Banker med bra sparränta

Är det läge att spara pengar och vill du hitta banker med bra sparränta? Bra sparränta kan hittas i många olika former. Allt handlar om hur snabbt du behöver ha tillgång till dina egna pengar, med mera.

Vad är sparränta?

Sparränta är den ränta du får på pengarna när du har dom på ett sparkonto hos din bank. Alla som är innehavare av ett bankkonto har någon form av sparränta. Ofta är den dock ganska liten, eftersom att de konton vi har behöver möjliggöra fria uttag. Det är först när vi tillåter banken att hålla kvar pengarna under en begränsad tid som vi kan få en sparränta värd att notera. Vi kommer titta mer på det längre fram.

 


 

Vad är det som styr sparräntan?

Ja, vad är det egentligen som styr räntan? Här har vi chansen att leka lite med orden: Det som styr räntan är styrräntan. Styrräntan brukar även kallas för repo-räntan och är alltså den ränta som bankerna i Sverige betalar för att få låna pengar av riksbanken. Genom styrräntan kan riksbanken påverka svensk ekonomi och stimulera eller stävja upp och nedgångar i inflation, osv. Så den sparränta du får på ditt bankkonto är alltså kopplat till vad riksbanken gör.

Om riksbanken vill att du sparar pengar

Om ekonomin överhettas och konsumtionen stiger till skyarna får vi inflation. Då kan riksbanken stävja detta genom att försöka kyla av ekonomin. Detta görs genom att höja räntan. Helt plötsligt sitter du vid ditt köksbord och pratar med din sambo om att börja spara pengar. Så enkelt kan riksbanken styra svensk ekonomi. Självklart gäller detta hela den svenska ekonomin och även de svenska företagen kommer att resonera annorlunda när dom väljer mellan att spara i ladorna eller att investera i nya projekt.

Om riksbanken vill att du konsumerar

Omvänt gäller att om ekonomin i Sverige går trögt och alla bara sitter och håller på sina pengar. Då kan riksbanken sänka räntan så att din sparränta blir så låg att du inte tycker att det är rimligt att spara pengarna. Istället surfar du in på första bästa nätbutik och spenderar dina pengar. Företagen investerar sina pengar och ekonomin tar fart igen.

Din sparränta – behöver du tillgång till pengarna snabbt?

Den första frågan du behöver ställa dig om du ska ut på marknaden och leta efter den bank som erbjuder den bästa sparräntan är:

Behöver jag ha snabb tillgång till mina sparpengar eller kan dom ligga inlåsta på banken under en begränsad tid?”

Om du behöver kunna göra fria uttag, låt säga att du sparar till en buffert. Om något oväntat hinner så vill du ju kunna få tillgång till pengarna direkt. Det är ju själva syftet med en buffert. Då behöver du ett sparkonto med rörlig sparränta.

Sparkonto med rörlig sparränta

Ett sparkonto med rörlig sparränta är oftast den typ av sparkonto som ger lägst sparränta. Speciellt om ränteläget i Sverige är lågt generellt. Då kan det ibland till och med vara tveksamt om man ens får tillräcklig sparränta för att skydda sig mot inflationen: I Sverige har vi ju ett inflationsmål, vilket betyder att riksbanken strävar eftera att vi alltid ska ha inflation. Det är bra för vår ekonomi. Men det är inte bra för våra sparpengar. Inflationen urholkar värdet av våra pengar. En 100-lapp idag är inte värd lika mycket som för 20 år sedan.

Sparkonto med fast bunden sparränta

Om du å andra sidan inte behöver tillgång till dina pengar direkt, då kan du få en bättre sparränta. Säg att du sparar till dina barns kommande lägenhet eller ett projekt som ligger några år framåt i tiden. Då är det läge att öppna ett dedikerat sparkonto. Där kan du välja hur länge du vill låsa dina pengar. Den sparränta du erhåller avgörs efter vilken tid du har pengarna på kontot.

Jämför banker med varandra för att hitta den bästa sparräntan

När du väl vet vilken typ av konto som passar dig så är det dags att hitta den bank som har den bästa sparräntan. Alltså efter dina krav och restriktioner. Det finns många sätta att jämföra på nätet. Men börja med att höra med din bank. Ofta kan banken erbjuda en bättre ränta om du samlar många tjänster hos dom. Försök att förhandla med dom först.

Sammanfattning

För att hitta banker med bra sparränta behöver vi först göra klart vad vi letar efter. Ska vi ha en bank som erbjuder rörlig ränta med fria uttag? Eller ska vi ha en bank som erbjuder en fast bunden ränta?