Avanza sparkonto och sparränta – Jämför bästa räntan idag (2019)

Välj mellan flera olika aktörer när du väljer bland Avanza sparkonto

Ett Avanza sparkonto passar speciellt bra för dig som vill ha ett buffertsparande eller spara med låg risk. För att kunna erbjuda dig en bra ränta har man tagit fram Sparkonto+ tillsammans med Klarna, Collector, Nordax, Santander och Resurs Bank.

På alla Avanzas sparkonton sparar man tryggt och dina pengar omfattas av insättningsgarantin för vart och ett av bolagen. Du sätter in och tar ut pengar precis som vanligt på vår sajt. Bindningstid och fast ränta, eller obundet och rörlig ränta – du bestämmer!

Du kan läsa mer om fördelarna med Avanza sparkonto här.

.

Avanza sparkonto

Avanza sparkonto

Om du är kund hos Avanza kan du öppna ett Avanza sparkonto hos dem, på sparkontot erbjuds du en marknadsmässig sparränta. Du erbjuds räntan från och med den första kronan som du sätter in hos Avanza sparkonto. Att öppna ett Avanza sparkonto är kostnadsfritt, det finns inga fasta avgifter eller krav på hur mycket pengar du ska sätta in. Du har dessutom möjlighet att göra så många uttag och insättningar som du vill från och till ditt Avanza sparkonto. Har du andra konton hos Avanza Bank är det möjligt för dig att snabbt flytta dina pengar från Avanza sparkonto och över till dessa konton.

1999 grundandes Avanza, en nischbank som sedan dess har vuxit rejält och utmanat de gamla svenska bankerna. Bara år 2014 hittade 50 000 nya kunder till Avanza och det är inte speciellt konstigt eftersom det är en riktigt bra bank. 2015 fick Avanza högst servicescore av alla banker, de hade årets nöjdaste sparkunder år 2014 enligt Svenskt kvalitetsindex, fick utmärkelsen årets prispressare 2014 av privata affärer och valdes till årets börsbolag år 2015 av Kanton och Aktiespararna. Ja, du ser själv, Avanza är en riktig framgångssaga inom bankväsendet.

Storbank

Avanza sparkonto jämför

Avanza sparkonto jämför

Avanza Bank är kanske inte en av de mest kända storbankerna för så många. Dock är den en bank som absolut kan räknas till storbankerna, särskilt när det gäller sparande. Avanza bank möjliggör en trygg lösning för hela ditt sparande, som vi kommer gå in på mer senare i texten. Avanza tillhandahåller även flertalet verktyg och bra service för att deras kunder skall känna sig nöjda – oavsett bankärende.

Fem år i rad har Svenskt Kvalitetsindex efterforskningar utsett Avanzas sparare som de mest nöjda. Avanza som startades för 16 år sedan, bygger på den enkla idén att grundarna ville ha ett företag som de själva ville vara kunder i. Avanza vill tänka framåt och riktar sig till dig som väljer att gå din egen väg och verkligen bryr dig om dina pengar.

Avanza ger en betydligt högre sparränta till sin kunder än vad storbankerna Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken och Danske Bank ger. Det är med all sannolikhet en av anledningarna till att de fått så många nya kunder. Alla deras sparkonton skyddas givetvis av insättningsgarantin.

  • Avanza sparkonto Plus: Avanza har sex olika sparkonton med rörlig ränta. Alla har fria uttag och insättningar och kräver ingen minsta insättning. Två av kontona har ett insättningstak på 1 miljon kr medan det andra inte har något alls. Dessa sparkonton är ett bra val för dig som vill månadsspara och faktiskt få en hyfsad ränta på dina pengar.
  • Avanza sparkonto Plus med fast ränta: Om du öppnar ett fasträntekonto hos Avanza kan du välja att binda pengar 3, 6, 12 eller 24 månader. Minsta insättning är bara 100 kr och det finns ingen begränsning för hur mycket du får sätta in.

Det finns också möjlighet för att spara med de andra företagen, som Collector, Nordax och Santander. Dessa har ingen bindningstid och dessutom fria uttag. Minsta insättningen på dessa konton är istället 0 kronor, så du kan börja spara från första kronan och ändå få ränta på den. Insättningsgränserna är lite beroende på banken och det ändras ibland. För att få korrekt och uppdaterad information om detta, så kolla på Avanzas sida. Den uppdateras löpande och håller alltid aktuell information om räntor och belopp. Tänk bara på att dessa sparkonton inte går att öppna som företag, eller om du är minderårig.

Du kan läsa mer om fördelarna med Avanza sparkonto hos Avanza här.

Insättningar, uttag, avgifter hos Avanza sparkonto

Både sparkonto och sparkonto+ är avgiftsfria och och du gör dina uttag och insättningar via Avanza. Om du väljer sparkonto hos Avanza, så får du en rörlig ränta och fria uttag och insättningar. Du har tillgång till dina sparpengar när du önskar.

Om du har möjlighet att låta dina pengar sitta en längre tid så kan du välja ett bundet sparkonto. De bundna kontona har en högre ränta och du kan inte ta ut dina sparpengar under löptiden. Räntan betalas ut till ditt sparkonto+ en gång i månaden.

Kontaktinformation Avanza

Adress:
Avanza
Box 1399,
111 93 Stockholm.

Besöksadress:
Regeringsgatan 103,
111 39 Stockholm.

Telefon: 08-562 250 00

Vad innebär insättningsgarantin för Avanza sparkonto?

Insättningsgaranti innebär att du garanterat får tillbaka dina pengar även om banken tex går i konkurs. Insättningsgarantin gäller vissa banker och finansinstitut. En begränsning i hur stort belopp som återbetalas finns, inom Sverige är den gränsen sedan 2010 100.000 euro (ca 950.000 kronor), per person och institut, dvs du får tillbaka alla dina pengar upp till den gränsen.

Utbetalning av insättningsgarantin ska göras inom 20 arbetsdagar.

Inom EU finns en lägsta gräns på 20.000 euro, och ska täcka minst 90%, dock finns en rekommenderad gräns på 50.000 euro. Vissa länder har en insättningsgaranti på obegränsat belopp, tex Irland, Grekland, Danmark och Tyskland. Värt att notera är att om du har pengar i en utländsk filial (med bankkontor i Sverige) gäller det landets ersättningsnivå.

Hanteras av Riksgälden för ditt Avanza sparkonto

Garantin hanteras av Riksgäldskontoret och ev utbelatningar finansieras genom en avgift som banker och finansinstitut får betala. Pengarna som betalas in placeras i en fond som i slutet på 2015 hade ett värde på ca 35 miljarder kronor.

Varför statlig insättningsgaranti hos Avanza sparkonto?

Syftet med insättningsgarantin var från början att skapa en tilltro till bankerna och på så vis åka insättningsgradern av pengar till bankerna, pengar som annars riskerade hamna i ”madrasserna”. Detta gynnar hela ekonomin i samhället.

Läs mer hos Riksgäldskontoret om insättningsgarantin

Du kan läsa mer om fördelarna med sparkonto hos Avanza här.

Därför ska du jämföra Avanza sparkonto med andra

Svenska storbanker erbjuder idag ingen ränta alls på vanliga sparkonton. Vilket betyder att om du har dina pengar på ett vanligt storbankskonto så kommer de över tid att minska i värde – givet inflationen. Bara av den anledningen finns det goda skäl att leta efter alternativ.

Ett minst lika viktigt alternativ är att även små skillnader i sparränta blir stora summor över tid. Genom att jämföra sparräntor och sparkonton här så kan du snabbt hitta andra finansbolag och få koll på hur du kan maximera din sparränta.

Så öppnar du sparkonto hos Avanza

  1. Öppna Avanza sparkonto. På hemsidan står det ”Bli kund på 3 minuter med BankID” men sanningen är att registrering går fortare än så. Nya kunder registrerar sig snabbt via tre enkla steg. Detta genom att ange personnummer, kontaktuppgifter och identifiera sig med BankID.
  2. Logga in och öppna kontoInloggning sker med personnummer och BankID. I inloggat läge kan sedan olika sparkonton startas upp. Detta sker på någon minut.
  3. Insättning / UttagInsättning till sparkontot kan ske på flera olika sätt. Enklast är via Direktinsättning vilket kan ske via storbankerna och Danske Bank. Ett annat alternativ är att insättning sker via banköverföring. I detta fall kan det ta upp till en bankdag innan beloppet registreras hos Avanza.Efter att insättning skett till kontot hos Avanza kan pengarna flyttas vidare till det sparkonto där man önskar ha dem.Vid uttag kan det även ta en bankdag innan pengarna syns på mottagarkontot.

OBS! Insättningsgarantin är 950 000 SEK per institut. Även om du exempelvis har flera Sparkonto+ Klarna är du då alltså endast skyddad upp till 950 000 SEK.
Sparkonto+ Collector, Nordax, Santander och Resurs Bank går inte att öppna som företag eller minderårig.

* Den effektiva räntan är räntan som genereras när man tar hänsyn till ränta på ränta effekten. Exempel vid en ränta på 1,2% är den effektiva årsräntan (1+(0,012/12)) upphöjt till 12=1,21 % effektiv årsränta. På Avanza kapitaliseras årsräntan månadsvis därav delat med/upphöjt till 12 samt beräknas på 360 dagar. 
**För företagskunder gäller 1 000 000 kr som max insättning. Text ovan i stora delar hämtad från Avanzas hemsida.

Om du gillar Avanza sparkonto så kanske du också gillar Avanza Global

Fler artiklar som kanske kan vara intressanta

Varför existerar aktier Vad är aktier

Varför existerar aktier? Vad är aktier och vad är syftet med dem?

| Börsblogg, Investera, Privatekonomi | No Comments
Om du är en nybörjare som trader och just börjat arbeta på aktiemarknaden eller om du är en erfaren veteran, så kan du i båda fallen ha undrat över varför aktier existerar och kanske vad det egentligen är. Varför säljer ägare till företag delar av sitt innehav i bolaget till anonyma personer? Varför är det så att investerare som (för det mesta) inte vill ha något att göra med att driva det operativa är villiga att riskera sina pengar? Ett av många skäl till att aktier existerar är att ägarna ska kunna få fram kapital för att finansiera företagets utveckling och drift. Det första företaget i historien som gav ut aktier publikt var Dutch East India Company (VOC) som på det sättet lyckades att finansiera sin verksamhet och samtidigt göra det möjligt för aktieägarna att investera och spekulera i företagets aktier. Detta är en av de viktigaste orsakerna till varför aktier existerar men det finns några fler orsaker till varför ett företag beslutar sig för att ge ut aktier. Orsaker till varför aktier existerar Låt oss titta närmare på några av orsakerna. Företag kan få fram kapital med hjälp av aktier Utan aktier skulle det enda sätt som företag skulle kunna få fram pengar vara att skuldsätta sig. Att skuldsätta sig kan vara ett bättre sätt att få fram kapital än via aktier beroende på om det ger en möjligt högre avkastning. På toppen av detta är räntan på skulder avdragsgill, vilket kan vara otroligt användbart för stora organisationer som betalar mycket i skatt. Emellertid har skulder också stora nackdelar.   Vad är aktier   En sådan nackdel är att för stora skulder kan leda till för höga räntor. Om dessa betalningar av räntor blir okontrollerade kan ett företag gå i konkurs. Dessutom har många företag inte tillräcklig säkerhet eller kreditvärdighet för att erhålla lån till skäliga räntenivåer. Att ge ut aktier är ett bra alternativ till att skuldsätta sig. Det är sant att det kan spä ut ägandet och minska avkastningen för befintliga ägare att ge ut aktier. Ändå anses det att det är en relativt säkrare väg att ge ut aktier än att lånefinansiera. För företag som redan är högt belånade, finns det kanske inte någon annan väg tillgänglig än att ge ut nya aktier. Då ovanstående förklarar frågan om varför företag använder aktier när de behöver kapital finns det ofta företag som använder publikt erbjudande när de inte har behov av mycket kapital. Låt oss titta närmare på orsakerna bakom detta. Ägare säljer sina positioner och aktier i bolaget I ett privat företag har företagets grundare vanligtvis huvuddelen av ägandet. Den delen som inte ägs av företagets grundare ägs ofta antingen av anställda eller av venture capitalist fonder som har investerat i företaget i ett tidigt skede. Det är möjligt för dig att sälja din andel i ett privat företag men det är mycket svårare än att sälja aktier. För att sälja privata aktier i ett företag behöver du hitta privata köpare som är villiga att ta sig an risken för den privata ägarandelen då företaget kanske har extremt låg likviditet. Lägger vi till detta att privata företag inte behöver vara så transparenta när det gäller företagets finansiella ställning så har en investerare som planerar att köpa en liten andel i ett privat företag mindre data att basera sitt investeringsbeslut på. Aktier löser detta problem också. Det gör de genom att ha tillgång till en marknad där du kan sälja eller köpa så mycket eller lite av din andel av ett publikt bolag som du vill. Även om likviditeten varierar mellan aktier är de flesta aktier tillräckligt likvida för att du ska kunna sälja många aktier snabbt. På toppen av detta kommer priset på dina aktier att stiga om företaget går bra (eller det ser ut som om företaget kommer att gå bra). Dessutom, att vara listad på en börs betyder att företaget behöver bli mer transparent och kommer behöva lämna ut mer information om sina åtaganden och sina kassaflöden. När ett företag har varit på börsen under en viss tid vill många investerare ta ut sina pengar. Ett av de vanligaste sätten att göra detta är genom ett emissionserbjudande där aktier erbjuds allmänheten för första gången och företaget listas på börsen. Diversifiering för potentiella investerare En annan orsak till att aktier bör existera är diversifiering. Oftast äger grundare till privata företag merparten av företaget och vill sälja ett parti aktier. Föreställ dig att du försöker köpa 5 procent av Microsoft. Du skulle behövt över 50 miljoner dollar den 9 januari 2019 för att göra det. Dessutom har vi redan nämnt hur svårt det är att köpa/sälja aktier i ett privat företag därför att det inte finns en stor marknad. En aktiebörs löser detta problem genom att erbjuda en marknad där köpare och säljare fritt kan handla med varandra på ett säkert och reglerat sätt. Erfarna investerare vet hur viktigt det är att diversifiera sitt ägande. Även investerare som tar stora risker och gör gigantiska satsningar litar på att diversifiera sina placeringar i mindre skala.   Varför existerar aktier   Bygga välstånd med hjälp av aktier Utan aktier är den huvudsakliga vägen att öka ditt välstånd antingen att t ex starta ett företag, spara på banken eller investera i obligationer. Många människor har kanske inte tid att göra efterforskningar för att starta ett företag och banken och obligationer erbjuder oftast inte en ränta som är högre än inflationen. Aktier är en av de mest inflationssäkra investeringarna och gör det möjligt för investerare att skörda vinsterna av en ekonomi i tillväxt. En kort historia om aktier Den första publika företaget någonsin i modern tid var Dutch India Company. Företaget var känt som VOC beroende på sitt holländska namn. VOC var det första företaget som 1602 erbjöd publikt tillgängliga aktier. Det var också det första företag som var en del av en börs. Företaget VOC hade fullständigt monopol på att handla med Östra Indien och på den tiden nyligen upptäckta territorier. Så småningom beslöt sig VOC att bilda sk…
tips för att bli rik

