaktier med bra aktieutdelningar och direktavkastning för en utdelningsportfölj kan vara ett bra och effektivt sätt att spara pengar på och få en förhållandevis trygg passiv inkomst. Utdelningarna kan vara periodiska eller enskilda och kan variera mellan svenska och utländska bolag. En aktieutdelning är oftast en kontant utbetalning till bolagets aktieägare. Anledningen till varför bolagen delar ut bolagets vinster till aktieägarna är på grund av att bolaget inte har behov av att återinvestera allt vinstkapital och därför delas vinsten ut till aktieägarna istället. Utdelningsaktier är något som alla kan ägna sig åt och som är extra bra för den som vill äga aktier mer passivt och istället låta kapitalet jobba. En bra vald utdelningsportfölj sköter sig själv under lång tid och du behöver bara titta till den någon eller ett par gånger per år. Tips på bra utdelningsaktier med hög utdelning - stabila aktier Här är en lista på svenska utdelningsaristokrater även kallade Swedish Dividend Aristocrats. Du kan läsa mer om dessa utdelningsaktier som också är en bra start för en utdelningsportfölj längre ner i artikeln. Flera av dessa ingår också i de utdelningsportföljer som jag själv satt samman här på Samuelssons Rapport. Där har jag plockat ut de som jag anses vara de mer robusta och som har framtiden för sig. Mer här om det. Här är en lista med stabila aktier som man också skulle kunna kalla svenska utdelningsaristokrater.  Atlas Copco Assa Abloy Wallenstam Castellum Hufvudstaden Swedish Match Fenix Outdoor NIBE Industrier SWECO B AstraZeneca Beijer Ref B BTS Group B Fast Partner Vitec Alfa Laval Beijer Alma B Skanska H&M ÅF B Investmentbolag är ofta också bra utdelningsaktier. Här finns en läsvärd artikel om detta. Här kommer fler listor med utdelningsaktier och företag som har haft en stabil utdelningshistorik och som är värda att titta närmare på för din utdelningsportfölj. Flera av dessa ingår som sagt i mina egna favoritportföljer som jag satt samman med bra utdelningsaktier. High Yield bolag – utdelningsaktier med hög aktieutdelning. Nordea Handelsbanken B SEB Swedbank Millicom Nobina Skanska Swedish Match Dividend growth – utdelningsaktier som nästan varje år höjer sin aktieutdelning Investor Vitec Assa Abloy H&M Atlas Copco Fenix Outdoor Fagerhult Hufvudstaden Atrium Ljungberg Castellum Fabege ETF - börshandlade fonder XACT Högutdelande - En fond som innehåller aktier med hög aktieutdelning. Fonden kan handlas som en aktie på börsen - som en ETF. Fler tips på utdelningsaktier och aktier med hög aktieutdelning På denna lista så kan du se vilka utdelningsaktier i Norden som har högst Direktavkastning. Denna listan är en mycket bra start om du vill leta efter bra utdelningsaktier att starta med i din utdelningsportfölj. Nyckeltalet visar hur stor aktieutdelningen är jämfört med senaste dagens stängningskurs. Fram tills dess att kommande aktieutdelning är känd så baseras datan på föregående års aktieutdelning. Här är listan för högst direktavkastning idag. Aktierna med högst Direktavkastning i Sverige och Norden Amerikanska månadsutdelare och Kanadensiska månadsutdelare Här är en lista med utdelningsaktier i USA och Kanada som har aktieutdelning månadsvis (månadsutdelare). Vill man ha aktieutdelning portionerad jämnt över hela året så är detta en bra lista. Det är inte nödvändigtvis de bästa amerikanska eller kanadensiska utdelningsaktierna men en bra lista för din utdelningsportfölj om du vill ha en jämn inkomst över året med månadsutdelare. I Sverige lämnas aktieutdelningen vanligtvis en gång per år men vissa bolag har börjat dela upp utdelningen halvårsvis och börsens preferensaktier ger normalt utdelning kvartalsvis. Kvartalsvis är sedan länge för övrigt tradition bland amerikanska utdelningsaktier. Det är svårare att hitta månadsutdelar i Sverige. Här är en lista med amerikanska och kanadensiska utdelningaktier som också är månadsutdelare. Dubbelkolla alltid bolagen så att dom inte har ändrat någon policy med sin aktieutdelning från månadsutdelare till något annat. Dessa utdelningsaktier är inte bara utdelningsaktier från USA utan även från Kanada. Så listan nedan har bolag från båda länderna. AGNC Investment Apple Hospitality REIT Chatham Lodging Cross Timbers Royalty Trust EPR Properties Enerplus corp Gladstone Investment Corp Gladstone Capital Corp Gladstone Commercial Corp Global Net Lease Horizon Technology Gladstone Land Corp LTC Properties Main Street Capital Orchid Island Capital Realty Income Pembina Pipeline PennantPark Floating Rate Prospect Capital Sabine Royalty Trust Shaw Communications Whitestone REIT Boston Pizza Royalties Keg Royalties H&R Real Estate NorthWest Healthcare Dream Global Prospect Capital Här är en annan bra källa till utdelningsaktier i USA. S&P 500 Dividend Aristocrats Utdelningsaktiers för- och nackdelar utdelning aktier Utdelningsaktier har olika för-och nackdelarna. Det är bra att ta reda på vad som är vad med denna typ av investering innan du riskerar några pengar i din utdelningsportfölj. Här är några av de främsta fördelarna och nackdelarna med att investera i utdelningsaktier. Fördelar med en utdelningsportfölj Aktieutdelning gör så att du kan utnyttja ränta på ränta effekten. När du återinvesterar dina aktieutdelningar tillbaka in i aktien, får dina utdelningar ännu mer aktieutdelning i framtiden. Ju längre tid du låter dina investeringar vara desto mer växer det.   Aktieutdelningar gör att du kan säkra upp de pengar som du satt in från början snabbare. Aktien kan falla 5%, men om aktien betalar 4% i utdelningar har du bara förlorat 1% på din investering. Utdelningarna kan på detta sätt kompensera för eventuella förluster i aktien. Lönsamma företag ökar ofta aktieutdelningen. Mer vinst ger ofta mer i utdelning. Stabila företag delar ut pengar i form av aktieutdelningar och det betyder mindre volatilitet för din utdelningsportfölj. Utdelningsaktier tenderar att klara nedgångar på börsen bättre än övriga marknaden. Företagen betalar utdelningar som ett sätt att hålla aktieägarna kvar. Många investerare söker också tryggheten i utdelningsföretag i dåliga tider. Nackdelar med en utdelningsportfölj En aktieutdelning kan ökas, minskas eller tas bort när som helst. Företag kan när som helst besluta att de inte har råd att betala ut aktieutdelningar längre. Det finns alltså ingen garanti för din utdelningsportfölj att utdelningsbetalningen fortsätter. Bra utdelningsaktier brukar sällan vara några snabbväxare utan är ofta äldre företag som hellre returnerar vinster till ägarna än använder dom i verksamheten. Snabbväxande företag behöver sitt kapital i sin verksamhet för att växa. På detta sätt är det ofta svårt att hitta några…

