Aktieportföljer

Vi har slagit index varje år sedan 2008

 

Ja, jag vill bli medlem

.

Så här fungerar vår aktietjänst

Som nybörjare på börsen om du vill investera i aktier kan det vara svårt att veta vad man skall göra med sitt sparade kapital. Det finns dock en enkel väg att gå om man vill investera i aktier och göra en bra investeringar – att följa någon av våra aktieportföljer eller fondportföljer. En gång i månaden skickar vi ut ett mail till alla medlemmar med tydliga instruktioner på eventuella förändringar som ska göras i aktieportföljen.

Vi skickar ut ett email

Mailet skickas alltid på en söndag, vilket innebär att alla medlemmar har samma möjlighet att handla till samma kurser när börsen öppnar på måndagen. En annan fördel med att ändringar sker 1 gång i månaden är för att man undviker att göra för mycket med sina aktier. Något av det viktigaste med att investera i aktier är att lämna bra investeringarna i fred och låta aktierna och marknaden göra sitt utan att man blandar sig i. Det är svårt och detta är en av anledningarna till att vi gör detta månadsvis. Givetvis korrigerar vi aktieportföljen om något stort skulle inträffa mellan uppdateringarna.

Lite tips för dig som är ny

Här nedan följer lite tips på hur du som nybörjare kan komma igång med ditt sparande genom att sätta samman en enkel aktieportfölj för långsiktigt sparande.

Våra aktieportföljer har slagit index år efter år, ända sedan 2008 – något de flesta andra inte gör (jämför oss gärna!). Resultaten som redovisas i menyn ovan bygger på de strategier som ingår i ett medlemskap, vilket innebär att det är enkelt för dig som medlem att uppnå samma resultat som visas i diagrammen. Till skillnad från många andra så redovisar vi alltid resultatet från vår handel. Transparens och öppenhet är en självklarhet i våra tjänster, vilket som sagt sällan är fallet för många liknande tjänster.

Vi har slagit aktieindex sedan 2008

Våra aktieportföljer och fondportföljer är till för både nybörjare och erfarna. Målet med vår aktieportfölj och själva syftet med att välja aktier framför exempelvis fonder eller indexfonder är så klart att slå svenskt aktieindex. Vilket enkelt uttryckt betyder att våra aktieportföljers mål är att ha en bättre avkastning än börsen i övrigt. Detta är något som de flesta svenska fonder och förvaltare har väldigt svårt att klara av under längre perioder såsom flera år. Ska en aktieportfölj eller fondportfölj över tiden ha möjlighet att överträffa sitt jämförelseindex är aktiv förvaltning en nödvändighet.

Marknadstimingsignal – sälj av vid nedgångar

För att minimera risken för dig som investerar med hjälp av våra aktieportföljer så använder vi oss av något som kallas för en marknadstimingsignal, vilket ger ökade möjligheter att skydda kapital vid eventuella nedgångar på börsen.

Få högre avkastning än Avanza Zero och OMX

Känner du dig redo att investera i aktier? Våra aktieportföljer har som sagt slagit index varje år sedan starten 2008. Framtida avkastning är så klart aldrig en garanti, men vår ambition är så att fortsätta ge högre avkastning än index för våra medlemmar. De flesta som håller på med att investera i aktier, det gäller både småsparare och professionella fondförvaltare, lyckas inte få resultat som är bättre än aktieindex. Aktieindex kan man investera i utan avgifter via exempelvis fonden Avanza Zero. Nöjer man sig med samma avkastning som aktieindex så kan vi varmt rekommendera just Avanza Zero.

Men varför investera i fonder med höga avgifter som inte ens slår Avanza Zero? På Samuelssons Rapport är vi stolta över att våra aktieportföljer lyckats överträffa index (och således Avanza Zero) varje år sedan starten 2008.

Strategi – hur gör man för att hitta bra aktier att investera i

Vår investeringsstrategi är att investera i bra aktier med långsiktighet, för att på så sätt få en trygghet för framtiden med allt vad den kan innebära. Ser man över tid på bra investeringar så är inte tidpunkten då man investerar i bolaget särskilt viktigt. Man fokuserar istället på att hitta stabila bolag som ger bra avkastning.

