Bank med högst sparränta

Letar du efter en bank med högst sparränta? Det är inte helt lätt att hitta en bank med hög sparränta idag, men det går. Vi har sammanställt en lista med den bästa sparräntan för olika banker i Sverige 2019.

Bästa sparräntan 2019 – Här får du högsta räntan

De fyra storbankerna erbjuder för närvarande noll procent i ränta på sina sparkonton utan bindningstid. Det har att göra med att reporäntan ligger på en historisk låg nivå. För att hitta en bank med högst sparränta måste vi alltså blicka bortom storbankerna, vilket vi gärna gör. Dina pengar är nämligen lika säkra hos andra finansinstitut tack vare den statliga insättningsgarantin.


 

Så hittar du en bank med högst sparränta

Som du kan se i vår lista ”Bank med högst sparränta” här ovan skiljer sig bankerna åt en hel del. Till att börja med kan vi konstatera att ingen av storbankerna har högst sparränta. Tvärtom. Storbankerna har dåliga sparräntor. Därefter kan vi konstatera att kontona skiljer sig på två sätt. Till att börja med finns det banker som omfattas av den statliga insättningsgarantin och de som inte gör det. Sedan finns det bankkonton med eller utan bindningstid.

Statlig insättningsgaranti

Den statliga insättningsgarantin innebär att dina sparpengar är säkra oavsett vad som händer med banken. Den svenska staten garanterar dina sparpengar upp till 950 000 kronor per bankkonto. Rent konkret innebär det att om din bank går i konkurs eller får problem med finanserna kommer staten att gå in och betala ut pengarna till dig. Alla storbanker omfattas av den statliga insättningsgarantin, men även många mindre sparinstitut.

Om du vill hitta en bank med högst sparränta – eller så hög sparränta som det bara går – ja, då måste du tyvärr välja en bank som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Skillnaden är faktiskt ganska stor. Det skiljer flera procent per år mellan sparränta i banker som omfattas av garantin och de som inte gör det. Riksbankens inlåningsränta och utlåningsränta är knutet till reporäntan.

Bank med högst sparränta

Bank med högst sparränta

Med eller utan bindningstid

Oavsett om du väljer en bank som omfattas av den statliga insättningsgarantin eller inte måste du ta ställning till om du kan tänka dig att binda pengarna under en viss period eller inte. Om du vill hitta en bank med allra högst sparränta måste du vara beredd på att binda dina sparpengar under ett år eller två. Samtidigt går det att hitta hög sparränta även utan att binda pengarna. Frågan är om det är värt att låsa in pengarna bara för att få den högsta sparräntan? Om du är ute efter att maximera din avkastning och är beredd att avstå från dina pengar under några år kan det vara bättre att köpa aktier för dem än att spara dem på sparkonto.

Alla banker erbjuder sparkonton utan bindningstid. Många av bankerna erbjuder dessutom fast ränta med bindningstid på 3, 6, 12 eller 24 månader. Vissa banker har till och med 3 års bindningstid. Ibland är det möjligt att ta ut pengar från banken även om det är bindningstid på kontot. Det kan hända att du har ett eller två fria uttag per år eller att du går miste om räntan om du gör ett uttag i förtid. På vissa banker går det inte att ta ut pengarna alls innan bindningstiden är över.

Sammanfattning

Det går att hitta en bank med hög sparränta trots att marknadsräntorna är så pass låga som de är. Innan du väljer bank bör du ta ställning till om du vill att den ska omfattas av den statliga insättningsgarantin eller inte. En bank med allra högst sparränta har inte någon insättningsgaranti. Du måste även bestämma dig för om du vill ha fast ränta (budet konto) eller fria uttag.