Bäst investmentbolag 2019 – En genomgång av 51 Investmentbolag

| Aktietips, Börsblogg | No Comments
Investmentbolag Investmentbolag har som affärsidé att äga aktier i andra aktiebolag. Investmentbolagen syftar bara till att långsiktigt åstadkomma bästa möjliga utveckling för sina ägare. Andra, som till exempel Industrivärden och Investor, är maktbolag som primärt tillkommit för att kontrollera andra företag. Investmentbolag är ett bolag vars affärsidé är att förvalta, utveckla och långsiktigt äga andra bolag. Fördelen med att köpa aktier i investmentbolag är att man själv slipper utvärdera och välja enskilda bolag, då dessa redan har gjort det urvalet. Du kan därmed relativt enkelt skapa en portfölj innehållande många olika bolag bara genom att äga ett eller ett fåtal bolag. Det finns olika syften med denna typ av bolag. En del har syftet att långsiktigt öka värdet av innehaven till ägarna. Andra investmentbolag fungerar primärt som maktbolag med syfte att kontrollera andra företag. Investmentbolagen verkar ofta långsiktigt när de investerar i eller förvärvar bolag. Jag har ett flertal liknande investmentbolag i de portföljer som finns tillgängliga på Samuelssons Rapport. Där har jag plockat ut de investmentbolag som jag anser vara de mer robusta och som har framtiden för sig. Mer här om det. Investmentbolag - min favoritportfölj Jag startade en portfölj 2012 med bara vad jag ansåg vara köpvärda investmentbolag och som jag kallat Lat men smart. Den har visat en mycket bra avkastning genom åren. Denna portfölj är även mitt tips till en så kallad nybörjarportfölj. Här är visserligen inte alla men några av de aktier som ingår i portföljen idag. Avanza Länkar Nordnet Länkar Lundbergforetagen B Lundbergforetagen B Latour B Latour B Svolder B Svolder B Investor B Investor B investmentbolag Är du intresserad av alla aktier som vi har med i vår investmentbolagsportfölj så kan du hitta det här. Här hittar du våra resultat. Som du ser så har den med råge slagit både börsen, OMX index och det mesta som man använder som jämförelseindex. Jag rekommenderar dig att titta lite närmare på den och om du fortfarande är osäker så i varje fall jämföra den med andra portföljer, fond, ETFer och index. Glöm heller inte att portföljen startade redan 2012 och har många framgångsrika år på nacken med riktig handel. Det ör med andra ord ingen fuskprodukt som bara tittar på historiken om hur det kunde ha blivit om man gjort så och så. Det är alltid lättare att skapa en framgångsrik portfölj om du tittar i backspsgeln och ser facit på hur du borde gjort. Att titta framåt och inte veta hur framtiden kommer att bli och ändå våga investera och skapa bra restulat. Ja, det är mycket svårare och det är så du borde jämföra våra resultat. Hitta en fond eller liknande som har bättre resultat och jag rekommenderar dig att lägga dina pengar där istället. Svenska Investmentbolag - lista (längre ned även utländska) Altor Equity Partners privat onoterat Bure Equity börsnoterat Creades, som kontrolleras av Sven Hagströmer med familj East Capital börsnoterat EQT (Inblandade parter: Investor AB) onoterat, indirekt via Investors delägande Healthcap som investerar i bolag inom Life Sciences , onoterat Industrivärden, med LE Lundbergföretagen som största ägare Öresund, som kontrolleras av Mats Qviberg med familj Investor B som kontrolleras av familjen Wallenberg. Kinnevik B som växte under Jan Stenbecks ledning under 1980 -och 1990-talen. KTH Chalmers Capital som investerar i bolag i tidiga skeden. Latour B som kontrolleras av Gustav Douglas med familj via det privata bolaget Wasatornet Lundbergforetagen B kontrolleras av Fredrik Lundberg m familj Melker Schörling AB kontrolleras av Melker Schörling m familj NAXS AB, börsnoterat Nordic Capital privat, onoterat Northzone privat, onoterat PEQ, privat, onoterat Proventus (Inblandade parter: Robert Weil), privat onoterat Ratos, börsnoterat Svolder B, börsnoterat Segulah ,privat, onoterat Traction, börssnoterata Investmentbolag Avanza - bra lista Det finns även en bra lista hos Avanza om man går till deras hemsida. Det är en lista med både utländska investmentbolag och svenska Investmentbolag. Warren Buffets investmentbolag Bershire Hathaway Här kan du även läsa om Warren Buffets investmentbolag Berkshire Hathaway. Är denna typ av investmentbolag bra för nybörjare? Är denna typ av investmentbolag bra kandidater för nybörjare till att starta en nybörjarportfölj med? Jag skulle säga att denna typ av bolag är perfekta för detta. De fungerar nästan som en fond. De äger aktier i flera olika bolag och det betyder att du får exponering och diversifiering direkt på köpet. En annan fördel med att spara i investmentbolag istället för fonder är att du slipper betala dom höga årsavgifterna. Använder man ISK-konton så kan man få noll i vinstskatt och noll i skatt på investmentbolags aktieutdelning. Du betalar istället en årlig skatt på kapitalet. (Läs mer om det här). De har också gått upp mycket mer än börsen i övrigt de senaste 10 åren. Det kanske mest attraktiva om du frågar mig är att du får några av Sveriges bästa företagsledare som tar hand om investeringen åt dig. Detta är också en bidragande orsak till att investmentbolag har gett god avkastning historiskt. Index för investmentbolag i Sverige – SIXRXFIIF (lista) Det index som jag gillar bäst är detta investmentbolagsindex på Börsstatistik. Det finns fler på nätet om du letar lite. Detta index upplever jag som mest komplett och korrekt ur en investerares synvinkel. Ett annat index är SIX Investment- & förvaltningsbolag (SIXRXFIIF) dom består av följande: Investmentbolag - Aktie Tick Vikt Investor B INVE-B 38,31 Industrivärden A INDU-A 11,95 Havsfrun B HAV-B 0,05 Kinnevik B KINV-B 11,28 Lundbergforetagen B 10,09 Latour B 9,9 Ratos RATO-B 2,63 Öresund 0,95 Bure Equity 0,94 Vostok New Ventures 0,65 Creades 0,47 Traction 0,33 East Capital Explorer ECEX 0,33 Svolder B 0,31 NAXS NAXS 0,14 Strax 0,09       Detta är ett marknadsviktat index där de större företagen alltså påverkar mer, större börsvärde = större påverkan. Investor, vilket är störst, utgör ca 38%. Havsfrun är det minsta enligt börsvärde och utgör 0,05%.mJust nu är det dessa 17 företag som ingår. Varför äga Investmentbolag? Du köper in dig i företag som indirekt äger många andra företag. Detta blir en utomordentlig riskspridning diversifiering. Det är kompetenta företagare som jobbar dagligen med att förbättra dina innehav. Kunskap och kompetens är på mycket hög nivå. Ibland så är priset på ett investmentbolag lägre än värdet på de aktier som de äger i portföljen. Detta kallas substansrabatt. Substansrabatten kan uppstå av flera olika anledningar. Byte…

32 preferensaktier med hög utdelning – Guide till preferensaktier (vilken risk?)