Vi tittar primärt på branscher vi förstår oss på. Vårt tips till dig som vill börja med att investera i bra aktier och är nybörjare är att hålla det enkelt och att inte göra det för svårt. Då finns risken att man tappar intresset. Det är också viktigt att komma ihåg att man eftersträvar en stadig tillväxt över tid. Under resans gång måste man vara beredda på att möta både upp- och nedgångar samt ha förmågan att revidera och utvärdera innehaven.

Om börsen faller?

Fortsätt att spara – även när börsen faller. Investera i bra aktier genom att löpande månadsspara. Du får fler aktier när priset är lågt och färre när det är högt – det jämnar ut sig. På sikt är aktiesparande en mycket bra sparform, förutsatt att man har en diversifierad aktieportfölj. Köp bara aktier du vill behålla över 5-10 år. Basera alltså beslutet på huruvida avkastningen per år kommer bli bra eller ej över en längre period. Det är viktigt att läsa in sig ordentligt på bolagen, och då menar jag allt från kvartalsrapporterna till teknisk analys, innan man gör sitt köp.

Börja så här

Börja med att titta på historiska siffror samt hur bolaget har klarat sig i svårare tider och försök sedan få en idé om hur framtiden ser ut för bolaget. Använd tips från andra bra investerare för att få upp ögonen för ett bolag, men avgör själv om priset på aktien är rimligt mot ditt avkastningskrav.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 vanliga frågor om aktier och investeringar

1. Hur köper man aktier?

Du kan köpa aktier hos en nätmäklare eller din bank. Enklast är att öppna ett konto hos en nätmäklare och det är dessutom gratis. Bestäm om du vill köpa aktierna på ett investeringssparkonto (ISK), en kapitalförsäkring (KF) eller ett aktie- och fondkonto. I de flesta lägen är ISK bäst. Välj eventuellt courtageklass (det är olika priser för om du gör stora eller små affärer). För över pengar till kontot från ditt bankkonto. Köp aktier som du tror på, gärna med hjälp av en strategi.

2. Vilka aktier ska man köpa?

Det är inte helt lätt att veta vilka aktier man ska köpa. Utbudet är enormt. Generellt sett är det bra att köpa aktier i stabila bolag som ger en god avkastning. Det är viktigt att vara långsiktig. I det korta loppet svänger aktiemarknaden och då är det lätt att ge upp hoppet. Gör inte det! Skaffa en strategi och håll fast vid den. Vi på Samuelssons Rapport har välbeprövade strategier som vi tillämpat på våra akiteportföljer under många år. Vi har slagit index sedan 2008!

3. Hur blir man rik på aktier?

Det viktigaste som du bör tänka på om du vill bli rik på aktier är att vara långsiktig. Om du köper aktier i bolag som är fundamentalt starka kommer deras framgångar att återspegla sig i aktiepriset på sikt. Det är viktigt att skapa en akiteportfölj som har tillräckligt stor riskspridning så att inget enskilt innehav kan äventyra förmögenheten. Det brukar löna sig att följa en strategi. Här på Samuelssons Rapport kan du bland annat välja mellan Large Cap, Small Cap, en USA-portfölj, en akiteportfölj med investmentbolag och mycket mer.

4. Hur många aktier ska man köpa?

De flesta har för få aktier i sin aktieportfölj. För att få tillräckligt god riskspridning på dina investeringar bör du ha flera aktier i akiteportföljen. Det finns ingen exakt uppgift för hur många aktier man ska ha men om du har 10-15 aktier eller mer börjar du få en hygglig riskspridning. Minimikravet för svenska fonder är 16 och det kanske kan fungera som en riktlinje. Blir det för många aktier i aktieportföljen kan det samtidigt vara svårt att följa upp dina investeringar. En annan sak att tänka på är att det blir svårt att slå index om du har för många aktier i aktieportföljen.

5. Vilka aktier ska man köpa idag?

För att veta vilka aktier man ska köpa idag måste du först ha en strategi som visar dig vägen. Som alltid handlar det om att hitta kvalitetsbolag att investera i. När de växer och tjänar mer pengar i framtiden får du som aktieägare del av framgångarna genom aktiepriset och eventuellt även utdelningarna. Här på Samuelssons Rapport har vi flera olika aktieportföljer där vi en gång i månaden uppdaterar listan med vilka aktier vi tror på enligt vår analys. För dig som spar i aktier är det lätt att följa med.

