April 4

Buffert – 20 bästa tipsen för att skapa bra buffertar

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

20 bästa tipsen för att skapa en buffert

Att ha en buffert med pengar ger dig en trygg grund att stå på i livet. Då vet du att du sitter säkert om du blir uppsagd, om bilen går sönder eller om du får en oförutsedd utgift på 10 000 kronor. Att spara ihop till en buffert kan ta tid, så det är bra att börja så snart som möjligt. Här kommer därför våra bästa tips för hur du kan skapa en buffert.

1. Bestäm din buffert

När du ska skapa en buffert är alltid det första steget att bestämma hur stor buffert du vill ha. Den vanligaste rekommendationen är att man ska ha en buffert på tre månadslöner. Då har man tillräckligt med pengar om man skulle bli av med jobbet eller om något kostsamt i hemmet går sönder.

2. Öppna ett separat sparkonto

När du ska spara ihop till en buffert är det bra att göra detta på ett separat sparkonto. Då riskerar du inte att blanda ihop pengarna med de som du använder för vardagens utgifter. Börja därför med att öppna upp ett nytt sparkonto hos din bank.

3. Spara ej i aktier eller fonder

 

När man sparar pengar kan det vara lockande att spara i aktier eller bästa fonder för att få pengarna att växa. En buffert bör dock bestå av pengar som snabbt går att få tag på och dessutom vill du inte riskera att pengarna tappar i värde vid en eventuell börsnedgång. Därför rekommenderas det att du undviker att placera dessa pengar i aktier eller fonder.

Läs gärna mer på vår hemsida om aktier, investeringar, trading och aktieportföljer nedan:

4. Skapa en automatisk överföring

 

När du ska spara ihop till en buffert är det viktigt att du sparar ditt bestämda belopp direkt när du får lön. Då sparar du alltid korrekt summa. Om du istället sparar det som blir över i slutet av månaden finns det en risk att för lite pengar sparas. Sätt därför in ditt sparande på automatisk överföring.

5. Sätt upp ett tydligt mål

 

Att spara ihop till en buffert kan kännas tråkigt, då är det mer lockande att spara till en solig semesterresa. Se därför till att ha ett tydligt mål med din buffert som du kan återkomma till. Mål med en buffert kan bland annat vara trygghet, säkerhet och stabilitet för dig och din familj.

6. Bestäm vad din buffert får användas till

 

När du har sparat ihop till en stor buffert gäller det att håll fast vid dessa pengar. Sätt därför tydliga riktlinjer för vad din buffert ska användas vid. På så sätt minskar risken att du norpar av pengarna för oviktiga utgifter. En buffert ska användas för oförutsedda utgifter, sjukdom, arbetslöshet och liknande. Helt enkelt en back up av pengar när det behövs.

7. Skaffa ett extrajobb

 

Om du vill spara ihop till din buffert så snabbt som möjligt kan det vara ett bra tips att skaffa ett extrajobb. Med en till inkomst kan du spara ihop ännu mer pengar och därmed få ditt önskade belopp snabbare.

8. Håll koll på dina utgifter

När du sparar ihop din buffert kan det vara bra att ha koll på dina utgifter. Kanske kan du ta bort några av dem för att snabbare kunna spara ihop din buffert. Det är dessutom bra att ha koll på vilka utgifter du har när du behöver använda din buffert vid till exempel arbetslöshet.

9. Bestäm en budget

När du skapar en buffert är det bra att samtidigt skapa en budget. Med väl budgeterade inkomster och utgifter går du bättre kontroll över din ekonomi. På så sätt ser du vilka onödiga utgifter du har och kan du snabbare spara ihop till din buffert. Det är dessutom viktigt att din buffert ligger i linje med din budget så att bufferten kan täcka alla dina utgifter vid behov.

10. Börja sakta

 

Det är inte alla som vill eller har möjlighet att snabbt spara ihop till en buffert. Du kan därför med fördel börja sakta. Spara den summa du kan avvara varje månad, oavsett om det är 250 kronor eller 1 000 kronor som går till ditt buffertspar. Tänk långsiktigt så är du snart i mål.

11. Undvik att handla på kredit

När du skapar en buffert är det bra att undvika att handla på kredit. Vid försenade betalningar kan du då behöva betala såväl ränta som förseningsavgifter. Betala istället allt direkt så att du kan spara dina extra pengar till din buffert.

