Avanza sparkonto och sparränta – Jämför bästa räntan idag (2019)

Välj mellan flera olika aktörer när du väljer bland Avanza sparkonto

Ett Avanza sparkonto passar speciellt bra för dig som vill ha ett buffertsparande eller spara med låg risk. För att kunna erbjuda dig en bra ränta har man tagit fram Sparkonto+ tillsammans med Klarna, Collector, Nordax, Santander och Resurs Bank.

På alla Avanzas sparkonton sparar man tryggt och dina pengar omfattas av insättningsgarantin för vart och ett av bolagen. Du sätter in och tar ut pengar precis som vanligt på vår sajt. Bindningstid och fast ränta, eller obundet och rörlig ränta – du bestämmer!

Du kan läsa mer om fördelarna med Avanza sparkonto här.

.

Avanza sparkonto

Avanza sparkonto

Om du är kund hos Avanza kan du öppna ett Avanza sparkonto hos dem, på sparkontot erbjuds du en marknadsmässig sparränta. Du erbjuds räntan från och med den första kronan som du sätter in hos Avanza sparkonto. Att öppna ett Avanza sparkonto är kostnadsfritt, det finns inga fasta avgifter eller krav på hur mycket pengar du ska sätta in. Du har dessutom möjlighet att göra så många uttag och insättningar som du vill från och till ditt Avanza sparkonto. Har du andra konton hos Avanza Bank är det möjligt för dig att snabbt flytta dina pengar från Avanza sparkonto och över till dessa konton.

1999 grundandes Avanza, en nischbank som sedan dess har vuxit rejält och utmanat de gamla svenska bankerna. Bara år 2014 hittade 50 000 nya kunder till Avanza och det är inte speciellt konstigt eftersom det är en riktigt bra bank. 2015 fick Avanza högst servicescore av alla banker, de hade årets nöjdaste sparkunder år 2014 enligt Svenskt kvalitetsindex, fick utmärkelsen årets prispressare 2014 av privata affärer och valdes till årets börsbolag år 2015 av Kanton och Aktiespararna. Ja, du ser själv, Avanza är en riktig framgångssaga inom bankväsendet.

Storbank

Avanza sparkonto jämför

Avanza sparkonto jämför

Avanza Bank är kanske inte en av de mest kända storbankerna för så många. Dock är den en bank som absolut kan räknas till storbankerna, särskilt när det gäller sparande. Avanza bank möjliggör en trygg lösning för hela ditt sparande, som vi kommer gå in på mer senare i texten. Avanza tillhandahåller även flertalet verktyg och bra service för att deras kunder skall känna sig nöjda – oavsett bankärende.

Fem år i rad har Svenskt Kvalitetsindex efterforskningar utsett Avanzas sparare som de mest nöjda. Avanza som startades för 16 år sedan, bygger på den enkla idén att grundarna ville ha ett företag som de själva ville vara kunder i. Avanza vill tänka framåt och riktar sig till dig som väljer att gå din egen väg och verkligen bryr dig om dina pengar.

Avanza ger en betydligt högre sparränta till sin kunder än vad storbankerna Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken och Danske Bank ger. Det är med all sannolikhet en av anledningarna till att de fått så många nya kunder. Alla deras sparkonton skyddas givetvis av insättningsgarantin.

  • Avanza sparkonto Plus: Avanza har sex olika sparkonton med rörlig ränta. Alla har fria uttag och insättningar och kräver ingen minsta insättning. Två av kontona har ett insättningstak på 1 miljon kr medan det andra inte har något alls. Dessa sparkonton är ett bra val för dig som vill månadsspara och faktiskt få en hyfsad ränta på dina pengar.
  • Avanza sparkonto Plus med fast ränta: Om du öppnar ett fasträntekonto hos Avanza kan du välja att binda pengar 3, 6, 12 eller 24 månader. Minsta insättning är bara 100 kr och det finns ingen begränsning för hur mycket du får sätta in.

Det finns också möjlighet för att spara med de andra företagen, som Collector, Nordax och Santander. Dessa har ingen bindningstid och dessutom fria uttag. Minsta insättningen på dessa konton är istället 0 kronor, så du kan börja spara från första kronan och ändå få ränta på den. Insättningsgränserna är lite beroende på banken och det ändras ibland. För att få korrekt och uppdaterad information om detta, så kolla på Avanzas sida. Den uppdateras löpande och håller alltid aktuell information om räntor och belopp. Tänk bara på att dessa sparkonton inte går att öppna som företag, eller om du är minderårig.

Du kan läsa mer om fördelarna med Avanza sparkonto hos Avanza här.

Insättningar, uttag, avgifter hos Avanza sparkonto

Både sparkonto och sparkonto+ är avgiftsfria och och du gör dina uttag och insättningar via Avanza. Om du väljer sparkonto hos Avanza, så får du en rörlig ränta och fria uttag och insättningar. Du har tillgång till dina sparpengar när du önskar.

Om du har möjlighet att låta dina pengar sitta en längre tid så kan du välja ett bundet sparkonto. De bundna kontona har en högre ränta och du kan inte ta ut dina sparpengar under löptiden. Räntan betalas ut till ditt sparkonto+ en gång i månaden.

Kontaktinformation Avanza

Adress:
Avanza
Box 1399,
111 93 Stockholm.

Besöksadress:
Regeringsgatan 103,
111 39 Stockholm.

Telefon: 08-562 250 00

Vad innebär insättningsgarantin för Avanza sparkonto?

Insättningsgaranti innebär att du garanterat får tillbaka dina pengar även om banken tex går i konkurs. Insättningsgarantin gäller vissa banker och finansinstitut. En begränsning i hur stort belopp som återbetalas finns, inom Sverige är den gränsen sedan 2010 100.000 euro (ca 950.000 kronor), per person och institut, dvs du får tillbaka alla dina pengar upp till den gränsen.

Utbetalning av insättningsgarantin ska göras inom 20 arbetsdagar.

Inom EU finns en lägsta gräns på 20.000 euro, och ska täcka minst 90%, dock finns en rekommenderad gräns på 50.000 euro. Vissa länder har en insättningsgaranti på obegränsat belopp, tex Irland, Grekland, Danmark och Tyskland. Värt att notera är att om du har pengar i en utländsk filial (med bankkontor i Sverige) gäller det landets ersättningsnivå.

Hanteras av Riksgälden för ditt Avanza sparkonto

Garantin hanteras av Riksgäldskontoret och ev utbelatningar finansieras genom en avgift som banker och finansinstitut får betala. Pengarna som betalas in placeras i en fond som i slutet på 2015 hade ett värde på ca 35 miljarder kronor.

Varför statlig insättningsgaranti hos Avanza sparkonto?

Syftet med insättningsgarantin var från början att skapa en tilltro till bankerna och på så vis åka insättningsgradern av pengar till bankerna, pengar som annars riskerade hamna i ”madrasserna”. Detta gynnar hela ekonomin i samhället.

Läs mer hos Riksgäldskontoret om insättningsgarantin

Du kan läsa mer om fördelarna med sparkonto hos Avanza här.

Därför ska du jämföra Avanza sparkonto med andra

Svenska storbanker erbjuder idag ingen ränta alls på vanliga sparkonton. Vilket betyder att om du har dina pengar på ett vanligt storbankskonto så kommer de över tid att minska i värde – givet inflationen. Bara av den anledningen finns det goda skäl att leta efter alternativ.

Ett minst lika viktigt alternativ är att även små skillnader i sparränta blir stora summor över tid. Genom att jämföra sparräntor och sparkonton här så kan du snabbt hitta andra finansbolag och få koll på hur du kan maximera din sparränta.

Så öppnar du sparkonto hos Avanza

  1. Öppna Avanza sparkonto. På hemsidan står det ”Bli kund på 3 minuter med BankID” men sanningen är att registrering går fortare än så. Nya kunder registrerar sig snabbt via tre enkla steg. Detta genom att ange personnummer, kontaktuppgifter och identifiera sig med BankID.
  2. Logga in och öppna kontoInloggning sker med personnummer och BankID. I inloggat läge kan sedan olika sparkonton startas upp. Detta sker på någon minut.
  3. Insättning / UttagInsättning till sparkontot kan ske på flera olika sätt. Enklast är via Direktinsättning vilket kan ske via storbankerna och Danske Bank. Ett annat alternativ är att insättning sker via banköverföring. I detta fall kan det ta upp till en bankdag innan beloppet registreras hos Avanza.Efter att insättning skett till kontot hos Avanza kan pengarna flyttas vidare till det sparkonto där man önskar ha dem.Vid uttag kan det även ta en bankdag innan pengarna syns på mottagarkontot.

OBS! Insättningsgarantin är 950 000 SEK per institut. Även om du exempelvis har flera Sparkonto+ Klarna är du då alltså endast skyddad upp till 950 000 SEK.
Sparkonto+ Collector, Nordax, Santander och Resurs Bank går inte att öppna som företag eller minderårig.

* Den effektiva räntan är räntan som genereras när man tar hänsyn till ränta på ränta effekten. Exempel vid en ränta på 1,2% är den effektiva årsräntan (1+(0,012/12)) upphöjt till 12=1,21 % effektiv årsränta. På Avanza kapitaliseras årsräntan månadsvis därav delat med/upphöjt till 12 samt beräknas på 360 dagar. 
**För företagskunder gäller 1 000 000 kr som max insättning. Text ovan i stora delar hämtad från Avanzas hemsida.

