Hur blir man rik?

Vem vill inte bli rik? Den bild av rika som förmedlas i nyheter, reklam och film är inte alltid helt rättvisande. Ibland framställs rikedom som något som endast några få har möjlighet att uppnå. Man kan lätt tro att spel och lotto är det enda sättet att bli rik på (det är faktiskt ett riktigt dåligt sätt!). Inget kan vara mer fel. Vi ska ta och titta på hur man blir rik i tre steg.

1. Tjäna pengar

Självklart! För att bli rik måste du först tjäna pengar. Om vi bortser från arv och spelvinster får de allra flesta pengar genom att jobba. Hela vårt samhälle går ut på att vi ska jobba. Det börjar redan med skolan. Som barn går vi i skolan för att tillgodogöra oss de kunskaper vi behöver för att kunna arbeta som vuxna. Många nöjer sig inte med gymnasieutbildningen utan fortsätter med högskola eller universitet för att skaffa sig en god startpunkt i arbetslivet.

Gör karriär

För att tjäna så mycket pengar som möjligt kan du göra karriär. En karriär handlar kanske inte bara om pengar, men det går inte att komma ifrån att pengar spelar roll i val av yrke och andra vägval under arbetslivet. Större ansvar och högre tjänster innebär som regel bättre lön. Om du har ett jobb där det är svårt att göra karriär kan du ändå löneförhandla med jämna mellanrum. Missa inte chansen att bli rik lite snabbare!

Byt jobb

Ibland kan det vara svårt att få högre lön på det nuvarande jobbet. Många lyckas höja sin lön genom att byta arbetsgivare. Ibland kan det löna sig att vidareutbilda sig först för att kunna sticka ut bland konkurrensen och argumentera för en högre lön.

Starta ett företag

Visste du att över hälften av Sveriges rika har blivit rika genom att starta ett eget företag? Om du startar ett eget företag har du möjlighet att få inkomster som är många gånger högre än en vanlig lön. Tyvärr är det ingen dans på rosor. Det krävs goda idéer, ett starkt driv och ihärdighet för lyckas med ett eget företag. Många som startar ett företag tvingas ge upp. För de flesta krävs flera år av hårt arbete innan företaget verkligen tar fart. Samtidigt har vi ett gott företagsklimat i Sverige och det kan vara värt ett försök att bli rik genom företagande!

Skaffa en passiv inkomst

För att tjäna pengar snabbare kan du försöka skaffa dig en passiv inkomst vid sidan av jobbet. Med passiv inkomst menas pengar som kommer utan att du behöver göra något. Det kan låta lite flummigt, men det finns faktiskt ett antal sätt. Det hela bygger på att du först bygger ett system som sedan genererar pengar åt dig. Ett exempel är att skriva en bra bok. Det kräver mycket engagemang att få den skriven och att få folk att läsa den. Därefter är hjulet satt i rullning och man kan få en passiv inkomst av bokförsäljningen. Royalties från musik är ett annat exempel. Många bäckar små gör att det går snabbare att bli rik.

Många som vill bli rika fastnar i detta första steg och då är det tyvärr svårt att lyckas. Låt oss därför fortsätta!

Bli rik

2. Spara pengar

För att bli rik måste du ta för vana att spara pengar. Så är det bara. Du kan alltid spara en del av din inkomst oavsett på vilket sätt du tjänar pengar och hur mycket du tjänar. Många invänder och säger att det är omöjligt att spara eftersom lönen är så liten. Problemet är att de flesta inte är beredda att ändra sin livsstil för att kunna spara. Om du har ett behov av att alltid köpa den senaste bilmodellen, största tv:n och åka på de lyxigaste semestrarna, ja då kan det vara svårt att spara pengar – även om du har en ganska hög lön.