12. Minska dina utgifter

Spara ihop din budget genom att minska dina utgifter. Byt till ett billigare mobilabonnemang, säg upp Netflix och kapa onödiga kostnader.

13. Byt elavtal

Att byta elavtal är något du kan spara mycket pengar på. Undersök därför vilken elleverantör som kan erbjuda dig det lägsta priset. De pengar du får över kan du föra över till ditt buffertsparande varje månad. Då kommer du knappt märka att du sparar.

14. Sälj av saker du inte använder

Sälj gärna saker du inte använder. Kanske har du en oanvänd cykel i förrådet, en gammal soffa på vinden eller kläder du inte använder. Genom att sälja dessa får du extra pengar att spara i din buffert.

15. Behåll motivationen

behåll motivationen - buffert

Att spara ihop tre månadslöner i buffert kan kännas riktigt kämpigt för människor som redan har det svårt med sin ekonomi. Därför är det viktigt att behålla fokus och hålla motivationen på topp under ditt sparande.

16. Använd dig av rabatter

Anmäl dig till rabattkort på butiker med bonusar som du kan ta del av och handla varor till extra låga priser. Samma gäller för mat som ofta annonseras ut i reklamblad. De sparade pengarna för du över till ditt buffertkonto.

17. Spara själv eller tillsammans

Om du bor med en sambo eller make är det bra att diskutera om ni ska buffertspara tillsammans eller var för sig. Ett gemensamt buffertspar kan vara enklare då två löner bidrar till att bufferten uppnås.

18. Spara in på matkostnader

 

Något som du ofta kan spara in på är dina matkostnader. Köp billigare mat, utnyttja naturens resurser, laga matlådor till jobbet, ät ute mindre och baka bröd hemma. På så sätt kan du hålla nere dina matkostnader och istället öka ditt buffertspar.

19. Undvik impulsköp

När du ska spara ihop till en buffert gäller det att ha koll på alla dina utgifter. Undvik därför att vara allt för spontan och göra impulsköp. Ett inköp som inte är planerat kan gräva ett stort hål i din plånbok vilket kan fresta dig att ta pengar från ditt buffertsparkonto.

20. Upptäck Sverige på semestern

 

Undvik dyra utomlandssemestrar tills du har sparat ihop till din budget. Istället rekommenderar vi att du upptäcker allt vad Sverige har att bjuda på, från din lokala badvik till den vackra kusten.

Vad är en buffert?

Buffert. En av grundpelarna inom privatekonomin. Men ändå ett ord som väcker så många obehagskänslor. Varför är det så? Kanske är det för att varje gång vi hör ordet buffert så väcks vårt eget lilla dåliga samvete till liv.
Buffertsparande är oftast det sparande som nedprioriteras när semesterkassan ska fyllas eller bröllopet planeras. För hur kul är det egentligen att spara till något man inte vill ska hända? Undersökningar visar att hela 60% av svenskarna helt saknar buffertsparande och skulle drabbas hårt om något oförutsett, så som arbetslöshet eller långtidssjukskrivning, inträffade.

När det oförutsedda händer kan en buffert vara en räddning

Men hur pessimistiskt det än må låta så kommer det oförutsedda att inträffa förr eller senare. Så är det. Det behöver så klart inte vara så dramatiskt som att du ska bli arbetslös, men sätt dig någon minut och fundera över vad du äger och vad som skulle kunna inträffa.
Har du inte en buffert avsedd för dessa utgifter kan du tvingas att ta av till exempel semestersparandet, vilket gissningsvis inte har jättemånga positiva spridningseffekter på familjelyckan. I värsta fall saknas andra sparformer helt och hållet och du tvingas teckna ett separat lån med hög ränta. De ekonomiska konsekvenserna av att inte ha ett buffertsparande kan alltså bli stora.
Många kanske känner att byggandet av själva bufferten är utmanande och svårt. Ofta rör det sig om ganska stora summor, ingenting man trollar fram från en månadslön. Men här följer nu lite konkreta tips på hur du kan komma igång med ditt buffertsparande på ett enkelt och mentalt skonsamt sätt. 