30 tips för att bli rik

| Börsblogg, Privatekonomi | No Comments
Tillhör du dem som drömmer om att bli rik? Du är inte ensam! Men vad krävs egentligen för att bli rik och hur gör man för att nå sitt mål? Vi har en del av svaren och har därför sammanställt en lista med 30 tips för hur man blir rik. Det vi kan konstatera är att pengar genererar mer pengar, åtminstone om man lär sig hantera dem på ett smart sätt. Du har säkert hört ordspråket ”tid är pengar”, och det stämmer faktiskt eftersom tid kan spela en avgörande roll för att få pengarna att växa. Inte minst för den som väljer att investera pengar i aktier och liknande värdehandlingar. Avkastning kräver nämligen tid, och därmed även ett visst mått tålamod. Tjäna, spara, investera Låt pengarna jobba – pengar som tjänas bör sparas och investeras, om och om igen. Att ta risker, att läsa på och att arbeta disciplinerat är tre nödvändigheter för den som vill bli rik. För det krävs såväl mod som egenintresse och ambition. Det kanske svåraste är att tänka långsiktigt. De allra flesta vill helst ha sina pengar omedelbart, men faktum är att det är väldigt få människor som faktiskt blir rika över natt (förutom de som vinner på lotto eller plötsligt ärver en massa pengar förstås).  Låt oss titta på listan med tips och råd för dig som vill bli rik. Det är en lista som innehåller konkreta tips på saker du själv kan påverka och göra för att börja bygga upp din förmögenhet. Som du kan se börjar vi i det lilla, för att sakta men säkert landa i det stora - din personliga förmögenhet.    30 tips för att bli rik – listan 30. Jobba, jobba, jobba Det är ingen glamorös resa du har framför dig. Det kommer att krävas enormt mycket arbete, tid och energi ifrån ditt håll och du kommer att få försaka många saker som inte rör jobbet på vägen dit. Men det är bara du som kan se till att målen nås, så det är bara att kavla upp ärmarna och att jobba, jobba, jobba! 29. Tona ner framgångarna Skryt mindre och jobba mer. Det kan låta hårt med vad vi egentligen menar är att du sällan vinner på att visa upp sin förmögenhet på ett skrytsamt och överdrivet extravagant sätt. Det kan snarare sticka i ögonen och i värsta fall kan det stjälpa mer än hjälpa. Glöm aldrig av hur det hela började och var ödmjuk – i alla sammanhang. 28. Investera i dig själv Sätt av tid för att göra saker du själv mår bra av. Det kan räcka med en daglig promenad, en lässtund i favoritfåtöljen eller en fika med kollegorna. Det är också en god idé att ta tips och råd från en mentor eller någon du ser upp till och som har gjort samma resa som du själv står inför. Glöm inte bort att äta hälsosamt och att få tillräckligt med sömn – det spelar större roll än du kanske tror.       27. Visualisera dina mål Att visualisera sina egna framgångar och hur man ska nå dem kräver övning, men övning ger som bekant färdighet. Detta är alltså värt att öva på! Ta gärna hjälp av någon om du inte vet hur du ska göra och var noga med att sätta upp både långsiktiga och kortsiktiga mål. Mål som du verkligen känner att du kan nå. 26. Lägg tid på att utforma en genomtänkt affärsplan En tydlig, strukturerad och väl genomtänkt affärsplan är inte att förförakta, snarare tvärtom. En väl bearbetad affärsplan kan hjälpa både dig och andra att visualisera och konkretisera din plan för att nå målen. Lägg därför lite extra tid och tankekraft bakom din ursprungliga plan, men se också till att revidera och uppdatera den regelbundet så att den hålls levande och känns relevant. 25. Omge dig med likasinnade Att umgås med människor som på olika sätt nått framgång är ett inspirerande och lärorikt sätt att komma närmare sina egna mål. Att omge sig med likasinnade, och med personer som besitter olika entreprenöriella egenskaper, kan hjälpa dig att se saker ur olika perspektiv och att tänka nytt. Kanske kan du hitta en mentor som kan vägleda och ge dig goda råd och tips? 24. Bygg upp ditt nätverk Sociala medier kan kännas överväldigande men de är också en outsinlig källa att ösa ur när det gäller olika former av grupper och nätverk. Det finns till exempel nätverk som fokuserar på egenföretagande, investeringar och/eller hur man når sina mål och det är dem du bör fokusera på. Gå med i grupper med likasinnade, bredda ditt nätverk och delta i olika nätverkssammanhang där du kan utbyta erfarenheter, tankar och idéer med andra i samma situation. 23. Starta eget företag Är du anställd kanske du ska fundera på att starta eget istället? Det kräver en hel del kunskap, förarbete och ett visst mod, men det kan göra stor skillnad för plånboken och för framgångarna. Dock är det även mer riskfyllt att driva eget än att vara anställd, så rådet är inte för alla – men det är värt att tänka på och att undersöka närmare för den som känner sig mogen. 22. Sikta mot stjärnorna Tycker du att du redan har målen högt ställda? Sikta ännu högre! Tänk multimiljonär snarare än miljonär och försök få bort Jante från axeln. Våga tro och våga sikta högt - går det att drömma går det att göra. 21. Spara smart Lägg tid på att läsa på om olika sparformer och värdepapper och var noga med att sprida dina sparpengar på ett smart sätt. Kolla räntor, aktiekurser, fonder och så vidare och välj både medelrisk och högriskalternativ. Kanske viktigast av allt – ta hjälp av experterna, tänk långsiktigt och ha tålamod. 20. Köp bara saker du har råd med Att unna sig är viktigt, men kom ihåg att det är lätt att dra iväg med inköpen när det går bra ekonomiskt. Dock blir ingen rik av att spendera pengar på onödiga prylar, så fundera på vad…
bli mer ekonomisk

30 tips för att bli mer ekonomisk

| Börsblogg, Privatekonomi | No Comments
Oavsett vilken tid på året vi befinner oss i är det mycket som ska göras och hinnas med, inte minst inför årets stora helger. Detta i sin tur kan lätt leda till att vi känner både stress och oro, inte minst över hur pengarna ska räcka till. Men det går faktiskt att göra något åt det, och därför har vi sammanställt en lista med 30 tips för att bli mer ekonomisk. Tips och råd som vem som helst kan följa.  Ta ett steg i taget Rom byggdes dock inte på en dag, men vad betyder det egentligen? Jo, det är ungefär som med nyårslöften - man lovar stort och heligt utan att kunna hålla löftet i längden. Det innebär att det är bättre att börja i det lilla och ta det stegvis. Små förändringar kommer att göra stor skillnad i det långa loppet, eftersom det är lättare att hålla fast vid dem. Kort och gott - ta ett steg i taget.  Låt oss titta på listan med tips om hur du kan bli mer ekonomisk. Det är en lista som med all sannolikhet kommer att göra så att stressen minskar och som garanterat får plånboken att kännas lite tjockare.    30 tips för att bli mer ekonomisk – listan 30. Se över el- och vattenförbrukningen Hur mycket vatten och el gör du/ni egentligen av med under en månad? Hur många ljuskällor finns det som inte har lågenergilampor och vad händer med allt vatten som spolas när du/ni duschar? Samla upp dusch- och regnvatten och använd det till växter och blommor både inomhus och i trädgården och byt ut alla glödlampor till lågenergilampor. Tänk också på att släcka i de rum där ingen befinner sig. 29. Dra ner på dyra samtalskostnader Har man släkt och vänner i utlandet är det lätt att pengarna drar iväg på dyra samtal. Det gäller även om du själv åker utomlands och ringer hem, vilket generellt sett är mer kostsamt än att ringa inom Sverige. Utlandssamtal omfattas dessutom sedan 2015 av 25% moms. Kolla upp kostnaderna och välj att skicka sms och e-post i de fall det går. 28. Se över eventuella prenumerationer Tillhör man dem som tycker om korsord och sudoku kan det vara kul att prenumerera på tidningar som innehåller just det. Det är också lätt hänt att det slinker med en eller två extra tidningar eftersom det var ett bra erbjudande just då. Och visst är det både roligt och inspirerande att bläddra i dem, men befinner man sig i ett läge där man måste dra ner på kostnaderna bör man se över eventuella prenumerationer. Det finns ju mängder med inspiration att hämta på nätet numer! 27. Byt och/eller säg upp telefonabonnemang Om man fortfarande har en fast telefon i hemmet är det absolut det första som bör tas upp till diskussion om man är flera i hushållet. Behövs det verkligen en fast telefon eller ringer man ändå mest ifrån mobilen? När diskussionen ändå är igång – se över kostnaderna för de mobilabonnemang som finns i hushållet.Är man en familj går det kanske att teckna ett familjeavtal eller på annat sätt slå ihop abonnemangen för att få ner kostnaderna. Är man student eller pensionär går det att hitta särskilda abonnemang och rabatterade priser. Undersök, jämför och ställ krav.  26. Ansök om skattejämkning Om man studerar och arbetar extra på lov och helger är detta är utmärkt alternativ. Skattejämkning innebär att man betalar mindre i skatt under en period, vilket i sin tur gör att man kan spara åtskilliga kronor under just den perioden. Pengar som kan läggas åt sidan för att bygga upp en buffert. För att få lov att jämka finns det vissa lönetak och villkor som måste uppfyllas. Det finns också en särskild jämkning för skolungdomar. 25. Många bäckar små Ett ordspråk som innebär att många små saker växer sig större om man samlar ihop dem och slutligen lägger dem i en gemensam pott. Det kräver dock både tålamod och ett rejält mått självrannsakan. Börja med att göra en lista över alla småsaker du köpt under en dag; det kan vara allt från kaffe och bulle till godis, tuggummi, snus, cigaretter, glass och så vidare. Upprepa processen med listan varje dag i en vecka och lägg sedan ihop kostnaderna. Multiplicera summan med 4 så har du dina extra månadsutgifter svart på vitt. 24. Gör en veckomatsedel Oavsett om man lever ensam eller inte är det en smart idé att göra en veckomatsedel som man sedan håller sig till under just den veckan. Vet man vad man ska äta är risken mindre att man handlar på sig onödiga saker, vilket gör att man med all säkerhet sparar några slantar varje vecka. Vill man kan man ju självklart skriva matsedel för en månad i taget, men vet man med sig att det kanske blir svårare att hålla sig till den är det bättre att börja smått. 23. Laga mat och baka själv Att laga egen mat och baka eget bröd kan säkert kännas jobbigt ibland, i synnerhet när man kommer hem efter en lång dag på jobbet eller skolan och bara vill kasta sig i soffan. Planera därför in en dag i veckan då du gör dina matinköp och vig åtminstone halva söndagen åt att laga mat och baka sådant som går att frysa in. På så vis finns det alltid färdig mat i frysen och det underlättar både för vardagen och plånboken! 22. Bygg upp ett förråd med basvaror Vad menas egentligen med basvaror? Det kan säkert se lite olika ut beroende på vilken sorts kost man föredrar, men generellt sett menar man produkter som mjöl, socker, havregryn, ris, pasta, bröd, konserver och så vidare när man pratar om basvaror. Att alltid ha ett litet förråd med basvaror gör att man underlättar matlagningen och bakningen, vilket gör att man slipper springa ut och småhandla i tid och otid. Glöm inte att jämföra priser – de kan skilja sig åt ganska mycket! 21. Ta med lunchlåda När man ändå är igång med matlagningen…
Världens 20 rikaste länder