| Aktietips, Börsblogg | One Comment
Vad är preferensaktier? Preferensaktier, som ibland även kallas preffar, är en typ av aktie och ett sätt att finansiera bolag och deras tillväxt på. Det som är speciellt för denna typ av aktier är att det vanligtvis är en förutbestämd summa pengar som delas ut, i en bestämd frekvens, och att preferensaktieägarna har förtur vid aktieutdelningar, utbetalningar och likvidation. Summan som delas ut är ofta konstant, vilket innebär att den inte ökar med tiden – oavsett hur det går för företaget. De senaste åren har preferensaktier blivit allt mer vanligt förekommande på den svenska aktiemarknaden. I den här artikeln kan du läsa allt du behöver veta om vad preferensaktier är och vad det innebär för såväl preferensaktieägare som för bolagen som tillhandahåller dessa aktier. Det finns även en kort beskrivning om vad som skiljer dessa aktier, stamaktier och obligationer åt, och vad som är gemensamt för dessa investeringsformer. En lista på bra preferensaktier På senare tid har ett flertal nya Preffar noterats på börsen, särskilt populärt har det varit bland fastighetsbolag. Akelius Residential Pref Eniro pref Footway Group Pref Genova Property Group Pref Hancap Pref A Heimstaden Pref Hemfosa Fastigheter Pref K2A Knaust & Andersson Pref Klövern pref Oscar Properties Holding PREF Pegroco Invest Pref Prime Living Pref Quartiers Properties PREF Real Holding i Sverige PREF Sagax pref SAS PREF Sdiptech Pref Tobin Properties Pref Victoria Park Pref Volati Pref Lista med Preferensaktier hos Avanza På Avanza kan du hitta denna lista med preferensaktier. Den innehåller också några intressanta preferensaktier. En länk till Avanza hittar du här. preferensaktier . De vanligaste frågorna om Preferensaktier Vad är preferensaktier? Preferensaktier är en finansiell produkt som ger rätt till utdelning för ägaren, men kan lösas in likt en obligation om företagets ledning anser det vara nödvändigt. Hur fungerar preferensaktier? De handlas på börsen med en förbestämd utdelning. Bolaget som emitterat dem kan beslutas sig för att lösa in dem till det på förhand fastställda inlösenpriset. Varför skall man köpa preferensaktier? Preferensaktier kan vara ett bra alternativ om man önskar bygga en utdelningsportfölj eller vill diversifiera sina investeringar. Hur köper man preferensaktier? Preferensaktier kan köpas via börsmäklare som erbjuder handel med finansiella produkter. Vilka preferensaktier är bäst? Det är upp till investeraren att avgöra, se kompletta listor över preferensaktier för att göra ett bra val. Varför finns preferensaktier? Preferensaktier finns som ett komplement till företagsobligationer. De är mer flexibla än stamaktier ur företagets synvinkel. Vad händer med direktavkastningen i preferensaktier om kursen stiger? Eftersom utdelningen är fastställd på förhand för preferensaktier påverkas direktavkastningen negativt av kursuppgång. När skall man köpa preferensaktier? Preferensaktier kan köpas om man vill ha en finansiell produkt som blandar både företagsobligationer och aktier. Hur säljer man preferensaktier? Preferensaktier handlas på Stockholmsbörsen. De handlas och säljs precis som andra finansiella instrument. Vad betyder ordet preferensaktier? Anledningen till att ordet ”preferens” återfinns i termen är att ägare till denna typ av aktier har företräde till stamaktieägare vid en potentiell konkurs, samt vid utdelning. Varför emitterar företag preferensaktier? De emitterar preferensaktier som ett komplement till företagsobligationer och aktier. Hur säkra är preferensaktier? Det beror på företaget som emitterat dem. Men som ägare har du förtur i pekningsordningen relativt stamaktieinnehavare. Skillnaden mellan preferensaktier och stamaktier? Skillnaden ligger främst i rangordningen för utdelning, samt att preferensaktier kan lösas in av företagets ledning. Vad betyder preferensaktier på engelska? Översättningen av termen preferensaktier till engelska lyder ”Preferred Stock”. Vilka nackdelar finns med preferensaktier? Om preferensaktien vid inlösen värderas högre än inlösenpriset av marknaden förlorar innehavaren mellanskillnaden. Hur fungerar inlösen av preferensaktier? Innehavaren av preferensaktier får ett på förhand bestämt belopp från bolaget om bolagsstyrelsen löser in preferensaktierna. Förtur för preferensaktieägare Att preferensaktieägare har förtur vid utdelningar, utbetalningar och likvidation innebär att bolaget alltid ska betala ut pengar till dem innan exempelvis stamaktieägare får ta del av bolagets pengar. Detta blir en slags garanti för preferensaktieägarna om utbetalningar. Om bolaget inte skulle dela ut dessa pengar till preferensaktieägarna skapas en skuld till dem, ofta med hög ränta, som måste betalas ut av bolaget innan några andra aktieutdelningar kan göras. Även vid likvidation – när ägarna till bolaget inte längre kan, får eller vill fortsätta bedriva verksamheten – ska utbetalningar primärt göras till preferensaktieägarna. Eventuellt överskott delas därefter ut till bland annat stamaktieägarna. De senaste åren har det blivit ett allt vanligare finansieringssätt inom bland annat fastighetsbolag. Anledningen till att ett bolag beslutar sig för att Preferensaktier använda preferensaktier som finansiellt medel för sin verksamhet kan bland annat vara att de inte har möjlighet, eller inte vill, låna pengar av banken för detta ändamål. Det kan också handla om att bolaget vill göra en investering av något slag utan att gå in med eget kapital i köpet, och därmed lånar en viss summa av pengarna från banken och använder sig av denna typ av aktier för att finansiera resterande kostnader. Ibland beskrivs preffar som en kombination mellan stamaktier och obligationer. Utdelningen som görs är ofta högre än utdelningar som görs för obligationer, samtidigt som risken med preferensaktier ofta är lägre än den som kan finnas för stamaktier. Du kan läsa lite längre ner vad stamaktier är om du är osäker. Vad påverkar priset för preferensaktier? Priset på preffar påverkas av såväl räntenivåer som inflation. Vid preferensaktieinvestering strävas det ofta efter en avkastning som är i linje med den avkastningen det hade kunnat innebära att ha pengarna i andra typer av placeringar, såsom på sparkonto eller vid utlåning till staten, plus ett ekonomiskt tillägg för den risken som tas med placeringen. Risk och preferensaktier Preferensaktier kan också backa i kurs. Känn dig inte helt trygg med preffar. Även om risken är lägre än med stamaktier så kan det fortfarande gå ner ordentligt. Röstkontrollen vid bolagsstämman sitter också hos stamaktieägarna och det är rätt stor risk att bolaget väljer återköp i stället för preferensutdelningar. Detta kan leda till en förlust för preferensaktieägarna. Något motsvarande sker med en företagsobligation som många felaktigt hävdar har likvärdig risk som preferensaktier. Vad innebär preferensaktier för preferensaktieägarna? För preferensaktieägarna innebär dessa aktier bland annat följande: En…