6. Hur mycket ska man investera i aktier?

På lång sikt är aktier ett av de bästa sätten att få avkastning på sitt kapital. Hur mycket du ska investera i aktier beror på flera faktorer. Först och främst beror det på ditt tidsperspektiv. Pengar som du vill använda ganska snart bör inte investeras i aktier. Aktiemarknaden svänger nämligen i det korta perspektivet. Vissa har som riktmärke att spara 10 procent av sin månadsinkomst i aktier. Det är bra, men många klarar av att spara mycket mer. Ett enkelt svar kan vara: Investera så mycket du kan i aktier för de pengar som du har råd att avvara i minst 3 till 5 år.

7. Hur börjar man investera i aktier?

Om du vill börja investera i aktier måste du först hitta ett ställe att köpa dem på. Du kan köpa aktier hos din bank eller hos någon av nätmäklarna. För privatpersoner lönar det sig att använda sig av en nätmäklare. Det är gratis att öppna ett konto och courtaget (avgifterna) är lågt. Därefter behöver du veta vilka aktier du ska investera i. Köp bra och stabila bolag. Undvik förhoppningsbolag. Kom ihåg att spara långsiktigt eftersom aktiemarknaden svänger på kort sikt. Här på Samuelssons Rapport har vi flera aktieportföljer som vi uppdaterar varje månad. Vi har slagit börsen sedan 2008 då vi började!

8. När ska man investera i aktier?

När du investerar i aktier är det viktig att vara långsiktig. Det är egentligen aldrig fel läge att investera i aktier. Var regelbunden och köp aktier varje månad. Det kommer att löna sig på sikt! Försök inte tajma marknaden! Nästan alla som försöker tajma marknaden misslyckas och får sämre avkastning än om de hade varit fullinvesterade hela tiden. Om du vill kunna gå ur marknaden vid väl valda tillfällen för att maximera vinsten bör du ta rygg på en expert. Här på Samuelssons Rapport har vi flera aktieportföljer som använder en markandstimingssignal för att gå ur börsen innan stora börsras.

9. Hur ska man investera i aktier?

För att veta hur man ska investera i aktier måste du ha en strategi. Det behöver inte vara så svårt som det låter. Det kan till exempel vara att bara köpa utdelningsaktier som höjer utdelningarna regelbundet eller tillväxtbolag som går med vinst. Bestäm hur många aktier du ska ha i aktieportföljen. Var långsiktig. Köp aktier regelbundet. Svårare än så är det egentligen inte. Du kan också hämta inspiration från en professionellt komponerad aktieportfölj. Här på Samuelssons Rapport finns det flera välkomponerade aktieportföljer som bygger på beprövade koncept.

10. Hur startar man en aktieportfölj?

Börja med att välja hos vilken nätmäklare eller bank du vill ha din aktieportfölj. För privatpersoner lönar det sig att spara i aktier hos någon av nätmäklarna. Därefter väljer du om du vill spara i ett investeringssparkonto (ISK), en kapitalförsäkring (KF) eller ett aktie- och fondkonto. Ett ISK är ett bra val i de flesta lägen. För över pengar från ditt bankkonto. Därefter köper du aktier i flera bolag för att få en god riskspridning. Sikta på att ha minst 10-15 aktier i din aktieportfölj.

aktieportfölj

aktieportföljen

Kan man verkligen tajma marknaden?

Ett av de vanligaste tipsen när man vill investera i aktier är att inte försöka tajma marknaden. De flesta som försöker tajma marknaden misslyckas. För att kunna veta när det är dags att sälja måste man ha en strategi. Det är mycket svårt – eller omöjligt – att tajma marknaden om man saknar en tydlig marknadstimingssignal.

Vi på Samuelssons Rapport har tagit fram en signal under kontrollerade former. Med hjälp av backtesting har vi utvecklat en marknadstimingssignal som passar på de flesta aktieportföljer.

När vi köper aktier använder vi flera fundamentala data för att hitta bra investeringar. Ibland blir det turbulent på marknaden. I sådana lägen kan även bra aktier drabbas av kraftiga nedgångar. Då signalerar vår marknadstimingssignal, som bygger på tekniska indikatorer, att det är dags att sälja.

