BÄSTA FONDERNA 2019

 

Bästa fonderna 2019 | Vilka fonder skall man köpa idag? (2019)

Hur hittar man de bästa fonderna 2019? Ja, det är frågan. Att spara i fonder är ett enkelt sätt att bli aktieägare och få del av aktiemarknadens tillväxt. Hur hittar man då de bästa fonderna? När man börjar med fonder så kan det många gånger vara svårt att veta var man skall börja och framförallt vad man skall köpa. Det är lätt att få råd från tidningar eller kanske någon intresserad kollega eller släkting. Frågan man bör ställa sig är dock om det är klokt att följa ressa råd? Även om någon menar väl så är det många gånger mycket svårt att pricka rätt med vilken fond eller aktie man skall köpa. Jag har försökt att sammanställa lite olika fondlistor där man kan hitta en hel del intressant information. Listor där man kan se hur andra har handlat och listor där man kan se hur olika fonder har utvecklats under en viss period. Ta dig en titt på dessa listor och du får en bra start på ditt fondsparande. Härifrån kan du få bra ideer som du kan gå vidare med om du känner att det är något som passar dig.

De här topplistorna innehåller förslag på de bästa fonderna 2019. Min förhoppning är att du kan använda dessa tips på fonder som en inspiration till ditt eget fondsparande. Jag kommer även uppdatera denna listan i början av nästa år för att kunna redovisa de bästa fonderna 2019.

Dessa fonder har varit de bästa 2019 – Lista med tips på fonder

Här har jag sammanställt en lista med de bästa fonderna för 2019. Topplistan gjordes den 13 augusti och är hämtad från Avanza.

GAM Star Technology A USD Acc

MS INVF US Growth A

BGF World Technology A2

SEB Nordamerikafond Småbolag

UBS (Lux) EF Small Caps USA (USD) P

Swedbank Robur Ny Teknik

Franklin Technology A(acc)USD

CS (Lux) Global Security Equity B USD

Franklin US Opportunities A(acc)USD

Allianz Global Artfcl Intlgc AT EUR

UBS (Lux) EF Gbl Multi Tech (USD) P

LO Funds Global Prestige P USD Acc

LO Funds Global Prestige P EUR Acc

Swedbank Robur Technology

Öhman Global Growth

Lannebo Vision

Janus Henderson Hrzn US Growth A2 USD

MS INVF US Advantage A

Parvest Equity USA Growth C C

UBS (Lux) ES USA Growth USD P Acc

Pareto Aksje Norge B

C WorldWide Medical Small & Mid Cap 1A

JPM Emerging Middle East Eq A (dist) USD

Amundi Fds Eq MENA AU-C

Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 SEK)

JPM Global Healthcare A (acc) USD

Fidelity Global Health Care A-Dis-EUR

DNB Teknologi

Fidelity American Growth A-Dis-USD

Franklin MENA A(acc)USD

Fler bra listor med tips på fonder – Topplistor

Här är några bra listor som jag rekommenderar hos Avanza. Det kan vara ett bra tips och start för att försöka hitta de bästa fonderna 2018. På det sättet får du reda på vad andra fokuserar på. Även om det inte alltid betyder att dessa kommer att gå upp mest så kan det ända vara någonstans att börja om man är osäker eller ny.  Du hittar dom här under; ”Vilken fond ska jag köpa?”

Vilka är de bästa fonderna 2018 enligt Avanzas kunder?

Här kommer du direkt till listan.

bästa fonderna 2018

bästa fonderna 2018

Vilka är de vanligaste fonderna att månadsspara i hos Avanzas kunder?

Här kommer du direkt till listan.

bästa fonderna 2018

bästa fonderna 2018

bästa fonderna 2018

bästa fonderna 2018

bästa fonderna 2018

bästa fonderna 2018

 

Mina favoriter bland alla fonder

Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonden kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Bolag som lyfts fram i exempel är inte utvalda av någon speciell anledning.

 • Mina egna favoriter och som jag definierar som de bästa fonderna hittar du bland de portföljer som jag har haft sedan 2008 på Samuelssons Rapport. Portföljerna heter: Offensiv, Balans och Bra fonder. Dessa fungerar lika bra i en PPM portfölj som i en vanlig fondportfölj. Givetvis visar vi resultat för dessa också. Detta är något som de flesta rådgivare och ”aktieexperter” gärna glömmer bort att visa. Begär att få titta på resultat innan du tar råd från någon.

Vilka är de populäraste aktiefonderna hos Avanzas kunder?

Till alla aktiefonder

bästa fonderna 2018

Vilka är de populäraste räntefonderna hos Avanzas kunder?

Till alla räntefonder

bästa fonderna 2018

Vilka är de populäraste blandfonderna hos Avanzas kunder?

Till alla blandfonder 

bästa fonderna 2018

Vilka är de populäraste indexfonderna hos Avanzas kunder?