15 Tradingtips för seriösa traders – (En guide för traders 2019)

| Aktietips, Börsblogg, CFD, Daytrading, Robothandel, Teknisk Analys, trading | No Comments
Mina bästa tips till blivande och erfarna traders En trader är en person som handlar värdepapper såsom aktier, terminer eller optioner på en börs eller en finansiell marknad. 15 tradingtips Så du har bestämt dig för att du vill bli en trader? Här kommer 15 trading tips som jag skrivit ner och som är erfarenheter från min egen trading. En del trading tips är sjävlklara och en del kanske inte. Jag är säker på att din trading kommer att förändras till det bättre om du skulle anamma dem och använda dem i din egen trading precis som jag gör. Fler och fler får upp ögonen för trading och allt vad det innebär. Jag skall försöka bena ut vad trading egentligen är och hur man kommer igång på bästa sätt genom de 15 tradingtipsen nedan. Låt oss börja. En trader måste snabbt kunna analysera mycket information och göra välinformerade beslut under hög stress. Trading kan vara mycket lönsam, men innebär oftast också hög risk. Du kan jobbar för en mäklare, handla med bankens pengar eller kanske med pengar från bankens kunder. Du kan också vara en trader som jobbar med dina egna kunder och ger dem råd om bra investerings- och tradingmöjligheter. För att bli en professionell trader måste du lära dig grunderna inom trading och även de mer avancerade grunderna. När du förstår dessa kan du lära dig beprövade strategier och få erfarenhet av att implementera dem som trader. Jag har hållit på med trading på professionell nivå i över 20 år och har lärt mig en hel del. Förhoppningsvis kan denna text hjälpa dig att minimera alla de misstag som många nybörjare ofta begår. Låt oss börja. Tradingutbildningar Klicla på bilden för att komma till våra tradingutbildningar. 1.Tips för traders - Mäklare: Vi börjar med det kanske viktigaste överhuvudtaget. Det är att välja rätt mäklare. En trader måste välja sin aktiemäklare noggrant – lågt courtage är EXTREMT viktigt. Jämför alla olika aktiemäklare som Avanza, Nordnet, Handelsbanken med flera med varandra. Det gäller både aktier, terminer och CFD. Lägg tid på detta för en dyr mäklare som det är dyrt att handla hos kan stjälpa många bra strategier som annars skulle varit lönsamma. De strategier som du senare kommer att börja handla med är känsliga för detta och den vinst som du kan plocka ut ur varje affär är ett genomsnitt och om man räknar in alla förluster inte alltid jättestor. Som trader vill inte att detta skall ätas upp av courtage och avgifter. Så lägg tid på detta och välj inte det som syns och hörs mest. Välj det billigaste. Tänk på folk som jagar bolån och vill ha den lägsta räntan vid köp av sitt hus. Det är precis så här som en trader bör tänka. 2.Tips för traders - Edger: Du måste ha en edge. (Tänk kasino) Det betyder att du måste ha en trading strategi som du vet tjänar pengar på börsen och att du har oddsen på din sida. Utan detta så kan du inte trejda. Fråga dig själv som trader hur du kan veta att tradingstrategin fungerar och att du kommer att tjäna pengar på den? Har du testat den på något sätt? Exempel: Du en tärning med 6 sidor.  Du tjänar 1 krona varje gång du får 3,4,5 och 6 och förlorar 1 krona om du får 1 eller 2. Om du har 1000 tärningsslag med dessa odds, skulle du våga satsa allt du äger och har på att du kommer tjäna pengar på detta? Såklart, oddsen är fantastiska. Dom flesta nybörjare som handlar på börsen har ingen aning vad deras edge är och ännu mindre om dom har oddsen på sin sida. Skall du lyckas på börsen som trader så är detta oerhört viktigt. Tillsammans med mäklarvalet så är detta den kanske viktigaste punkten för att lyckas som trader. day trading tips 3. Tips för traders - Riskmanagement: För en trader är det viktigt att aldrig få för stora förluster. En tumregel är att aldrig riskera mer än 1-2% av ditt konto på varje trade. (Ex. Har du 100 000 kr på kontot så förlora aldrig mer än 1000-2000 kr per trade.) Det innebär inte att ditt stopp skall vara 1-2% utan endast att din förlust skall vara 1-2% av ditt konto. Personligen ligger jag på kring 0,75-1% i min algotrading. Det finns en viss typ av strategier som detta inte alltid är genomförbart på. Det är på så kallade mean reversion strategier. Av mina närmare 100 algotrading strategier så är kanske 5-10% mean reversionstrategier. När det gäller dessa strategier så måste man titta mer på vad genomsnittsförlusten varit och följa den siffran. Det finns ett par andra alternativ också för en trader och som jag inte kommer att gå in på här. Många swingtradingstrategier är bland annat av denna typ. Det innebär inte att denna typ av strategier är dåliga för dig som trader på något sätt utan endast att logiken är lite annorlunda. I själva verket vill du att en del av din portfölj även skall vara av denna typ. En variation av olika strategier är att föredra då detta kan hjälpa dig med din diversifiering. På Samuelssons Rapport är det diversifiering som är "the Holy Grail". 4. Tips för trader - Mentor: Lär av en trader som redan har lyckats. Viktigt dock att veta att dom faktiskt redan lyckats? Hur vet man det? Fråga efter bevis i form av resultat från exempelvis deras aktietrading liknande den på min swingtrading blogg här. Även om liknande resultat faktiskt finns så bör du ändå börja med att simuleringshandla för att se att det stämmer det som sägs. Många som har tradingsignaler och andra sorters tjänster på nätet redovisar inte sina resultat. Det är lätt för leverantörer av tjänster att imponera med siffror och diagram… Börja därför alltid med att papperstrejda om du prövar något nytt. Speciellt om du börjar med Swingtrading eller daytrading. Trading 5. Tips för trader - Läs rätt info: Läs om trading och olika sorter av det online. Det finns en enorm mängd information…

