Last Updated on 10 november, 2020 by Håkan Samuelsson

Byta bank

Att byta bank kan verka krångligt. Och varför ska man egentligen byta bank? Det finns situationer då det verkligen kan löna sig att byta bank. Man kan helt enkelt tjäna pengar på att byta bank. I vissa fall är kanske bankbytet ett ont måste då man fått ett låneerbjudande i samband med ett bostadsköp. Det gäller att se den samlade bilden och fatta sitt eget beslut. I den här artikeln ska vi titta närmare på hur ett bankbyte går till samt gå igenom när det kan vara aktuellt för dig som bankkund att se dig om efter en ny bank.

Bolån – det största incitamentet för att byta bank

De överlägset största utgifter som den generella bankkunden har som är kopplade till banken är kostnader för bolån. Detta är också den vanligaste orsaken till att man väljer att byta bank. Man ska köpa en ny bostad och i samband med det så undersöker man vilka räntor de olika bankerna erbjuder. Ibland gör även bankerna olika bedömning av hur kreditvärdig man är som kund och det kan hända att en bank beviljar ett visst bolån medan en annan bank nekar det.

Byta bank – Som helhetskund kan du få bättre ränta

Har du dina bolån i en bank idag men dina övriga tjänster hos en annan bank? Då är det mycket möjligt att du kan erbjudas en ränterabatt om du väljer att byta bank och lägga alla dina banktjänster hos den banken. Hör med din bank. Bankerna strävar alltid efter att knyta sina kunder närmare. Anledningen är enkel. Ju fler tjänster du nyttjar hos din bank, desto trognare blir du som kund och sannolikheten att du skulle byta bank minskar. Privatrådgivarna på alla banker har garanterat någon form av kickback, alternativt tydligt uppsatta mål att försöka knyta så många av bankens tjänster som möjligt till varje kund. Det är så klart mycket svårt för en bank att få en bolånekund att bli helhetskund utan att erbjuda något ekonomiskt incitament för kunden.

img 5cab6e9ac7d63 Samuelssons Rapport

Är det svårt att byta bank?

I och med att alla banker och i princip alla banktjänster är digitaliserade idag så är det faktiskt inte speciellt svårt att byta bank. Visst, det krävs en del manuellt arbete med att se till att e-fakturor dirigeras om till den nya banken. Du måste förmodligen också tala om för din arbetsgivare att du ska byta bank och att dom ska sätta in lönen på ett annat konto. Men när det gäller autogiron, så ordnar banken med det åt dig.
Den största utmaningen med att byta bank är ofta det faktum att man är van vid att sköta allt via sin gamla bank. Genom åren har man lärt sig navigera på webbtjänsterna. Man känner kanske personalen på det lokala bankkontoret. Appen där man betalar räkningar och gör överföringar varje dag känner man lika väl som sin egen bakficka. Inför valet att byta bank kan man dock känna sig trygg i att alla de stora bankerna i Sverige har likvärdiga appar och webbtjänster för betalningar av räkningar, överföringar osv. Det kommer ta ett litet tag att vänja sig. Men mot en bättre ränta så kan det kanske vara värt besväret att byta bank?

Byta bank – Kom ihåg att det är du som bestämmer

Konkurrensen mellan bankerna om kunderna idag är stenhård. Privatrådgivarna kommer göra allt för att få just dig som kund och dom vill som sagt knyta så många tjänster kring din privatekonomi till dig som möjligt. När man kommer i kontakt med en ny bank i samband med en bostadsaffär så bör man vara beredd på att banken kommer att försöka sälja in alla möjliga tjänster till dig. Det kan vara allt från pensionssparande till fonder och försäkringar. Känslan kan lätt bli att man känner en skyldighet mot banken att skaffa vissa tjänster i och med att dom beviljade ett bolån som en annan bank inte beviljade. Här gäller det att stå på sig och våga säga nej.
Tacka bara ja till tjänster som du känner att du behöver och har du inte haft dessa i din tidigare bank så borde det väl inte vara något som du behöver just nu, bara för att du ska byta bank?

Skaffa en samlad bild och utvärdera

När du väl bestämt dig för att byta bank så bör du göra en noggrann utvärdering av de olika alternativ som ligger på bordet. Sparar du i fonder och använder tjänster för detta i din bank idag, så bör du titta upp vilka tjänster den nya banken erbjuder samt vilka avgifter dom har. Väg sedan samman fler faktorer, så som aktuell bolåneränta, hur bankens app verkar fungera, hur det personliga bemötandet är från personalen, osv.
När du sedan varit kund hos den nya banken i ett år så kan det vara dags för en utvärdering. Blev det så som du förväntat dig? Saknar du något från din tidigare bank? Och vad var det huvudsakliga skälet till att du valde att byta bank?