Världens 20 största länder

| Börsblogg, Privatekonomi | No Comments
Världens 20 största länder. Vad krävs egentligen för att ett geografiskt område ska kunna definieras som ett eget land? Hur definierar man länder som lyder under ett annat land?  Det krävs självständigt politiskt styre  Vi har naturligtvis svaret på dessa frågor. För att få lov att definieras som ett eget, självständigt land krävs det att det finnas ett självständigt politiskt styre i landet. För att tydliggöra skillnaden mellan ett självständigt och ett icke självständigt land väljer vi att statuera exempel med Kina och Tibet. Kina definieras som ett eget land eftersom det landet har ett självständigt styre. Tibet däremot är ett icke självständigt land, då Tibet styrs av just Kina. Ett annat exempel är Grönland och Danmark, där Danmark definieras som ett eget land medan Grönland styrs av Danmark. Dock är det värt att påpeka att såväl Grönland som Tibet arbetar hårt och framgångsrikt för att bli självständiga, och därmed egna, länder.    världens största länder Om listan  Nedan presenteras en lista över världens 20 största länder sett till ytan, som inkluderar landareal, vattendrag och sjöar. Siffrorna i vår lista är hämtade från FN:s (Förenta Nationerna) statistik över ländernas invånarantal och arealer som de såg ut 2017. Världens 20 största länder – listan (landyta) Plats 20 Land: Peru Yta: 1 285 216 km2 Huvudstad: Lima Om: Peru är ett land rikt på guld och koppar som spelar en stor roll för landets export. Historiskt sett är även fiske och jordbruk viktiga näringar och här odlas både kaffe och sockerrör. Peru har haft stora ekonomiska problem, mycket på grund av väderkatastrofer och arvet från tidigare militärregimer. Numer är ekoturismen mer utvecklad och det går att uppleva stora områden orörd natur och vacker regnskog genom vandringar ibland annat Machu Picchu, Cusco och Huaraz. Även Titicacasjön är ett populärt och känt turistmål.  Plats 19 Land: Mongoliet Yta: 1 564 116 km2 Huvudstad: Ulan Bator Om: Det som en gång var världshistoriens största rike, grundat av den numera legendariske Djingis Khan, föll samman i mitten av 1300-talet och Mongoliet kom istället att styras av Kina. 1924 utropades landet till folkrepublik, efter det att kineserna fördrivits från Mongoliet i samband med inbördeskriget i Ryssland. 1961 blev Mongoliet medlem i FN och efter drygt sjuttio års kommunistiskt styre håller man nu på att bygga upp en demokratisk regering i landet. Plats 18 Land: Iran Yta: 1 648 195 km2 Huvudstad: Teheran Om: Iran är med sina omkring 80 miljoner invånare världens artonde största land sett till ytan. Iran gränsar till bland annat Armenien, Kazakstan, Ryssland, Azerbajdzjan, Pakistan och Afghanistan. Närheten till Persiska viken, Kaspiska havet och Omanbukten gör att landet är en viktig del av världsekonomin sett till energisäkerhet och naturtillgångar (främst naturgas och petroleum).  Plats 17 Land: Libyen Yta: 1 759 540 km2 Huvudstad: Tripoli Om: Libyen gränsar till Egypten, Sudan, Tchad, Niger, Algeriet, Tunisien och Medelhavet. Landet består till 90% av öken och är Afrikas fjärde största land (sett till ytan). Då vattenbrist är ett av landets största miljöproblem håller man som bäst på att bygga upp stora vattenreservoarer i vad som kallas ”världens största vattenprojekt”. Plats 16 Land: Sudan Yta: 1 861 484 km2 Huvudstad: Khartoum Om: Sudans landskap präglas mycket av Nilen som flyter från norr till söder, samt av höga berg och sandöknar. Sudan har ett mycket hett klimat med sparsam vegetation i norr och tropisk skog i söder. Precis som i Libyen har man problem med otillräcklig tillgång på färskvatten och många vilda djur är hotade på grund av otillåten och överflödig jakt. Plats 15 Land: Indonesien Yta: 1 910 931 km2 Huvudstad: Jakarta Om: Indonesien har världens största muslimska befolkning, och är med sina omkring 260 miljoner invånare världens fjärde folkrikaste land. Landet består av öar och var en mycket viktig handelsregion redan på 600-talet. Den mest befolkade ön, Java, ligger nordväst om Australien, i övrigt gränsar Indonesien till bland annat Malaysia, Filippinerna, Singapore och Papua Nya Guinea. Plats 14 Land: Mexiko Yta: 1 964 375 km2  Huvudstad: Mexiko City Om: Mexiko, eller Mexiko Förenta Stater som är landets officiella namn, har omkring 130 invånare. I mitten av 80-talet var Mexiko världsledande när det gällde framställning av silver, medan det numer är främst biltillverknings, - bygg- och tjänstesektorn som växer. Ifrån Mexiko är det en ständig strid ström av människor som försöker ta sig över gränsen till USA. Gränsen är cirka trehundra mil lång och genomkorsas av två stora bergskedjor, något som ställer till problem för många människor som är på flykt.   Mexiko - Världens största länder   Plats 13 Land: Saudiarabien Yta: 2 206 714 km2 Huvudstad: Riyadh Om: Saudiarabien är, med sina drygt 32 miljoner invånare, Mellanösterns största land sett till folkmängd. Saudiarabien ligger till största delen på den Arabiska halvön, och i princip hela landet präglas av ökenklimat. Längs den sydvästra kusten som vetter mot Röda havet bor människor mer samlade i städer. Plats 12 Land: Danmark (inklusive Grönland och Färöarna) Yta: 2 210 400 km2 Huvudstad: Köpenhamn Om: Skulle Grönland definieras som ett eget land, skulle landets yta mäta 2 166 086 km2. Räknar man däremot Grönland och Färöarna till Danmark uppgår ytan till ovan nämnda siffra.. Trots att Grönland sedan länge har politiskt självstyre (se fotnot) är det Danmark som har huvudansvaret för landets utlandspolitik, statsfinanser och säkerhet. I Danmark heter den lagstiftande makten Folketinget och det är monarkens uppgift att, utifrån folkvalda representanter i Folketinget, utse landets statsminister. Danmark styrs enligt ett parlamentariskt system, vilket innebär att regeringen är högst ansvarig för Folketinget. Plats 11 Land: Demokratiska Republiken Kongo (mer känt som bara Kongo)  Yta: 2 344 858 km2 Huvudstad: Kinshasa Om: Demokratiska Republiken Kongo, tidigare Zaire, är nog mer känt för allmänheten som Kongo-Kinshasa. Med sina omkring 80 miljoner invånare är det Afrikas näst största land. Kongo drabbades hårt av olika inbördeskrig under åren 1998–2003, och tyvärr är många områden fortfarande våldshärjade. Trots det finns här också mycket skönhet, inte minst i form av de vackra regnskogarna. Plats 10 Land: Algeriet Yta: 2 381 741 km2 Huvudstad: Alger Om: Algeriet är inte bara Afrikas största land utan också ett av världens torraste…
peer to peer

Peer-to-peer (P2P), vad betyder det? Definition av peer to peer

| Ekonomisk Ordlista - Trading Ordlista, Kryptovaluta, Privatekonomi | No Comments
Peer-to-peer (P2P) Peer-to-peer (P2P) computing eller nätverk är en person (eller en part) som är jämlik andra i en grupp eller ett nätverk. Ett så kallat icke-hierarkiskt nät eller datornätverk av sammankopplade noder som inte kommunicerar enligt klient-server modellen. Peer-2-Peer (P2P) är en kommunikationsmodell som innebär att alla parter inom ett nätverk har samma rättigheter. Den här modellen har länge använts flitigt inom datasammanhang och har nu förts över till sociala och ekonomiska sammanhang. En nod benämns ibland "servent", från en. server-client, eftersom varje individuell dator kan betraktas som både en värd- och klientdator, eller server och klient. Lendify och Brocc Jag har förutom mina aktieportföljer och min trading mer och mer börjat att spara pengar i olika sparkonton. Några av dessa är så kallade peer-to-peer (P2P). Mina personliga P2P (Peer to Peer) favoriter idag är Lendify och Brocc. När jag kikade runt för ett tag sedan så tyckte jag att de var bland de mest seriösa och de hade ett bra upplägg. Här kan du se om lendify fortfarande är attraktivt. Broccs erbjudande hittade jag här. Här hittar du en ordlista om Peer to Peer samt annat inom både ekonomi, trading och finans i Sverige. En ekonomisk ordlista med alla de viktigaste begreppen.
Vad är skillnaden mellan ränta och avkastning

Vad är skillnaden mellan ränta och avkastning?

| Börsblogg, Investera, Privatekonomi | No Comments
Vad är skillnaden mellan ränta och avkastning? Ränta kan förstås som två saker: Kostnaden som tillkommer för låntagaren när hen tar ett lån. Avkastningen som långivaren får för utlånet.   Ränta är ofta applicerbart på samtliga lån, oavsett vem som är långivare och låntagare. Detta innebär att även sparpengar du har hos en bank kan ha ränta. I dessa fall förstås banken som en låntagare, medan du som har ett sparkonto blir långivare. Avkastning är de pengar man tjänar på en investering man gör. I vissa fall kan man dock prata om ”negativ avkastning”, vilket innebär en investering där man förlorat pengar. När det gäller aktier kan man tjäna pengar på avkastning på två olika sätt: Avkastning vid försäljning av en aktie. Om du säljer en aktie för mer pengar än du köpte den för kan vinsten du gör förstås som avkastning. Avkastning i form av utdelning. Utdelningen innebär att du får ta del av en viss antal av företagets vinst. Hur mycket pengar du får i utdelning beror både på vilken vinst företaget gjort, men också hur många aktier, andelar, du äger i företaget.   Det som brukar skilja ränta och avkastning från varandra är att räntan vanligtvis är förutbestämd, medan avkastningen kan vara mer oklar. Generellt kan man säga att den ränta, eller avkastning, man får från en bank när man har pengar placerade hos dem har en bestämd procentandel. Med andra sparformer och investeringar, som exempelvis aktier, kan avkastningen bero på fler faktorer. I vissa fall kan summan, eller procenten, för avkastningen påverkas av investeraren. I andra fall är det svårare att påverka den, då kursförändringarna som sker är bortom ens kontroll.
Socialism

Socialism – ett ekonomiskt perspektiv – Vad betyder Socialism?

| Börsblogg, Ekonomisk Ordlista - Trading Ordlista, Privatekonomi | No Comments
Vad är socialism? Socialism är ett populistiskt ekonomiskt och politiskt system baserat på offentligt ägande (även känd som kollektivt eller gemensamt ägande) av produktionsmedlen. Dessa medel inkluderar maskiner, verktyg och fabriker som används för att producera varor som syftar till att direkt tillgodose mänskliga behov. Kommunism och socialism är paraplytermer som hänvisar till två vänsterskolor för ekonomisk tanke; båda motsätter sig kapitalismen, men socialismen föregår "kommunistiska manifestet", en broschyr från Karl Marx och Friedrich Engels från några decennier. I ett rent socialistiskt system fattas alla lagliga produktions- och distributionsbeslut av regeringen och individer förlitar sig på staten för allt från mat till hälso- och sjukvård. Regeringen fastställer produktions- och prissättningsnivåerna för dessa varor och tjänster. Socialister hävdar att delat ägande av resurser och central planering ger en jämnare fördelning av varor och tjänster och ett mer rättvist samhälle. Vad är socialism? Socialism förklarad Gemensamt ägande under socialism kan ta form genom teknokratiskt , oligarkiskt, totalitärt, demokratiskt eller till och med frivilligt styre. Framstående historiska exempel på socialistiska länder inkluderar förde detta Sovjetunionen. Samtida exempel inkluderar Kuba, Venezuela, Nord Korea och Kina. Vissa kritiker hävdar även att Nazi-Tyskland var ett exempel på socialism då styret under Hitler var Nationalsocialism.  På grund av dess praktiska utmaningar och dåliga erfarenheter, kallas socialism ibland som ett utopiskt system eller "efterbrist" -system, även om moderna anhängare tror att den skulle kunna fungera om den bara genomförs korrekt. De hävdar att socialism skapar jämlikhet och ger trygghet - en arbetares värde kommer från den tid han eller hon arbetar, inte i värdet av det han eller hon producerar - medan kapitalismen utnyttjar arbetare till förmån för de rika. Socialistiska ideal inkluderar produktion för användning snarare än för vinst ; en rättvis fördelning av välstånd och materiella resurser bland alla människor; inte mer konkurrenskraftiga köp och försäljning på marknaden; och fri tillgång till varor och tjänster. Eller, som en gammal socialistisk slogan beskriver det, "från var och en efter förmåga, till var och en efter behov."   Socialism Definition   Ursprung för socialism Socialismen utvecklades i motsats till överdrivna och missbruk av liberal individualism och kapitalism. Under tidiga kapitalistiska ekonomier under sena 1700- och 1800-talet upplevde västeuropeiska länder industriell produktion och sammansatt ekonomisk tillväxt i snabb takt. Vissa individer och familjer steg snabbt till rikedomar, medan andra sjönk i fattigdom och skapade ojämlikhet i inkomst och andra sociala problem. De mest berömda tidiga socialistiska tänkarna var Robert Owen, Henri de Saint-Simon, Karl Marx och Vladimir Lenin . Det var främst Lenin som berättade om tidigare socialisters idéer och hjälpte till att föra socialistisk planering på nationell nivå efter Bolsjevikrevolutionen 1917 i Ryssland. Efter den socialistiska centralplaneringens misslyckande i Sovjetunionen och det maoistiska Kina under 1900-talet anpassades många moderna socialister till ett högt reglerande och omfördelande system som ibland kallas marknadssocialism eller demokratisk socialism. Socialism kontra kapitalism Kapitalistiska ekonomier (även känd som fri marknad eller marknadsekonomi ) och socialistiska ekonomier skiljer sig åt från sina logiska underlag, uttalade eller underförstådda mål och strukturer för ägande och produktion. Socialister och fri marknadsekonomer tenderar att enas om grundläggande ekonomi - till exempel ramverket för utbud och efterfrågan - medan de inte håller med om den korrekta anpassningen. Flera filosofiska frågor ligger också i centrum för debatten mellan socialism och kapitalism: Vilken roll har regeringen? Vad utgör en mänsklig rättighet? Vilka roller ska jämlikhet och rättvisa spela i samhället? Funktionellt kan socialism och fri marknadskapitalism delas om äganderätt och kontroll av produktionen . I en kapitalistisk ekonomi äger privatpersoner och företag produktionsmedel och rätten att tjäna på dem; privat äganderätt tas mycket på allvar och gäller nästan allt. I en socialistisk ekonomi äger och kontrollerar regeringen produktionsmedlen; personlig egendom är ibland tillåten, men endast i form av konsumentvaror. I en socialistisk ekonomi kontrollerar offentliga tjänstemän producenter, konsumenter, sparare, låntagare och investerare genom att ta över och reglera handeln, kapitalflödet och andra resurser. I en fri marknadsekonomi bedrivs handel på frivillig eller oreglerad basis. Marknadsekonomierna förlitar sig på självbestämmande individer för att bestämma produktion, distribution och konsumtion. Beslut om vad, när och hur man producerar tas privat och samordnas genom ett spontant utvecklat prissystem och priser bestäms av lagarna om utbud och efterfrågan. Förespråkare säger att fritt flytande marknadspriser riktar resurser mot deras mest effektiva ändamål. Vinster uppmuntras och driver framtida produktion. Socialistiska ekonomier förlitar sig antingen av regeringen eller arbetarkooperativ för att driva produktion och distribution. Konsumtionen är reglerad, men den är fortfarande delvis överlämnad till individer. Staten bestämmer hur huvudresurserna används och beskattar förmögenheten för omfördelningsinsatser. Socialistiska ekonomiska tänkare anser att många privata ekonomiska aktiviteter är irrationella, till exempel arbitrage eller hävstång , eftersom de inte skapar omedelbar konsumtion eller "användning." Stridighetsbenar Det finns många stridigheter mellan dessa två system. Socialister anser att kapitalismen och den fria marknaden är orättvis och eventuellt ohållbar. Till exempel hävdar de flesta socialister att marknadskapitalismen inte är kapabel att tillhandahålla tillräckligt underhåll till de lägre klasserna. De hävdar att giriga ägare undertrycker lönen och försöker behålla vinsten för sig själva. Förespråkare för marknadskapitalismen motverkar att det är omöjligt för socialistiska ekonomier att fördela knappa resurser effektivt utan verkliga marknadspriser. De hävdar att den resulterande bristen, överskotten och politisk korruption leder till mer fattigdom, inte mindre. Sammantaget säger de att socialismen är opraktisk och ineffektiv och lider särskilt av två stora utmaningar. Den första utmaningen, som ofta kallas ”incitamentsproblem”, säger att ingen vill vara en sanitetsarbetare eller tvätta skyskrapafönster. Det vill säga socialistiska planerare kan inte stimulera arbetare att acceptera farliga eller obekväma jobb utan att kränka resultatens jämlikhet. Mycket mer allvarligt är beräkningsproblemet, ett koncept som härrör från ekonomen Ludwig von Mises 1920-artikel "Ekonomisk beräkning i socialistiska samväldet." Socialister skrev Mises, kan inte utföra någon verklig ekonomisk beräkning utan en prismekanism. Utan korrekta faktorkostnader kan ingen riktig redovisning äga rum. Utan terminsmarknader kan kapitalet aldrig omorganiseras effektivt över tid. Kan ett land vara båda? Medan socialism och kapitalism verkar diametralt motsatta, har de flesta kapitalistiska ekonomier idag vissa socialistiska aspekter. Delar av en marknadsekonomi och en socialistisk ekonomi kan kombineras till en blandad ekonomi…
Marxism

