May 12

Beslutsamhet, tålamod och att alltid resa på sig igen är det viktigaste inom trading

Last Updated on 19 October, 2023 by Håkan Samuelsson

Resa på sig igen är det viktigaste inom trading

Jag läste idag en mycket bra artikel där Brett Steenbarger intervjuade Charles E. Kirk. Brett frågar bl.a. Charles om den viktigaste faktorn för att lyckas inom trading. Han svarar då “tenacity” vilket kan översättas med “envishet, orubblighet och fasthet” (Google Translate)

Utan denna egenskap, som inte behöver vara medfödd utan kan läras, så är det mycket svårt att lyckas enligt honom. Han har stött på många som har velat lära sig yrket men oftast slutat när det blivit som jobbigast och motigast.

Jag har liknande erfarenheter från när jag jobbade i USA som lärare åt nya traders. Jag märkte med en gång om egenskaperna fanns där för att lyckas. Många tror att det bara är att lära sig när man skall köpa och sälja och sedan har man allt som behövs för att vara en trader. Inget kunde vara mer felaktigt. Min erfarenhet av de som lyckades är att dom alla hade det som jag skriver i rubriken, “Beslutsamhet, tålamod och att alltid resa på sig igen om man faller”. Sedan kanske man skall lägga till hårt arbete och disciplin också.

Det kunde hända ganska ofta att man visade ett framgångsrikt tradingsystem för någon och systemet kanske hamnade i en nedgångsperiod i några dagar eller en vecka. Väldigt ofta så tappade personen då hoppet och slutade trejda för att dom inte trodde att det fungerade. Eller kanske hade dom en dålig dag och förlorade väldigt mycket pengar, detta kunde också få någon att sluta. Det var väldigt populärt att skylla på börsen eller federal reserve eller någon annan konspirationsteori mot just dom när något inte gick som dom ville. Det var absolut inte fel på deras tradingide utan den var alltid korrekt. Att snitta ner sina inköp var också populärt då man helt enkelt vägrade inse att man har fel. 

Många lade heller inte ner den tid som behövdes för att lära sig yrket. Jag brukade alltid ge nya som kom in till kontoret en lista på 5-10 böcker som var anpassad till deras kunskapsnivå och som jag tyckte dom skulle läsa. Jag lånade mestadels ut böckerna så dom behövde inte ens köpa dom. Här märkte jag tidigt om någon skulle lyckas med trading eller inte. Dom som med glädje tog sig an böckerna och plöjde igenom dom tillhörde mer än en gång de som lyckades i slutändan och de som tyckte det var jobbigt förlorarna. Inte för att böckerna var så exceptionellt bra utan för att dom hade disciplinen, ambitionen och var villiga att jobba hårt för att lära. Dom som inte ville läsa böckerna tyckte oftast det var jobbigt och tyckte istället att jag kunde visa dom det som var viktigt. Onödigt att läsa en bok för det…

Här slutade många gånger (tyvärr) mitt engagemang för dessa nybörjare. Jag hade svårt att visa dom samma engagemang för jag visste att dom kommer aldrig klara av att bli traders ändå. Det är så fruktansvärt svårt att lyckas att man måste vara villig att anstränga sig till det yttersta.

Det är viktigt att ha förmågan att inte ge upp trots svårigheter och  fortsätta även om dina tradingresultaten är usla. Man skall ha förmågan att  oavsett vad som händer och hur motigt det än är så är ett misslyckande inte ens ett alternativ. Att kunna uthärda intensiv rädsla, ångest och dåliga resultat under långa tidsperioder, och trots detta fortsätta att lära och förbättra sin trading.

Läs gärna artikeln med Brett och Charles. Båda är ikoner i tradingvärlden idag och är värda att lyssnas på.

Tenacity And The Investor: An Interview With Charles E. Kirk

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Bästa Trading Robot (Robotar som är för traders)

Bästa Trading Robot (Robotar som är för traders)

Turtle Trading – fortfarande en fungerande strategi? Backtesting, regler och statistik

Turtle Trading – fortfarande en fungerande strategi? Backtesting, regler och statistik