Om du gillar Avanza sparkonto så kanske du också gillar Avanza Global

Fler artiklar som kanske kan vara intressanta

Senaste resultatet för våra stora svenska bolag – Aktieportfölj uppdatering

| Aktietips, Börsblogg | No Comments
Large Cap - Stockholmsbörsen

USA portföljen utklassar även SP500

| Aktietips, Börsblogg | No Comments
Titta dig omkring på bankers och fondförvaltares fonder och andras aktieportföljer och se hur många år i rad som dom har slagit index. Vi har gjort det varje år sedan start för över 10 år sedan! Givetvis är vi stolta över det och jag tycker det ger lite ”bragging rights”. Nedan ser du avkastningen för våran USA portfölj. SP500 är ett index som anses extremt svårt att "slå. Vi gör det med råge.
styrelsesuppleant

Vad är en styrelsesuppleant?

| Börsblogg, Ekonomi, Privatekonomi | No Comments
Aktieägarna i ett aktiebolag har alltid möjlighet att på bolagsstämman utse en eller flera styrelsesuppleanter. Om aktiebolaget enbart har en eller två ordinarie styrelseledamöter är bolagsstämman dessutom skyldig att omedelbart utse minst en styrelsesuppleant. Av bolagsordningen ska det framgå om styrelsesuppleanter ska utses och hur många. Det är vanligt att bolagsordningen anger att en styrelsesuppleant ska utses för det fall färre än tre ordinarie styrelseledamöter har utsetts. Reglerna om vem som kan utses till styrelsesuppleant är desamma som för ordinarie styrelseledamöter. Styrelsesuppleanten måste vara en fysisk person. Styrelsesuppleanten måste vara myndig och får inte vara ställd under förvaltarskap eller vara i personlig konkurs. Minst hälften av ett aktiebolags styrelsesuppleanter måste vara bosatta inom EES, men dispens kan tillfälligt medges. Utsedda styrelsesuppleanter ska anmälas för registrering i aktiebolagsregistret. Där kan även anges om styrelsesuppleanten ska ha rätt att företräda bolaget ensam eller tillsammans med en annan ledamot. Aktiebolagslagen Enligt aktiebolagen är en styrelsesuppleant ersättare för det fall att en ordinarie styrelseledamot inte har möjlighet att fullgöra sina skyldigheter som bolagets företrädare. Skäl för detta kan till exempel vara sjukdom, andra åtaganden som sker samtidigt som ett styrelsemöte, att ordinarie ledamot är jävig i en fråga, eller ledighet. I bolagets arbetsordning bör det närmare anges under vilka förutsättningar en styrelsesuppleant ska inträda i styrelsearbetet och arbeta. I arbetsordningen kan man även ange att en styrelsesuppleant är ersättare för en viss specifik styrelseledamot och en annan suppleant för en annan specifik ledamot och så vidare. Så länge de ordinarie styrelseledamöterna fullgör sina åtaganden har en styrelsesuppleant inga åtaganden gentemot bolaget. Men det är ändå lämpligt att styrelsesuppleanten håller sig löpande informerad om bolagets verksamhet för att vara förberedd att inträda i arbetet om en ordinarie ledamot får förhinder. Bolaget har även en skyldighet att tillställa styrelsesuppleanterna kopior av den information som de ordinarie ledamöterna erhåller och av kallelser till styrelsemöten. styrelsesuppleant Samma rättigheter och skyldigheter som de ordinarie ledamöterna När en ordinarie ledamot får förhinder att utföra uppdraget inträder styrelsesuppleanten i styrelsearbetet och då har styrelsesuppleanten precis samma rättigheter och skyldigheter som de ordinarie ledamöterna. Styrelsesuppleanten ska då delta på styrelsemöten och har rösträtt. Styrelsesuppleanten omfattas då av reglerna om jäv. Styrelsesuppleanten får när han inträtt i tjänst även underteckna dokument som till exempel skattedeklarationer och är dessutom skyldig att göra detta inom föreskriven tid, liksom styrelsesuppleanten då är skyldig att tillse att skatter och sociala avgifter betalas i tid. Då styrelsesuppleanten har inträtt i arbetet ansvarar denne som en ordinarie ledamot för att bolagets verksamhet bedrivs på ett ändamålsenligt och lagenligt sätt och i enlighet med bolagsordningen och givna riktlinjer från bolagsstämman. Styrelsesuppleanten kan då även dömas till ansvar enligt tillämpliga lagar om verksamheten missköts, hållas skadeståndsskyldig gentemot bolaget och ådra sig personligt betalningsansvar för obetalda skatter. Ensam styrelseledamot Det är vanligt i mindre aktiebolag och familjeföretag att ägaren är ensam styrelseledamot och ber en make/maka, vän eller familjemedlem att axla rollen som styrelsesuppleant. Det är dock viktigt att den som åtar sig den rollen är medveten om de skyldigheter som följer med styrelsesuppleantåtagandet och att styrelsesuppleanten har tillräcklig kunskap för att kunna utföra uppdraget.

Vilka företag har ett kollektivavtal?

| Ekonomisk Ordlista - Trading Ordlista, Privatekonomi | No Comments
I princip alla arbetsplatser inom olika branscher har ett kollektivavtal, och syftar till ökad samverkan mellan arbetsgivaren, staten och facket. I de fall då kollektivavtal saknas kan de anställda sakna rättigheter de egentligen förtjänar. Vad är ett kollektivavtal? Ett kollektivtal är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivaren och fackförbundet och innehåller regler som gäller de anställdas arbets- och anställningsvillkor (lön, uppsägningstid, semester mm.) Vilka krav och villkor omfattas ett kollektivavtal av? För att ett kollektivavtal överhuvudtaget ska gälla måste inblandade parter vara en arbetsgivarorganisation eller ett företag som representerar arbetsgivarsidan och en arbetstagarorganisation (fackförbund, klubb eller liknande) som representerar arbetstagarsidan. Det innebär att ett enskilt företag kan representera ena parten i ett kollektivavtal, men att det inte finns någon möjlighet för en enskild anställd att göra samma sak. Arbetstagarparten måste nämligen bestå minst av en sammanslutning av anställda. Icke-organiserade företag För företag som är icke-organiserade kan ett så kallat hängavtal vara aktuellt. Ett hängavtal är mycket likt ett kollektivavtal i praktiken då det fortfarande är arbetsgivaren som kommer överens med fackförbundet om vilka regler och villkor som ska gälla för arbetsplatsens anställda.   Med ett kollektivavtal får du en tryggare arbetsplats Att en arbetsgivare har ett kollektivavtal innebär extra trygghet för alla anställda, eftersom kollektivavtalet innehåller direktiv som arbetsgivaren måste förhålla sig till. Det innebär att arbetsgivaren inte har rätt att försämra de villkor som står i kollektivavtalet. I kollektivavtalet brukar det även finnas ett visst mått av förmåner som kan vara svåra för en arbetstagare att förhandla fram på egen hand. kollektivavtal Fördelar med kollektivavtal för arbetsgivaren För en fackförening är målet att få så många arbetsgivare som möjligt att ansluta sig till ett kollektivavtal, då det är ett enkelt sätt att ge sina anställda en möjlighet att få en bra pension och bra försäkringsvillkor. Genom att teckna ett kollektivavtal kan arbetsgivaren också undvika så kallad lönedumpning, det vill säga att lönerna blir sämre vid ökad konkurrens. Ytterligare en fördel kan vara mer förmånliga priser och villkor när det gäller de anställdas försäkringspremier. Fördelar med kollektivavtal för arbetstagaren Du får möjlighet att påverka din arbetssituation i frågor som rör sin lön, semester, uppsägningstid, pension med mera. När det gäller lönen går det i dagsläget enbart att påverka minimilönen, vilken du har rätt att omförhandla varje år. Vidare har du som är anställd rätt till minst 25 dagars semester per år, och med ett kollektivavtal kan det exempelvis finnas möjlighet att förhandla om när semesterersättningen ska betalas ut. Fackligt förtroendevald person Har din arbetsplats en fackligt förtroendevald person? Då ska den personen ha en kopia på det kollektivavtal som gäller för den aktuella arbetsplatsen. Saknar arbetsplatsen en förtroendevald facklig representant bör du som anställd kontakta det fackförbund du tillhör. En fackligt förtroendevald person är en person som blivit utsedd till arbetsplatsombud, alternativt skyddsombud eller både och. Varje arbetsplats som har 5 anställda eller fler ska ha ett skyddsombud som ska ha insyn i frågor som rör bland annat arbetsmiljö. Sammanfattning Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal som upprättas mellan arbetsgivarsidan och fackförbundet. Avtalet innehåller regler och villkor rörande arbetsvillkoren, vilka arbetsgivaren förbinder sig till att följa. Majoriteten av Sveriges arbetsplatser har ett kollektivavtal oavsett bransch, vilket leder till en ökad trygghet för såväl arbetsgivaren som arbetstagaren. I de fall då kollektivavtal saknas kan de anställda gå miste om rättigheter de egentligen omfattas av.

Vad händer om man glömmer deklarera?

| Ekonomisk Ordlista - Trading Ordlista, Privatekonomi | No Comments
Det händer varje år att privatpersoner och företagare glömmer att deklarera, men det finns möjlighet att begära uppskov. Glömmer du att deklarera, alternativt fyller i fel uppgifter, går det att skicka en helt ny deklaration. Ett annat alternativ är att begära uppskov via Skatteverket. Ändrade regler för uppskov Fram tills i fjol var det omöjligt att skjuta på sin inkomstdeklaration, men reglerna ändrades 2018 och numer är det alltså möjligt att begära uppskov för den som glömt att deklarera. Har du glömt att deklarera går det att skjuta upp deklarationen med maximalt 2 veckor, vilket innebär ett inlämningsdatum den 16 maj istället för den 2 maj. Så här begär du uppskov Begäran om uppskov (förlängning) sker digitalt och inte som tidigare, via telefon. På så vis slipper du långa telefonköer och det enda som krävs är att du anger en giltig orsak till att du behöver mer tid för att deklarera.   deklarera Göra ändringar i deklarationen Skulle du av misstag fylla i fel uppgifter, eller glömma kryssa i en ruta när du deklarerar, går det att göra ändringar i efterhand. Ändringar och/eller kompletteringar går att skicka in så länge som Skatteverket inte hunnit fatta beslut om din slutgiltiga skatt. När ska deklarationen vara inne? 2019-års inkomstdeklaration skulle vara inlämnad senast klockan 23.59, 2019-05-02. Klockslag och datum är alltid detsamma varje år. Vem är skylig att deklarera? Alla som varit bosatta i Sverige under det inkomstår som deklarationen gäller (2019 deklarerade man för inkomståret 2018) är skyldiga att deklarera. Personer som haft en årsinkomst på minst 19 247 kronor är skyldiga att deklarera. Det gäller även dem som haft kapitalinkomster på 200 kronor eller mer, vilket betyder att även barn kan bli skyldiga att deklarera. Obs!  Här kan du se vilka uppgifter som ska finnas med i inkomstdeklarationen  Förseningsavgift för den som glömmer att deklarera Skulle du av någon anledning lämna in din inkomstdeklaration för sent är risken att du måste betala en förseningsavgift. I skrivande stund är avgiften 1 250 kronor. Vid en försening med tre månader får du räkna med ytterligare 1 250 kronor i extra förseningsavgift, och vi fem månaders försening blir den summan 3 750 kronor. Olika skattetabeller Alla privatpersoner som är bosatta i Sverige är skyldiga att betala skatt på inkomst oavsett var inkomsten kommer ifrån. Det finns dock olika skattesatser, eller skattetabeller. Du kan se vilken skattetabell du omfattas av på Skatteverkets hemsida. Tips! För att få reda på vilken skattetabell du omfattas av behöver du först ta reda på vart du är folkbokförd. Skillnad mellan skattedeklaration och inkomstdeklaration  Skattedeklaration En skattedeklaration är en redovisning av moms- och arbetsgivaravgifter för företagare. Skattedeklarationen ska lämnas in en gång per månad. Inkomstdeklaration En inkomstdeklaration är en redovisning av inkomster och utgifter för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska lämnas in en gång per år. Sammanfattning Den som glömmer att deklarera kan begära uppskov via Skatteverkets hemsida. Skulle du råka fylla i felaktiga uppgifter, eller glömma kryssa i en ruta, går även att skicka in ändringar och kompletteringar i efterhand. En försent inskickad deklaration är förenad med förseningsavgift på mellan 1 250 kronor och 3 750 kronor. Det finns olika skattetabeller och för att se vilken du omfattas av behöver du veta vart du är folkbokförd. Mer information finns på Skatteverkets hemsida    