Vad betyder Marxism?

| Börsblogg, Ekonomisk Ordlista - Trading Ordlista, Privatekonomi | No Comments
Marxism Marxism är en politisk ideologi vars grundidé är att skapa ett egalitärt samhälle. Marxism kan också förstås som en metod för att analysera samhällsordningen och dess ekonomiska, sociala och politiska maktfördelning. De teorier som marxismen grundar sig på kan bland annat refereras till Karl Marx och Friedrich Engels. Vilka var Marx och Engels? Marx och Engels anses vara grundarna av marxism.   Karl Marx (1818-1883)   Karl Marx föddes år 1818 i Preussen, som på den tiden var ett konungarike men idag är en delstat i Tyskland. Han var nationalekonom, historiker, filosof och sociolog. Några av hans kändaste verk är Det kommunistiska partiets manifest (skriven tillsammans med Friedrich Engels), Ekonomisk-filosofiska manuskriftet samt Kapitalet (tredje boken sammanställd av Engels). Marx dog i London år 1883. Friedrich Engels föddes år 1820 i Barmen (idag delstat i Tyskland) och dog år 1895 i London. Han var filosof, nationalekonom, sociolog och samhällsvetare. Några av de böcker han skrev var Socialismens utveckling från utopi till vetenskap, Borgare och proletärer (tillsammans med Marx) och Familjen, privategendomens och statens ursprung. Marxism och dess beståndsdelar Marxism är inte en enda sak, och vad som innefattas i begreppet marxism kan variera. Några beståndsdelar som vanligtvis förstås höra till marxism är bland annat följande: Klasskonflikt. I marxism anses det finnas en klasskonflikt i kapitalistiska samhällen. Klasskonflikten som finns är mellan de som äger produktionsmedel (bourgeoisien/borgarklassen) och de egendomslösa som behöver sälja sin arbetskraft (proletariatet/arbetarklassen). Detta innebär en maktkonflikt där bourgeoisien är överordnade och proletariatet är underordnade.  I den marxistiska teorin förstås produktionsprocessen som att proletariatet jobbar med att producera värden av olika slag. En del av värdet delas ut till arbetarna i form av lön, och en del av värdet behålls av bourgeoisien. Värdeskillnaden mellan det producerade totalvärdet och det som betalas ut i lön brukar kallas för mervärde.     marxism   I marxism förstås mervärdet som den vinst som bourgeoisien gör. Historisk materialism. Den historiska materialismen används inom marxism för att förstå och förklara historiska skeenden och de processer som underbygger dessa. Grundtanken är att de historiska villkoren grundar sig i de materiella omständigheterna och de maktkonflikter som fanns på grund av dessa (exempelvis i form av klasskonflikt).Då historien inte är någonting som ses som frånskilt från nuet eller framtiden – utan tvärtom anses kunna förutse dess utveckling i någon utsträckning – innebär detta även att de historiska strukturerna (politiska, sociala och materiella) återspeglas i, och ligger till grund för, den nuvarande, och framtida, samhällsordningen. Karl Marx och "The Russian Loan" En del hävdar att Karl Marx var antisemit. Detta får de bland annat från en artikel han skrivit 1856 och som heter "The Russian Loan" i New York Daily Tribune. Bland anhängare av Marx så brukar dem oftast bortse från denna artikel. Den finns dock att läsa här nedan. Här är en mindre läsbar variant av "the Russian Loan" från New York Daily Tribune. Här är en mer läsbar variant av "the Russian Loan" från New York Daily Tribune. Här är en analys av texten och innehållet av texten: Karl Marx on “The Russian Loan”.  
sveriges rikaste kvinna

Sveriges 15 rikaste kvinnor

| Börsblogg, Privatekonomi | No Comments
Sveriges rikaste kvinna För två år sedan, det vill säga 2016, fanns det sammantaget 178 svenska miljardärer. Den siffran visar att det var tjugotvå fler än året dessförinnan. Kvinnorna knappar sakta men säkert in  Majoriteten av Sveriges miljardärer är fortfarande män, men antalet kvinnor som antingen ärver eller jobbar sig till pengar och makt växer. Dock utgör dessa kvinnor endast 16% av Sveriges totalt 184 miljardärer. Kvinnorna som utgör topp fem  Bland de kvinnor som ligger bland topp fem i vår lista över Sveriges rikaste kvinnor, återfinns Madeleine Olsson-Eriksson (Stena Line) på en femte plats, Liselott Tham (Hennes&Mauritz) på en fjärde plats, Ane Maersk Mc-Kinney Uggla (AP Möller Maersk) på plats numer tre och Kirsten Rausing (Tetra Laval) på en hedrande andra plats. På den högst åtråvärda förstaplatsen återfinns Antonia Ax:son Johnson (Axel Johnson AB).  Du kan läsa mer om just dessa fem kvinnor, samt om de övriga tio framstående och driftiga kvinnorna som finns med på vår lista som presenteras nedan. Sveriges 15 rikaste kvinnor – listan Plats 15 Lisbet Rausing, Tetra Laval Förmögenhet: 2,5 miljarder kronor Om: Såväl barn som barnbarn till företaget Tetra Lavals grundare, Ruben Rausing, är några av världens rikaste och mest omskrivna personer. Flera av dem driver välgörenhetsorganisationer genom vilka de donerar stora summor pengar till olika välgörande ändamål. Just Lisbet Rausing har i egenskap av vetenskapshistoriker donerat stora summor pengar till professurer i vetenskapshistoria, både i Sverige och utanför Sveriges gränser.  Plats 14 Sophie Stenbeck, Kinnevik Förmögenhet: 2,7 miljarder kronor Om: Yngsta dottern Stenbeck heter Sophie och bor i Los Angeles i soliga Kalifornien, USA. Sophie Stenbeck lever, i jämförelse med äldsta dottern tillika systern Christina Stenbeck, mer som doldis än kändis. Christina var den dotter som tog över företaget efter pappa Jans bortgång, men systrarna Stenbäck arbetar sedan flera år tillbaka tätt tillsammans. Det är Sophie som, enligt egen utsago, är den mest entreprenöriella av dem båda och Christina som är ekonomen som har koll på alla siffror. En bra kombination med andra ord! Sophie har också ett stort och genuint intresse för välgörenhet, vilket inte minst visar sig genom hennes stora engagemang och uppskattade arbete för utsatta barn i Los Angeles med omnejd.   Sophie Stenbeck. Foto: rapidus.se Plats 13 Stina Von Der Esch, Fenix Outdoor  Förmögenhet: 3 miljarder kronor Om: Stinas far, Åke Nordin, grundade friluftsutrustningsbolaget som står bakom Fjällräven. Det nuvarande företaget, Fenix Outdoor, är en internationell koncern som inriktar sig på produkter som lämpar sig extra väl för olika former av natur och friluftsliv. Fenix Outdoor är även börsnoterat på Nasdaq OMX i Stockholm.  Det är bland annat genom företagets kursrusning på just börsen som Stina Von Der Esch på egen hand har lyckats ökat på sin förmögenhet. Men Stina ägnar inte hela sin tid åt företaget utan är också, sedan flera år tillbaka, ägare till godset Erikslund i Södermanlands län; ett gods som tidigare tjänade som säteri.  Plats 12 Jenny Lindén Urnes, Lindéngruppen Förmögenhet: 4 miljarder Om: När fadern gick bort var Jenny redan koncernchef och ordförande i Lindéngruppen; ett av Sveriges största familjeföretag som står som ensam ägare i bland andra Beckers Group och den internationella koncernen Colart - en av världens ledande tillverkare av konstnärsmaterial. Jenny satt tidigare också med i styrelsen i flera av företagets dotterbolag, samtidigt som hon arbetade med samtida konst i London, England. Efter faderns död valde Jenny dock att flytta hem till Sverige för att kunna ägna sig åt familjeföretaget fullt ut. Jenny Lindén Urnes. Foto: Lars Johansson Plats 11 Margareta Wallenius-Kleberg, Walleniusrederierna Förmögenhet: 5 miljarder kronor Om: Margareta anses vara lite av en doldis inom affärsvärlden, men desto med framträdande inom travsporten. Margareta Wallenius-Kleberg driver bland annat Menhammars stuteri på Ekerö utanför Stockholm sedan flera år tillbaka. Margareta har fostrat flera framstående och travvinnande hästar på sitt stuteri. 2013 valdes hon, som första kvinna någonsin, in i den amerikanska travsportens Hall of Fame. Margareta är sedan tidigare även invald i den svenska varianten av Hall of Fame.  Plats 10 Cristina Stenbeck, Kinnevik Förmögenhet: 5 miljarder kronor Om: Cristina tog över Kinnevikkoncernen redan som 24-åring. På den tiden arbetade hon på Ralph Lauren i New York, USA, och intresset för mode har hållit i sig. Precis som intresset och näsan för goda investeringsmöjligheter. Kanske är det därför hon har valt att investera närmare 1 miljard euro (!) i e-handelsplattformen Zalando. Men den investeringen grundar sig kanske främst på att Kinnevik AB är ett investmentbolag, vars verksamhet främst handlar om att utveckla vinstgivande företag på lång sikt.  Cristina Stenbeck. Foto: Kinnevik Plats 9 Mona Hamilton, Lundingruppen Förmögenhet: 5 miljarder kronor Om: Mamma Eva äger Bukowskis, ett auktionsföretag inom design, konst och antikviteter. Brodern Lukas är styrelseledamot i Lundin Petroleum, Lundin Mining och Lucara Diamond och Mona själv äger 22,6% av det norska oljefältet Johan Sverdrup. Man kan lugnt säga att familjen Hamilton har sitt på det torra! Plats 8 Charlotte Söderström, Hennes&Mauritz Förmögenhet: 6 miljarder kronor Om: Hennes&Mauritz, som oftast förkortas H&M, räknas som världens största klädkedja sett till antalet butiker världen över. Charlotte Söderström är arvtagerska till Hennes&Mauritz´ huvudägare Stefan Persson, men har också en stor passion för hästar och ridsport. Charlotte äger till exempel några av Sveriges bästa hästar och driver dessutom en country club med hemlig gästlista.  Plats 7 Elisabeth Douglas, Latour/Wasatornet Förmögenhet: 8 miljarder kronor Om: Elisabeth Douglas, som föddes som Elisabeth von Essen, är sedan över 50 år gift med Gustaf Douglas, därav av efternamnet Douglas. Även maken Gustaf är multimiljardär, vilket inte minst visar sig genom att de båda makarna bor tillsammans på Rydboholms slott. Men Elisabeth Douglas ägnar sig inte bara åt att fixa och dona i slottet, utan sitter även i styrelsen i familjeföretaget Wasatornet. Plats 6 Katarina Martinson och Louise Lindh, Lundbergs Förmögenhet: 11 miljarder kronor (vardera) Om: Katarina och Louise är systrarna som tagit över familjeföretaget Lundbergs som vuxit sig att bli en av de största privata fastighetsägarna i Sverige. Företaget, som grundades av Katarinas och Louises farfar 1944, har idag cirka 150 medarbetare som pappa Fredrik Lundberg alltså lämnat över till…