Kom igång med sparandet

Låt oss börja med ett ganska drastiskt men mycket effektivt tips taget från verkligheten. Har du ett sparande idag? En semesterkassa kanske? Hur kom det sig att du lyckades spara ihop till den? Förmodligen för att det är ett konkret sparande och som medför något positivt i slutändan – exempelvis en resa.
Ta nu din semesterkassa och gör om den till din buffert. Helt plötsligt har du en buffert! Nu har du dock ingen semesterkassa. Men misströsta ej utan börja istället att spara på nytt till semestern. Kanske måste du göra om dina semesterplaner något, men något måste man ju offra för att vinna trygghet och för att uppnå målet med att ha en buffert. Eller hur?
Vill du göra på ett mindre drastiskt sätt så är så klart månadsinsättningar att rekommendera för att spara till en buffert. Det kan vara skönt att sätta av en lite större summa första gången, för att känna att man kommer igång ordentligt. Sedan kan man ha automatiska överföringar varje månad så fort lönen kommer. Mer om det senare.

Hur stor ska en buffert vara

Redan här fastnar många. Man inser att man behöver en väldigt stor buffert. Så stor att ett sparande verkar omöjligt och resultatet för allt för avlägset. Visst, storleken på bufferten är väldigt individuell och beror på hur du bor, vad du äger och en rad andra faktorer.
Men storleken har faktiskt inte betydelse – inte i det här fallet. I alla fall inte i början. Varje krona du avsätter är en krona mindre att ta från något annat eller att låna upp när det oväntade inträffar. Du behöver inte ha en från start som är kapabel att ta hela kostnaden när motorn på din 3-miljoners båt havererar. Den kan vara en hjälp – ett bidrag – när olyckan är framme. En försäkring med självrisk och för varje månad minskar du självrisken.
Det finns många riktlinjer och guider att ta till för att beräkna storleken på sin buffert. Men ta dessa med ro. Det viktiga är som sagt att komma igång med sparandet. Vill du ändå ha något värde att förhålla dig till så brukar något som motsvarar en månadslön vara en bra riktlinje att börja med.

Vad ska jag välja för konto för mitt buffertsparande?

Det viktiga här är återigen att det ska vara enkelt att spara till en buffert. Vart pengarna hamnar är sekundärt. Men i och med det låga ränteläget just nu så kan du inte räkna med någon större tillväxt på pengarna. Detta är heller inte några pengar du vill investera i värdepapper och på så sätt riskera värdet på.
Fokusera på att göra överföringen så enkel som möjligt. Har du autogiron idag? Skapa en automatisk överföring till din buffert som går iväg samma dag som dina autogiron. Sparandet till din buffert blir då som vilken betalning som helst.
Ett tips kan vara att låta pengarna ligga på en annan bank. Risken med att ha sitt buffertkonto på samma bank som där man har matpengar, osv. är att pengarna blir lite väl lättillgängliga.
Det kan för vissa personer krävas ett visst mått av självdisciplin för att inte nalla från buffertkontot om övriga konton sinar vid månadens slut och vännerna ska ut på barrunda eller liknande företeelser som jag locka dig.
Lägg då pengarna på en bank där du inte loggar in dagligen. Kanske där du har dina aktier och fonder? Det blir då mentalt svårare att frångå principen att aldrig tjuva pengar från bufferten.

 

Använd bufferten

Det kan tyckas självklart. Men har du en buffert – använd den! Många drar sig från att ta pengar därifrån när något oförutsett väl inträffar och försöker in i det sista använda månadslönen för att täcka kostnaderna. Detta kan bli problematiskt om det visar sig att pengarna inte räcker till mot slutet på månaden.
Då sätter du i system att ta småsummor från den istället för att göra enstaka större uttag, med överhängande risk att du urholkar den som följd. Njut istället av känslan att kunna ta en oväntad kostnad utan att behöva dra ned på restaurangbesök och nöjen.

Banken älskar buffertsparande 

Går du i hustankar? En fråga som du garanterat får vid första mötet med banken är “hur ser ditt sparande ut idag?”. Om du då redogör för din buffert och hur den skyddar dig mot oväntade kostnader så kommer garanterat banken att se detta som ett stort plus.
Storleken reducerar också den negativa inverkan som eventuella privatlån har på din ekonomi när banken summerar din situation. Och som alla vet är en god ekonomi en mycket bra förutsättning för att förhandla ned räntan. Du kan alltså spara ytterligare pengar på dina befintliga lån med buffertsparande – så gör slag i saken och öppna ett buffertkonto redan idag.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Grundläggande förståelse när du ska låna pengar

Grundläggande förståelse när du ska låna pengar