Bästa räntan på privatlån

Vill du hitta bästa räntan på privatlån? Fyll då i din kostnadsfria ansökan här under, få svar från upp till 24 olika banker och långivare, jämför och välj det bästa lånet med den lägsta räntan. Vi hjälper även dig som vill samla dina lån och sänka månadskostnaden.


Så fungerar tjänsten

  • En ansökan – flera svar från olika banker och långivare!
  • Skicka in din ansökan enkelt och smidigt direkt på nätet
  • Endast en kreditförfrågan görs trots att du får svar från flera långivare
  • Tjänsten är helt gratis för dig och inte bindande

Privatlån

Vad är ett privatlån? Ett privatlån är ett lån som inte har någon säkerhet. Med säkerhet så menas att man pantsätter någon form av egendom så att banken fortfarande kan få betalt även om låntagaren skulle få ekonomiska problem. Det innebär att ett lån utan säkerhet har en högre risk för banken än ett lån med säkerhet. Därför är också räntan högre för dessa lån, jämfört med exempelvis bostadslån eller billån, där man alltså har bostaden eller bilen som säkerhet för lånet.

Hur fungerar privatlån egentligen?

Ett privatlån fungerar som så att låntagaren ansöker om en bestämd summa pengar. Det är alltså inte tal om någon kredit med ett kreditutrymme som man sedan kan nyttja. Nej, här handlar det alltså om att man ansöker om en fast summa som banken sedan godkänner eller nekar. Godkänner banken lånet så får man hela summan utbetald och sedan betalar man löpande en ränta för lånet. Dessutom amorterar man på lånet. Man betalar alltså igen den summa som man lånat. Hur mycket man amorterar är det som avgör den så kallade löptiden på lånet. Löptid på privatlån kan vara allt från en månad upp till 15 år.

Vem har privatlån?

På grund av det låga ränteläget så är det många svenskar som har privatlån idag. I och med att privatlån rymmer så pass många olika lån så har förmodligen de flesta du känner någon typ av privatlån. Det räcker exempelvis med att man tar ett billån utan att använda bilen som säkerhet för att man ska ha ett privatlån registrerat på sitt namn. När det gäller billån med bilen som säkerhet så är det ju endast bilhandlare som kan erbjuda sådana lån. Det innebär att vill du köpa en bil privat och dessutom låna till den, så kommer det lånet att vara ett privatlån.

Ränta

Vad är en bra ränta på privatlån? Och vilken bank har lägst ränta på privatlån? Räntan är så klart oerhört viktig när man tittar på privatlån. Speciellt om man ska låna ett lite större belopp. Därför är det viktigt att jämföra lån banker emellan innan man bestämmer sig. Räntorna kan nämligen variera kraftigt mellan olika banker.

Vad som avgör vilken ränta du får är bland annat privatlånets storlek, hur banken bedömer dig som kredittagare, det vill säga, är du en hög- eller lågrisk kund. Den bedömning som en bank gör av dig baserat på kreditupplysningen kan vara en helt annan än den bedömning som en annan bank gör.

Olika räntor – se till att jämföra på rätt sätt

När det gäller räntor så kan dessa presenteras på lite olika sätt. Du har säkert hört begreppen effektiv ränta och nominell ränta. Dessa två begrepp är kort sagt två olika sätt att presentera räntan för ett privatlån på.

Nominell ränta

Nominell ränta är själva låneräntan. Alltså den ränta du betalar om du exempelvis har ett privatlån med 5,24% ränta. Här räknas inte någonting annat in och den nominella räntan kan därför bli aningen missvisande för den totala kostnaden för privatlånet. Det finns ju nämligen fler kostnader knutna till ett privatlån än bara räntan.

Effektiv ränta

Den effektiva räntan tar med alla fasta kostnader kopplade till privatlånet, utöver själva räntan. Så om ett privatlån exempelvis har en uppläggningsavgift på 250 kr samt en fakturaavgift varje månad på 49 kr, så tas båda dessa kostnaderna med i beräkningen av den totala räntesatsen per månad. Den effektiva räntan blir alltså mycket mer sanningsenlig när det gäller att se vad du verkligen betalar för privatlånet per månad. När du jämför privatlån så bör du alltså titta efter den effektiva räntan.

När det gäller kortfristiga privatlån, så kallade snabblån eller SMS-lån, så blir ofta den effektiva räntan gigantisk. Det beror på att dessa lån har så kort löptid, ibland bara en månad. Med en ränta på 5% samt en uppläggningsavgift på 250 kr och en fakturaavgift på 49 kr så blir ju den totala kostnaden för ett lån på 1000 kr cirka 304 kr, alltså 30% effektiv ränta!