Vem betalar arbetsgivaravgift?

| Ekonomisk Ordlista - Trading Ordlista, Privatekonomi | No Comments
Alla arbetsgivare som har fysiskt anställda personer (icke juridiska) som saknar F-skattsedel är skyldiga att betala så kallade sociala avgifter. I dessa ingår bland annat arbetsgivaravgiften. Vad är en arbetsgivaravgift? Arbetsgivaravgiften är en avgift som arbetsgivaren betalar utöver arbetstagarens lön, och kallas även för sociala avgifter. Under 70-talet höjde man arbetsgivaravgiften rejält i Sverige, och numer uppgår den till närmare 32%. Som mest har arbetsgivaravgiften varit uppe i 40% (i början av 90-talet). Varför betalas arbetsgivaravgiften Detta är en viktig avgift för arbetsgivaren då den tillsammans med lönen (plus de sociala avgifterna) avgör anställningskostnaden för enskilda anställda. Det är också en betydande avgift för staten eftersom den genererar en stor del av skatteintäkterna från den offentliga sektorn. Arbetsgivaravgiften redovisas nästan aldrig på lönebeskedet så dess omfattning är sällan känd för enskilda anställda eller allmänheten i stort. arbetsgivaravgifter När ska arbetsgivaravgiften betalas? Arbetsgivaravgiften ska betalas i samband med utbetalning av löner, men senast den 12:e i varje månad förutom i januari och augusti då det är den 17:e som gäller. Pengarna betalas då in till företagets skattekonto. Alla avdrag och avgifter ska redovisas i arbetsgivardeklarationen.  Till vem ska arbetsgivaravgiften betalas? Betalningen sker till företagets skattekonto två gånger per år (i januari och augusti), och betalas sedan vidare till Skatteverket. Arbetsgivaravgiftens olika delar Man brukar prata om arbetsgivaravgiften som en avgift, men egentligen består den av 7 olika delavgifter. Den absolut största delen innefattar den allmänna löneavgiften. Som inte är kopplad vare sig till ålderspensionen eller socialförsäkringssystemet. Löneavgiften ligger runt 11,6%, medan exempelvis sjukförsäkringsavgiften ligger drygt 3,5% och arbetsmarknadsavgiften på omkring 2,6%. Vanliga frågor Är arbetsgivaravgiften samma sak som sociala avgifter? I de sociala avgifterna ingår arbetsgivaravgiften som en del i en helhet. Det är en avgift som alla arbetsgivare är skyldiga att betala för sina anställda. Just arbetsgivaravgiften omfattar de avgifter som betalas utöver löneavgifterna, vilka även brukar kallas för löneskatt. Sociala avgifter omfattar bland annat försäkringar vid sjukdom och/eller skada, premier till tjänstepensionen och en eventuell avtalspension med mera. Måste man betala lika mycket för alla anställda, oavsett ålder? Nej, det måste man inte. För anställda som fyllt 15 år, men ännu inte hunnit fylla 18 år, behöver man bara betala avgiften för ålderspensionen. Det betyder att man från och med 1 augusti 2019 endast behöver betala 10,21% för anställda som uppfyller dessa villkor. För anställda som fyllt 65 år, men som fortfarande arbetar, behöver man bara betala avgiften för ålderspensionen (samma procentsats som ovan). För anställda födda 1937 eller tidigare behöver du inte längre betala några avgifter. Reglerna gäller från och med 1 juli 2019. Hur gör man när man redovisar arbetsgivaravgiften? Varje gång man betalar ut lön till sina anställda är man skyldig att redovisa, och samtidigt betala in, arbetsgivaravgifter och skatt till Skatteverket. Detta gör man via en så kallas arbetsgivardeklaration som finns att hämta på Skatteverkets hemsida. Hur mycket man ska betala beror delvis på den anställdes ålder.  Sammanfattning Alla arbetsgivare i Sverige, som har anställda personer som saknar F-skattsedel, är skyldiga att betala sociala avgifter till Skatteverket. I dessa avgifter ingår bland annat arbetsgivaravgiften som en viktig del. Arbetsgivaravgiften betalas utöver arbetstagarens lön och utgör en stor del av de statliga skatteintäkterna. Som högst var arbetsgivaravgiften under 1990-talet då den vara uppe på 40%. Numer ligger den runt 32%.

Vad är ett organisationsnummer?

| Ekonomisk Ordlista - Trading Ordlista, Privatekonomi | No Comments
Man kan likna ett organisationsnummer vid ett personnummer då det är en identitetsbeteckning som gäller för icke fysiska personer. Ett organisationsnummer finns till för att juridiska personer såsom företag, organisationer, myndigheter etcetera ska kunna styrka sin identitet genom ett helt unikt nummer. Organisationsnummer är ett svenskt påfund Företeelsen med organisationsnummer har funnits sedan 1975 och är ett svenskt påfund. Syftet med organisationsnummer är att göra det enkelt för myndigheter och företag och att utbyta information genom att använda ett enhetligt system. Hur får man ett organisationsnummer? Ett organisationsnummer får man när man startar ett företag som då räknas som juridisk person. För den som exempelvis bildar ett aktiebolag, handelsbolag, en bostadsrättsförening eller en ekonomisk förening får sitt organisationsnummer av Bolagsverket. Den som däremot bildar en samfällighetsförening eller en vägförening tilldelas sitt organisationsnummer av Lantmäteriet. Det finns också många andra instanser som tilldelar som juridiska personer organisationsnummer, exempelvis Statistiska Centralbyrån, Länsstyrelsen och Skatteverket. Organisationsnummer Så här är ett organisationsnummer uppbyggt Ett organisationsnummer består av 10 siffror precis som ett personnummer. För att dessa nummer inte ska förväxlas är tredje siffran i ett organisationsnummer alltid lägst en tvåa (den siffra som är datumet i ett personnummer). Sista siffran i ett organisationsnummer är en kontrollsiffra. Ett organisationsnummer är unikt och bestående, vilket innebär att det aldrig kan finnas två identiska organisationsnummer. Med en tvåsiffrig kod anger man företagets juridiska form, och den första siffran anger vilken typ av företagsform det gäller. Som exempel betecknar siffran 2 bland annat stat, landsting och kommuner, siffran 5 betecknar aktiebolag, siffran 7 ekonomiska föreningar och så vidare. Sammanfattning Ett organisationsnummer består precis som ett personnummer av tio siffror, och används också som en form av identifiering men för juridiska personer som företag och myndigheter etcetera. För att ett organisationsnummer och ett personnummer inte ska förväxlas med varandra använder man sig av särskilda koder och specifika siffror som betecknar företagsform.

Vad betyder pantbrev?

| Privatekonomi | No Comments
Ett pantbrev är ett dokument, eller en form av bevis, som används vid inteckning av ett lån och fungerar som en säkerhet för ett bolån eller privatlån. Ett bevis på en inteckning En privatperson som äger en fastighet, och som vill låna ytterligare pengar, har möjlighet att använda den befintliga fastigheten som säkerhet för att utöka sitt bolånebelopp. I samband med utökningen av det nya lånet görs en så kallad inteckning i huset. Ett pantbrev är själva beviset för inteckningen. Hur mycket kostar ett pantbrev? Beloppet beräknas genom det pantsatta objektets (oftast ett hus) värde. Det kan alltså kosta olika mycket, då det beror på hur mycket du behöver låna för att genomföra ditt bostadsköp. Generellt sett betalar man 2% av lånebeloppet. Därutöver tillkommer en expeditionsavgift på 375 kronor per brev. Går det att ha fler än ett pantbrev? Ja det går bra, och en det går också bra att ha flera pantbrev med olika belopp. Du kan också ta ut brev hos flera olika långivare. Gravitationsbevis Om du väljer att ta ut flera pantbrev hos flera olika långivare bör du begära ett så kallat gravitationsbevis. Beviset är en samlad dokumentation över de olika brev som finns uttagna för den aktuella fastigheten. Tips! Beställ ett gravitationsbevis på Bolagsverkets hemsida. pantbrev Tidigare brev kan gå i arv Om fastighetens tidigare ägare hade pantbrev kan dessa överlåtas till den nya ägaren vid ett husköp. Även dessa brev fungerar som säkerhet för eventuella lån. Skulle du själv sälja din bostad som omfattas av ett antal pantbrev, kan du få tillbaka dessa av samma bank som utfärdat dem. Dessa brev kan sedan gå i arv till nästa ägare av huset. Vanliga frågor Finns det olika slags pantbrev? Ja, det finns bland annat ett som kallas för bottenpantbrev. En långivare, i sammanhanget kallad borgenär, med bottenpantbrev prioriteras något högre än andra långivare i de fall då låntagaren, i detta sammanhang kallad gäldenären, inte förmår betala tillbaka lånet. Pantbrev kan också utfärdas i antingen pappersform alternativt i digital form. Numer är det senare vanligast och också mest säkert och det går att byta ut skriftliga brev mot digitala i efterhand. Vad händer med mina pantbrev om jag inte kan betala mitt lån? Banken kan kräva att du säljer den fastighet du har pantsatt, det vill säga belånat.  Är lagfart och pantbrev samma sak? Nej, det är inte samma sak. Lagfarten är ett bevis för att du äger din fastighet, det vill säga ett ägarbevis. Alla som köper en fastighet måste därmed ansöka om en lagfart. Undantaget är om du köper en bostadsrätt, i vilket fall bostadsrättsföreningen står som ägare för bostaden. Sammanfattning Ett pantbrev fungerar som en säkerhet vid inteckningen av ett bostads- eller privatlån. Det går att ha fler än ett brev, och de går att teckna hos flera olika långivare. Väljer du att teckna flera pantbrev rekommenderas du att ansöka om ett så kallat gravitationsbevis. Uppskattningsvis kostar ett pantbrev 2% av lånebeloppet, men kostnaden varierar beroende på hur mycket du behöver låna för att kunna genomföra ditt bostadsköp. En expeditionsavgift på 375 kronor per brev tillkommer också.