Udda index – udda marknadsindex och aktieindex för marknadstajming

| Aktietips, Börsblogg | No Comments
Udda index Udda aktieindex. Analytiker, investerare och traders försöker hela tiden tajma marknaden. Vissa har insett att de är ganska dåliga på det där med tajming och ligger ”all-in” hela tiden. Andra tror sig kunna överlista marknaden. Det är bara några få som behärskar konsten att kunna kliva av och på för att maximera vinst och minimera risk. Marknadstajming är svårt, men det går. Om du vill slå marknaden kan du inte göra som alla andra. ”Alla andra” är per definition marknaden. Varje lyckosam trader eller investerare har sina egna knep för att ta tempen på ekonomin. Vi känner till investerare som tar på sig gummistövlarna och åker på sight-seeing på landsbygden för att bedöma hur skörden blir i år. Därefter avgör de vilka råvaror de ska gå lång och kort i. De flesta av oss är inte riktigt så extrema. Vi kan ändå vara kreativa genom att titta på ett antal udda index för att bedöma det ekonomiska läget. Vi ska ta och titta på ett urval – förvisso med glimten i ögat. Big Mac Index The Economist publicerar varje år sitt Big Mac Index. Eftersom McDonald’s Big Mac är en produkt som är ganska lika över hela världen kan den användas för att jämföra köpkraft. Big Mac Index jämför priset på en Big Mac i olika länder världen över. Den lokala valutan omvandlas till dollar. Indexet kan användas för att bedöma om en valuta är under- eller övervärderad. Billy-index IKEA:s populära bokhylla Billy har ett eget index. Bloomberg publicerar årligen sitt ”Billy Regal Index”. Bokhyllans pris jämförs i 43 länder. Värdet i indexet fås genom att ta dollarpriset av bokhyllan dividerat med snittet. Kalsongindex Kalsonger är en nödvändighet. I kristider kan man dock tänka sig att man väntar lite med att köpa nya kalsonger. Kalsongindexet kan därför användas för att tolka det ekonomiska läget i landet. Kalsongindex Popcorn-index När ekonomin går dåligt besöker vi biografen mer sällan. Om försäljningen av popcorn minskar kan det vara ett tecken på sämre tider. Indexet är dock minst sagt kontroversiellt. Den attraktiva servitrisen-indexet Den attraktiva servitrisen-indexet (hot-waitress-index) innebär att man tittar på hur attraktiva kaféernas servitriser är för att bedöma det ekonomiska läget. Vi får be om ursäkt för den politiska inkorrektheten, men vi citerar bara. Teorin säger att när det är dåliga tider tar caféerna till knepet att anställa attraktiva servitriser för att locka till sig fler kunder. Hur man rent objektivt mäter detta index är dock oklart. Öl-index Detta är en av våra favoriter. Öl-index jämför ölkonsumtionen med antalet anställda inom bryggerinäringen (inklusive barer, klubbar och pubar). I dåliga tider väljer fler att köpa sitt öl i butiken istället för på krogen. Indexet kan därför visa hur läget i ekonomin ser ut. Öl-index Vita bönor i tomatsås-index När ekonomin går dåligt köper vi billigare mat. Vita bönor i tomatsås-index bygger på denna idé och visar hur ekonomin ser ut. Vita bönor i tomatsås-index Läppstiftsindex Estée Lauders VD lär ha sagt att försäljningen av läppstift indikerar läget i ekonomin. Enligt teorin vill kvinnor unna sig något oavsett hur det ekonomiska läget ser ut. Om det inte finns tillräckligt med pengar för designerkläder köper de i stället läppstift. Ökad läppstiftsförsäljning är enligt teorin alltså ett tecken på att ekonomin mår dåligt. Läppstiftsindex  

Hopbakslån

| Jämför och tjäna pengar, Privatekonomi | No Comments
Hopbakslån Hopbakslån kommer det handla om här. Privalånsjämförelse gratis också för hopbakslån. Hopbakslån är ett jävligt fånigt och dumt ord. Kan man kalla det något annat? Ja,det är frågan som jag ännu inte fått svar på. Hopbakslån lever med andra ord än. Positivt naturligtvis för de som älskar hopbakslån men lite mer ledsamt för den som känner sig låg för liknande uttyck. Vad gör man? Ja, det är den stora frågan. Man kanske borde skriva något vettigt istället än att skriva en massa idoti på något som kanske faktiskt handlar om resten av ens liv. Hopbakslån är inte att leka med som du säkert redan har förstått.

Hjälp att samla lån

| Jämför och tjäna pengar, Privatekonomi | No Comments
Hjälp att samla lån Hjälp att samla lån kommer det handla om här.

Vad är sparränta? – Jämför sparkonto och villkor för sparränta

| Jämför och tjäna pengar, Privatekonomi | No Comments
Vad är sparränta? Vad är sparränta egentligen? Sparränta är den ränta du får på fina pengar om du lånar ut dom till en bank eller liknande. Det är bra att jämföra olika banker med varandra för att hitta den bästa sparräntan.      Hur bestäms din sparränta? Den sparränta du har på ditt bankkonto beror främst på två saker. För det första, vad marknadsräntorna ligger på just nu. Och för det andra, vilken kontotyp du har. Med kontotyp menar vi om det är ett bankkonto med fria uttag eller ett renodlat sparkonto med begränsningar. Bankkonto med fria uttag Bankkonto med fria uttag är den vanligaste kontotypen och förmodligen ett sådan konto du har för dina vardagliga transaktioner. Du kanske har kopplat ett kontokort till kontot för att handla. Eller så använder du det för att betala räkningar, osv. I och med att man kan röra pengarna precis hur man vill, så är det även denna kontotypen som har lägst sparränta. Här bör man alltså inte lagra några större summor och låta dom ligga. Då finns det bättre alternativ. Bankkonto med fast bunden sparränta Om du har en större summa pengar som du vet med dig att du inte kommer att använda på ett tag, då är den här kontotypen att föredra. Här kan du få en bättre sparränta. Kanske har du en slant undanstoppad som ska gå till barnens första lägenhet. Dom förväntas flytta hemifrån om 10 år. Då bör du verkligen inte har dina pengar på ett vanligt bankkonto. Inflationen skulle göra att dina pengar minskade i värde. Väljer du istället ett sparkonto med fast bunden sparränta så kan du får en högre sparränta. Du kan binda din sparränta i 3 månader och uppåt Om du vill binda din sparränta så betyder det att du inte kan ta ut dina pengar förrän bindningstiden löpt ut. Beroende på hur länge du vill binda sparränta, så kommer du erbjudas olika räntesatser. Detta fungerar alltså precis som med bostadslån, men omvänt. Vad är sparränta Jämför banker för att hitta bästa sparräntan För hitta den bästa sparräntan så behöver du jämföra bankerna med varandra. Det finns olika sätt att jämföra sparränta på. Det första du behöver göra är att bestämma dig för om du vill jämföra sparränta på konton med fria uttag. Eller om du vill titta på banker som erbjuder fast bunden sparränta. Som vi var inne på tidigare så beror det helt och hållet på om du behöver kunna använda pengarna snabbt eller inte. En buffert blir ju exempelvis ofta liggande en längre tid. Men den behöver man ha tillgång till snabbt om något väl inträffat. Så det är nödvändigtvis inte så att alla stora summor måste ligga på sparkonton med fast bunden sparränta. Förhandla med din egen bank Är du helhetskund hos en bank så har du ett bra förhandlingsläge. Banken är så klart mån om att du har så mycket som möjligt av dina affärer hos dom. Att ha sitt bankkonto hos banken och betala sina räkningar från via dessa är något som knyter oss som kunder närmare banken. Ränteläget påverkar Självklart påverkar ränteläget i Sverige sparräntan. Egentligen skulle bankerna vid negativ styrränta kunna ta betalt av oss för att sätta in våra pengar. Men förmodligen har bankerna insett det kontraproduktiva i detta ur ren marknadsföringssynpunkt. Därför erbjuds än så länge positiva räntor på bankkonton, men dom är inte höga. Vill man skydda sina pengar mot inflation och även få lite avkastning på dom, så finns det bättre alternativ, såsom räntefonder och obligationer. Summering Vi inledde med att ställa frågan: vad är sparränta? Nu bör du veta. Det är alltså den ränta du får när från banken när du har pengar på ett bankkonto. Vi har sett att man kan få upp sparräntan genom att exempelvis binda den.