En del privatlån har ju bunden ränta medan vissa andra har rörlig ränta. Det är oftast bolån som har detta. Ett privatlån har en fast ränta men den kan ändras löpande allt eftersom ränteläget på räntemarknaden förändras.

bästa räntan på privatlån

bästa räntan på privatlån

Amortering

Amortering är den summa du betalar varje månad på ditt privatlån. Hur stor din amortering är varje månad beror på privatlånets storlek samt löptiden på privatlånet. Om du lånar 40.000 kr med en löptid på 2 år så kommer det alltså att krävas 24 amorteringar innan privatlånet är återbetalt. Varje amortering kommer således att vara på 1667 kronor.

Viktigt att tänka på är att du som låntagare alltid har rätt att betala in mer på ditt privatlån än den fakturerade amorteringen. Låt säga att du exempelvis får tillbaka en större summa på skatten ett år. Då kan det vara en smart idé att betala in en lite större summa den månaden på privatlånet. För allt eftersom privatlånet minskar, så minskar ju även dina räntekostnader varje månad.

Fram tills ganska nyligen så var det möjligt att ha bolån i Sverige helt amorteringsfritt. Lånet minskade alltså inte i storlek, utan låntagarna nöjde sig med att betala räntan. Den stigande bostadsmarknaden gjorde att en amortering varje månad skulle göra en marginell skillnad för ekonomin. Pengarna gjorde bättre nytta på börsen där man kunde få mångdubbel utveckling på pengarna. I och med amorteringskravet så tvingas nu alla med nya bolån till att amortera. Och ska man se på det med ansvarsfulla ögon så är ju amortering aldrig fel.

När det gäller privatlån så har man alltid haft amorteringar i och med att räntan alltid varit högre än för bostadslån.

När ska man ta ett privatlån?

Det kan finnas många olika anledningar till att man väljer att ta ett privatlån. Innan man fattar beslutet att ta ett privatlån så bör man tänka över sina behov noggrant och inte ta privatlån i onödan. Bara du själv kan avgöra om ett privatlån är nödvändigt eller ej. Men generellt kan man säga att det nästan alltid är bättre att spara än att låna. Ibland kan det dock vara brådskande att få fram pengar, om man till exempel ska köpa en bil eller liknande och då hinner man kanske inte spara ihop till pengarna. Sätter man sig ned och går igenom sin ekonomi och ser att man har utrymme i sin egen ekonomi för att kunna amortera på ett lån och betala den ränta som privatlånet medför, så har man i alla fall fattat ett genomtänkt beslut.

Privatlån till kontantinsats

Det finns tillfällen då ett privatlån kan komma väl till pass. Ett sådant exempel är då man ska köpa en bostad och inte har hela kontantinsatsen på sparkontot. När man tar ett bostadslån så får man ju låna maximalt 85% av bostadens värde. Köper man en bostad för 2.000.000 kronor så behöver man alltså skjuta in 300.000 i kontanter. Har man då bara 200.000 kr sparat så kan man alltså låna 100.000 som ett privatlån och på så sätt komma upp i de 300.000 som krävs. Här ska man dock tänka på att när banken gör en bedömning för att eventuellt bevilja dig ett bostadslån, så tittar man också på hur mycket man har i övriga lån. För många lån utan säkerhet och på för stora summor kan vara till din nackdel när du ansöker om bostadslån. Därför kan det vara en god idé att diskutera möjligheten till att låna till kontantinsatsen med din bank. Även om du inte tar själva privatlånet från samma bank, så är det bra att stämma av med dom så att ett sådan lån inte stjälper dina möjligheter till att ta bostadslånet.

Samla lån

En annan mycket god anledning till att ta ett privatlån är för att samla flera smålån och på så sätt få ner sin ränta. Har man många olika mindre krediter och avbetalningar, så kan månadskostnaderna för dessa bli ganska höga. Ofta har krediter som man tagit i samband med småköp också en ganska hög ränta. Istället för att lägga stora summor på ränta varje månad så är det ju betydligt bättre för dig och din ekonomi om dom pengarna kan gå till att betala av på lånen istället.

Här kan man dock också tänka på att månadskostnaden för ett av de små lånen kan vara hög också på grund av att återbetalningstakten är högre. Om man har en kredit som återbetalas under 12 månader, så kommer ju ett privatlån med 15 års återbetalningstid att få ner din månadskostnad avsevärt.