Vad betyder fullmakt?

| Ekonomisk Ordlista - Trading Ordlista, Privatekonomi | No Comments
Fullmakt betyder att en person tilldelas rätten att agera åt någon annan i en rättslig fråga såsom att sluta avtal, förvalta ett privat bankkonto och liknande. En fullmakt sker generellt sett skriftligen men det är inget måste. Fullmaktsgivare och fullmaktstagare En fullmakt innebär med andra ord att person A (som ger fullmakten till någon) ger person B (som får fullmakten av någon) rätten att fatta beslut åt person A. I det avseendet kallas person A för huvudman och person B för ombud, alternativt och mer formellt: fullmaktsgivare respektive fullmaktstagare. Rättslig handlingsförmåga En person som har begränsad rättslig handlingsförmåga, på grund av exempelvis konkurs eller liknande, har rätt att ta stöd av tredje part genom att ge denne fullmakt att fatta beslut rörande den egna egendomen. Fullmaktens gränser Gränsen för vad en fullmakt innefattar utgörs av fullmaktstagarens och fullmaktsgivarens befogenheter, det vill säga vad som får lov att göras och när det får göras enligt fullmakten. En fullmakt kan vara begränsad att gälla ett särskilt område, exempelvis privatekonomin, husförsäljning och liknande, eller till en viss tid, ett specifikt ärende etcetera. fullmakt Falsk fullmaktsbefoghenhet En person som uppger att hen har fullmakt för en annan person, men som saknar bevis för detta, kan bli skadeståndsskyldig gentemot tredje part (om denna anses ha handlat i god tro). Ställningsfullmakt Den här typen av fullmakt följer per automatik med en viss ställning inom ett företag, vilket innebär att den person med en viss befattning kan omfattas av en särskild slags fullmakt. Ett exempel kan vara en inköpschef som generellt sett omfattas av rätten att förhandla om priser vid inköp. Inköpschefen har då fullmakt att genomföra inköp för företagets räkning, utan att för den skull behöva en skriftlig fullmakt. En ställningsfullmakt upphör att gälla den dag då personen med den specifika befattningen slutar sin anställning. Framtidsfullmakt Den här typen av fullmakt kan utfärdas att gälla från och med den dag då fullmaktsgivaren inte längre är förmögen att fatta beslut gällande sina egna (oftast ekonomiska) intressen. Formen Framtidsfullmakt har funnits sedan 2017 och ger fullmaktsgivarens ökade befogenheter att själv bestämma över vem/vilka som ska omfattas av fullmakten. Anhörigbehörighet Även anhöriga kan, med stöd av föräldrabalken (kap. 17), tillvarata en släktings intressen genom så kallad anhörigbehörighet. Detta gäller i tur och ordning make/maka, registrerad partner, sambo, barn, barnbarn, syskon (inkl. halvsyskon) och syskonbarn. En anhörig är dock inte skyldig att ta på sig uppgiften utan har rätt att avböja, likväl som flera anhöriga kan göra gemensam sak och tillsammans företräda sin släkting. Om en anhörig avböjer går turen vidare till nästa person enligt den turordning som angivits ovan. Ett visst mått av dokumentationsskyldighet finns i sammanhanget, men i skrivande stund finns det finns inga formella krav på hur en sådan dokumentation ska se ut. Sammanfattning En fullmakt är en form av handling som ger en person befogenheter att fatta beslut åt en annan person. Om person A ger fullmakt till person B innebär det att person B får fatta beslut åt person A gällande ekonomiska frågor, i ett särskilt ärende och/eller en begränsad tidsperiod. Person A kallas i detta avseende för huvudman, och person B kallas för ombud, alternativt fullmaktsgivare (person A) och fullmaktstagare (person B).

Vad betyder budget?

| Privatekonomi | No Comments
En budget är en sammanställning över förväntade inkomster och utgifter under en tidsbegränsad period. Det är därmed en prognos för planerade (framtida) ekonomiska händelser. Ordets ursprung Ordet kommer från franskans “bougette” som betyder ungefär kappsäck eller portfölj, och syftar på den kappsäck där man förvarade statsräkenskaperna förr i tiden. Vad finns det för nyttoområden? Att göra upp en budget kan ha flera nyttoområden, bland annat då man planerar att göra en större investering i form av ett husköp eller liknande. Den kan också hjälpa till att räkna ut hur mycket en affärsinnehavare måste sälja för att gå med vinst samt visa på eventuella risker och möjligheter. Olika former av budgetar Att budgetera inför ett specifikt tillfälle eller en särskild investering kan hjälpa till att skapa en bättre överblick av de faktiska utgifterna och kostnaderna.   Exempel på budgetar för olika tillfällen:    Startbudget En så kallad startbudget passar för den som ska göra en investering av något slag, exempelvis ett hus- eller fastighetsköp. Planerar man för att driva verksamhet i fastigheten är en startbudget nästan ett måste, då den ger en samlad bild över vilka investeringar som är nödvändiga samt hur mycket dessa kommer att kosta. Tips! Glöm inte att ta med alla fakturor som ska betalas i beräkningen. Resultatbudget Med en resultatbudget kan man ta reda på hur mycket man behöver sälja för att gå med vinst, och därmed täcka eventuella kostnader som hyra, inköp, löner och så vidare. Resultaträkning, likviditet och balansräkning En budgetprognos består vanligtvis av tre delar, varav en kallas för resultaträkning och innefattar intäkter och kostnader. Nästa del kallas för likviditet och innefattar inbetalningar och utbetalningar, och en tredje kallas för balansräkning och innefattar tillgångar och skulder. Olika modeller och verktyg När man ska göra en budgetprognos finns det en rad olika modeller, eller verktyg, som man kan använda sig av för att få fram bästa tänkbara resultat.  Med hjälp av ett budgetverktyg kan man till exempel styra ett företags ekonomi för att identifiera eventuella förbättringsområden, samt för att upptäcka eventuella risker. Tips för dig som vill göra en budget   Kom ihåg att du planerar för framtiden – börja med att blicka bakåt Utgå ifrån de inkomster och utgifter som är vanligt förekommande i hushållet och/eller i det aktuella företaget Inkomster är oftast enklare att se över än utgifter, så tumregeln är att lägga extra tid på att kontrollera alla utgifter Skriv ut ett kontoutdrag alternativt ett fakturaunderlag för varje månad på året För privatpersoner: för någon form av dagbok över alla privata utlägg och intäkter För företagare: bokföring ska användas som dokumentationsform för utgifter och intäkter Sammanfattning En budget är sammanställning över framtida utgifter och inkomster och kan upprättas av såväl privatpersoner som av företagare. Att göra upp en start- eller resultatbudget kan hjälpa till att planera inför en större investering. Med hjälp av olika metoder går det att räkna ut hur mycket man måste låna, sälja, investera och så vidare.

Vad betyder brutto?

| Privatekonomi | No Comments
Ordet brutto kommer från latinets ord ”brutus” och betyder ungefär rå (oraffinerad). När det handlar om pengar, exempelvis lönen, är brutto den summa pengar man har innan skatteavdraget. Den summa som är kvar efter skatteavdraget kallas netto (jfr. engelskans net sum). Begreppen brutto och netto Både brutto och netto används som begrepp inom bland annat handel och ekonomi och för att definiera värdet av pengar. Dessa båda begrepp används också för att definiera vikt, alltså hur mycket något väger (jfr. engelskans net weight), vilket inte är minst viktigt när man ska emballera och/eller skicka saker med post, flyg, båt etcetera. Bruttoinkomst Det här är ett hushålls totala intäkter före skatt och andra avgifter, bidrag (studiebidrag, barnbidrag) etcetera. Nettoinkomst Det här är ett hushålls inkomst efter skatt och andra avgifter, bidrag (försäkringar, barnbidrag) etcetera. Tips! För att lättare hålla isär begreppen kan man tänka att netto är den nätta summa som är kvar efter det att skatten dragits. Skatter och andra avgifter Det finns ett par saker som påverkar storleken på nettoinkomsten, och det är bland annat medlemskap i Svenska kyrkan samt hemkommun. Är man medlem i Svenska kyrkan betalar man nämligen kyrkoskatt, och på bruttoinkomsten betalar alla en viss mängd kommunalskatt. Hur mycket den är skiljer sig från kommun till kommun. När alla avgifter och skatter är betalda kvarstår nettoinkomsten. Räkna ut nettoinkomsten För att få reda på hur mycket nettoinkomsten blir behöver man veta Hur stor bruttolönen är Vilken skattetabell som gäller i den kommun man bor Vilka övriga avgifter man har (kyrkoskatten skiljer sig något mellan olika församlingar) Vilka bidrag man får, som exempelvis bostads- eller barnbidrag, sjukförsäkring och så vidare Tips! Den som har jämkat måste ta med detta i beräkningen, eftersom en skattejämkning innebär att arbetsgivaren gör antingen ett högre eller lägre skatteavdrag under inkomståret. En jämkning kan exempelvis bli aktuell för den som har fler än en arbetsgivare för att slippa kvarskatt. Läs mer om jämkning på Skatteverkets hemsida Vanliga frågor Vad är en skattetabell och hur vet jag vilken tabell min kommun använder? En skattetabell är en slags förteckning över vilka skatter och avgifter din kommun använder och hur många procent respektive skattesats är på. Detta presenteras i tabellform och därmed kallas det för skattetabell. För att ta reda på vilken skattetabell din kommun använder behöver du veta vart du är folkbokförd. Hur läser man en skattetabell? Oftast är skattetabellen indelad i olika kolumner för att det ska bli lättare att se de olika skattesatserna, som pension, lön etcetera. Använd tabellen för att räkna ut nettolönen, det vill säga lönen som är kvar efter det att alla skatter dragits från bruttolönen. Har bruttonationalprodukt något med bruttolön att göra? Bruttonationalprodukt, eller BNP, är ett begrepp som används för att mäta ett lands totala produktion och värdet av densamma, vanligtvis under ett års tid. På så vis går de att jämföra, eftersom bruttolön är den totala inkomsten som en privatperson har varje månad (skatter och avgifter).