Sveriges 15 största städer

| Börsblogg, Privatekonomi | No Comments
När man pratar om städer är det egentligen tätorter man pratar om, åtminstone om man tar definitionen av en tätort i beaktande. Definitionen lyder att varje ort som har sammanhängande bebyggelse där det bor minst 200 invånare är en tätort.  Majoriteten av Sveriges befolkning bor i en tätort I Sverige bor cirka 8,5 miljoner människor i en tätort, vilket motsvarar 87% av den svenska befolkningen. En tätort kan sträcka sig över flera olika kommuner, vilket är fallet med exempelvis Stockholm som faktiskt ligger i inte mindre än 12 olika kommuner. En tätort består också generellt sett alltid av flera, mer eller mindre stora, medelstora eller mindre, städer. Kartan nedan visar Sveriges tätorter och dess storlek.  Om listan I listan över Sveriges 15 största städer som presenteras nedan rangordnar vi städerna från plats 15 till plats 1. Detta görs utifrån städernas folkmängd, baserat på Statistiska Centralbyråns (SCB:s) beräkning av invånarantal daterad till den 31/12–18.  Lista är per definition egentligen att betrakta som en förteckning över Sveriges största tätorter, snarare än en lista över Sveriges största städer. Vi väljer dock att använda båda begreppen i syfte att förtydliga textens innehåll. Sveriges 15 största städer – listan Plats 15 Södertälje, Södermanlands län Invånarantal: 73 383 personer Om: Södertälje ligger i Stockholms län i landskapet Södermanland, precis där sjön Mälaren och Östersjön knyts samman genom slussen i Södertälje kanal; en kanal som tog nära 13 år att bygga och som invigdes 1819. Det dröjde lång tid innan man öppnade för mer trafik mellan närliggande Stockholm och Södertälje, men när järnvägstrafik väl gjort sitt intåg i mitten av 1800-talet, kunde så småningom även Västra Stambanan invigas (1862). Södertälje stads befolkning har vuxit stadigt sedan 60–70-talet och är idag den största staden/tätorten i landskapet Södermanland (som brukar uttalas Sörmland). I väster gränsar Södertälje till vackra orter som Trosa och Strängnäs, och närheten till Stockholm gör detta till en attraktiv stad att leva och bo i. Plats 14 Borås, Västergötlands län Invånarantal: 73 782 personer Om: Borås, som ligger i Västergötlands län, grundades samma år och av samma kung som grundade Göteborg. Året var 1621 och kungen Gustav II Adolf. Borås är Västergötlands största stad, och centrum i det som kallas Sjuhäradsbygden. Staden förknippas främst med textilier och postorder, med såväl Textilhögskolan, Ellos postorderföretag och Gina Tricots huvudkontor på plats. Det sägs också att Borås är en av Sveriges regnigaste städer. Bland de mer kända profilerna som kan förknippas med Borås återfinns bland andra fotbollsspelaren Anders Svensson, artisten Paolo Mendonca, skådespelaren Helge Skoog och författarinnan Åsa Lantz. Borås har också ett framgångsrikt fotbollslag i Allsvenskan i form av IF Elfsborgs, som 2018 gjorde sin 75:e allsvenska säsong. Plats 13 Gävle, Gästriklands län Invånarantal: 76 761 personer Om: Hamnstaden Gävle ligger i landskapet Gästrikland och är Gävleborgs läns residensstad. Genom staden rinner Gavleån, som i sin tur rinner ut i Gävlebukten och vidare ut i Bottenhavet. Tack vare närheten till vatten var Gävle en viktig stad för sjöfartshandeln i Sverige en gång i tiden, och än idag finns en det omfattande industri inom området. Gävle har fått mycket uppmärksamhet i media de senaste åren. Främst är det på grund av att den så kallade ”Gävlebocken”, som är en stor julbock byggd av halm, i princip traditionsenligt bränns ner (nästan varje år) precis innan jul. Men Gävle är mer än sin julbock; såväl Gevalias kafferosteri som flera lukrativa pappersindustrier finns också på orten. Även kända personer som radioprataren Titti Schultz, programledaren Rickard Olsson, artisten och skådespelerskan Regina Lund och ishockeytränaren/tv-profilen Niklas Wikegård kommer ifrån trakten. Gävles stolthet måste nog ändå vara den omåttligt populära och omtyckta skådespelaren Rolf Lassgård. Plats 12 Umeå, Västerbottens län  Invånarantal: 87 404 personer Om: Umeå är en populär universitetsstad och Norrlands största tätort. Tack vare stadens många studenter finns det ett rikt och varierat uteliv, men staden är även känd för sina gator som kantas av vackra björkar. Gatorna breddades och kantades nämligen med just björkar som brandskydd efter den stora branden 1888. Gävle är också en stad med mycket vacker och varierande natur inpå knuten, vilket bidrar till att man kan få uppleva allt från sol och bad till skidåkning, skogspromenader, pulserande stadsliv och magiska norrskensnätter häruppe. Foto: umeguide.se Plats 11 Lund, Skåne län  Invånarantal: 91 940 personer Om: Även Lund är en populär och viktig universitetsstad och kan stoltsera med Sveriges största universitet. Lund grundades i slutet av 900-talet och består av mysiga kullerstensgator, färgglada Skånelängor och en vacker domkyrka som står pampig mitt i staden. Faktum är att Lunds Domkyrka är en av Sveriges mest besökta, med omkring 700 000 besökare per år. Mycket i staden handlar om studentliv, men här finns också ett rikt gastronomiskt utbud, mysiga shoppinggator och intressanta historiska sevärdheter. Som exempelvis Botaniska trädgården, eller ”Botan” som den kallas i folkmun. Parken har varit en del av Lunds universitet sedan 1600-talet och erbjuder fler än 7000 olika växtarter. Plats 10 Norrköping, Östergötlands län  Invånarantal: 96 776 personer Om: Norrköping var, precis som Borås, en stor och viktig textilstad under förra seklet, men idag är det endast stadens pappersbruk som är igång. I Norrköping går det att ta sig runt med hjälp av spårvagnar, och genom staden rinner Motala ström som mynnar ut i Bråviken. I Norrköping ligger även SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut), Luftfartsverket och Sjöfartsverket, Transportstyrelsen samt Migrationsverket.Här går det även att besöka Kolmårdens djurpark, Stora Teatern, Norrköping Konstmuseum och Arbetets museum. Kända profiler med anknytning till Norrköping är bland andra skiddrottningen Pernilla Winberg, före detta DJ- och radioprofilen Claes af Geijerstam, författarinnan Moa Martinson och artisten och skådespelerskan Amy Deasismont (mer känd som Amy Diamond), som föddes i Norrköping men som senare flyttade till Jönköping.  Plats 9 Jönköping, Smålands län  Invånarantal: 96 996 personer Om: Jönköping grundades med all sannolikhet som handelsort genom sitt strategiska läge intill sjön Vättern och syskonstaden Huskvarna. Detta ska ha skett under Magnus Ladulås tid, då Sverige var en viktig gränsort till Danmark. Jönköping är uppbyggd av mysiga gränder, gågator och kanaler och sommartid blommar hamnområdet upp med flertalet restauranger och uteserveringar. Här finns även flera frikyrkor,…

Sveriges 25 landskap

| Börsblogg, Privatekonomi | No Comments
Att Sverige är indelat i olika landskap vet du säkert redan, om inte annat kommer du kanske ihåg det ifrån skolundervisningen. Men kommer du ihåg hur många landskap det finns och var respektive landskap ligger på ett ungefär? Har du koll på vad som skiljer ett landskap från ett län? I Sverige finns det 25 landskap, 21 län och 250 kommuner  Sveriges landskap är 25 till antalet. Varje landskap består av ett antal län, närmare bestämt 21 stycken, som i sin tur är indelade i olika regioner (tidigare landsting). Dessa regioner består sedan av ett antal kommuner, vilka i skrivande uppgår till totalt 250 till antalet.  Från medeltid till modern tid  Under medeltiden fungerade majoriteten av Sveriges olika landskap som självstyrande småländer. De flesta hade sina egna hövdingar, kungar och lagar. Anledningen till att Sverige överhuvudtaget delades in i landskap berodde främst på en önskan och ett behov av att lättare kunna skilja olika orter och landsdelar åt. Indelningen av landet syftade till att förenkla styre och skötsel av de olika landskapen på ett sätt som passade varje varje specifikt område. För att kunna skilja dem åt fick varje landskap bland annat ett eget landskapsvapen, en egen landskapsblomma samt ett eget landskapdjur.  Bilden visar exempel på tre olika svenska landskapsvapen som än idag är aktuella, och som hjälper oss att skilja landskapen åt.  Indelning och kännetecken  Sveriges 25 landskap brukar generellt sett delas in i tre olika landsdelar: Norrland, Svealand och Götaland. Norrland ligger självklart längst norrut, medan Svealand ligger i mellersta delen av landet och Götaland något längre söderut. Landskapen skiljer sig naturligtvis åt när det gäller såväl yta och folkmängd som befolkningstäthet, antal tätorter, växtlighet, klimat och så vidare. Men landskapen skiljer sig också åt på så vis att varje landskap, som nämnts ovan, har sitt eget speciella landskapsdjur, sin egen specifika landskapsblomma och ett särskilt utformat, unikt landskapsvapen. Skillnaden mellan ett landskap och ett län  Numera har inget av Sveriges landskap vare sig politisk eller administrativ makt eller betydelse. Såväl makt som administration ligger istället hos Sveriges olika län, vilket också utgör den största skillnaden mellan ett landsting och ett län. Dock har varje landskap fortfarande en officiell ställning tack vare sina respektive landskapsvapen, hertigdömen, dialekter, kulturer och historiska lämningar.  Sveriges 25 landskap - listan 1. Lappland  Yta: 108 561 km2  Invånarantal: 90 674  Största stad: Kiruna Om: Lappland är inte bara Sveriges nordligaste landskap, det är också det i genomsnitt kallaste landskapet. I Lappland finns även Sveriges torraste respektive blötaste områden, som består av Abisko respektive Sulitelma och Sarek. I Lappland går det verkligen att uppleva Sveriges mest spektakulära natur med allt från enorma fjäll till vidsträckt vildmark, iskalla fjällsjöar och stora ytor orört landskap.  Lappland är Sveriges största landskap eftersom nästintill en fjärdedel av Sveriges yta finns här. Landskapet delas mellan Norrbottens och Västerbottens län, där Luleå respektive Umeå är de största städerna. Majoriteten av alla invånare identifierar sig med det län de bor i snarare än med det landskap det tillhör.  Lapplands landskapsdjur är föga förvånande fjällräven som tillhör familjen hunddjur. Landskapsblomman heter Fjällsippa och tillhör familjen Rosväxter.  2. Norrbotten Yta: 26 829 km2  Invånarantal: 195 746  Största stad: Luleå Om: Norrbotten, som gränsar till Lappland i väster, Finland i öster och Västerbotten i söder, är Sveriges ostligaste landskap. Norrbotten bildades efter det att länet, år 1810, brutit sig ut ur Västerbottens län. De båda landskapen Lappland och Västerbotten delades därefter mellan de båda länen och så småningom började Norrbotten betraktas som ett eget landskap.  Norrbottens landskapsdjur är Lavskrika, som tillhör familjen kråkfåglar. Landskapsblomma är Åkerbär, som tillhör familjen Rosväxter.  3. Västerbotten Yta: 15 538 km2  Invånarantal: 224 663  Största stad: Umeå Om: Västerbotten ligger längs med Sveriges ostkust, vilket gör att namnet kan upplevas som något missvisande. Det ursprungliga landskapet bestod tidigare av det som nu utgör Norrbotten samt delar av Finland, och eftersom Finland ligger västerut fick landskapet sitt namn därefter. Landskapet Västerbotten gränsar till Bottenviken och Kvarken i öster, Ångermanland i söder, Lappland i norr och väster samt Norrbotten i norr.  Västerbottens landskapsdjur heter Storspov och tillhör familjen snäppor. Landskapsblomman heter Kung Karls spira och tillhör familjen Snyltrosväxter.  4. Jämtland Yta: 33 800 km2  Invånarantal: 117 068  Största stad: Östersund Om: Jämtland är inte bara Sveriges näst största landskap utan också ett mycket välbesökt och attraktivt turistmål. Inte minsta tack vare de vackra fjällområdena kring Åre med omnejd. Landskapet Jämtland gränsar till delar av Norge i väster, Lappland i nordöst, Ångermanland i öster samt Medelpad och Härjedalen i söder. Jämtland är ett landskap med stora delar av befolkningen boendes på landsbygden, varav majoriteten bor i den något mer tätbefolkade Storsjöbygden. Jämtlands landskapsdjur är älgen som tillhör familjen hjortdjur. Landskapsblomma är Brunkulla som tillhör familjen Orkidéer. Familjen Orkidéer (som på latin heter Orchidaceae) omfattar omkring 27 000 (!) olika arter.  5. Ångermanland Yta: 19 444 km2  Invånarantal: 131 499 Största stad: Örnsköldsvik Om: Ångermanlands kust utgörs till stora delar av Höga kusten. Landskapets äldre namn skrivs Angermannaland och kan härledas till gammalsvenskans "anger" som betyder fjord eller havsvik. Ångermanland består av 9 kommuner, varav Örnsköldsviks (som även kallas Ö-vik i folkmun) kommun är störst sett till invånarantal med sina cirka 56 000 invånare. Dorotea kommun är minst med sina omkring 2500 invånare. Övriga kommuner utgörs av Härnösand, Kramfors, Umeå, Sollefteå, Nordmaling, Bjurholm och Strömsund. Landskapsdjur är bäver vilket tillhör familjen bävrar. Landskapsblomman heter Styvmorsviol och tillhör familjen Violväxter.  6. Härjedalen Yta: 12 533 km2  Invånarantal: 9 677  Största stad: Sveg Om: Härjedalen är ett av Sveriges minsta landskap sett till invånarantal och befolkningstäthet. Härjedalen är också det landskap som har högst medelhöjd, där hälften av landskapets yta ligger mer än 650 meter över havet. Härjedalen gränsar till Dalarna i söder, delar av Norge i väster, Jämtland i norr och Hälsingland samt Medelpad i öster.  Härjedalens landskapsdjur är brunbjörn. Landskapsblomma är Mosippa som även kallas Fjällsippa. De tillhör familjen björnar respektive Ranunkelväxter.  7. Medelpad Yta: 6 792 km2  Invånarantal: 126 323  Största stad: Sundsvall Om: Medelpad är förmodligen mest känt för största staden…