Lånets storlek

Hur mycket kan man låna med privatlån? Det här skiljer ganska mycket mellan bankerna. Men det beror också så klart på din ekonomi och hur bra kreditscore du har. När man ansöker om privatlån genom att göra en jämförelse mellan olika långivare så är det ganska vanligt att flera banker återkommer med erbjudanden om lånebelopp som är mindre än det du ansökt om. Då har helt enkelt den banken valt att erbjuda det man kan tänka sig att låna ut till dig som mest.

De flesta banker idag erbjuder som mest 600.000 i privatlån. För att få ett så stort belopp beviljat så behöver du ha en bra ekonomi och en hög fast inkomst. Större chans att få ett så stort lån får du om du kan ha en medsökande till lånet, så att båda era inkomster kan räknas in i kreditbedömningen.

Privatlån utan UC

När man tar ett privatlån så tar i regel banken en kreditupplysning på dig för att se uppgifter gällande din inkomst, dina befintliga lån, etc. Det här är standardförfarande. Det kan finnas olika anledningar till varför man skulle vilja ta ett privatlån utan att en kreditupplysning tas. Kanske har man exempelvis en betalningsanmärkning som man inte vill ska bli synlig för banken. Det finns banker som erbjuder privatlån utan att en kreditupplysning tas men det är inte helt vanligt. I regel tar dessa banker ut en betydligt högre ränta, i och med att risken för banken med att bevilja ett sådant privatlån blir mycket högre.

Privatlån med betalningsanmärkning

Har man en betalningsanmärkning så kan man från vissa banker bli beviljad ett privatlån ändå. Dock till en högre ränta, i och med att ditt privatlån blir mycket mer riskfyllt för banken. Att ha en betalningsanmärkning är dock inte samma sak som att ha en skuld till kronofogden. Man kan ha en betalningsanmärkning utan att ha någon skuld att betala till kronofogden. Har man en skuld hos kronofogden så krymper ens chanser att få ett privatlån beviljat drastiskt. Då bör man istället fokusera på att betala av sin skuld och få sin ekonomi på fötter igen. Det är sällan mer privatlån är lösningen på problemen om man hamnat i en så pass djup ekonomisk kris att man fått en skuld hos kronofogden. Privatlån kan dock hjälpa till när man försöker ta sig ur andra trassliga situationer där ekonomin blivit ansträngd. Ett sådant exempel är det vi gått igenom tidigare gällande olika mindre privatlån med hög ränta. Då kan man faktiskt “rädda” ekonomin genom att ta ett förnuftigt beslut att lösa ut alla dessa krediter med ett större samlingslån.

Privatlån utan inkomst

Att inte ha någon inkomst kan betyda många olika saker och ha många olika anledningar. När vi pratar om privatlån utan inkomst så pratar vi framförallt om taxerad förvärvsinkomst. I dag ser det inte ut som det gjorde för 40 år sedan. Förr i tiden hade de flesta svenska medborgare en fast anställning med en stadig månadslön. Man knegade på med samma jobb, ibland hela sitt arbetsliv. Nu för tiden har det blivit betydligt vanligare med andra anställningsformer än den klassiska tillsvidareanställningen. Många byter mellan olika jobb och lönerna varierar kraftigt. Det kan vara svårt att bara genom att titta på taxerad inkomst för föregående taxeringsår, bilda sig en uppfattning om en persons inkomster. Många frilansar eller tar konsultuppdrag och blandar en anställning med en enskild firma.

Saknar man helt och hållet inkomst och är arbetslös, utan rätt till A-kassa, så är det försörjningsstöd via socialtjänsten som är sista utväg. Lever man i en sådan verklighet så är det mycket svårt att få ett privatlån beviljat, men det går. Det finns de banker som tittar på sina kunders fall och gör individuella bedömningar där flera olika faktorer vägs in. Inkomsten är så klart en mycket viktigt pusselbit i en sådan bedömning. Men har man exempelvis ett stort kapital investerat på börsen eller liknande, som man alltså inte vill sälja av, så kan det fungera som en trygghet för banken när dom behandlar din ansökan. Det kan vara en sådan faktor som gör att du kan få ett privatlån beviljat, trots att du saknar taxerad inkomst.

Tips för att få privatlån beviljat

Har du svårt att få ett privatlån beviljat så finns det många saker du kan göra för att öka dina chanser. Vi ska nu gå igenom dessa tips, så att rent konkret vet vad du bör göra för att på lite längre sikt kunna ta det privatlån som du behöver.