Vad är ett skattekonto?

| Ekonomisk Ordlista - Trading Ordlista, Privatekonomi | No Comments
Ett skattekonto är ett konto som Skatteverket upprättar för personer som betalar skatt i Sverige. Det innebär att alla personer som är skyldiga att deklarera har ett eget skattekonto.  Vad kan man se på skattekontot? På kontot visas alla inbetalningar, preliminära uträkningar och besked för slutskatt. Som privatperson kommer du åt ditt konto på Skatteverkets hemsida och via funktionen “Mina sidor”. Behöver man öppna ett skattekonto? Det korta svaret är nej, det behövs inte, eftersom alla privatpersoner och företagare som måste betala skatt automatiskt blir tilldelade ett skattekonto av Skatteverket. Personer som ännu inte är skattskyldiga har därmed inget skattekonto. För privatpersoner För en privatperson är ett skattekonto oftast något som enbart används i samband med inkomstdeklarationen, eftersom det är arbetsgivarens uppgift att betala in all skatt. För företag För en egenföretagare, eller personer som arbetar med ekonomi på ett företag, är skattekontot däremot ett mer “levande” konto. Alla egenföretagare är nämligen skyldiga att göra sina egna skatteinbetalningar och därför används kontot generellt sett oftare av företag än av privatpersoner. På så vis kan man säga att det är ett mer levande konto. Logga in på ditt konto Det är enkelt att logga in på sitt eget skattekonto. Allt som krävs är någon form av e-legitimation, som Mobilt BankID eller BankID. När du identifierat dina uppgifter är du inloggad kontot och kan se alla typer av transaktioner som gjorts, aktuellt saldo med mera. Tips! En e-legitimation beställer du enklast via din privata bankkontakt eller ditt lokala bankkontor. Det går både snabbt och smidigt och är ett enkelt och säkert sätt att identifiera sig på nätet. Överskott på skattekontot Ett överskott kan uppstå om en privatperson, eller ett företag, har betalat in för mycket skatt det ena året utan att anmäla ett återbetalningskonto och utan att begära utbetalning. Det enklaste sättet att begära utbetalning på är att anmäla ett återbetalningskonto, det vill säga ett bankkontonummer dit pengarna kan sättas över från Skatteverket. Utbetalningsspärr Den som inte önskar få sitt eventuella överskott utbetalt kan begära en så kallad utbetalningsspärr. Den anmäler man själv på Skatteverkets hemsida. Det kan vara bra att låta överskottet stå kvar, eller åtminstone delar av det, för att täcka kommande års skatter och avgifter. Sammanfattning Alla personer och företagare i Sverige måste betala skatt. Personer som är skattskyldiga får ett skattekonto tilldelat sig automatiskt av Skatteverket. Man behöver alltså inte själv öppna eller begära ett skattekonto. Det är enkelt att logga in på skattekontot med hjälp av en e-legitimation, exempelvis Mobilt BankID. På skattekontot syns diverse transaktioner och aktuellt saldo. Den som har ett överskott på sitt skattekonto kan antingen anmäla ett konto för utbetalning av överskottet, eller begära en utbetalningsspärr för att ha kvar pengarna till kommande avgifter och skatter. Det är arbetsgivarens uppgift att betala in skatt för sina anställda, och privatpersoner använder kanske endast sitt skattekonto i samband med inkomstdeklarationen varje år. För en egenföretagare eller för en anställd som arbetar med löner på ett företag är skattekontot ett mer levande konto som besöks och används oftare.

Hur länge syns en kreditupplysning?

| Ekonomisk Ordlista - Trading Ordlista, Privatekonomi | No Comments
En kreditupplysning ligger kvar i 12 månader från det att upplysningen beställdes. Görs en notering om betalningsanmärkning ligger den kvar i 3 år från det att anmärkningen uppkom. Spelar det någon roll om man blir granskad ofta? En privatperson eller ett företag som har fått flera kreditupplysningar mot sig på mycket kort tid kan få svårare att bli beviljad ett lån, än en person/ett företag som inte granskats lila ofta. Därför kan det vara en god idé att hålla koll på sitt så kallade UC-score. Vad är ett UC-score? UC, eller Upplysningscentralen, är ett av Sveriges ledande företag för kreditkontroller av privatpersoner och företag. Eftersom alla kreditupplysningar lagras en viss tid finns det de som har ett mer eller mindre bra UC-score. Med ett bra UC-score kan man till exempel ha lättare att få ett lån, då Upplysningscentralens uppgifter väger tungt när det gäller kreditupplysningar. För varje kreditupplysning som begärs sänks kreditvärdigheten hos Upplysningscentralen (UC), likväl som kreditvärdigheten höjs när man har ett bra UC-score. Vad betyder kreditvärdighet? Man kan likna det vid ett mått på hur goda dina chanser är att betala av ett lån. Innan banken kan bevilja ett lån tar de reda på din kreditvärdighet, och den i sin tur kan påverka vilken ränta du får på ditt lån. Kreditvärdigheten får de bland annat fram genom att göra en kreditupplysning. Vad är det för information som lagras? Det är bland annat information om inkomst, beviljade krediter, nyttjade krediter, betalningsanmärkningar och skulder som finns lagrade hos Upplysningscentralen. För att få veta exakt vad som finns lagrat för egen räkning går det att beställa en kreditupplysning på sig själv. Sammanfattning En kreditupplysning är en form av måttstock för hur god och tillförlitlig en persons eller ett företags ekonomi är. För varje kreditupplysning som begärs sjunker kreditvärdigheten, vilket i sin tur kan påverka bankens beslut om huruvida de ska bevilja ett lån eller inte. Betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogdemyndigheten är sådant som lagras, och varje kreditupplysning ligger synlig i 12 månader efter det att den begärts ut.

Hur länge kan man få aktivitetsstöd?

| Ekonomisk Ordlista - Trading Ordlista, Privatekonomi | No Comments
Hur länge kan man få aktivitetsstöd? Aktivitetsstöd betalas ut så länge som en person deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Stödet betalas ut av Försäkringskassan och beloppet beräknas på personens ersättningsnivå hos a-kassan. . Vem kan få aktivitetsstöd? För att bli beviljad aktivitetsstöd ska man vara 25 år fyllda och uppfylla villkoren för ersättning från Arbetslöshetskassa (a-kassan). Aktivitetsstöd betalas ut till personer som aktivt deltar i någon form av arbetsmarknadspolitiskt program via Arbetsförmedlingen. Betalningen sker via Försäkringskassan som förbehålls rätten att hålla inne med betalning för eventuell frånvaro som inte anmälts. Aktivitetsstödets max- och minimigräns För personer som uppfyller kraven för arbetslöshetsersättning Det lägsta beloppet som betalas ut som aktivitetsstöd är 365 kronor per dag. Maxbeloppet är 910 kronor per dag. Maxbeloppet för aktivitetsstödet ändras efter 100 dagar till 760 kronor per dag. För personer som inte uppfyller kraven för arbetslöshetsersättning För en person som inte uppfyller kraven för arbetslöshetsersättning från a-kassan, men som ändå deltar i ett program via Arbetsförmedlingen, är beloppet för aktivitetsstödet 223 kronor om dagen. Det beloppet betalas ut i max 450 dagar. Aktivitetsstöd istället för a-kassa Aktivitetsstödet är beräknat på en persons ersättningsnivå från a-kassan, och betalas ut istället för a-kassa. Det är också så att dagarna då man får ersättning i form av aktivitetsstöd räknas av från innestående a-kassedagar, vilket betyder att en person kan bli utförsäkrad från a-kassan under den tid då personen får aktivitetsstöd. Om så är fallet sänks personens ersättningsnivå när det gäller aktivitetsstödet. Sammanfattning Personer som deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program via Arbetsförmedlingen kan få aktivitetsstöd. Det är en form av ekonomiskt stöd som utgår ifrån individens ersättningsnivå från a-kassan, men som betalas ut av Försäkringskassan. Kraven för att få aktivitetsstöd är att personen ska ha fyllt 25 år och uppfylla kraven för arbetslöshetsersättning. Dock kan även personer som inte uppfyller dessa krav få aktivitetsstöd, men då i form av ett lägre belopp.