Sveriges 21 län

| Börsblogg, Privatekonomi | No Comments
(mer…)
hushållsbudget

Hushållsbudget – du kan spara mer pengar än du tror på en hushållsbudget

| Privatekonomi | No Comments
En hushållsbudget är just vad det låter som. En budget. Med betoning på budget. En budget tittar både på inkomster och utgifter för att förhoppningsvis på sista raden utmynna i en positiv siffra. Det bör i alla fall inte vara mindre än noll. Vi människor tenderar att fokusera väldigt mycket på att tjäna pengar. Problemet är dock ofta att ju mer pengar vi tjänar, desto mer spenderar vi. Några månader efter en rejäl löneökning så sitter vi återigen och stressar upp oss över att pengarna inte räcker till. Problemet ligger i att man inte har en överblick och att man saknar kontroll över den egna ekonomin. Att driva ett hushåll är på många sätt som att driva ett företag. Är man inte noga med både kostnader och intäkter så riskerar man att hamna i knipa. Vi ska nu titta närmare på hur man på ett enkelt sätt, med några enkla medel, kan ta kontrollen över sin ekonomi och få ett rikare liv. Hushållsbudgeten bryter ner framförallt utgifterna, så att man på ett enklare sätt kan skaffa sig en överblick och se vart alla pengar hamnar. Genom att bryta ner utgifterna kommer det bli enklare att se vilka utgifter som är störst i förhållande till varandra, samt att se vart man bör lägga sitt fokus för att göra förändringar. hushållsbudget Utgifter Utgifter i en hushållsbudget kan ofta brytas ned genom att titta på vilka återkommande fakturor man betalar varje månad. Det finns ofta fakturor som är svårare att göra något åt än andra. Exempel på dessa är dagisavgifter, avgifter till samfällighetsföreningen, etc. Sedan finns det fakturor som går att minska. Exempel på dessa är telefonräkningar, TV-paket, etc. Och slutligen har vi fakturor som skulle kunna tas bort helt. Till exempel prenumerationer på tidningar eller gymkort, osv. Utöver fakturor så lägger hushållet i regel en stor summa på mat, bensin, nöjen, kläder, med mera. Dessa kan också grupperas i en hushållsbudget. Här är det inte lika enkelt att se vad den faktiska summan är. Men det finns appar som identifierar alla köp man gör under en månad, genom att vara kopplad till bankkontot. Apparna kan sedan gruppera alla köp åt en. Men när man gör en budget så handlar det oftast om att planera för kommande månader. Då kan det vara smart att sätta ett belopp i varje kategori och helt enkelt bestämma hur mycket pengar man vill lägga på nöjen en helt vanlig månad. Budgetens utgifter bör också rymma ett sparande. Även sparandet kan delas upp i olika delar. Till exempel ett buffertsparande, semestersparande eller annat sparande till barnen eller till en resa. Inkomster Inkomsterna är betydligt enklare att förutse och kategorisera. Vanligt förekommande är att man har två löner samt ett eller flera barnbidrag. Kanske har man någon sidoverksamhet som inbringar lite pengar också. Exempel på en hushållsbudget Nu är det dags att skapa vår budget. Öppna ett kalkylark eller liknande. Föredrar du att skriva för hand så går det också bra så klart. Fördelen med ett kalkylark är att du kan skapa automatiska beräkningar så att när du ändrar på en siffra i en viss kategori, så får det ett genomslag på hela budgeten och syns på sista raden. Så här kan man rita upp sin hushållsbudget:   Inkomster Lön Barnbidrag Övrigt Utgifter Fakturor Mat Bensin Nöjen Kläder Summering + Totala inkomster - Totala utgifter - Totalt sparande = över/underskott Sparande Buffert Semester Barn   Bild. Exempel på hushållsbudget  När man väl skapat sig en sammanställning och en överblick över hushållets in och utflöde av pengar så gäller det nu att förvalta informationen och göra förändringar. Ett bra tips är att markera med färger i kalkylarket alla fakturor. Sätt grönt på de du inte kan göra något åt. Sätt gult på dom du kan minska och sätt rött på dom du kan ta bort helt.   Hushållsbudget   När det gäller mat så finns det ofta mycket pengar att tjäna. Sätt upp ett mål för nästa månad där hushållet ska spendera 1000 kronor mindre per månad på mat. Det är oftast inte så svårt. Genom att handla smart och laga ekonomisk mat kan man komma långt. Den 1000-lapp som blir över kan man direkt stoppa in under sparande och genast känna sig som en bättre människa. Det finns oändligt antal varianter - välj någon Det finns så många sätt att göra en hushållsbudget på att man skulle kunna göra en hel avhandling bara på att beskriva fenomenet. Det viktiga är att välja någon och sedan sätta igång. Först när man fått överblick över sin ekonomi kan man börja göra förändringar som verkligen gör skillnad.
Årjäng kommun

Sveriges 10 fattigaste kommuner

| Börsblogg, Privatekonomi | No Comments
Sveriges 10 fattigaste kommuner Den kommun som enligt 2017-års medianinkomstmätning hade lägst medianinkomst var Årjäng. Utöver Årjäng fanns även följande kommuner på topp tio-listan över kommuner med lägst medianinkomst: Eda, Ljusnarsberg, Högsby, Haparanda, Åsele, Perstorp, Mellerud, Dals-Ed och Bengtsfors. 1. Årjäng År 2017 var Årjäng den kommun i Sverige som hade lägst medianinkomst. Medianinkomsten låg där och då på 215 810 kronor. Årjäng är beläget i Värmland, vid norska gränsen och mittemellan Karlstad, Moss och Oslo. Invånarantalet var den 31 december 2018 10,011 personer. Kommunen är bland annat kända för sin staty över ”Årjängstrollet”, en skulpturpromenad och sina många sjöar. 2. Eda Även Eda är beläget i Värmland med en medianinkomsten på 216 605 kronor (år 2017). Öster om Eda ligger Arvika och Sunne, västerut ligger Oslo, söderut Årjäng och norrut finns Mitandersfors. I juni 2019 var det 8,607 personer bosatta där. Några av de sevärdheter som finns att se i Eda är fredsmonumentet Morokulien och dess omkringliggande områden, försvarsanläggningar och Eda skans. 3. Ljusnarsberg På tredjeplats över kommuner med lägst medianinkomst kommer Ljusnarsberg med en medianinkomst på 218 816 kronor. Ljusnarsberg ligger i Örebro län, norr om Örebro och Nora, söder om Ludvika och Borlänge, väster om Västerås och öster om Munkfors. Invånarantalet var 4,846 personer år 2018. I Ljusnarsbergs kommun finns bland annat Mossgruvan, Silverhöjden och Ljusnarsbergs kyrka som byggdes år 1631. 4. Högsby I Högsby låg medianinkomsten på 222 748 kronor. Högsby finns att hitta i Småland: väster om Oskarshamn och Mönsterås, norr om Nybro och Orrefors, söder om Hultsfred och öster om Åseda och Lammhult. Det bodde 6,087 personer där i slutet av december 2018. I Högsby kommun finns det bland annat många naturreservat och fornlämningar. 5. Haparanda Den medianinkomst som gällde i Haparanda år 2017 var 224 569 kronor. Haparanda ligger i Norrbotten, vid finska gränsen. Närliggande städer är Kalix i väst, finska Kemi i öst och Övertorneå i norr. Söderut ligger Bottniska viken. Invånarantalet var 9,785 personer i december 2018. Kända sevärdheter där är Haparandas skärgård, nationalpark och LappOne. Haparanda   6. Åsele 225 155 kronor var den rådande medianinkomsten i Åsele år 2017. Åsele ligger i Västerbotten och hade 2,819 invånare år 2018. I Åsele finns bland annat en åtta meter hög Buddha-staty med ett tillhörande Buddhistiskt tempel, och årligen anordnas det en populär marknad i Åsele som även är Sveriges största, med 150 000 besökare. 7. Perstorp Perstorp är beläget i norra delarna av Skåne, mellan Kristianstad och Helsingborg. Medianinkomsten i Perstorp var 2017 varken högre eller lägre än 226 115 kronor. Befolkningsmängden beräknades till 7,479 personer år 2018. I Perstorp finns bland annat en yllefabrik, Söderåsens nationalpark, Bandsjön och ett militärmuseum. 8. Mellerud Melleruds medianinkomst låg på 226 869 kronor under 2017. Mellerud ligger i Dalsland, söder om Åmål, norr om Uddevalla och väster om Vänern. Invånarantalet uppmättes till 9,354 år 2018. Kommunen är bland annat känd på grund av det Nordiska Tomtemuséet, Kolungen och Vita Sandar. 9. Dals-Ed Dals-Ed har ett medborgarantal på 4,763 (2018) och år 2017 var medianinkomsten 228 513 kronor. Dals-Ed ligger i Dalsland, vid norska gränsen, och är i kommunen finns bland annat Tresticklans nationalpark, en älggård och sjön Lilla Le. 10. Bengtsfors Bengtsfors är en kommun i Västra Götaland som ligger mellan Åmål, Arvika, Uddevalla och Halden. Medianinkomsten låg där på 228 960 kronor år 2017, och invånarantalet var 9,905 personer år 2018. I Bengtsfors finns bland annat många museum, såsom Majberget och Halmens Hus, men också mycket hällristningar. Källa: ekonomifakta.se
Danderyd kommun

Sveriges 10 rikaste kommuner

| Börsblogg, Privatekonomi | No Comments
Sveriges 10 rikaste kommuner I Sverige finns det 290 kommuner, varav den kommun som har högst medianinkomst är Danderyd. De andra kommunerna som hamnar på topp tio är, i inbördes ordning, Täby, Lomma, Lidingö, Nacka, Nykvarn, Ekerö, Vaxholm, Knivsta och Härryda. 1. Danderyd Danderyd var den kommun som hade högst medianinkomst år 2017. Medianinkomsten låg då på 373 675 kronor. Danderyds kommun är belägen norr om Stockholm; norr om Solna och Lidingö och söder om Täby och Sollentuna. Invånarantalet i Danderyd var den 31 december 2018 32,888 personer. 2. Täby På andraplats för de rikaste kommunerna kommer Täby med en medianinkomst på 360 556 kronor. Täby ligger norr om Stockholm. Västerut från Täby ligger Sollentuna, norrut ligger Vallentuna, österut ligger Vaxholm och söderut ligger Solna. Den 31 december 2018 bodde det 70,405 personer i Täby. 3. Lomma Lomma var år 2017 den tredje rikaste kommunen i Sverige år 2017, med en medianinkomst på 351 509 kronor. Lomma ligger i Skåne, väster om Lund, norr om Malmö och söder om Landskrona. Antal bosatta i Lomma är 24,264 personer (31 december 2018). Lomma är en av de tre rikaste kommunerna som finns att hitta utanför Stockholmsområdet. 4. Lidingö Den fjärde rikaste kommunen i Sverige är Lidingö, som även det ligger i Stockholmstrakterna. Lidingö är lokaliserad nordväst om Stockholms Stad och öster om Solna. Det bodde 47,185 invånare i Lidingö i december 2018. Medianinkomsten år 2017 var 345 590 kronor. 5. Nacka Nacka är den femte rikaste kommunen, med en medianinkomst på 344 903 kronor. Nacka ligger precis sydöst om Stockholm Stad, med Fisksätra till sydöst, Huddinge till sydväst och Lidingö norrut. Folkmängden var den 31 december 2018 uppmätt till 103 656 personer. 6. Nykvarn Nykvarns medianinkomst var 2017 räknad till 344 457 kronor. Invånarantalet räknades till 10,923 personer år 2018 (31 december). Nykvarn är beläget väster om Södertälje, norr om Järna och sydöst om Mariefred. Södertälje i sin tur är lokaliserat sydväst om Stockholm. 7. Ekerö På Ekerö var medianinkomsten 344 418 kronor år 2017. Detta gör Ekerö kommun till den sjunde rikaste kommunen. Ekerö hittas till väster om Stockholm, sydväst om Sollentuna, nordväst om Huddinge och norr om Södertälje. Invånarna som bodde där 31 december 2018 räknades till 28,308 personer. Ekerö kommun Drottningholm   8. Vaxholm Vaxholm finns nordöst om Stockholm, söderut från Svinninge, nordväst om Värmdö och norr om Saltsjöbaden. Invånarantalet var 11,831 (2018-12-31). Medianinkomsten var 342 968 kronor. 9. Knivsta Knivsta ligger norr om Märsta och söder om Uppsala och hör till Uppsala län. Medianinkomsten där ligger på 338 730 kronor. Antalet bosatta personer som finns där är 28,064 (31 december 2018). 10. Härryda Härryda är beläget öster om Göteborg, och ligger i närheten av Landvetter. Norrut finns Lerum, österut Bollebygd och söderut ligger Ubbhult. Härryda, tillsammans med Lomma och Knivsta, är de tre rikaste kommunerna i Sverige som ligger utanför Storstockholm. Det bor 37,802 personer där, och medianinkomsten är 338 050 kronor. Källa: ekonomifakta.se
spara till barn bar

