April 4

Bra nybörjaraktier – Aktier tips och råd (Lär dig om aktier 2024)

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Tips för nybörjare – Aktieutbildning

  • Var långsiktig och behåll aktierna länge. Gärna i många år. Det är inte så viktigt om aktierna går ner lite då och då om dom på längre sikt går upp.
  • Handla gärna aktier i företag som du förstårDetta gör det mycket enklare att följa med i företaget.
  • Sprid dina risker. Lägg inte alla äggen i samma korg.
  • Ha en buffert vid sidan av, man vill inte investera pengar som man kan behöva i morgon.
  • Undvik förhoppningsbolag. De gånger dessa lyckas är alltför få så det är bättre att undvika dessa.
  • Varför inte göra ett köp för att komma igång? Även om det är 100 kronor, kan det vara bra för att lära sig hur det fungerar rent praktiskt.

Läs mer:  Aktier för nybörjare

Läs mer: Bästa aktierna

Så här börjar du med din aktieskola?

När och hur ska du börja din resa på aktiemarknaden? Eftersom investeringar på aktiemarknaden är det bästa för långsiktiga investeringar, borde du börja omedelbart. Istället för att spendera alltför mycket tid på att försöka tänka på när du ska göra ditt första aktieplacering, bör du överväga hur länge du skall ha pengarna på aktiemarknaden. Olika investeringar erbjuder olika risker och avkastning, men tiden är alltid vid din sida.

På sikt kommer alla avkastningar som utförts med en välvald investering att visa goda resultat, oavsett hur marknaden går när du köper den första aktien. Så börja med din första investering, men se till att du inte investerar en för stor del av dina besparingar i aktier samtidigt. Du riskerar att handla när aktier är som dyrast. Istället skulle det vara en bra idé att investera i aktier regelbundet. Använd din avkastning för att återinvestera och hoppa inte in och ut ur aktiemarknaden. Det kostar bara mycket pengar.

När du investerat i en aktiemarknad är något av det viktigaste att komma ihåg att titta till dina aktier regelbundet. Du bör aldrig fylla på din portfölj med aktier för att i nästa stund bara glömma bort dem. Investeringar kräver regelbunden vård och uppmärksamhet för att lyckas. Genom att övervaka dina aktier har du också möjlighet att lära av dina misstag för att ytterligare förbättra din investeringsstrategi. Misstagen är mänskliga, men framgångsrika investerare undviker att upprepa samma misstag två gånger.

Följ dessa råd och du sitter säkert

Aktiemarknaden är inte bara till för rika, det finns gott om tillfällen för småsparare. Följ dessa simpla råd i denna aktieutbildning och öka dina chanser redan idag. Att sprida sina risker är mycket viktigt för att få en stabil avkastning, man bör ha minst 5 olika aktier i 3 olika branscher för att inte vara allt för beroende om en aktie skulle gå dåligt. När börsen svänger kortsiktigt sitter du oftast säkert om du tänker långsiktigt. Index (börsens genomsnittliga utveckling) ligger på cirka 7-8%, om du följt ovanstående steg dvs har en hyfsad riskspridning så kommer du att sitta säkert på lång sikt. Ha realistiska mål.

Många som börjar handla med aktier har förväntningar att köpa när aktiekursen är som lägst och sälja när den når sin topp. Denna tanken är förstås lockande men tyvärr orimlig. Det är bättre att göra många små vinster än att göra förlust och därför är det viktigt att sätta små och realistiska mål och hålla sig till dessa. Förstå vad du köper. Man ska aldrig ge sig in i en bransch eller ett bolag man inte begriper. Många gör sina inköp baserat på köprekommendationer och detta är verkligen inget att föredra. Man kan lyssna på köprekommendationer för att få inspiration men köp aldrig något innan du själv gjort din hemläxa.
Läs Mer: Aktieportföljer

Köpvärda aktier – bättre resultat än Avanza Zero och OMX index

Aktietips: Våra portföljer har slagit aktieindex varje år sedan start och även om vi inte kommer att lyckas med det i framtiden varje år så är det ändå alltid vår ambition. De flesta som håller på med aktier, det gäller både spåsparare och professionella fondförvaltare lyckas inte få resultat som är bättre än aktie index. Aktie index kan du investera i utan avgifter via exempelvis fonden Avanza Zero.

Om nu dom flesta inte klarar av att få en avkastning bättre än index eller Avanza Zero så finns det ju ingen anledning att använda dom. Då är det ju bättre att parkera sina pengar i just Axanza Zero eller liknande fonder med noll i avgift. Är du ovan med aktier så är det något som jag rekommenderar starkt. Avanza Zero eller en portfölj med bra investmentbolag. På Samuelssons Rapport är vi stolta över att vi har lyckats att få bättre resultat än OMX index och Avanza Zero, aktieindex alla år sedan start 2008 på våra 2 (bland annat) stora svenska portföljer. Vilka aktier ska man köpa idag är enklare att veta om man har resultat historiskt för alla portföljer och fondförvaltare.

Det är mycket enkelt att följa våra aktieportföljer med aktier och investmentbolag. Vi skickar ut ett mail en gång i månaden och uppdaterar alla medlemmar om något skall köpas eller säljas. Uppdateringen sker alltid på en söndag vilket innebär att alla har samma chans att köpa och sälja till samma kurser på måndagens öppning.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?