Alla portföljer på Samuelssons Rapport är uppdaterade – Lycka till i juni!

| Aktietips, Börsblogg | No Comments

Bli rik på bra utdelningsaktier – Aktier med hög utdelning | Bästa utdelningsportfölj 2019

| Aktietips, Börsblogg | No Comments
Bli rik på bra utdelningsaktier Att köpa utdelningsaktier med bra aktieutdelningar och direktavkastning för en utdelningsportfölj kan vara ett bra och effektivt sätt att spara pengar på och få en förhållandevis trygg passiv inkomst. Utdelningarna kan vara periodiska eller enskilda och kan variera mellan svenska och utländska bolag. En aktieutdelning är oftast en kontant utbetalning till bolagets aktieägare. Anledningen till varför bolagen delar ut bolagets vinster till aktieägarna är på grund av att bolaget inte har behov av att återinvestera allt vinstkapital och därför delas vinsten ut till aktieägarna istället. Utdelningsaktier är något som alla kan ägna sig åt och som är extra bra för den som vill äga aktier mer passivt och istället låta kapitalet jobba. En bra vald utdelningsportfölj sköter sig själv under lång tid och du behöver bara titta till den någon eller ett par gånger per år. Tips på bra utdelningsaktier med hög utdelning - stabila aktier Här är en lista på svenska utdelningsaristokrater även kallade Swedish Dividend Aristocrats. Du kan läsa mer om dessa utdelningsaktier som också är en bra start för en utdelningsportfölj längre ner i artikeln. Flera av dessa ingår också i de utdelningsportföljer som jag själv satt samman här på Samuelssons Rapport. Där har jag plockat ut de som jag anses vara de mer robusta och som har framtiden för sig. Mer här om det. Här är en lista med stabila aktier som man också skulle kunna kalla svenska utdelningsaristokrater.  Atlas Copco Assa Abloy Wallenstam Castellum Hufvudstaden Swedish Match Fenix Outdoor NIBE Industrier SWECO B AstraZeneca Beijer Ref B BTS Group B Fast Partner Vitec Alfa Laval Beijer Alma B Skanska H&M ÅF B Investmentbolag är ofta också bra utdelningsaktier. Här finns en läsvärd artikel om detta. Här kommer fler listor med utdelningsaktier och företag som har haft en stabil utdelningshistorik och som är värda att titta närmare på för din utdelningsportfölj. Flera av dessa ingår som sagt i mina egna favoritportföljer som jag satt samman med bra utdelningsaktier. High Yield bolag – utdelningsaktier med hög aktieutdelning. Nordea Handelsbanken B SEB Swedbank Millicom Nobina Skanska Swedish Match Dividend growth – utdelningsaktier som nästan varje år höjer sin aktieutdelning Investor Vitec Assa Abloy H&M Atlas Copco Fenix Outdoor Fagerhult Hufvudstaden Atrium Ljungberg Castellum Fabege ETF - börshandlade fonder XACT Högutdelande - En fond som innehåller aktier med hög aktieutdelning. Fonden kan handlas som en aktie på börsen - som en ETF. Fler tips på utdelningsaktier och aktier med hög aktieutdelning På denna lista så kan du se vilka utdelningsaktier i Norden som har högst Direktavkastning. Denna listan är en mycket bra start om du vill leta efter bra utdelningsaktier att starta med i din utdelningsportfölj. Nyckeltalet visar hur stor aktieutdelningen är jämfört med senaste dagens stängningskurs. Fram tills dess att kommande aktieutdelning är känd så baseras datan på föregående års aktieutdelning. Här är listan för högst direktavkastning idag. Aktierna med högst Direktavkastning i Sverige och Norden Amerikanska månadsutdelare och Kanadensiska månadsutdelare Här är en lista med utdelningsaktier i USA och Kanada som har aktieutdelning månadsvis (månadsutdelare). Vill man ha aktieutdelning portionerad jämnt över hela året så är detta en bra lista. Det är inte nödvändigtvis de bästa amerikanska eller kanadensiska utdelningsaktierna men en bra lista för din utdelningsportfölj om du vill ha en jämn inkomst över året med månadsutdelare. I Sverige lämnas aktieutdelningen vanligtvis en gång per år men vissa bolag har börjat dela upp utdelningen halvårsvis och börsens preferensaktier ger normalt utdelning kvartalsvis. Kvartalsvis är sedan länge för övrigt tradition bland amerikanska utdelningsaktier. Det är svårare att hitta månadsutdelar i Sverige. Här är en lista med amerikanska och kanadensiska utdelningaktier som också är månadsutdelare. Dubbelkolla alltid bolagen så att dom inte har ändrat någon policy med sin aktieutdelning från månadsutdelare till något annat. Dessa utdelningsaktier är inte bara utdelningsaktier från USA utan även från Kanada. Så listan nedan har bolag från båda länderna. AGNC Investment Apple Hospitality REIT Chatham Lodging Cross Timbers Royalty Trust EPR Properties Enerplus corp Gladstone Investment Corp Gladstone Capital Corp Gladstone Commercial Corp Global Net Lease Horizon Technology Gladstone Land Corp LTC Properties Main Street Capital Orchid Island Capital Realty Income Pembina Pipeline PennantPark Floating Rate Prospect Capital Sabine Royalty Trust Shaw Communications Whitestone REIT Boston Pizza Royalties Keg Royalties H&R Real Estate NorthWest Healthcare Dream Global Prospect Capital Här är en annan bra källa till utdelningsaktier i USA. S&P 500 Dividend Aristocrats Utdelningsaktiers för- och nackdelar utdelning aktier Utdelningsaktier har olika för-och nackdelarna. Det är bra att ta reda på vad som är vad med denna typ av investering innan du riskerar några pengar i din utdelningsportfölj. Här är några av de främsta fördelarna och nackdelarna med att investera i utdelningsaktier. Fördelar med en utdelningsportfölj Aktieutdelning gör så att du kan utnyttja ränta på ränta effekten. När du återinvesterar dina aktieutdelningar tillbaka in i aktien, får dina utdelningar ännu mer aktieutdelning i framtiden. Ju längre tid du låter dina investeringar vara desto mer växer det.   Aktieutdelningar gör att du kan säkra upp de pengar som du satt in från början snabbare. Aktien kan falla 5%, men om aktien betalar 4% i utdelningar har du bara förlorat 1% på din investering. Utdelningarna kan på detta sätt kompensera för eventuella förluster i aktien. Lönsamma företag ökar ofta aktieutdelningen. Mer vinst ger ofta mer i utdelning. Stabila företag delar ut pengar i form av aktieutdelningar och det betyder mindre volatilitet för din utdelningsportfölj. Utdelningsaktier tenderar att klara nedgångar på börsen bättre än övriga marknaden. Företagen betalar utdelningar som ett sätt att hålla aktieägarna kvar. Många investerare söker också tryggheten i utdelningsföretag i dåliga tider. Nackdelar med en utdelningsportfölj En aktieutdelning kan ökas, minskas eller tas bort när som helst. Företag kan när som helst besluta att de inte har råd att betala ut aktieutdelningar längre. Det finns alltså ingen garanti för din utdelningsportfölj att utdelningsbetalningen fortsätter. Bra utdelningsaktier brukar sällan vara några snabbväxare utan är ofta äldre företag som hellre returnerar vinster till ägarna än använder dom i verksamheten. Snabbväxande företag behöver sitt kapital i sin verksamhet för att växa. På detta sätt är det ofta svårt att hitta några…