Hur deklarerar man aktier?

| Börsblogg, Privatekonomi | No Comments
Hur deklarerar man aktier? Om du inte har en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto och handla med aktier - då behöver du deklarera. Men hur deklarerar man aktier? Det är inte helt enkelt. Här följer en steg för steg-guide för dig som ska deklarera aktier. Den enkla eller den svåra vägen Inledningsvis kan man säga att det finns två sätt att deklarera en försäljning av en aktie. Ett lite mer komplicerat sätt, men där du kan tjäna lite extra genom att du får en mer “rättvis” beskattning. Och ett enklare sätt där du inte behöver tänka lika mycket, men kommer att få betala en schablon istället för en exakt skatt. 1. Beräkna ditt omkostnadsbelopp Det första du behöver göra är att beräkna ditt omkostnadsbelopp. Beloppet innefattar alla kostnader som uppkommit i samband med aktieköpet. Summan används för att i slutändan beräkna din vinst eller förlust. Det är vinsten som du sedan skattar på. Omkostnadsbeloppet kan beräknas på två sätt. Det är här vi har den enkla eller den svåra varianten. Genomsnittsmetoden Genomsnittsmetoden är den lite mer komplicerade varianten. Här behöver du ta fram den avräkningsnota som du fått av banken i samband med ditt köp av aktierna. Den visar vad du köpt aktierna för. Du behöver också ett utdrag som visar vad som hänt på ditt konto under året. Sedan behöver du ett utdrag som visar vad som hänt med dina aktier under tiden du ägt dom. Om det exempelvis har skett en split eller en nyemission så kan det ha påverkat värdet på aktierna och då behöver detta tas i beaktande. När du har alla siffror så ska du beräkna det genomsnittliga omkostnadsbeloppet för dina aktier per styck. Omkostnadsbeloppet får du sedan fram genom att ta det genomsnittliga omkostnadsbeloppet och multiplicerar det med antalet aktier som du sålt. Se mer på Skatteverkets hemsida.  Schablonmetoden Schablonmetoden är den lite enklare metoden som du kan använda om du inte har tillgång till alla siffror som behövs för att beräkna enligt genomsnittsmetoden. Även om du har tillgång till alla siffror så får du självklart använda schablonmetoden ändå. Den här metoden är som sagt enklare. Enligt den här metoden så får du dra av en schablon på 20% av försäljningspriset som omkostnadsbelopp. Det betyder att resterande 80% räknas som vinst och ska beskattas. Den här metoden kan med fördel användas om du vill göra det enkelt för dig. Skaffa ISK eller Kapitalförsäkring för att göra den ännu enklare Vill du verkligen göra det enkelt för dig så bör du skaffa en kapitalförsäkring eller ett ISK. Då slipper du helt och hållet att deklarera. Istället dras en procentuell skatt på hela ditt innehav på kontot. Så länge du inte har mångmiljonbelopp i aktier så kommer det här att göra livet enklare för dig - utan att det kostar mer. Summering Efter den här genomgången bör du ha lärt dig hur man deklarerar aktier. Vi har visat att det finns två sätt. Genomsnittsmetoden och schablonmetoden. En lite svårare och en lite enklare metod. Vill du inte deklarera - skaffa ett ISK eller en kapitalförsäkring.

Bank med bäst sparränta – Jämför sparkonto och sparräntor

| Jämför och tjäna pengar, Privatekonomi | No Comments
Bank med bäst sparränta Ska man spara pengar så vill man så klart hitta en bank med bäst sparränta. Sparräntor är inte alltid så höga, men det finns några enkla knep för att få upp räntan något. Jämför sparräntor och sparkonton hos Sveriges banker och kreditinstitut. Gratis så klart!    Vad är sparränta? Sparränta är den ränta som din bank lämnar på de pengar du har på ditt sparkonto. Ett sparkonto är alltså ett vanligt bankkonto eller ett kapitalkonto. Har nu någon gång noterat en liten insättning på ditt konto med etiketten “ränta”? Det är den ränta du får en gång om året från banken. Ofta handlar det om några ören. Det är nämligen så att räntan stundtals i Sverige har varit mycket låg. Nu ska vi prata mer om sparande! Dags att komma igång med sparandet Förmodligen har du hamnat här för att du är intresserad av sparande. Sparande kan te sig på många olika sätt och det finns många olika sparformer. Om vi börjar med själva anledningen till varför man vill spara så är det avgörande för vilken typ av sparkonto vi ska välja. Om man sparar till någonting som ligger långt fram i tiden. Och om man dessutom inte kommer att behöva kunna ta ut pengarna under sparandets gång. Ja då finns det sparkonton som ger en bättre sparränta. Sparar du till en buffert så behöver du förmodligen kunna få snabb tillgång till pengarna. En bufferts själva syfte är ju att finnas till när det väl krisar. Då bör man ha ett sparkonto med fria uttag. Sparräntan på dessa konton är mycket låg. Men det kanske inte är sparräntan man främst är ute efter när man sparar till en buffert. Sparkonto med fria uttag Ett sparkonto med fria uttag är ett helt vanligt konto. Förmodligen ett sådant som du har idag där du får in din lön varje månad. Eller där du kopplat ditt MasterCard för att göra dina inköp. Ett sådant här konto har en rörlig sparränta. Det betyder att den följer 3-månaders räntan. Stundtals har vi i Sverige haft en negativ ränta. Det innebär att banken egentligen borde ta betalt av dig för att du får ha dina pengar hos dom. Det gör dom dock inte, men sparräntan dom erbjuder är försvinnande lite. Vill man spara mer långsiktigt så bör man välja en annan sparform. Problemet med sparkonton med fria uttag är att på lång sikt så urholkas pengarnas värde. Det beror på inflationen. I Sverige har vi nästan alltid inflation. Om man bara har mindre summor på dessa konton så bli inflationen försumbar. Men det gamla hederliga sättet att spara pengar under madrassen är alltså inte att rekommendera. Bank med bäst sparränta Sparkonton med fast bunden sparränta Alternativet till ett sparkonto med fria uttag är det här. Ett sparkonto med fast bunden sparränta. Här låser man in pengarna på kontot. Man får då en något bättre sparränta. Det fungerar alltså på samma sätt som när man tar ett bolån - fast omvänt. När man lånar pengar så kan man ju välja att binda sparräntan. Dessa räntor kallas de långa räntorna. Sparar man mer långsiktigt så är det här ett alternativ. Ett långsiktigt sparande kan ju till exempel vara att man sparar till en lägenhet, en bil, eller någonting annat som ligger längre fram i tiden. När man sparar långsiktigt så kan det ju ibland vara en utmaning att inte röra sparpengarna. Det här kräver viss disciplin. Att då låsa pengarna på ett konto kanske inte är helt fel. Då slipper man i alla fall att kämpa mot frestelsen att ta ut pengarna tidigare än planerat. Sparräntan blir som sagt högre. Man kan välja på allt mellan 6 månader och upp till flera år. Vilken bank ska man välja? Nu kommer vi till den delen när man ska välja bank. Vilken bank har den bästa sparräntan? Om man ska vara helt ärligt så har inte någon av aktörerna speciellt bra sparränta. Vill man få bra avkastning på sina sparpengar bör man välja andra alternativ. Så som fonder eller aktier. Visserligen innebär dessa en viss risk. Men det finn också mindre riskfyllda investeringar man kan göra. Exempel på dessa är obligationer och räntefonder. Men vill man har ett sparkonto så kan man börja med att titta på nätet och jämföra räntor Förr i tiden var det betydligt vanligare att man hade ett klassiskt sparkonto. Kanske hade man en bankbok där man noterade alla sina insättningar. På den tiden var sparräntan bättre och inflationen stundtals lägre. Idag ser det som sagt annorlunda ut. Jämförelsetjänster Genom att använda jämförelsetjänster så kan man enkelt skaffa sig en överblick. Man kan se listräntor, både rörliga och långa. Kanske kan det vara en god idé att välja en annan bank än den där man sköter sina vardagliga affärer. Anledningen är det vi varit inne på tidigare. Det krävs disciplin för att inte röra sina sparpengar tidigare än vad man tänkt. Har man pengarna på den annan bank så ser man dom inte dagligen, utan dom finns per i periferin. Men det kan dock finnas fördelar med att prata med sin nuvarande bank. Prata med din bank Om du kontaktar din bank och berättar att du tänker starta ett sparande så kan du faktiskt få en bättre sparränta. Precis som med allt annat så är sparräntor förhandlingsbara. Och banken är så klart mån om att behålla dig som kund. Banken vill knyta fler tjänster till dig för att på så sätt göra dig till en mer lojal kund. Kunder med många olika tjänster tenderar att stanna längre som kunder. Diskutera med din bank gällande vad du sparar till och hur länge du tänkt spara. Även om du inte kommer att erbjudas någon superränta, så kan du definitivt få en bättre än den dom har som listränta. Sammanfattning När du letar efter en bank med bäst sparränta så kanske du inte behöver leta så långt bort. Ofta kan du få en bra sparränta av din egen bank. Tänk dock på att räntorna…

