Last Updated on 12 november, 2020 by Håkan Samuelsson

Bolån vilken bank är bäst?

Bolån – vilken bank är bäst? Om du letar efter bästa banken för ditt bolån finns det flera saker att tänka på. Vilken bank som är bäst beror främst på räntan, hur mycket du får låna och kundnöjdheten.

Ränta för bolån


Det lönar sig att jämföra räntan för bolånen. Det är inte ovanligt att man har ett bolån på flera miljoner kronor. Då kan även en liten skillnad i räntan innebära ganska stora besparingar varje år.
Bankerna presenterar ofta två prislistor. Genom att titta på listräntan kan du snabbt få en uppfattning om den högsta bolåneräntan som varje bank erbjuder. Det är alltså ett maxpris. Den faktiska räntan som du får hamnar vanligtvis en bra bit under listräntan. Räntan sätts individuellt och du kan förhandla med banken om en lägre ränta. Hur mycket ränta du får betala beror bland annat på om du väljer att ha rörlig bolåneränta eller bunden.

Bolån vilken bank är bäst
Bolån vilken bank är bäst

Den andra listan visar varje banks snittränta. Den visar hur mycket den genomsnittlige kunden betalar för sitt bolån under en viss period, ofta den senaste månaden. Om du vill få en mer rättvis uppfattning om vilken bank är bäst för bolån bör du alltså titta på snitträntan. De flesta brukar kunna få ett bolån som ligger nära genomsnittsräntan.
Länge var det mycket lite konkurrens mellan bankerna – eller rättare sagt – bankerna låg på ungefär samma prisnivå för sina bolån. På senare tid har det dykt upp nya aktörer inom bolån. Banker som Avanza, Nordnet, Landshypotek och Hypoteket erbjuder räntor som ligger under storbankernas bolåneräntor. Hos dessa aktörer behöver du inte pruta för att få en bra ränta på ditt bolån, något som många uppskattar.

Kundnöjdhet för olika bankers bolån

Förutom räntan kan du titta på kundnöjdheten hos olika banker för att se vilken som är bäst. svenskt kvalitetsindex (SKI) mäter kundnöjdheten i svenska banker varje år.
För 2018 var Länsförsäkringar Bank den bästa banken för bolån enligt undersökningen. På andra plats kom Skandia och därefter kom SBAB. ICA Banken intog fjärde plats och på femte plats hamnade Handelsbanken, enligt SKI-undersökningen. Övriga banker hamnade under snittet för branschen.

Hur mycket du får låna

Slutligen kan du titta på hur mycket du får låna för att bedöma vilken bank är bäst för bolån. Varje bank har sina egna gränser för hur mycket du får låna i förhållande till din inkomst.
För samtliga gäller Finansinspektionens amorteringskrav. Om du lånar 50 till 70 procent av bostadens värde ska du amortera en procent av bolånet varje år. Om du lånar över 70 procent är det 2 procent amortering som gäller. Dessutom måste du amortera ytterligare en procent om ditt lån är större än 4,5 gånger din bruttoinkomst.
Utöver de krav som lagen ställer är villkoren alltså olika mellan bankerna. Tumregeln är att man kan låna 5 gånger sin årslön, men det varierar. Danske Bank och SBAB har till exempel 5,5 gånger bruttoinkomsten som maxtak. Hos SEB och Skandia är det 5 gånger bruttoinkomsten som gäller. Nordea, Swedbank och Handelsbanken har inget fast skuldkvotstak.
Alla banker tar dessutom hänsyn till kalkylräntan – det vill säga den ränta banken anser att du ska klara av på ditt bolån.

Vilken bank är bäst för bolån?

Går du och planerar för att köpa en ny bostad? Eller vill du kanske se över dina befintliga bolån? Du kanske frågar dig; vilken bank är bäst för bolån? Det beror på vad just du värdesätter hos en bank. Är det ränta, bemötandet, möjligheter till självservice, osv?

Bolån är ett stort beslut

Att ta ett bolån är ett stort beslut som kräver noga överväganden. Du behöver sätta dig ned och tänka efter. Du behöver veta vad som är viktigt just för dig. Är du av den gamla skolan så kanske du tycker att det personliga bemötandet hos banken är det viktigaste. Du kanske till och med kan tänka dig att betala en högre ränta, så länge damen i kassan är trevlig.

Om du värdesätter ränta

Om det är räntan du värdesätter högst när du väljer bank för ditt bolån så finns det en del bra tips. Börja med att ta reda på hur mycket du kan låna. Detta räknar du enkelt ut. Vi ska titta på det mer senare. Sedan jämför du de olika bankernas ränta via någon av alla de tjänster som finns på nätet. Det är viktigt att du gör en rättvis jämförelse och tittar på både räntor och avgifter. Alla dessa kostnader tillsammans brukar kallas för den effektiva räntan.

Om du värdesätter bemötandet

Om det är det personliga bemötandet du uppskattar så bör du först och främst vända dig till någon av de banker som finns i din närhet. Gå till det lokala bankkontoret och boka ett möte. Gå på känslan. Kändes mötet bra och du gillade personalen, då är detta kanske rätt bank för dig och dina bolån. Hör med vänner och bekanta. Kanske kan dom rekommendera en viss bankman eller en viss bank.

Om du värdesätter självservice

Många bankkunder idag vill ha så lite kontakt med banken som möjligt. Man vill sköta sig själv helt enkelt. Även när det gäller bolånen. De flesta stora banker utvecklar sina appar och webbtjänster hela tiden. Om detta är någonting du värderar högt så finns det några tips här också. Hör med vänner som är kunder i de olika bankerna. Be dom visa appen och webbtjänsten. Du kanske till och med kan få förtroendet att klicka dig runt lite och känna in miljön.

Den bästa banken för bolån är den som ger dig mest bolån

Kanske är det så att den bästa banken för dig är den som beviljar dig mest bolån. Det kan nämligen skilja mycket mellan bankerna. Vissa banker ger dig kanske bolån utan någon ytterligare säkerhet än bostaden, medan en annan bank vill ha en som går i borgen för bolånet. Det kan i slutändan vara sådana här saker som fäller avgörande gällande vilken bank som får dig som kund.

Hur man räknar ut hur mycket bolån man kan få

För att du ska kunna komma förberedd till dina möten med bankerna, så behöver du veta dina förutsättningar. Om du köper en bostad idag i Sverige så får du generellt låna maximalt 85% av bostadens marknadsvärde. För den som är någorlunda smart och kan sin matematik, så innebär det att 15% måste komma från kontantinsats. Har du inte hela kontantinsatsen så kan vissa banker acceptera att man lånar upp det som saknas via ett privatlån. Hör med din bank eller de banker du är intresserade av att förlägga dina bolån hos.

Bolån: Summering

Sammanfattningsvis kan man säga att vilken bank som är bäst för bolån helt beror på dina preferenser. Alltså, vad värdesätter du? Om du bara bryr dig om räntan så är svaret enkelt. Välj den bank med lägst ränta. Sammanfattningsvis kan man säga att vilken bank som är bäst för bolån helt beror på dina preferenser.
Alltså, vad värdesätter du? Om du bara bryr dig om räntan så är svaret enkelt. Välj den bank med lägst ränta. För bolån – vilken bank är bäst egentligen? Det beror på vad du tycker är viktigast mellan låg ränta, bra resultat i kundnöjdhet och hur mycket du får låna. Räntorna har pressats av nya aktörer vilket gör att du inte behöver pruta lika mycket som förr.