Vi har tidigare nämnt hur dina chanser att få ett privatlån beviljat ökar om du har en medsökande till privatlånet. Det behöver inte alls vara så att den personen ska vara involverad i det som pengarna ska användas till. En medsökande fungerar mer som en person som också blir betalningsansvarig för privatlånet. Det blir alltså en ytterligare trygghet för banken. När man ansöker om bostadslån så är det ju ganska vanligt, speciellt om man är ung, att man låter någon anna gå i borgen för privatlånet. Om en 20-åring som precis blivit anställd på sitt första jobb, vill köpa en bostad, så kan det bli svårt. Ibland spelar det inte någon roll om personen har 15% av bostadens pris i kontantinsats. Det kan fortfarande bli svårt att få privatlånet beviljat om man inte har en tillsvidareanställning som genererar en fast inkomst. Kan då en förälder eller liknande gå i borgen, det vill säga att ställa upp som en extra betalningsansvarig, så blir det betydligt enklare att få ett bostadslån beviljat. När det gäller privatlån så fungerar det ungefär på samma sätt. En medsökande blir lite som en borgenär för privatlånet. Kanske har du ett syskon eller en nära vän, som är väl insatt i din privatekonomi och som kan tänka sig att stå som medsökande på ditt privatlån? Det är ett konkret tips som kommer att öka dina chanser att få ett privatlån beviljat. Speciellt om den medsökande själv har en god ekonomi och en bra taxerad inkomst.

Ett annat tips är att använda någon av de tjänster som finns tillgängliga där du kan se din egen kreditscore. Det är lite som att ta en kreditupplysning på sig själv, för att på så sätt se vad det är bankerna ser. Har man exempelvis gjort många förfrågningar om privatlån på sistone, så har man förmodligen fått ett försämrat betyg på grund av det. Då kan det vara en god idé att avvakta lite med att göra fler ansökningar, så att de negativa effekter som många förfrågningar har på kreditscoren kan börja avta. Vad som också kan uppdagas om du tar en kreditupplysning på dig själv är att du kanske har en del gamla krediter som du inte längre nyttjar, men som finns där och belastar ditt kreditbetyg. Det är ju nämligen så med krediter, att det är din beviljade kredit som syns i kreditupplysningen. Har du en beviljad kredit på 50.000 kronor men bara nyttjar 5.000 kronor, så är det alltså 45.000 kronor extra som tynger ned ditt kreditbetyg. Så se till att antingen betala av de 5.000 kronorna snabbt, för att på så sätt kunna avsluta krediten, eller kontakta kreditgivaren och be dom att sänka din beviljade kredit till 5.000 kr. Att avsluta krediter är ett viktigt tips för att förbättra dina möjligheter att ta nya privatlån.

Ansök om privatlån med löfte om att du ska lösa ut befintliga privatlån. Det här tipset är superviktigt. Om du har som syfte med ditt privatlån att lösa ut befintliga lån – låt banken få veta det. Det kommer göra stor skillnad i dina möjligheter att få lånet beviljat. Banken kan då stämma av dina uppgifter du lämnat gällande befintliga lån med din kreditupplysning. Det händer då att banken erbjuder dig ett privatlån, men med ett villkor. Nämligen att dom själva får gå in och lösa ut dina befintliga lån åt dig. Det banken då gör är ju egentligen bara att ta över dina lån från en annan bank.

Sänk räntan genom regelbunden koll

Får du nej från de flesta banker när du ansöker om ett privatlån så kan det vara värt att avvakta lite och låta din ekonomi stabiliseras innan du ansöker på nytt. När du använder tjänster som Kreddy, som låter dig se en översikt över ditt eget kreditbetyg, så ger det dig en möjlighet att göra förändringar för att på sikt få ett bättre betyg. Du kan logga in och titta på ditt kreditbetyg hur ofta du vill. Det är inte någonting som påverkar ditt kreditbetyg negativt. Det är faktiskt inte någonting som syns överhuvudtaget. Därför är ett användbart tips att hålla koll på sitt kreditbetyg. Det kan vara skönt att se att de förändringar man gör faktiskt resulterar i något bra.

Hur snabbt kan man få privatlån?

Hur snabbt man kan få ett privatlån utbetalt varierar från bank till bank. Processen börjar oftast med att man gör en jämförelse mellan olika banker via någon av de jämförelsesajter för privatlån som finns. Sedan har de flesta banker möjlighet till både ansökan och signering med hjälp av BankID. Detta snabbar på processen betydligt i och med att du inte behöver får några papper hemskickade till dig som du sedan måste signera. Det går alltså att ansöka, få sitt privatlån beviljat samt signera skuldebrev redan samma dag. Sedan är det olika hur många dagar det tar innan banken betalar ut dina pengar och du har dom på ditt konto. Räkna med att det i bästa fall tar 2 bankdagar från ansökan till utbetalt privatlån. Ansöker du utan BankID kan du i värsta fall behöva vänta över 7 bankdagar innan du har dina pengar, ibland ännu längre.

Leave a Reply