Till alla indexfonder 

bästa fonderna 2018

Vilka är de populäraste hedgefonderna hos Avanzas kunder?

Till alla hedgefonder 

bästa fonderna 2018

Vilka är de populäraste fond-i-fonderna hos Avanzas kunder?

Till alla fond-i-fonder

bästa fonderna 2018

bästa fonderna 2018

Fond i fond, vad är det?

En fond i fond är en fond som placerar i andra fonder. Det innebär att om du valt en fond i fond så kommer förvaltaren av den fonden i sin tur välja de fonder som han eller hon gillar bäst. Det kan vara alltifrån räntefonder, aktiefonder eller mer hedgefondlikannde fonder. Det finns fond i fonder som enbart placerar i aktiefonder, hedgfonder alternativt enbart i räntefonder, men också fond i fonder med kombinationer av olika fondtyper. Fond i fond skulle kunna vara attraktivt för de som vill hitta en fond som sprider sina risker över flera marknader och tillgångsslag. Nackdelen med fond i fond är att de många gånger ha en ganska dålig avkastning i jämförelse med exempelvis golbalfonder. Det beror delvis på höga avgifter men också på dåliga förvaltare.

Hur förklarar man vad en fond är?

En fond är en portfölj av olika värdepapper. Portföljen kan bestå av exempelvis aktier eller obligationer. En fond ägs av flera olika människor och delas upp i andelar. Så om man äger en fond så är du andelsägare eller delägaree till värdet i fonden. Har du exempelvis 10% av fonden så äger du alltså 10% av värdepapprena. Alla pengar som placeras i fonden fördelas automatiskt på alla de värdepapper fonden äger.

Vilka olika typer av fonder finns det?

Det finns en rad olika typer av fonder. Några av de vanligaste typerna är aktiefonder, räntefonder, blandfonder, fond i fond, globalfonderindexfonder och etikfonder.

Finns det någon fördel med att spara i fonder?

Några av födelarna med att spara i fonder är följande:

 • Man sprider sina risker
 • Det är enkelt och lättillgängligt
 • Man har mycket att välja bland
 • Man kan enkelt spara regelbundet
 • Det är flexibelt – spara i olika maknader och tillgångar enkelt
 • Man får professionell förvaltning

Fonder eller aktier, vad är bäst?

Mitt korta svar på detta är att om du har stor kunskap om värdepapper och investeringar så är det bästa aktier. Om du är ny och oerfaren så är fonder det bästa. Tyvärr är inte svaret så svart eller vitt utan det finns den hel del som jag utelämnat i mitt svar. Men generellt så är det ett bra svar. Om du har bra förståelser för investeringar och marknaden så har du möjlighet att tjäna mer pengar på aktier medan fonder i sin tur ger dig en lägre risk kombinerat med högre avgifter vilket inte är något positivt.

Vilka risker finns med fonder?

De risker som finns med fonder är följande:

 • Oförutsedda händelser vilket i och för sig alla värdepapper har och som drabbar fonder i mindre grad pga riskspridningen
 • Fondens kurs kan gå ner och du kan förlora pengar. Om marknaderna som din fond är investerad i går ner så förlorar du och fonder i värde.
 • Valutarisker finns oftast om fonden investerar i marknader utanför Sverige
 • Om du köper på en topp så förlorar du pengar när fonden går ned. Det är därför bra att sprida ut sina inköp över tiden.
 • Är man kortsiktig så finns det risk att marknaden går ner innan marknadscykeln har vänt. Detta kan ibland ta flera år.
 • Fonden byter förvaltare från en bra till en sämre och det innebär att du kan förlora pengar. Gör din research och förstå vem du investerar med i så stor utsträckning som du kan.
 • Köper du en fond på en specifik marknad så kan den gå ner och du förlorar pengar. Sprid dina inköp över flera marknader och geografiska områden för att sprida din risk.
 • Det finns en risk att fonden ökar sina avgifter och du måste betala mer för samma produkt. Ha koll på det så kallade normanbeloppet.
 • Risken mäts många gånger i standardavvikelse. Det är ett mått för hur mycket fondens värde har varierat under de senaste tre åren. Ju högre standardavvikelse desto större är fondens svängningar.

Får man ta del utdelningar när man äger fonder?

Ja, det får man generellt. Skillnaden mellan aktier och fonder är att du med aktier får pengarna personligen och med fonder så återinvesteras oftast pengarna i fonden. Många fonder har alltså slutat ge utdelning efter ändringen av fondskatten. Tidigare var utdelning ett sätt att undvika dubbelbeskattning vilket inte längre är nödvändigt med nya skattereglerna. Genom att inte ge utdelning kan pengarna vara kvar i fonden och växa med ränta på ränta.

Hur gör jag med skatten om jag har investerat i fonder?

Har du sålt fondandelar beskattas du för vinsten i deklarationen året efter. Beloppen är oftast förifyllda i din deklaration. Det gäller också om du byter från en fond till en annan (säljer en fond och köper en annan).