April 4

Vad betyder bruttolön?

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

När vi pratar om löner finns det två ord som väldigt ofta dyker upp. Bruttolön och nettolön. När du letar nytt jobb och löneförhandlar med chefen är det väldigt viktigt att veta skillnaden på dessa två ord. Därför ska vi idag gå igenom precis vad bruttolön faktiskt är för något.
 

Lön innan skatt:

Det är faktiskt det enklaste sättet att förklara det på. Bruttolön är den lön du får innan skatten har dragits. I Sverige har vi höga skatter och därför kommer det vara en stor skillnad mellan brutto och nettolön. När du letar nytt jobb bör du därför kolla om det är netto eller bruttolön som företaget har skrivit ut. Annars är det lätt hänt att din lön blir mycket lägre än vad du först trott.
 

Hur mycket betalar vi i skatt?

Hur mycket skatt du faktiskt betalar på din bruttolön varierar. I Sverige har vi ett system som säger att desto mer du tjänar, desto mer ska du betala i skatt. De allra flesta skattar ungefär 29–35% på sin lön. Dina skattepengar går sin till skola, sjukvård och allt annat som behövs i samhället.
 

Påverkar detta mig?

Självklart påverkar det dig eftersom du får mindre pengar. Samtidigt är det inget du behöver bekymra dig om. All skatter och avgifter dras bort innan du får dina pengar. Det som du faktiskt får in på ditt lönekonto varje månad är alltså nettolönen, den lön som du ska leva på. Om allt fungerar som det ska behöver du inte lyfta ett finger.
 

Olika löner:

Det finns många olika löner i vårt arbetsliv. Vi har till exempel timlön, provisionslön och månadslön. Oavsett vilken lön vi pratar om är systemet detsamma. Arbetsgivaren drar bort skatt, arbetsgivaravgifter och allt annat, och lön betalas sen ut till den anställde. Det är alltså arbetsgivaren som kommer sköta alla beräkningar.
Vid timlön får arbetsgivaren alltså räkna om lönen till en månadslön för att på sätt kunna dra rätt skatt från den. Vid provisionslön sker samma sak.
 

Räkna på bruttlön:

När du letar jobb är det väldigt viktigt att du har koll på vilken lön som anges vid erbjudandet. Bruttolönen spelar i princip ingen roll eftersom det är nettolönen du är intresserad av. Är det bruttolönen som anges får du räkna om det till nettolön. Du kommer inte få exakt rätt summa men du kan komma nära.
Ex. Din bruttolön är 50 000 kronor. Då tar du bara 50 000 X 32% = 34 000 kronor. Din nettolön blir alltså 34 000 kronor.
 

Avdrag:

Som tur är finns det många olika avdrag som du kan göra för att minska det du betalar i skatt. Du kan till exempel begära reseersättning och mycket annat. Vi kan inte säga exakt vilka avdrag du kan göra men vi råder dig att leta runt lite. Du kommer säkert upptäcka många avdrag som kan spara dig stora summor pengar.
 
Vi hoppas att du nu har en bättre förståelse för vad bruttolön faktiskt är för något. Vill du ha mer tips är det bara att fortsätta läsa här på sidan. Vi har mängder med råd när det kommer till sparande och investeringar.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Konvertibelt skuldebrev, vad är det? – Förklaring av Konvertibla skuldebreven

Konvertibelt skuldebrev, vad är det? – Förklaring av Konvertibla skuldebreven

Tvångsinlösen, vad betyder det? – Förklaring och definition

Tvångsinlösen, vad betyder det? – Förklaring och definition