Om du saknar en marknadstimingssignal är det troligtvis smartast att ligga fullinvesterad hela tiden. Genom att investera aktier regelbundet kan du dra nytta av både upp- och nedgångar. Utan en signal riskerar du att sälja billigt och köpa dyrt, något som inte håller på sikt.

Bäst är förstås att hitta en lämplig signal som indikerar när det är dags att minska ner exponeringen i sin aktieportfölj. Börsen sjunker ibland med 20 – 30 procent. Det händer att den faller med 50 procent eller mer. Då kan det vara skönt att ha klivit ur i tid med hjälp av en beprövad metod som ger få falska signaler. Warren Buffett har sagt att den första regeln för investeringar är att inte förlora pengar. Den andra regeln är att inte glömma den första regeln. Vi kan bara hålla med.

Svaret är alltså ”ja”: det går att tajma marknaden, men bara med hjälp av en tillförlitlig signal.

Hur kan du vara bättre än så många fondförvaltare?

De flesta fondförvaltare lyckas inte överträffa index i det långa loppet. Trots det tar många ut hutlösa avgifter för jobbet att hitta aktier att investera i. Avgifterna ligger inte sällan i intervallet 1 till 3 procent av det förvaltade kapitalet. Du undrar säkert hur Samuelssons Rapport kan vara så mycket bättre än alla dessa dyra fondförvaltare. Det finns flera skäl.

Först och främst är många fondförvaltare bundna av kapitalet, kan man säga. Fonder förvaltar enorma summor pengar. Även om de bara investerar en bråkdel i varje aktie handlar det ändå om enorma belopp. Det gör att de till exempel inte kan köpa i allt för små bolag. Ofta hittar man den bästa avkastningen i de lite mindre bolagen vilka uppvisar en starkare tillväxt.

En annan anledning är att fondförvaltare måste ta hänsyn till reglerna för fonder. Det är egentligen bara hedgefonder som tillåts ha lite friare förvaltning. Övriga fonder kan inte använda marknadstimingssignaler hur som helst. Även om de kunde använda sig av tajming hade det varit tekniskt svårt eller rent av omöjligt för många fonder att sälja av innehavet snabbt.

En tredje anledning är att fondförvaltarna är bundna av bankens eller fondbolagets riktlinjer. Ofta är det ganska strikta kriterier. Fondförvaltaren kan inte vara hur kreativ som helst utan måste anpassa sig efter fondbolagets mål och strategier.

Ännu en anledning kan vara tidsperspektivet. Ibland fattar fondförvaltare beslut som de egentligen inte kan stå för. Det har med förväntningar att göra. De tvingas uppvisa resultat under en viss period utan hänsyn till det långa perspektivet. Ibland saknar också fondförvaltaren egna incitament att åstadkomma överavkastning jämfört med index.

Fundamental eller teknisk analys?

När du letar efter bra aktier att investera i finns det i grund och botten två skolor om hur man hittar de bästa aktierna. Vissa skapar sina aktieportföljer utifrån fundamental analys. Det innebär att man tittar på aktiens finansiella prestation. Exempelvis kan man titta på omsättningstillväxt, vinstmarginal och skuldsättningsgrad. Även nyckeltal som p/e, p/s och p/b är vanliga.

Andra väljer att förlita sig på teknisk analys för att välja ut de bästa aktierna. Teknisk analys utgår från aktiens prisdata. Analysen bygger på att marknaden tenderar att agera på olika sätt beroende på hur prisgrafen ser ut (”price action”). Genom att titta i prisgrafen och på olika tekniska indikatorer (till exempel RSI, MACD och medelvärden) kan man hitta lägen där man har statistiskt goda chanser att köpa eller sälja vid ”rätt” tidpunkt.

Grovt förenklat kan man säga att investerare med lång tidshorisont tenderar att föredra fundamental analys. Traders och swing traders förlitar sig mer på teknisk analys.

Man kan därför inte säga vilken metod som är bäst för att investera aktier – teknisk eller fundamental analys. Det beror på vilka mål man har med sina aktieportföljer och vilken strategi man väljer.

Vi på Samuelssons Rapport inser att både fundamental och teknisk analys har sina styrkor om de används i rätt läge. Därför tillämpar vi bägge metoderna i många av våra aktiestrategier. Det gäller inte bara att hitta bra aktier – man måste också veta när man ska sälja dem!