Spara Till Barnbarn

| Börsblogg, Investera, Privatekonomi | No Comments
Spara till barnbarn Det finns många olika former för sparande, och ibland kan det kännas svårt att veta vilken form av sparande som är det mest förmånliga. När det gäller sparande till barnbarn (och barn) är ett långsiktigt sparande med bra riskspridning och låga avgifter att föredra. De vanligaste formerna att spara till barnbarn är genom ett fondspar alternativt ett eller flera sparkonton. Det viktigaste är att titta på när du ska spara till barnbarn (gäller för alla former av sparande) är riskerna kontra avkastningsmöjligheterna. Ge dina barnbarn en bra start Oavsett vilken form av sparande du väljer för dina barnbarn är det bättre än inget sparande alls. Men att läsa in sig på olika former av sparande till barnbarn kan ändå vara en fördel, framförallt då ett fondsparande kan ge mycket bättre avkastning än exempelvis ett bankkonto. Särskilt om det är låg ränteutdelning på sparpengar. Att spara i aktier eller fonder är klokt när det gäller långsiktigt sparande, i synnerhet om det är aktier och fonder som omfattas av låga avgifter. Ska du spara till barnbarn som fortfarande är riktigt små är det förstås du som väljer sparform. När de blivit något större kan det dock vara en god idé att prata om och förklara pengars värde, samt titta på olika sparformer tillsammans. Läs gärna på om olika företag tillsammans och försök hitta ett eller ett par företag som känns bra att investera i. Försök också relatera sparandet till vardagen; på så vis väcker du kanske ett intresse för sparande hos ditt barnbarn. Kom igång med sparandet Att komma igång med ett sparande till barnbarn är inte svårt, men det finns några viktiga saker du bör tänka på och fatta beslut om. Ska du spara till barnbarn i ditt eller barnets namn? Vilken typ av sparande vill du börja med? Hur ofta vill du göra insättningar? Känner du dig osäker kan du alltid kontakta banken för att ta del av deras tips och råd. Via en personlig bankkontakt kan du med all sannolikhet få lite olika sparformer rekommenderade och förklarade. Det bästa är att det inte behöver handla om några stora summor till en början, det viktigaste är att komma igång med sparandet. Att spara till barnbarn bör ses som en investering snarare än en kostnad.   Sparande Till Barnbarnen Spara i eget namn Väljer du att spara till barnbarn i eget namn räknas pengarna som dina egna, vilket betyder att du bestämmer när pengarna ska bli tillgängliga för ditt/dina barnbarn. Denna typen av sparande är bra att komplettera med ett testamente (se avsnittet om testamente nedan). Spara i barnbarnets namn Väljer du att spara till barnbarn i barnets namn öppnas sparkontot i dennes namn, vilket betyder att barnbarnet får tillgång till sparpengar när denne fyller 18 år. Vanligtvis krävs en underskrift ifrån barnets båda vårdnadshavare, men banken kan också begära utdrag ur folkbokföringsregistret för att verifiera förmyndarskap. Fördelar med att spara i eget namn Du får full kontroll och bestämmer när ditt barnbarn ska få tillgång till sparpengar Det är enkelt att göra insättningar och uttag Det krävs inget pappersarbete Du kan omedelbart börja spara till barnbarn (ex. i ett ISK-konto) Nackdelar med att spara i eget namn Barnbarnet står inte som ägare till sparkontot vilket gör att du bör komplettera med ett testamente Fördelar med att spara i barnbarnets namn Pengarna kommer barnbarnet till hands oavsett omständigheter Förvaltningen av pengarna sköts av dig till dess att barnbarnet fyllt 18 år Nackdelar med att spara i barnbarnets namn Du kan inte fritt styra över när barnbarnet ska få tillgång till pengarna Något mer komplicerat att göra insättningar och uttag Att spara till barnbarn – olika former av sparande Gåvoförsäkring  Den här formen av sparande innebär att du sparar pengar i barnets namn, samtidigt som du har kontroll på pengarna. Det är en långsiktig sparform som inte kräver någon större aktivitet från din sida, eftersom placeringar vanligtvis sköts av experter. Det är med andra ord ett mycket enkelt sätt att spara till barnbarn. En gåvoförsäkring kan dessutom ge god avkastning då investeringarna sköts av erfarna kapitalförvaltare. Att spara till barnbarn på det här sättet passar dig som inte vill eller kan vara direkt aktiv men högst delaktig. Kapitalförsäkring  Den vanligaste formen av kapitalförsäkring för barnbarn (och barn) är fondsparande och aktiesparande. Oftast är det på bankens rekommendationer placeringar görs i olika fonder, men du kan självklart välja vilka fonder du vill spara i. Du kan också använda dig av de aktieportföljer som finns här på Samuelssons Rapport. Vi har några fina aktieportföljer som vi redovisat all handel för sedan 2008. Vi har lyckats att slå de flesta fonder och aktieindex i över 10 år. Du kan läsa mer om det här. Du styr också när eventuella utbetalningar ska ske samt vid vilken ålder ditt/dina barnbarn ska kunna få tillgång till sparpengarna. Detta är ett enkelt och bekvämt sätt att spara till barnbarn. Du sparar i eget namn men sätter barnbarnet som förmånstagare, vilket görs som en försäkran om att pengarna verkligen går till barnbarnet i händelse av oförutsedda händelser. Att spara till barnbarn genom en kapitalförsäkring tillåter köp av aktier eller fonder av eget val, alternativt genom ombesörjning av försäkringsbolaget. Fonderna beskattas årligen, vilket innebär att du inte betalar någon vinstskatt om en fond eller aktie skulle säljas med vinst. Däremot betalar du en avgift (skatt) som grundar sig på värdet av ditt sparkapital samt summan för årets inbetalningar. Investeringssparkonto (ISK) Att spara till barnbarn genom ett investeringssparkonto (ISK-konto) innebär ett sparande i fonder eller aktiefonder. Många investeringssparkonton är avgiftsfria, men omfattas sällan av samma frihet som en kapitalförsäkring. Åtminstone inte när det gäller villkor om utbetalningstid. Du kan också använda dig av de aktieportföljer som finns här på Samuelssons Rapport. Vi har några fina aktieportföljer som vi redovisat all handel för sedan 2008. Vi har lyckats att slå de flesta fonder och aktieindex i över 10 år. Du kan läsa mer om det här. Med ett ISK-konto kan du välja att spara i både aktier och fonder, alternativt…

Sparkonto – Jämför ränta och hitta bästa sparräntan idag (över 50st)

| Privatekonomi | No Comments
Sparkonto - hitta bästa sparräntan Samuelssons Rapport finns här för att hjälpa dig att hitta ett sparkonto med hög sparränta. Jämför Sveriges bästa sparkonton snabbt och enkelt nedan med hjälp av reglagen. Det här är min topplista med sparkonton med bäst sparränta. Personligen så tycker jag detta är de bästa alternativen på sparkonto för att spara dina pengar på kort sikt. Läs mer om sparkonto Innan du jämför och hittar sparkontot med den bästa räntan kanske du vill läsa mer om sparkonton och sparräntor. Compricer visar de officiella uppgifterna för varje enskilt konto. Insättningsgarantin - vad är det? Insättningsgarantin skyddar pengar insatta på sparkonton hos banker, kreditmarknadsföretag och värdepappersbolag (institut). Skyddet innebär att du får ersättning av staten om det institut där du har dina pengar går i konkurs eller om Finansinspektionen beslutar att insättningsgarantin ska träda in. Garantin gäller också om staten hanterar det krisdrabbade institutet genom så kallad resolution. Instituten som är anslutna till garantin har Finansinspektionens tillstånd att ta emot kunders pengar på sparkonto. Upp till 950 000 kronor är skyddade Insättningsgarantin ersätter kapital och upplupen ränta upp till 950 000 kronor per person och institut. Ersättningsbeloppet i kronor gäller för insättare i Sverige. Om du har pengar i en filial till ett svenskt institut i ett annat EU-land gäller det landets ersättningsbelopp. Möjlighet till högre ersättning i vissa fall Man kan också ansöka om ett tilläggsbelopp (upp till 5 miljoner kronor) för insättningar som är kopplade till vissa livshändelser, till exempel försäljning av bostad. Ansökan om tilläggsbelopp görs först efter att ett ersättningsfall inträffat. Skyddet bidrar till finansiell stabilitet Med ett starkt konsumentskydd kan insättare känna sig trygga även i tider av finansiell oro. Det minskar risken för att många tar ut sina pengar samtidigt och bidrar därmed till stabilitet i det finansiella systemet. Insättningsgarantin infördes i Sverige 1996 och baseras på ett EU-direktiv. Instituten betalar avgifter Insättningsgarantin finansieras genom avgifter från de anslutna instituten som placeras i en fond. Insättningsgarantifondens värde uppgick till 40,1 miljarder kronor per 31 december 2017. Sparandekalkylatorn Optimera ditt sparande genom att sätta upp mål. Räkna ut hur lång tid det tar för dig att bli miljonär! Vad ska jag välja? Några enkla grundregler att ha i åtanke när du väljer sparkonto. Att placera sina pengar på ett sparkonto i en bank är kanske inte det första du tänker på när du funderar över hur du ska placera dina pengar. Trots det är du förmodligen redan kund i åtminstone en bank där du har ditt lönekonto eller liknande. Steget till att öppna ett sparkonto är inte långt härifrån. När du ska välja sparkonto gäller det inte enbart att gå efter bästa räntesatsen. Sparkonton med hög ränta går nästan alltid hand i hand med villkor och regler för vilken tillgång du har till dina pengar. I vissa fall tillåts du göra ett fåtal kostnadsfria uttag varje år, medan andra tar ut en avgift när du gör ett uttag innan bindningstiden gått ut. In- och utlåning Generellt sett påverkar in- och utlåningsränta varandra. När banken lånar ut pengar till högre ränta kan den även låna in pengar till högre ränta. Dvs du får en bättre ränta på dina insatta medel. Se även till att kolla upp hur räntan betalas ut. Antingen betalas den ut varje år eller så får du den utbetald när hela bindningstiden löpt ut. Detta kan vara bra att ha i åtanke när du väljer sparkonto. Du bör också se till att välja ett sparkonto som omfattas av insättningsgaranti. Det innebär att om banken/institutet där du har placerat skulle gå omkull så är du ändå skyddad och får tillbaka dina pengar. Den svenska insättningsgarantin gäller för upp till 100 000 EURO. Var smart – amortera lagom Den som har bostadslån ställs inför frågan om vad som är smartast - spara på sparkonto eller amortera? Amortering, avbetalning på en skuld. Amortering gäller normalt delar av en skuld, men kan också avse hela skuldbeloppet. Amorteringen kan ske på olika sätt – enligt en amorteringsplan. De vanligaste amorteringsplanerna är: Amorteringsfritt lån är ett lån där hela skulden återbetalas vid löptidens slut. Inga avbetalningar sker under tiden. År 2016 infördes det ett amorteringskrav för nya bolån som medför att de måste amorteras med minst 1% av lånebeloppet. Rak amortering innebär att amorteringsdelen är konstant vid varje betalningstillfälle. Utgiften minskar därför över tiden, allt eftersom kapitalskulden, och därmed räntan, minskar. Annuitet. För ett annuitetslån erläggs ett konstant belopp för ränta och amortering tillsammans vid varje betalningstillfälle. Eftersom räntedelen av detta belopp minskar över tiden, i takt med att skulden avbetalas, ökar amorteringsdelen. Skuld På grund av att den kvarvarande skulden inte minskar linjärt vid ett annuitetslån, då amorteringen ökar över tiden, blir de totala räntekostnaderna för hela lånets löptid något högre än vid rak amortering. Denna skillnad är dock liten vid korta löptider. Fördelen med ett annuitetslån är att utgiften vid de första betalningstillfällena blir mindre än vid rak amortering. Denna skillnad blir tydligare för lån med längre löptider. Serieplan innebär att amorteringsbeloppet kontinuerligt ökar med en bestämd faktor för varje betalningstillfälle. Vanligen är amorteringarna mycket små i början men växer och blir stora i slutet av kredittiden. Modellen var vanlig på 1960-, 1970- och 1980-talen vid långfristig finansiering av flerbostadshus. Den förväntade inflationen skulle göra amorteringar långt fram i tiden mindre kännbara. Trappstegsplan används mest på långa krediter och innebär att amorteringarna ökar stegvis, inte kontinuerligt som på annuitetslån eller serieplanslån. Slå näven i bordet – byt bank! Trots att många är missnöjda med sin bank, är det ytterst få kunder som tar steget och byter bank. Konkurrensen mellan bankerna i Sverige fungerar dåligt. Det finns bara fyra storbanker, alla med mycket likartat sortiment och prissättning. Men det finns också en rad mindre banker som kan ge bättre villkor på sina sparkonton än jättarna. Trots att många är missnöjda med sin bank, är det ytterst få kunder tar steget och byter bank. Ändå är det hur enkelt som helst. Så här gör du: Kontakta den nya banken och hör vad den kan erbjuda med sina sparkonton om du kommer dit. Om du är anställd - gå till ditt lönekontor och tala om vart lönen ska skickas hädanefter. Alldeles…
Högst Medellön I Sverige

Medellön i Sverige – Vad är en genomsnittslön och medelinkomst i Sverige?

