Bolån vilken bank är bäst?

Bolån – vilken bank är bäst? Om du letar efter bästa banken för ditt bolån finns det flera saker att tänka på. Vilken bank som är bäst beror främst på räntan, hur mycket du får låna och kundnöjdheten.


Ränta för bolån

Det lönar sig att jämföra räntan för bolånen. Det är inte ovanligt att man har ett bolån på flera miljoner kronor. Då kan även en liten skillnad i räntan innebära ganska stora besparingar varje år.

Bankerna presenterar ofta två prislistor. Genom att titta på listräntan kan du snabbt få en uppfattning om den högsta bolåneräntan som varje bank erbjuder. Det är alltså ett maxpris. Den faktiska räntan som du får hamnar vanligtvis en bra bit under listräntan. Räntan sätts individuellt och du kan förhandla med banken om en lägre ränta. Hur mycket ränta du får betala beror bland annat på om du väljer att ha rörlig bolåneränta eller bunden.

Bolån vilken bank är bäst

Bolån vilken bank är bäst

Den andra listan visar varje banks snittränta. Den visar hur mycket den genomsnittlige kunden betalar för sitt bolån under en viss period, ofta den senaste månaden. Om du vill få en mer rättvis uppfattning om vilken bank är bäst för bolån bör du alltså titta på snitträntan. De flesta brukar kunna få ett bolån som ligger nära genomsnittsräntan.

Länge var det mycket lite konkurrens mellan bankerna – eller rättare sagt – bankerna låg på ungefär samma prisnivå för sina bolån. På senare tid har det dykt upp nya aktörer inom bolån. Banker som Avanza, Nordnet, Landshypotek och Hypoteket erbjuder räntor som ligger under storbankernas bolåneräntor. Hos dessa aktörer behöver du inte pruta för att få en bra ränta på ditt bolån, något som många uppskattar.

Kundnöjdhet för olika bankers bolån

Förutom räntan kan du titta på kundnöjdheten hos olika banker för att se vilken som är bäst. svenskt kvalitetsindex (SKI) mäter kundnöjdheten i svenska banker varje år.

För 2018 var Länsförsäkringar Bank den bästa banken för bolån enligt undersökningen. På andra plats kom Skandia och därefter kom SBAB. ICA Banken intog fjärde plats och på femte plats hamnade Handelsbanken, enligt SKI-undersökningen. Övriga banker hamnade under snittet för branschen.

Hur mycket du får låna

Slutligen kan du titta på hur mycket du får låna för att bedöma vilken bank är bäst för bolån. Varje bank har sina egna gränser för hur mycket du får låna i förhållande till din inkomst.

För samtliga gäller Finansinspektionens amorteringskrav. Om du lånar 50 till 70 procent av bostadens värde ska du amortera en procent av bolånet varje år. Om du lånar över 70 procent är det 2 procent amortering som gäller. Dessutom måste du amortera ytterligare en procent om ditt lån är större än 4,5 gånger din bruttoinkomst.

Utöver de krav som lagen ställer är villkoren alltså olika mellan bankerna. Tumregeln är att man kan låna 5 gånger sin årslön, men det varierar. Danske Bank och SBAB har till exempel 5,5 gånger bruttoinkomsten som maxtak. Hos SEB och Skandia är det 5 gånger bruttoinkomsten som gäller. Nordea, Swedbank och Handelsbanken har inget fast skuldkvotstak.

Alla banker tar dessutom hänsyn till kalkylräntan – det vill säga den ränta banken anser att du ska klara av på ditt bolån.

Sammanfattning – Bolån

För bolån – vilken bank är bäst egentligen? Det beror på vad du tycker är viktigast mellan låg ränta, bra resultat i kundnöjdhet och hur mycket du får låna. Räntorna har pressats av nya aktörer vilket gör att du inte behöver pruta lika mycket som förr.