Billiga bolåneräntor

För de allra flesta är bolånet det största lånet. Det finns stora pengar att spara på att leta efter billiga bolåneräntor. Skillnaden mellan dyra och billiga bolåneräntor kan vara uppåt en procent. Tänk på att inte bara jämföra bolåneräntor från olika banker utan titta även på bindningstiden. Dessutom är det skillnad mellan de bolåneräntor som kallas för listränta och den ränta som just du kommer att få efter att ha förhandlat med banken.

Listräntorna är inte de billigaste bolåneräntorna

För att snabbt jämföra olika bolåneräntor kan du titta på listräntorna, eller de annonserade boräntorna som de också kallas. Listräntan är de högsta bolåneräntorna som bankerna erbjuder. Den visar hur mycket bankens bolån kan kosta som mest för en given bindningstid, till exempel 3 månader, 1 år, 2 år eller 3 år. I de allra flesta fall kan du hitta billigare bolåneräntor än listpriset.

 

 

Listräntan tar inte hänsyn till rabatten

Du kan nästan alltid förhandla fram en billigare bolåneränta än den som står angiven som listränta. Banken vill givetvis tjäna så mycket pengar som möjligt. Ansvaret ligger med andra ord på dig att förhandla fram en så stor rabatt på bolånet som möjligt.

Innan banken kan ge dig ett erbjudande tittar man på din ekonomi, din kreditvärdighet och hur många lån du har. Banken bedömer också risken utifrån hur stort lån du tar, hur stor kontantinsatsen är och vilken typ av fastighet det rör sig om. I de allra flesta fall hamnar din bolåneränta en bra bit under listpriset. Är du inte nöjd med erbjudandet kan du vända dig till en annan bank.

Titta även på genomsnittsräntorna

Bankens snittränta visar vilka bolåneräntor banken gett sina kunder i snitt under en given period. Ofta är det den senaste månaden som man räknar på. Alla bolån som förhandlats fram under den föregående månaden räknas med i snitträntan. Denna ränta ger en rättvisare bild av vad bolånet kostar i verkligheten. Du kan förmodligen förhandla dig fram till en ränta som ligger runt genomsnittsräntan. Ha gärna som utgångspunkt att du vill ha en bolåneränta som är lägre än snittet. Annars kan det vara svårt att få den billigaste bolåneräntan.

 

 

Välja obunden ränta?

När du letar billiga bolåneräntor märker du ganska snart att det kan vara stor skillnad mellan olika bolåneräntor beroende på om de är bundna eller obundna. För banken är det fördelaktigt om din bolåneränta är bunden. Det som är bra för banken är inte alltid bra för dig. I de allra flesta fall lönar det sig att inte binda sin bolåneränta. Fördelen med att binda räntan är att du vet exakt hur mycket du får betala under en viss period. Nackdelen är att det ofta blir dyrare i längden jämfört med rörliga bolåneräntor. Det finns undantag. Ibland försöker banker locka till sig nya kunder genom att erbjuda billigare bolåneräntor om du väljer att binda räntan.

Ett sätt att få den billigaste bolåneräntan är att välja ett obundet lån och sedan själv spara undan en slant varje månad på ett sparkonto. Om räntan stiger i framtiden kan du använda en del av de sparade pengarna för att täcka den ökade månadskostnaden för bolånet.

Jämför bolåneräntorna och spar pengar

Du kan spara mycket pengar på att jämföra bolåneräntorna. Om du har ett bolån på 3 miljoner kronor och du kan spara en procent i bolåneränta då innebär det en nettobesparing på 21 000 kronor per år efter skattereduktion. Efter tio år har du sparat 210 000 kronor. Visst kan du hitta något roligare att göra för pengarna än att ge dem till banken?

Sammanfattning

Du kan spara tusentals kronor varje år genom att leta efter billiga bolåneräntor. För att hålla kostnaden nere i det långa loppet bör du välja ett bolån med rörlig ränta. Jämför inte bara listpriset utan titta även på snittpriset. Försök därefter att förhandla fram en billigare bolåneränta.