Bäst investmentbolag 2019 – En genomgång av 51 Investmentbolag

| Aktietips, Börsblogg | No Comments
Investmentbolag Investmentbolag har som affärsidé att äga aktier i andra aktiebolag. Investmentbolagen syftar bara till att långsiktigt åstadkomma bästa möjliga utveckling för sina ägare. Andra, som till exempel Industrivärden och Investor, är maktbolag som primärt tillkommit för att kontrollera andra företag. Investmentbolag är ett bolag vars affärsidé är att förvalta, utveckla och långsiktigt äga andra bolag. Fördelen med att köpa aktier i investmentbolag är att man själv slipper utvärdera och välja enskilda bolag, då dessa redan har gjort det urvalet. Du kan därmed relativt enkelt skapa en portfölj innehållande många olika bolag bara genom att äga ett eller ett fåtal bolag. Det finns olika syften med denna typ av bolag. En del har syftet att långsiktigt öka värdet av innehaven till ägarna. Andra investmentbolag fungerar primärt som maktbolag med syfte att kontrollera andra företag. Investmentbolagen verkar ofta långsiktigt när de investerar i eller förvärvar bolag. Jag har ett flertal liknande investmentbolag i de portföljer som finns tillgängliga på Samuelssons Rapport. Där har jag plockat ut de investmentbolag som jag anser vara de mer robusta och som har framtiden för sig. Mer här om det. Investmentbolag - min favoritportfölj Jag startade en portfölj 2012 med bara vad jag ansåg vara köpvärda investmentbolag och som jag kallat Lat men smart. Den har visat en mycket bra avkastning genom åren. Denna portfölj är även mitt tips till en så kallad nybörjarportfölj. Här är visserligen inte alla men några av de aktier som ingår i portföljen idag. Avanza Länkar Nordnet Länkar Lundbergforetagen B Lundbergforetagen B Latour B Latour B Svolder B Svolder B Investor B Investor B investmentbolag Är du intresserad av alla aktier som vi har med i vår investmentbolagsportfölj så kan du hitta det här. Här hittar du våra resultat. Som du ser så har den med råge slagit både börsen, OMX index och det mesta som man använder som jämförelseindex. Jag rekommenderar dig att titta lite närmare på den och om du fortfarande är osäker så i varje fall jämföra den med andra portföljer, fond, ETFer och index. Glöm heller inte att portföljen startade redan 2012 och har många framgångsrika år på nacken med riktig handel. Det ör med andra ord ingen fuskprodukt som bara tittar på historiken om hur det kunde ha blivit om man gjort så och så. Det är alltid lättare att skapa en framgångsrik portfölj om du tittar i backspsgeln och ser facit på hur du borde gjort. Att titta framåt och inte veta hur framtiden kommer att bli och ändå våga investera och skapa bra restulat. Ja, det är mycket svårare och det är så du borde jämföra våra resultat. Hitta en fond eller liknande som har bättre resultat och jag rekommenderar dig att lägga dina pengar där istället. Svenska Investmentbolag - lista (längre ned även utländska) Altor Equity Partners privat onoterat Bure Equity börsnoterat Creades, som kontrolleras av Sven Hagströmer med familj East Capital börsnoterat EQT (Inblandade parter: Investor AB) onoterat, indirekt via Investors delägande Healthcap som investerar i bolag inom Life Sciences , onoterat Industrivärden, med LE Lundbergföretagen som största ägare Öresund, som kontrolleras av Mats Qviberg med familj Investor B som kontrolleras av familjen Wallenberg. Kinnevik B som växte under Jan Stenbecks ledning under 1980 -och 1990-talen. KTH Chalmers Capital som investerar i bolag i tidiga skeden. Latour B som kontrolleras av Gustav Douglas med familj via det privata bolaget Wasatornet Lundbergforetagen B kontrolleras av Fredrik Lundberg m familj Melker Schörling AB kontrolleras av Melker Schörling m familj NAXS AB, börsnoterat Nordic Capital privat, onoterat Northzone privat, onoterat PEQ, privat, onoterat Proventus (Inblandade parter: Robert Weil), privat onoterat Ratos, börsnoterat Svolder B, börsnoterat Segulah ,privat, onoterat Traction, börssnoterata Investmentbolag Avanza - bra lista Det finns även en bra lista hos Avanza om man går till deras hemsida. Det är en lista med både utländska investmentbolag och svenska Investmentbolag. Warren Buffets investmentbolag Bershire Hathaway Här kan du även läsa om Warren Buffets investmentbolag Berkshire Hathaway. Är denna typ av investmentbolag bra för nybörjare? Är denna typ av investmentbolag bra kandidater för nybörjare till att starta en nybörjarportfölj med? Jag skulle säga att denna typ av bolag är perfekta för detta. De fungerar nästan som en fond. De äger aktier i flera olika bolag och det betyder att du får exponering och diversifiering direkt på köpet. En annan fördel med att spara i investmentbolag istället för fonder är att du slipper betala dom höga årsavgifterna. Använder man ISK-konton så kan man få noll i vinstskatt och noll i skatt på investmentbolags aktieutdelning. Du betalar istället en årlig skatt på kapitalet. (Läs mer om det här). De har också gått upp mycket mer än börsen i övrigt de senaste 10 åren. Det kanske mest attraktiva om du frågar mig är att du får några av Sveriges bästa företagsledare som tar hand om investeringen åt dig. Detta är också en bidragande orsak till att investmentbolag har gett god avkastning historiskt. Index för investmentbolag i Sverige – SIXRXFIIF (lista) Det index som jag gillar bäst är detta investmentbolagsindex på Börsstatistik. Det finns fler på nätet om du letar lite. Detta index upplever jag som mest komplett och korrekt ur en investerares synvinkel. Ett annat index är SIX Investment- & förvaltningsbolag (SIXRXFIIF) dom består av följande: Investmentbolag - Aktie Tick Vikt Investor B INVE-B 38,31 Industrivärden A INDU-A 11,95 Havsfrun B HAV-B 0,05 Kinnevik B KINV-B 11,28 Lundbergforetagen B 10,09 Latour B 9,9 Ratos RATO-B 2,63 Öresund 0,95 Bure Equity 0,94 Vostok New Ventures 0,65 Creades 0,47 Traction 0,33 East Capital Explorer ECEX 0,33 Svolder B 0,31 NAXS NAXS 0,14 Strax 0,09       Detta är ett marknadsviktat index där de större företagen alltså påverkar mer, större börsvärde = större påverkan. Investor, vilket är störst, utgör ca 38%. Havsfrun är det minsta enligt börsvärde och utgör 0,05%.mJust nu är det dessa 17 företag som ingår. Varför äga Investmentbolag? Du köper in dig i företag som indirekt äger många andra företag. Detta blir en utomordentlig riskspridning diversifiering. Det är kompetenta företagare som jobbar dagligen med att förbättra dina innehav. Kunskap och kompetens är på mycket hög nivå. Ibland så är priset på ett investmentbolag lägre än värdet på de aktier som de äger i portföljen. Detta kallas substansrabatt. Substansrabatten kan uppstå av flera olika anledningar. Byte…

Vad är preferensaktier? – Bäst preferensaktier att köpa med hög utdelning

| Aktietips, Börsblogg | One Comment
Vad är preferensaktier? Preferensaktier, som ibland även kallas preffar, är en typ av aktie och ett sätt att finansiera bolag och deras tillväxt på. Det som är speciellt för denna typ av aktier är att det vanligtvis är en förutbestämd summa pengar som delas ut, i en bestämd frekvens, och att preferensaktieägarna har förtur vid aktieutdelningar, utbetalningar och likvidation. Summan som delas ut är ofta konstant, vilket innebär att den inte ökar med tiden – oavsett hur det går för företaget. De senaste åren har preferensaktier blivit allt mer vanligt förekommande på den svenska aktiemarknaden. I den här artikeln kan du läsa allt du behöver veta om vad preferensaktier är och vad det innebär för såväl preferensaktieägare som för bolagen som tillhandahåller dessa aktier. Det finns även en kort beskrivning om vad som skiljer dessa aktier, stamaktier och obligationer åt, och vad som är gemensamt för dessa investeringsformer. En lista på bra preferensaktier På senare tid har ett flertal nya Preffar noterats på börsen, särskilt populärt har det varit bland fastighetsbolag. Akelius Residential Pref Eniro pref Footway Group Pref Genova Property Group Pref Hancap Pref A Heimstaden Pref Hemfosa Fastigheter Pref K2A Knaust & Andersson Pref Klövern pref Oscar Properties Holding PREF Pegroco Invest Pref Prime Living Pref Quartiers Properties PREF Real Holding i Sverige PREF Sagax pref SAS PREF Sdiptech Pref Tobin Properties Pref Victoria Park Pref Volati Pref Lista med Preferensaktier hos Avanza På Avanza kan du hitta denna lista med preferensaktier. Den innehåller också några intressanta preferensaktier. En länk till Avanza hittar du här. preferensaktier . De vanligaste frågorna om Preferensaktier Vad är preferensaktier? Preferensaktier är en finansiell produkt som ger rätt till utdelning för ägaren, men kan lösas in likt en obligation om företagets ledning anser det vara nödvändigt. Hur fungerar preferensaktier? De handlas på börsen med en förbestämd utdelning. Bolaget som emitterat dem kan beslutas sig för att lösa in dem till det på förhand fastställda inlösenpriset. Varför skall man köpa preferensaktier? Preferensaktier kan vara ett bra alternativ om man önskar bygga en utdelningsportfölj eller vill diversifiera sina investeringar. Hur köper man preferensaktier? Preferensaktier kan köpas via börsmäklare som erbjuder handel med finansiella produkter. Vilka preferensaktier är bäst? Det är upp till investeraren att avgöra, se kompletta listor över preferensaktier för att göra ett bra val. Varför finns preferensaktier? Preferensaktier finns som ett komplement till företagsobligationer. De är mer flexibla än stamaktier ur företagets synvinkel. Vad händer med direktavkastningen i preferensaktier om kursen stiger? Eftersom utdelningen är fastställd på förhand för preferensaktier påverkas direktavkastningen negativt av kursuppgång. När skall man köpa preferensaktier? Preferensaktier kan köpas om man vill ha en finansiell produkt som blandar både företagsobligationer och aktier. Hur säljer man preferensaktier? Preferensaktier handlas på Stockholmsbörsen. De handlas och säljs precis som andra finansiella instrument. Vad betyder ordet preferensaktier? Anledningen till att ordet ”preferens” återfinns i termen är att ägare till denna typ av aktier har företräde till stamaktieägare vid en potentiell konkurs, samt vid utdelning. Varför emitterar företag preferensaktier? De emitterar preferensaktier som ett komplement till företagsobligationer och aktier. Hur säkra är preferensaktier? Det beror på företaget som emitterat dem. Men som ägare har du förtur i pekningsordningen relativt stamaktieinnehavare. Skillnaden mellan preferensaktier och stamaktier? Skillnaden ligger främst i rangordningen för utdelning, samt att preferensaktier kan lösas in av företagets ledning. Vad betyder preferensaktier på engelska? Översättningen av termen preferensaktier till engelska lyder ”Preferred Stock”. Vilka nackdelar finns med preferensaktier? Om preferensaktien vid inlösen värderas högre än inlösenpriset av marknaden förlorar innehavaren mellanskillnaden. Hur fungerar inlösen av preferensaktier? Innehavaren av preferensaktier får ett på förhand bestämt belopp från bolaget om bolagsstyrelsen löser in preferensaktierna. Förtur för preferensaktieägare Att preferensaktieägare har förtur vid utdelningar, utbetalningar och likvidation innebär att bolaget alltid ska betala ut pengar till dem innan exempelvis stamaktieägare får ta del av bolagets pengar. Detta blir en slags garanti för preferensaktieägarna om utbetalningar. Om bolaget inte skulle dela ut dessa pengar till preferensaktieägarna skapas en skuld till dem, ofta med hög ränta, som måste betalas ut av bolaget innan några andra aktieutdelningar kan göras. Även vid likvidation – när ägarna till bolaget inte längre kan, får eller vill fortsätta bedriva verksamheten – ska utbetalningar primärt göras till preferensaktieägarna. Eventuellt överskott delas därefter ut till bland annat stamaktieägarna. De senaste åren har det blivit ett allt vanligare finansieringssätt inom bland annat fastighetsbolag. Anledningen till att ett bolag beslutar sig för att Preferensaktier använda preferensaktier som finansiellt medel för sin verksamhet kan bland annat vara att de inte har möjlighet, eller inte vill, låna pengar av banken för detta ändamål. Det kan också handla om att bolaget vill göra en investering av något slag utan att gå in med eget kapital i köpet, och därmed lånar en viss summa av pengarna från banken och använder sig av denna typ av aktier för att finansiera resterande kostnader. Ibland beskrivs preffar som en kombination mellan stamaktier och obligationer. Utdelningen som görs är ofta högre än utdelningar som görs för obligationer, samtidigt som risken med preferensaktier ofta är lägre än den som kan finnas för stamaktier. Du kan läsa lite längre ner vad stamaktier är om du är osäker. Vad påverkar priset för preferensaktier? Priset på preffar påverkas av såväl räntenivåer som inflation. Vid preferensaktieinvestering strävas det ofta efter en avkastning som är i linje med den avkastningen det hade kunnat innebära att ha pengarna i andra typer av placeringar, såsom på sparkonto eller vid utlåning till staten, plus ett ekonomiskt tillägg för den risken som tas med placeringen. Risk och preferensaktier Preferensaktier kan också backa i kurs. Känn dig inte helt trygg med preffar. Även om risken är lägre än med stamaktier så kan det fortfarande gå ner ordentligt. Röstkontrollen vid bolagsstämman sitter också hos stamaktieägarna och det är rätt stor risk att bolaget väljer återköp i stället för preferensutdelningar. Detta kan leda till en förlust för preferensaktieägarna. Något motsvarande sker med en företagsobligation som många felaktigt hävdar har likvärdig risk som preferensaktier. Vad innebär preferensaktier för preferensaktieägarna? För preferensaktieägarna innebär dessa aktier bland annat följande: En…