| Börsblogg, Investera, Privatekonomi | No Comments
Högst Medellön I Sverige 2018-19 Var i Sverige är medellönen högst? Detta är en frågeställning som kan vara spännande att finna svaret på om man funderar på att söka nytt jobb eller av andra skäl skulle behöva flytta inom landet. SCB presenterar med jämna mellanrum relevant data som besvarar denna skillnad och i denna artikel gör vi en djupdykning i deras statistik. Dessutom kan det vara intressant att veta vilka faktorer som har en inverkan. Denna artikel tar upp: Snittlön Sverige Medellön Sverige Genomsnittslön Sverige Medelinkomst Sverige Innan vi börjar gräva i den ekonomiska data som finns tillgänglig måste vi först reda ut vad de olika begreppen innebär. Det är lätt att som lekman tror att medelinkomst och medianinkomsten är den samma då de båda begreppen är vanligt förekommande. Men så är inte fallet. Medianen är ett begrepp inom statistiken som utgörs av den mest centrala observationen. Medelinkomsten å andra sidan är genomsnittet av de observationer som återfinns i urvalet. Se exemplet nedan. Exempel Individ Årsinkomst/år Individ A 250.000SEK Individ B 325.000SEK Individ C 280.000SEK   Medianinkomsten för de tre personerna ovan är 280.000SEK per år då det är den mellersta observationen. Medelinkomsten är dock inte 280.000SEK, istället är den 285.000SEK. För att få fram den siffran adderas de tre beloppen för att sedan divideras med antalet observationer. Medelinkomst Sverige är synonymt med snittlön Sverige samt genomsnittslön Sverige. medelinkomst Sverige Felaktig bild Om man inte är försiktig när man använder de olika begreppen riskerar man att komma till missvisande slutsatser. Som den uppmärksamma läsaren noterade så är medellönen i exemplet ovan högre än vad medianlönen är. Med andra ord kan man genom att titta på snittlönen istället för medianen få en bild av att den genomsnittliga befolkningen är rikare än vad den faktiskt är. Detta som en konsekvens av att extremvärdena i den övre delen av urvalet är kraftigt högre än de lägre värdena och således drar upp genomsnittsvärdet. Med det sagt så är medelvärdet ett viktigt begrepp, och det är medelvärdet som är av intresse för denna artikel. Skillnad mellan medellön och medelinkomst När SCB tar fram siffror för att redovisa inkomster i landet använder de sig av medellön och medelinkomst. Så vad är skillnaden mellan dessa två mått? Det man ser när man tittar på siffrorna är att medellönen tenderar att vara något högre än medelinkomsten. Detta till följd av att medellönen tar in olika tillägg så som exempelvis extra kompensation för obekväma arbetstider i beaktning till skillnad från medelinkomsten där diverse tillägg exkluderas. Faktorer som påverkar Genom att beskåda de ekonomiska siffror som presenteras av Statistiska centralbyrån kan man se att det finns skillnader mellan olika demografiska grupper. Dessa grupper är kön, ålder, utbildningsnivå. Men även regionalt finns skillnader vilket inte borde få allt för många att höja på ögonbrynen. Geografiska skillnader Det är alltså olika medellöner i olika delar av Sverige. Detta kan förklaras av flera olika faktorer som exempelvis högre konkurrens om arbetskraft i de tätbefolkade områdena. Men som många vet är högbetalda tjänster så som VD-tjänster, IT-utvecklare och andra tjänstemän oftast är lokaliserade till tätbebyggda områden vilket är den mest påtagliga förklaringen. Nedan återfinns en tabell som redovisar de 10 kommuner med högst respektive lägst medianinkomst i riket, detta enligt SCB:s publicering ” Inkomster för personer i Sverige” som publicerades 31/1-2019.   Kommuner med högst medianinkomst Kommuner med lägst medianinkomst Kommun Medianinkomst Kommun Medianinkomst Danderyd 431800SEK Perstorp 268400SEK Lomma 412600SEK Malmö 269400SEK Täby 409800SEK Årjäng 273400SEK Vaxholm 392000SEK Eda 274800SEK Lidingö 391600SEK Ljusnarsberg 278200SEK Ekerö 383300SEK Högsby 278400SEK Nacka 380100SEK Mellerud 279000SEK Nykvarn 376400SEK Landskrona 280600SEK Härryda 370200SEK Filipstad 281400SEK Gällivare 370000SEK Åsele 281800SEK   Skillnad mellan könen Trots den samhällsdebatt som pågått under de senaste åren där det gång på gång upprepas att kvinnor tjänar mindre än män visar sig könet fortfarande vara en signifikant faktor som har en inverkan på lönen. I SCB:s publicering ”Medellöner i Sverige” som publicerades 2018-11-06 framgår det att kvinnors medellön uppgår till 31700SEK vilket kan jämföras med 35700 kronor för den manliga befolkningen. Med andra ord är skillnaden grovt räknat 11 procent. Detta baseras på siffror från 2017. Men vad beror denna skillnad på? I publiceringen skriver SCB följande: ”En del av löneskillnaden beror på sådant som att kvinnor och män har olika yrken, jobbar i olika delar av arbetsmarknaden eller har olika utbildning. ” Efter att dessa faktorer har tagits i beaktning och statistiska metoder applicerats konstateras det att den faktiska skillnaden är 4 procent, en skillnad som inte kan förklaras med andra faktorer än könet enligt publiceringen. Ytterligare en siffra som kan vara intressant att ha i åtanke när man diskuterar löneskillnader mellan könen är att kvinnor har haft en starkare löneutveckling sedan år 2000 än männen. Genomsnittslönen för kvinnor har ökat 39 procent fram till 2017 vilket kan jämföras med motsvarande siffra för män, 29%. Utbildningsnivåns inverkan på genomsnittslön Sverige Precis som man kan förvänta sig har utbildningsnivån en starkt positiv korrelation med medellönen. Med andra ord har en välutbildad person i genomsnitt högre lön än vad som är fallet för personer som börjat arbeta tidigare. Detta framgår i diagrammet nedan som visar medellönen per månad. genomsnittslön Sverige Nedan tabell redovisar den data som ligger till grund för diagrammet ovan. Utbildningsnivå Män Kvinnor Total Grundskola < 9 år 25900SEK 23900SEK 24900SEK Grundskola >= 9 år 29900SEK 25900SEK 27900SEK 2 Årig Gymnasial utbildning 32400SEK 28200SEK 30300SEK Gymnasial utbildning (3 år) 31500SEK 27700SEK 29600SEK Eftergymnasial utbildning < 3 år 37600SEK 31900SEK 34750SEK Eftergymnasial utbildning >= 3 år 45300SEK 37400SEK 41350SEK Forskarutbildning 54900SEK 49300SEK 52100SEK   Den uppmärksamma läsaren noterar att medellönen är högre för personer med en tvåårig gymnasieutbildning än för dem som valde att sluta studera efter att de slutfört ett treårigt program på gymnasiet. Vad det kan bero på kan vi spekulera i, men en faktor som kommer skulle kunna spela in är att tvååriga gymnasieutbildningar genomfördes av personer som nu varit aktiva länge i arbetslivet och därmed ökat sin lön. Detta för oss in på den sista faktorn som har en inverkan på genomsnittslön…
50 tips för en bättre privatekonomi

50 tips för en bättre privatekonomi

| Börsblogg, Privatekonomi, rot | No Comments
50 tips för en bättre privatekonomi De flesta har ganska bra koll på de pengar som kommer in på kontot varje månad. Få har dessvärre lika bra koll på sina månatliga utgifter och omkostnader, men det finns både enkla och bra knep att ta till för den som vill ha lika bra koll på alla delar av sin privatekonomi.  Privatekonomi brukar generellt sett vara förknippat med räkningar, avgifter och lön. I värsta fall skapar det en hel del oro, och faktum är att privatekonomi är en vanlig orsak till gräl mellan två parter som lever ihop. Privatekonomi handlar i stort om hushållning av pengar, vilket innebär att du först bör lära dig vad det innebär att hushålla, innan du kan börja titta på olika typer av sparande. privatekonomi Använd en färdig budgetmall Det första du behöver göra är att ta reda på exakt hur mycket pengar som betalas in och ut varje månad.  När du har en tydlig och klar bild av förhållandet mellan inkomster och utgifter kan du börja göra en enklare budget. För att inte skrämma dig vill vi understryka att det finns färdiga mallar på nätet som är både kostnadsfria och lätta att använda. Du behöver heller inte avsätta en hel vecka eller ens flera timmar om dagen för att göra upp en budget, det går bra att börja med en post (välj gärna en rolig och lättsam för att komma igång). Fyll sedan på med en post om dagen, eller ett par stycken i veckan, tills du har fått med allt du behöver ha med.  Beräkna kommande utgifter  Genom att beräkna dina kommande utgifter kan du lättare planera framåt och det blir också lättare för dig att förstå dina egna begränsningar. Vissa utgifter är återkommande varje månad medan andra kanske är återkommande varje kvartal eller halvår. Ta med alla dessa olika utgifter i spalten återkommande utgifter så att du inte missar något. När det gäller icke återkommande utgifter, det vill säga utgifter du vet bara sker någon enstaka gång, kan dessa skrivas upp i en egen spalt (eller som en egen kategori). Det kan handla om tandläkare- och optikerbesök, byte av däck till bilen eller köp av ny soffa. Saker som du vet måste ske någon gång, men som kanske sker högst någon eller par gånger vartannat eller vart tredje år.  Intresset för hållbarhet och långsiktighet har ökat Allt fler människor vill göra väl genomtänkta och medvetna val i vardagen. Det handlar både om åtgärder som påverkar miljön och klimatet, men även privatekonomin som man kan se ett alltmer ökande intresse för. Inte minst när det gäller hållbart och långsiktigt sparande, där det dessutom kan bli tal om god avkastning. Men vad innebär det egentligen att spara hållbart? Jo, både långsiktigt och hållbart sparande handlar till stor del om att hitta framtidsinriktade bolag, som inte enbart erbjuder ekonomiskt fördelaktiga investeringar utan även en sund och etiskt korrekt värdegrund. Vad betyder det i praktiken? Jo, att du bör välja att investera dina pengar där de gör minsta möjliga negativa påverkan på klimatet och miljön. Det vill säga i företag som sätter miljöaspekten främst och som erbjuder aktier och fonder i bolag som gör detsamma.  Många känner oro, rädsla och stress  Tyvärr är det många människor som känner sig ängsliga och till och med rädda när det gäller privatekonomin, vilket inte minst visar sig genom resultatet av en nyligen publicerad undersökning gjord av Sifo. Där visar det sig nämligen att just privatekonomin är en av de främsta stressorsakerna bland oss svenskar.  Samtidigt är det så att det finns en hel del pengar att spara för den som sätter sig in i privatekonomin, exempelvis genom att ta till sig tips, råd och information från olika håll. Det finns till och med experter som jämfört privatekonomin med en trädgård, eftersom båda kräver regelbunden skötsel och tillsyn för att inte helt växa igen. Så greppa tag i spaden och häcksaxen, för här följer ett par rikligt gödslade och trimmade spartips som alla kan ta till sig. 50 konkreta spartips Gör upp en budget över alla in- och utgifter  Var ärlig när det gäller dina utgifter Skriv en lista på saker du kan dra ner på Skriv en lista över saker du inte kan dra ner på (studielån, bolån, basvaror, barnomsorg, hyra)  Se till att skaffa mobilt BankID och ladda ner mobilbankappen Se över försäkringspremier, abonnemang och prenumerationer  Säg upp prenumerationer på tidningar du kan läsa online  Boka tid med banken för att förhandla om lån och räntor  Samla dina smålån i ett enda större lån  Byt bank om du inte får de villkor du vill ha Anmäl dig för e-faktura så kommer du lättare ihåg att betala räkningarna  Använd autogirobetalning när det går så dras pengarna månadsvis utan att du behöver tänka på dem Lista alla ”övriga utgifter” (godis, kakor, kaffe, utelunch, hämtat)  Gör en veckomatsedel och handla bara det som står på listan Handla mat när du är mätt och belåten så blir det lättare att stå emot frestelser  Samla och nyttja så många rabattkuponger du kan när du handlar (kläder, mat, skor)  Acceptera medlemskap i kläd- och skobutiker, mataffärer och så vidare för att samla poäng och ta del av extraerbjudande  Jämför priser när du handlar och framförallt priser i olika butiker (här kan du faktiskt spara en hel del)  Storhandla en gång varannan vecka så att du slipper en massa onödiga småköp  Handla begagnat och gärna online  Byt leksaker, böcker, kläder och annat med kollegor, grannar och kompisar  Organisera en garageloppis eller gå ihop med grannarna på gatan och sälj era begagnade saker (har du små barn är det knappt så att vissa saker hinner slitas ut)  Ta buss, spårvagn eller tåg när du kan och har tid Låt bilen stå och promenera eller cykla för att spara parkerings- och bränslepengar (och för att få lite vardagsmotion på köpet)  Belöna dig själv med något du gillar när du gjort klart ett par av punkterna på listan (belöningen får dock inte kosta något extra)  Ta med kaffe hemifrån om du ska iväg någonstans …
kollektivavtal

Vilka företag har ett kollektivavtal?

| Ekonomisk Ordlista - Trading Ordlista, Privatekonomi | No Comments
I princip alla arbetsplatser inom olika branscher har ett kollektivavtal, och syftar till ökad samverkan mellan arbetsgivaren, staten och facket. I de fall då kollektivavtal saknas kan de anställda sakna rättigheter de egentligen förtjänar. Vad är ett kollektivavtal? Ett kollektivtal är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivaren och fackförbundet och innehåller regler som gäller de anställdas arbets- och anställningsvillkor (lön, uppsägningstid, semester mm.) Vilka krav och villkor omfattas ett kollektivavtal av? För att ett kollektivavtal överhuvudtaget ska gälla måste inblandade parter vara en arbetsgivarorganisation eller ett företag som representerar arbetsgivarsidan och en arbetstagarorganisation (fackförbund, klubb eller liknande) som representerar arbetstagarsidan. Det innebär att ett enskilt företag kan representera ena parten i ett kollektivavtal, men att det inte finns någon möjlighet för en enskild anställd att göra samma sak. Arbetstagarparten måste nämligen bestå minst av en sammanslutning av anställda. Icke-organiserade företag För företag som är icke-organiserade kan ett så kallat hängavtal vara aktuellt. Ett hängavtal är mycket likt ett kollektivavtal i praktiken då det fortfarande är arbetsgivaren som kommer överens med fackförbundet om vilka regler och villkor som ska gälla för arbetsplatsens anställda.   Med ett kollektivavtal får du en tryggare arbetsplats Att en arbetsgivare har ett kollektivavtal innebär extra trygghet för alla anställda, eftersom kollektivavtalet innehåller direktiv som arbetsgivaren måste förhålla sig till. Det innebär att arbetsgivaren inte har rätt att försämra de villkor som står i kollektivavtalet. I kollektivavtalet brukar det även finnas ett visst mått av förmåner som kan vara svåra för en arbetstagare att förhandla fram på egen hand. kollektivavtal Fördelar med kollektivavtal för arbetsgivaren För en fackförening är målet att få så många arbetsgivare som möjligt att ansluta sig till ett kollektivavtal, då det är ett enkelt sätt att ge sina anställda en möjlighet att få en bra pension och bra försäkringsvillkor. Genom att teckna ett kollektivavtal kan arbetsgivaren också undvika så kallad lönedumpning, det vill säga att lönerna blir sämre vid ökad konkurrens. Ytterligare en fördel kan vara mer förmånliga priser och villkor när det gäller de anställdas försäkringspremier. Fördelar med kollektivavtal för arbetstagaren Du får möjlighet att påverka din arbetssituation i frågor som rör sin lön, semester, uppsägningstid, pension med mera. När det gäller lönen går det i dagsläget enbart att påverka minimilönen, vilken du har rätt att omförhandla varje år. Vidare har du som är anställd rätt till minst 25 dagars semester per år, och med ett kollektivavtal kan det exempelvis finnas möjlighet att förhandla om när semesterersättningen ska betalas ut. Fackligt förtroendevald person Har din arbetsplats en fackligt förtroendevald person? Då ska den personen ha en kopia på det kollektivavtal som gäller för den aktuella arbetsplatsen. Saknar arbetsplatsen en förtroendevald facklig representant bör du som anställd kontakta det fackförbund du tillhör. En fackligt förtroendevald person är en person som blivit utsedd till arbetsplatsombud, alternativt skyddsombud eller både sortens ombud. Varje arbetsplats som har 5 anställda eller fler ska ha ett skyddsombud som ska ha insyn i frågor som rör bland annat arbetsmiljö. Sammanfattning Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal som upprättas mellan arbetsgivarsidan och fackförbundet. Avtalet innehåller regler och villkor rörande arbetsvillkoren, vilka arbetsgivaren förbinder sig till att följa. Majoriteten av Sveriges arbetsplatser har ett kollektivavtal oavsett bransch, vilket leder till en ökad trygghet för såväl arbetsgivaren som arbetstagaren. I de fall då kollektivavtal saknas kan de anställda gå miste om rättigheter de egentligen omfattas av.

Leave a Reply