Ekonominyheter förstör din portfölj och din trading | Undvik finansnyheter

| Aktietips, Börsblogg, Övriga ämnen | No Comments
Ekonominyheter förstör din aktieportfölj och din trading Om du sysslar med trading, investeringar eller om du sparar i en aktieportfölj är sannolikheten stor att du även läser ekonominyheterna. Vi har lärt oss att det är bra att hålla sig à jour med vad som händer i omvärlden. Allmänbildning är bra. Eller hur är det egentligen? För ett antal år sedan publicerade den schweiziske författaren och affärsmannen Rolf Dobelli en essä med titeln ”Avoid News”. Det är en tankeställande kritik av medie- och nyhetsetablissemanget. Vi har låtit oss inspirerats och tar oss en funderare kring det där med ekonominyheter. Fel fokus i ekonominyheterna Vi är moderna människor men våra hjärnor fungerar ungefär på samma sätt som för tusentals år sedan. De är programmerade att reagera på häpnadsväckande, chockerande och uppseendeväckande information, gärna som har med människor att göra. Det är något som media tagit fasta på. Deras nyheter är ofta snabba och korta. De fokuserar inte sällan på detaljer som egentligen är ovidkommande. Detsamma gäller för ekonominyheter. Ett bolag rusar på börsen efter överraskande försäljningssiffror. Trevligt för dem! Medan kreti och pleti slänger sig på köpknappen undrar vi – hade det inte varit bättre om vi kunnat räkna ut detta i förväg? Då hade vi redan ägt aktierna när kursen rusade. Få ekonominyheter är så djuplodande att de kan ge oss den typen av information. Ett annat exempel är panikrapporteringen. Varje gång det skakar på världens börser blir det stora rubriker i alla ekonominyheter. Till slut reflekteras det även i de vanliga dagstidningarna. Folk säljer i panik utan att egentligen ha gjort någon egen analys. Investerare som borde vara robusta nog att stå emot den massmediala hysterin dras med. Kanske ger de efter från trycket från spararna som undrar vad som händer med deras pengar. Många fattar fel eller förhastade beslut på grund av ekonominyheterna. Vi måste lära oss att allt som är nytt inte är relevant. Det kan vara svårt att navigera rätt i den stora ström av ekonominyheter som överöser oss varje dag. Därför kan det vara klokt att skära ner på ekonominyheterna och fokusera på det som är viktigt istället. ekonominyheterna Kan man lita på analytikerna? Med jämna mellanrum dyker det upp köp- och säljråd bland tidningarnas ekonominyheter. Ibland är det bankernas analytiker som berättar vilka aktier man ska köpa, sälja eller behålla. Andra gånger är det ekonomijournalister som delar med sig av sin senaste ”analys”. Var skeptisk till alla sådana råd! Undvik gärna att läsa dem helt och hållet. Det finns åtminstone två skäl att inte lyssna på analytikerna. Det första är bankernas vinstintresse. Det kostar som regel inget att äga aktier. Det är först när vi köper eller säljer som bankerna tjänar ett courtage. Därför ligger det i bankens intresse att uppmana oss att aktivt förvalta våra pengar. Här kommer analytikerna in i bilden. Med sina köp- och säljråd får vi något som känns som legitima anledningar att agera. Ekonominyheterna publicerar glatt varje analytikers senaste utsago. Tyvärr får vi sällan läsa i ekonominyheterna om hur ofta dessa analytiker prickat rätt. Dessvärre är deras track record inte alltid helt lysande. Det andra skälet att inte lyssna på ekonominyheternas analytiker har med kompetens att göra. När inte ens en majoritet av alla välbetalda fondförvaltare lyckas prestera bättre än index, hur ska då en ekonomijournalist kunna göra det? Visst, undantag finns, men överlag finns det inte mycket vikt i alla de analyser som görs i ekonominyheterna. Om en ekonomijournalist trots allt är ovanligt begåvad kan du räkna med att det inte dröjer länge förrän någon som betalar bättre än tidningen snappar upp den talangen. Tänk själv! Den stora faran med att lita blint på ekonominyheter är att vi slutar tänka. Det mesta i ekonominyheterna är skräp. Ekonominyheter består ofta av fragment av information som inte sällan kopierats från andra källor. Riktiga analyser är sällsynta. Vi slösar bort vår värdefulla tid på missledande och ovidkommande ekonominyheter. Hjärnan förslappas. Vi blir passiva. I bästa fall använder vi ekonominyheterna för att bygga på vårt ”confirmation bias”. Människan har en tendens att ta åt sig av information som bekräftar våra tidigare slutsatser – oavsett om vi egentligen hade rätt eller fel. Ekonominyheterna är fyllda med material som missleder oss. I vårt sökande efter lätta förklaringar läser vi glatt om varför börsen kraschade eller varför oljepriset steg med 5 procent. Världen är ofta mer komplex än vad som ekonominyheterna kan förmedla. De förklaringar vi läser är förenklingar som ibland rent av är felaktiga. Därför måste du vänja dig med att tänka själv. Läs annat än ekonominyheter. Läs forskningsrapporter och studier. Läs en bok. Lär dig makroekonomi och mikroekonomi. Gräv ner dig i årsredovisningar och kvartalsrapporter. Sök och filtrera fram aktier i en aktiescreener. Tänk! Kom ihåg – när det gäller ekonomi är de enkla svaren sällan de rätta. Avoid News Towards a Healthy News Diet. By Rolf Dobelli

Hur uppstår inflation?

| Börsblogg, Privatekonomi | No Comments
Hur Uppstår Inflation? Inflation är den ekonomiska termen som används för att beskriva värdeminskningen i pengar. Detta innebär att prisnivån stiger vilket medför att en given mängd pengar ger mindre köpkraft än tidigare. Riksbanken använder en fastställd korg med varor i affären för att mäta inflationen. Orsaker till Inflation Det finns flera olika anledningar till att inflation uppstår. Nedan följer några. Inflation i vara Enskilda varor kan uppleva prisökningar till följd av minskat utbud. Exempel på detta kan vara en väpnad konflikt i en oljerik region. Följden blir minskat utbud och ökat pris. Ökad penningmängd Även en ökad penningmängd driver inflationen. Detta som ett resultat av att det finns mer monetära medel som kan köpa de varor som produceras. Om en riksbank trycker orimligt stora mängder pengar kan hyperinflation uppstå. Detta innebär att pengarnas värde urvattnas så fort att förtroendet för centralbanken undermineras. Het arbetsmarknad När efterfrågan på arbetskraft ökar stiger lönerna. Detta innebär ökad köpkraft och efterfrågan vilket resulterar i ökade priser. Förväntningar Om aktörerna på de finansiella marknaderna förväntar sig inflation kan dessa förväntningar driva förväntningar i sig skapa inflation. Summering Inflation innebär att köpkraften i en given penningmängd urvattnas. Det finns flera orsaker till detta, främst en ökad penningmängd och en het arbetsmarknad.

