Buffert

Buffert. En av grundpelarna inom privatekonomin. Men ändå ett ord som väcker så många obehagskänslor. Varför är det så? Kanske är det för att varje gång vi hör ordet buffert så väcks vårt eget lilla dåliga samvete till liv. Buffertsparande är oftast det sparande som nedprioriteras när semesterkassan ska fyllas eller bröllopet planeras. För hur kul är det egentligen att spara till något man inte vill ska hända? Undersökningar visar att hela 60% av svenskarna helt saknar buffertsparande och skulle drabbas hårt om något oförutsett, så som arbetslöshet eller långtidssjukskrivning, inträffade.

När det oförutsedda händer kan en buffert vara en räddning

Men hur pessimistiskt det än må låta så kommer det oförutsedda att inträffa förr eller senare. Så är det. Det behöver så klart inte vara så dramatiskt som att du ska bli arbetslös, men sätt dig någon minut och fundera över vad du äger och vad som skulle kunna inträffa. Har du inte en buffert avsedd för dessa utgifter kan du tvingas att ta av till exempel semestersparandet, vilket gissningsvis inte har jättemånga positiva spridningseffekter på familjelyckan. I värsta fall saknas andra sparformer helt och hållet och du tvingas teckna ett separat lån med hög ränta. De ekonomiska konsekvenserna av att inte ha ett buffertsparande kan alltså bli stora.

Många kanske känner att byggandet av själva bufferten är utmanande och svårt. Ofta rör det sig om ganska stora summor, ingenting man trollar fram från en månadslön. Men här följer nu lite konkreta tips på hur du kan komma igång med ditt buffertsparande på ett enkelt och mentalt skonsamt sätt. 

Buffert

Buffert

Kom igång med sparandet

Låt oss börja med ett ganska drastiskt men mycket effektivt tips taget från verkligheten. Har du ett sparande idag? En semesterkassa kanske? Hur kom det sig att du lyckades spara ihop till den? Förmodligen för att det är ett konkret sparande och som medför något positivt i slutändan – exempelvis en resa. Ta nu din semesterkassa och gör om den till din buffert. Helt plötsligt har du en buffert! Nu har du dock ingen semesterkassa. Men misströsta ej utan börja istället att spara på nytt till semestern. Kanske måste du göra om dina semesterplaner något, men något måste man ju offra för att vinna trygghet och för att uppnå målet med att ha en buffert. Eller hur?

Vill du göra på ett mindre drastiskt sätt så är så klart månadsinsättningar att rekommendera för att spara till en buffert. Det kan vara skönt att sätta av en lite större summa första gången, för att känna att man kommer igång ordentligt. Sedan kan man ha automatiska överföringar varje månad så fort lönen kommer. Mer om det senare.

Hur stor ska en buffert vara

Redan här fastnar många. Man inser att man behöver en väldigt stor buffert. Så stor att ett sparande verkar omöjligt och resultatet för allt för avlägset. Visst, storleken på bufferten är väldigt individuell och beror på hur du bor, vad du äger och en rad andra faktorer. Men storleken har faktiskt inte betydelse – inte i det här fallet. I alla fall inte i början. Varje krona du avsätter är en krona mindre att ta från något annat eller att låna upp när det oväntade inträffar. Du behöver inte ha en från start som är kapabel att ta hela kostnaden när motorn på din 3-miljoners båt havererar. Den kan vara en hjälp – ett bidrag – när olyckan är framme. En försäkring med självrisk och för varje månad minskar du självrisken.

Det finns många riktlinjer och guider att ta till för att beräkna storleken på sin buffert. Men ta dessa med ro. Det viktiga är som sagt att komma igång med sparandet. Vill du ändå ha något värde att förhålla dig till så brukar något som motsvarar en månadslön vara en bra riktlinje att börja med.

Vad ska jag välja för konto för mitt buffertsparande?

Det viktiga här är återigen att det ska vara enkelt att spara till en buffert. Vart pengarna hamnar är sekundärt. Men i och med det låga ränteläget just nu så kan du inte räkna med någon större tillväxt på pengarna. Detta är heller inte några pengar du vill investera i värdepapper och på så sätt riskera värdet på.

Fokusera på att göra överföringen så enkel som möjligt. Har du autogiron idag? Skapa en automatisk överföring till din buffert som går iväg samma dag som dina autogiron. Sparandet till din buffert blir då som vilken betalning som helst.

Ett tips kan vara att låta pengarna ligga på en annan bank. Risken med att ha sitt buffertkonto på samma bank som där man har matpengar, osv. är att pengarna blir lite väl lättillgängliga. Det kan för vissa personer krävas ett visst mått av självdisciplin för att inte nalla från buffertkontot om övriga konton sinar vid månadens slut och vännerna ska ut på barrunda eller liknande företeelser som jag locka dig. Lägg då pengarna på en bank där du inte loggar in dagligen. Kanske där du har dina aktier och fonder? Det blir då mentalt svårare att frångå principen att aldrig tjuva pengar från bufferten.

buffert

Använd bufferten

Det kan tyckas självklart. Men har du en buffert – använd den! Många drar sig från att ta pengar därifrån när något oförutsett väl inträffar och försöker in i det sista använda månadslönen för att täcka kostnaderna. Detta kan bli problematiskt om det visar sig att pengarna inte räcker till mot slutet på månaden. Då sätter du i system att ta småsummor från den istället för att göra enstaka större uttag, med överhängande risk att du urholkar den som följd. Njut istället av känslan att kunna ta en oväntad kostnad utan att behöva dra ned på restaurangbesök och nöjen.

Banken älskar buffertsparande 

Går du i hustankar? En fråga som du garanterat får vid första mötet med banken är “hur ser ditt sparande ut idag?”. Om du då redogör för din buffert och hur den skyddar dig mot oväntade kostnader så kommer garanterat banken att se detta som ett stort plus. Storleken reducerar också den negativa inverkan som eventuella privatlån har på din ekonomi när banken summerar din situation. Och som alla vet är en god ekonomi en mycket bra förutsättning för att förhandla ned räntan. Du kan alltså spara ytterligare pengar på dina befintliga lån med buffertsparande – så gör slag i saken och öppna ett buffertkonto redan idag.

Utbildningar

inom Trading och Investeringar?