Billigaste räntan billån

Går du i tankar kring bilköp? Då vill man så klart ha den billigaste räntan på billån. Om du köper en relativt ny bil så kommer du eventuellt att behöva ta ett billån. Men hur hittar man den? Vi går igenom lite tips och trix som kan vara bra att ha med sig när man ger sig ut i billånedjungeln.


Billån – med bilen som säkerhet

När man pratar om billån så pratar man om en speciell typ av lån där man använder bilen som säkerhet för lånet. Detta görs för att banken ska få ner sin risk på lånen och på så sätt kunna erbjuda en lägre ränta. Om låntagaren av någon anledning inte kan sköta sina betalningar på lånet så kan banken som sista utväg ta bilen och sälja den. Genom at göra så kommer banken att undvika en total kreditförlust. Precis som med bostäder så kan man inte belåna 100% av bilens värde. För billån är det 80% som gäller. Om du exempelvis köper en bil för 200.000 kr så får du alltså maximalt låna 160.000 kr. Det betyder i sin tur att din kontantinsats för lånet blir 40.000 kr.

Billigaste räntan billån

Billigaste räntan billån

Billån – bara hos bilhandlaren

För att ta ett billån behöver du köpa din bil hos en bilhandlare. Du kan alltså inte köpa bilen privat och sedan ordna att billån efter det. En bil hos en bilhandlare är värderad av någon som kan branschen. Denna värdering behöver banken för att kunna göra sin egen riskanalys av lånet. En bil som köps på blocket kan alltså inte belånas eftersom banken inte vet vad det korrekta värdet på bilen är. När man köper en bil hos en bilhandlare så har oftast bilhandlaren ett färdigt erbjudande om lån på varje enskild bil. Bilhandlarna har ofta möjlighet att förhandla ner räntor och skaffa bättre villkor i och med att dom är så pass viktiga partners för bankerna.

Billån – värdeminskning och amortering

När en bil rullar ut ut bilaffären så sjunker den direkt i värde. Även om man låter en bil bara stå, så sjunker den i värde. För varje år som går så blir årsmodellen ett helt år äldre och detta påverkar så klart värdet. Sedan spelar så klart körsträckan in också. Hur många bil en bil gått är bland det första man tittar på när man gör en värdering. För att undvika en situation där din bil minskat några hundra tusen i värde, men ditt lån bara minskat några tusen, så är följande tips viktigt. Se till att amortera på lånet. Förmodligen kommer banken att ha ett minimikrav på hur mycket du måste amortera.  Men det finns ingenting som hindrar en från att amortera mer än så. Att amortera på billån är aldrig fel. Genom att göra det så har du tillslut en innestående tillgång i bilen. Det innebär att när du väl säljer den en dag så har du mer pengar över till kontantinsats på en dyrare bil. Nu kanske inte alla vill ha en dyrare bil, men även ett lägre lån är bra. Då blir ju månadskostnaden lägre.

Billån – utan kontantinsats

Har man inte kontantinsatsen till ett billån så går det att ta ett billån ändå. Kom dock ihåg att detta inte är några riktiga billån. Ett billån utan kontantinsats med bilen som säkerhet existerar inte. Utan dessa alternativa billån är alltså ingenting annat än helt vanliga blancolån, eller lån utan säkerhet. Räntan på dessa lån är högre, så tänk efter en extra gång innan du tecknar detta. Har man inte hela kontantinsatsen så kan det istället vara bättre att låna till själva kontantinsatsen istället. Om vi återgår till exemplet ovan så lånar man alltså 40.000 kr som ett lån utan säkerhet och stoppar in dessa i billånet. Då har man alltså två lån. Ett billån på 160.000 kronor med en låg ränta, samt ett blancolån på 40.000 kr med en högre ränta.

Billån -andra alternativ

Utöver billån och blancolån så finns det ett tredje alternativ för att låna pengar till en bil. Äger du en bostad idag så kan det finnas utrymme att låna pengar med huset som säkerhet och finansiera bilköpet på det sättet. Ring en mäklare och se till att få en aktuell värdering av din bostad. Ring sedan din bank och meddela att din bostad har uppvärderats. När det är gjort så kommer du att ha utrymme att låna pengar.

Summering

För att hitta den billigaste räntan billån så kan vi enkelt konstatera att man bör ta ett klassiskt billån med bilen som säkerhet. Har man inte pengar till kontantinsatsen så kan man låna till den, alternativt finansiera sitt bilköp genom att låna på sin bostad.