Vår storbolagsportfölj upp 22% | 8% bättre än Stockholmsbörsen

| Aktietips, Börsblogg | No Comments
Vi har haft ett bra 2019 hittills. Både våra stora bolag och våra småbolag har gått upp mer än börsen i övrigt.  Här kan du läsa mer om våra aktieportföljer.  

Vilka banker samarbetar Zmarta med? – Vad är zmarta group?

| Jämför och tjäna pengar, Privatekonomi | No Comments
Vilka banker samarbetar Zmarta med? Vad är zmarta group? Detta och mer kommer du få svar på inom kort.

Hur fungerar ett investmentbolag?

| Aktietips, Börsblogg | No Comments
Hur fungerar ett investmentbolag? Ett investmentbolag är ett företag vars affärsidé är att förvalta företag. Genom att äga en aktieportfölj av olika bolag hoppas investmentbolaget skapa värde för sina aktieägare. I många fall ägs en signifikant andel av de företag som utgör aktieportföljen vilket ger möjlighet att aktivt påverka de bolagen. Som investerare kan man dra nytta av substansrabatt en genom att inkludera investmentbolag i sin aktieportfölj. Fond eller Investmentbolag Ofta ges nybörjare på börsen rådet att investera i fonder. Nackdelen med detta är att man måste betala en avgift, så kallad förvaltningsavgift, till fonden. Fonder äger flera olika företag, precis som investmentbolagen men de är oftast en dyrare lösning.   Hur fungerar ett investmentbolag Aktivt ägande En stor fördel med investmentbolag i förhållande till fonder är att de nästan uteslutande är långsiktiga i sina affärer. Affärsidén är att de genom att inte bara äga, utan aktivt förvalta aktieportfölj innehaven, kunna förädla företagen och göra vinst. Vinsten kan komma antingen genom aktieutdelning eller genom försäljning. Substansrabatt Ett begrepp som är starkt förknippad med investeringar är substansvärdet som är centralt inom företagsvärdering. Detta värde blir extra tydligt hos ett investmentbolag. Som investerare kan man genom att köpa dessa bolag, istället för de enskilda innehaven, kan man få så kallad substansrabatt. Det innebär att portföljbolagen köps billigare genom aktieportföljen än om de hade förvärvats var och ett för sig. Summering - Hur fungerar ett investmentbolag Sammanfattning kan sägas att ett investmentbolag genererar värdeskapande till sina aktieägare genom aktivt ägande i aktieportfölj innehaven. Ofta kan man som investerare få substansrabatt. Denna typ av investeringar är ett bra alternativ för någon som vill köpa fonder.

Hur Fungerar Indexfonder?

| Aktietips, Börsblogg | No Comments
Hur Fungerar Indexfonder? Att investera i en indexfond ger dig som investerare en bra exponering mot det underliggande indexet. Målsättningen är att följa indexet med hjälp av passiv förvaltning. På så sätt skiljer de sig från traditionella fonder vars mål är att slå jämförelseindex. Indexfonder är i största allmänhet billigare än aktivt förvaltade fonder. Läs vidare för att lära dig mer om hur indexfonder fungerar. Passivt förvaltad Passiv förvaltning innebär att det inte finns någon fondförvaltare som arbetar med att överse och förbättra fondens innehav. Detta är något som enligt mycket forskning kan vara en stor fördel. Anledningen är att en majoritet av de professionella investerarna inte kunnat överträffa index över längre tidsintervall. Dessutom är den passiva förvaltningen den främsta anledningen till den låga prissättning. Hur Fungerar Indexfonder? Fördelar med Indexfonder Det finns flera anledningar till att denna typ av fonder har vuxit i popularitet hos gemeneman under det senaste decenniet. Först och främst har utbudet ökat vilket gör den finansiella produkten mer lättillgänglig. Utöver den konkurrenskraftiga prissättningen nämns god transparens som en fördel med indexfonder.  Investerare kan enkelt se om investering håller vad den lovar i förhållande till jämförelseindex. Nackdelar med Indexfonder Givetvis finns det även nackdelar. Flera index visar att småbolagen har presterat starkare resultat än de större bolagen, främst under åren med låga räntor. Dessvärre är indexfonder som viktade mot de större bolagen. Dessutom överges möjligheten att slå jämförelseindex med denna typ av produkt. Summering - hur Fungerar Indexfonder? En indexfond är passivt förvaltad och följer ett underliggande index. Detta medför att investeringen inte kan slå index. Fördelen är den låga prissättningen samt att fondförvaltare ofta misslyckas att generera bättre resultat över tid.

Vilken Indexfond Är Bäst?

| Aktietips, Börsblogg | No Comments
Vilken Indexfond Är Bäst? Vilken indexfond är bäst, frågan är svår att besvara men man kan göra kvalificerade förutsägelser. Faktorer som kan hjälpa en investerare att bestämma hur investeringarna ska spridas kan vara historisk avkastning, vilket underliggande index som följs samt fondavgiften. Underliggande index Beroende på vilket index du som investerare önskar följa förändras svaret på frågan ”vilken indexfond är bäst?”. Det finns flera olika index och geografiska spridningar, exempelvis svenska och globala. Nedan följer några exempel. Globala DNB Global Indeks Länsförsäkringar Global Indexnära Svenska Länsförsäkringar Sverige Indexnära Spiltan Aktiefond Investmentbolag Avanza Zero För att hitta fonder med geografisk spridning kan man använda de praktiska filterfunktionerna hos Nordnet och Avanzas fondtorg. Bäst 2018 En urvalsmetod för att hitta den bästa indexfonden är att leta efter de som tidigare presterat bäst. Fördelen med denna metod är att de underliggande indexen troligtvis har något av ett momentum vilket kan nyttjas av dig som investerare. Under 2018 presterade Öhman Etisk Index USA A imponerande resultat, en värdeökning med hela 20%. Billigaste Indexfonden Ett argument som ofta används för att köpa indexfonder är att de är priseffektiva. Eftersom de inte har någon fondförvaltare som ska kompenseras för sin kunskap är prissättningen låg. Det i skrivande stund billigaste alternativet är Avanza Zero. Summering Den bästa indexfonden är svår att peka ut, men för att försöka besvara frågan kan historiska data studeras. Därutöver är det viktigt att bestämma vilken region man vill investera i så och välja en fond vars underliggande index följer den regionen. En potentiell strategi kan vara att köpa den billigaste indexfonden som erbjuds.

Leave a Reply