15 Tradingtips för seriösa traders – (En guide för traders 2019)

| Aktietips, Börsblogg, CFD, Daytrading, Robothandel, Teknisk Analys, trading | No Comments
Mina bästa tips till blivande och erfarna traders En trader är en person som handlar värdepapper såsom aktier, terminer eller optioner på en börs eller en finansiell marknad. 15 tradingtips Så du har bestämt dig för att du vill bli en trader? Här kommer 15 trading tips som jag skrivit ner och som är erfarenheter från min egen trading. En del trading tips är sjävlklara och en del kanske inte. Jag är säker på att din trading kommer att förändras till det bättre om du skulle anamma dem och använda dem i din egen trading precis som jag gör. Fler och fler får upp ögonen för trading och allt vad det innebär. Jag skall försöka bena ut vad trading egentligen är och hur man kommer igång på bästa sätt genom de 15 tradingtipsen nedan. Låt oss börja. En trader måste snabbt kunna analysera mycket information och göra välinformerade beslut under hög stress. Trading kan vara mycket lönsam, men innebär oftast också hög risk. Du kan jobbar för en mäklare, handla med bankens pengar eller kanske med pengar från bankens kunder. Du kan också vara en trader som jobbar med dina egna kunder och ger dem råd om bra investerings- och tradingmöjligheter. För att bli en professionell trader måste du lära dig grunderna inom trading och även de mer avancerade grunderna. När du förstår dessa kan du lära dig beprövade strategier och få erfarenhet av att implementera dem som trader. Jag har hållit på med trading på professionell nivå i över 20 år och har lärt mig en hel del. Förhoppningsvis kan denna text hjälpa dig att minimera alla de misstag som många nybörjare ofta begår. Låt oss börja. Tradingutbildningar Klicla på bilden för att komma till våra tradingutbildningar. 1.Tips för traders - Mäklare: Vi börjar med det kanske viktigaste överhuvudtaget. Det är att välja rätt mäklare. En trader måste välja sin aktiemäklare noggrant – lågt courtage är EXTREMT viktigt. Jämför alla olika aktiemäklare som Avanza, Nordnet, Handelsbanken med flera med varandra. Det gäller både aktier, terminer och CFD. Lägg tid på detta för en dyr mäklare som det är dyrt att handla hos kan stjälpa många bra strategier som annars skulle varit lönsamma. De strategier som du senare kommer att börja handla med är känsliga för detta och den vinst som du kan plocka ut ur varje affär är ett genomsnitt och om man räknar in alla förluster inte alltid jättestor. Som trader vill inte att detta skall ätas upp av courtage och avgifter. Så lägg tid på detta och välj inte det som syns och hörs mest. Välj det billigaste. Tänk på folk som jagar bolån och vill ha den lägsta räntan vid köp av sitt hus. Det är precis så här som en trader bör tänka. 2.Tips för traders - Edger: Du måste ha en edge. (Tänk kasino) Det betyder att du måste ha en trading strategi som du vet tjänar pengar på börsen och att du har oddsen på din sida. Utan detta så kan du inte trejda. Fråga dig själv som trader hur du kan veta att tradingstrategin fungerar och att du kommer att tjäna pengar på den? Har du testat den på något sätt? Exempel: Du en tärning med 6 sidor.  Du tjänar 1 krona varje gång du får 3,4,5 och 6 och förlorar 1 krona om du får 1 eller 2. Om du har 1000 tärningsslag med dessa odds, skulle du våga satsa allt du äger och har på att du kommer tjäna pengar på detta? Såklart, oddsen är fantastiska. Dom flesta nybörjare som handlar på börsen har ingen aning vad deras edge är och ännu mindre om dom har oddsen på sin sida. Skall du lyckas på börsen som trader så är detta oerhört viktigt. Tillsammans med mäklarvalet så är detta den kanske viktigaste punkten för att lyckas som trader. day trading tips 3. Tips för traders - Riskmanagement: För en trader är det viktigt att aldrig få för stora förluster. En tumregel är att aldrig riskera mer än 1-2% av ditt konto på varje trade. (Ex. Har du 100 000 kr på kontot så förlora aldrig mer än 1000-2000 kr per trade.) Det innebär inte att ditt stopp skall vara 1-2% utan endast att din förlust skall vara 1-2% av ditt konto. Personligen ligger jag på kring 0,75-1% i min algotrading. Det finns en viss typ av strategier som detta inte alltid är genomförbart på. Det är på så kallade mean reversion strategier. Av mina närmare 100 algotrading strategier så är kanske 5-10% mean reversionstrategier. När det gäller dessa strategier så måste man titta mer på vad genomsnittsförlusten varit och följa den siffran. Det finns ett par andra alternativ också för en trader och som jag inte kommer att gå in på här. Många swingtradingstrategier är bland annat av denna typ. Det innebär inte att denna typ av strategier är dåliga för dig som trader på något sätt utan endast att logiken är lite annorlunda. I själva verket vill du att en del av din portfölj även skall vara av denna typ. En variation av olika strategier är att föredra då detta kan hjälpa dig med din diversifiering. På Samuelssons Rapport är det diversifiering som är "the Holy Grail". 4. Tips för trader - Mentor: Lär av en trader som redan har lyckats. Viktigt dock att veta att dom faktiskt redan lyckats? Hur vet man det? Fråga efter bevis i form av resultat från exempelvis deras aktietrading liknande den på min swingtrading blogg här. Även om liknande resultat faktiskt finns så bör du ändå börja med att simuleringshandla för att se att det stämmer det som sägs. Många som har tradingsignaler och andra sorters tjänster på nätet redovisar inte sina resultat. Det är lätt för leverantörer av tjänster att imponera med siffror och diagram… Börja därför alltid med att papperstrejda om du prövar något nytt. Speciellt om du börjar med Swingtrading eller daytrading. Trading 5. Tips för trader - Läs rätt info: Läs om trading och olika sorter av det online. Det finns en enorm mängd information…

Udda index – udda marknadsindex och aktieindex för marknadstajming

| Aktietips, Börsblogg | No Comments
Udda marknadsindex Udda marknadsindex och aktieindex. Analytiker, investerare och traders försöker hela tiden tajma marknaden. Vissa har insett att de är ganska dåliga på det där med tajming och ligger ”all-in” hela tiden. Andra tror sig kunna överlista marknaden. Det är bara några få som behärskar konsten att kunna kliva av och på för att maximera vinst och minimera risk. Marknadstajming är svårt, men det går. Om du vill slå marknaden kan du inte göra som alla andra. ”Alla andra” är per definition marknaden. Varje lyckosam trader eller investerare har sina egna knep för att ta tempen på ekonomin. Vi känner till investerare som tar på sig gummistövlarna och åker på sight-seeing på landsbygden för att bedöma hur skörden blir i år. Därefter avgör de vilka råvaror de ska gå lång och kort i. De flesta av oss är inte riktigt så extrema. Vi kan ändå vara kreativa genom att titta på ett antal udda index för att bedöma det ekonomiska läget. Vi ska ta och titta på ett urval – förvisso med glimten i ögat. Big Mac Index The Economist publicerar varje år sitt Big Mac Index. Eftersom McDonald’s Big Mac är en produkt som är ganska lika över hela världen kan den användas för att jämföra köpkraft. Big Mac Index jämför priset på en Big Mac i olika länder världen över. Den lokala valutan omvandlas till dollar. Marknadsindexet kan användas för att bedöma om en valuta är under- eller övervärderad. Billy-index IKEA:s populära bokhylla Billy har ett eget marknadsindex. Bloomberg publicerar årligen sitt ”Billy Regal Index”. Bokhyllans pris jämförs i 43 länder. Värdet i indexet fås genom att ta dollarpriset av bokhyllan dividerat med snittet. Kalsongindex Kalsonger är en nödvändighet. I kristider kan man dock tänka sig att man väntar lite med att köpa nya kalsonger. Kalsongindexet kan därför användas för att tolka det ekonomiska läget i landet. Kalsongindex Popcorn-index När ekonomin går dåligt besöker vi biografen mer sällan. Om försäljningen av popcorn minskar kan det vara ett tecken på sämre tider. Marknadsndexet är dock minst sagt kontroversiellt. Den attraktiva servitrisen-indexet Den attraktiva servitrisen-indexet (hot-waitress-index) innebär att man tittar på hur attraktiva kaféernas servitriser är för att bedöma det ekonomiska läget. Vi får be om ursäkt för den politiska inkorrektheten, men vi citerar bara. Teorin säger att när det är dåliga tider tar caféerna till knepet att anställa attraktiva servitriser för att locka till sig fler kunder. Hur man rent objektivt mäter detta index är dock oklart. Öl-index Detta är en av våra favoriter. Öl-index jämför ölkonsumtionen med antalet anställda inom bryggerinäringen (inklusive barer, klubbar och pubar). I dåliga tider väljer fler att köpa sitt öl i butiken istället för på krogen. Marknadsindexet kan därför visa hur läget i ekonomin ser ut. Öl-index Vita bönor i tomatsås-index När ekonomin går dåligt köper vi billigare mat. Vita bönor i tomatsås-index bygger på denna idé och visar hur ekonomin ser ut. Vita bönor i tomatsås-index Läppstiftsindex Estée Lauders VD lär ha sagt att försäljningen av läppstift indikerar läget i ekonomin. Enligt teorin vill kvinnor unna sig något oavsett hur det ekonomiska läget ser ut. Om det inte finns tillräckligt med pengar för designerkläder köper de i stället läppstift. Ökad läppstiftsförsäljning är enligt teorin alltså ett tecken på att ekonomin mår dåligt. Läppstiftsindex

Leave a Reply