Det första du bör göra är att skaffa dig en sparbuffert. Det är pengar som ligger på ett bankkonto och som kan användas för oförutsedda utgifter. Går spisen sönder tar du pengar från sparbufferten istället för att köpa på kredit eller ta ett lån. På så vis spar du pengar på onödiga räntekostnader. Därefter återställer du bufferten så fort du kan. Tänk på att alla skulder som inte har med investeringar att göra är ett hinder för att bli rik.

Om du vill bli rik måste du även ta för vana att spara pengar långsiktigt. Så här kan du göra:

  • Rutin: Så fort lönen kommer in på kontot sätter du undan en del för sparande. Detta gör du varje månad. Rutinen gör att du till slut gör det per automatik. Ja, du kan till och med sätta upp en automatisk överföring.
  • Sparkvot: Hur mycket av din inkomst du kan spara varje månad kallas för sparkvot. De flesta kan redan från början ha en sparkvot på 10 procent. Det finns vanliga löntagare, medelmåttiga ”Svenssons”, som lyckas uppnå en sparkvot på 50 procent eller mer. Utmana dig själv att ha en så hög sparkvot som möjligt.
  • Disciplin: Dina sparpengar ska sparas. De måste tillåtas växa. Tiden kommer att göra underverk. Därför krävs disciplin för att bli rik. Fortsätt med sparandet år för år och nalla inte av sparpengarna.

3. Investera pengar

Ett vanligt sparkonto ger inte mycket i sparränta. För att du ska bli rik måste dina sparpengar växa av egen kraft. Genom att låta dina pengar arbeta och tjäna pengar åt dig blir du rik snabbare.

Vad innebär det för dig att bli rik? Är det att äga 1 miljon kronor, 10 miljoner eller 25 miljoner?

En definition av att bli rik är att kunna leva på sin förmögenhet utan att den minskar. Det kan du göra på två sätt om du äger aktier eller fonder:

  • Utdelningar: Äg aktier som ger utdelningar. Om du äger tillräckligt mycket aktier kan du leva på de årliga utdelningarna. Bestäm dig bara för hur mycket pengar du behöver varje år och räkna sedan baklänges. Om du till exempel vill ha 300 000 att leva för varje år och dina aktier i snitt har en direktavkastning på 3 procent då måste du ha aktier till ett värde av 10 miljoner kronor.
  • 4-procentregeln: Om dina aktier inte ger utdelningar eller om utdelningarna inte är tillräckligt stora kan du tillämpa 4-procentregeln. Studier har visat att man historiskt sett kan sälja aktier till ett värde som motsvarar 4 procent av depån utan att kapitalet minskar på sikt. Detta blir då som en slags utdelningar. Denna metod kan du använda om du till exempel sparar i indexfonder. För att få 300 000 kronor måste du äga 7,5 miljoner kronor i aktier eller fonder enligt 4-procentsregeln.

Även om en del av din förmögenhet är i andra tillgångar kan du anta ett liknande förhållningssätt. Om du äger fastigheter kan du leva på hyresintäkter till exempel. Tänk bara på att inte ta så mycket av tillgångarna att de minskar i värde.

När du har bestämt dig för hur mycket sparat kapital du behöver för att känna att du är rik då har du ett mål att jobba mot. Då kan du även räkna på hur många år du kommer att behöva spara.

Investera i aktier

För de flesta är det lättaste sättet att bli rik på genom att äga aktier. Då äger du en del av ett bolag som genererar vinst. Bolaget kanske expandrar och växer. Du som aktieägare får ta del av vinsten. Därför säger man att pengarna arbetar åt dig. Dessutom innebär ränta-på-ränta-effekten att du tjänar mer och mer pengar med tiden.

Läs gärna vår guide om aktier för nybörjare för tips om hur du får dina pengar att växa!

Investera i andra tillgångar

Det kan vara en god idé att sprida på riskerna genom att även investera i andra tillgångar än aktier. Fastigheter är ett exempel. Guld är ett annat. Dessa investeringar kan ske direkt i dessa tillgångar eller via aktier eller andra värdepapper.

Aktieportföljer

Prova våra populära aktieportföljer