Last Updated on 18 October, 2024 by Håkan Samuelsson
Carl Icahn
Vem är då Carl Icahn? Ingen kan ju ha missat den kultförklarade filmen Wallstreet av Oliver Stone från 1987. Finansfilmen med Michael Douglas i en av huvudrollerna som affärsmannen Gordon Gekko har inspirerat många unga aspirerande börshajar.
Det sägs att själva begreppet Yuppie (Young Urban Professional) är sprunget ur den tid som följde efter filmen. Vi ska nu titta närmare på en av förebilderna till karaktären Gordon Gekko. Han heter Carl Icahn och har en minst sagt imponerande resa bakom sig.
Att vara förebild till en karaktär som Gordon Gekko kan låta mindre smickrande. Men faktum är att Oliver Stone lånade in en hel del från olika karaktärer. Till exempel så är det världsberömda citatet “greed is good” hämtat från en kriminell svindlare som sedermera hamnade i fängelse.
Likhet med Gordon Gekko?
Nej, likheterna mellan Carl Icahn och Gordon Gekko finner man istället i själva affärsmodellen. Gordon Gekko gjorde ju relativt tuffa affärer och köpte bland annat upp ett flygbolag för att bara en kort tid därefter avsätta styrelsen, stycka upp det och sälja av det. Här har vi den främsta likheten mellan den fiktionella figuren Gordon Gekko och den verklige investeraren Carl Icahn.
Under 1980-talet fick Carl Icahn nämligen ett rykte som en mycket tuff affärsman. Carl Icahn tog på ett ganska aggressivt sätt över flygbolaget TWA genom att låna pengar. Så fort Carl Icahn tillträtt som huvudägare så sålde han av en stor andel av bolagets tillgångar för att på så sätt betala av lånet. Detta kallas på engelska ganska målande för “asset stripping”. Det ska dock tilläggas att det inte finns några olagligheter i detta agerande.
Investeraren Carl Icahn
Det är i sin roll som investerare som Carl Icahn har blivit världsberömd. Carl Icahn har under en livstid skapat en förmögenhet som enligt vissa källor genererar 10 normala årslöner i USA – per dag(!). Carl Icahns investeringsstil karaktäriseras av hög risk och stundtals snabba affärer. Vill du bli mer som Carl Icahn i dina egna investeringar så kommer här en liten vägledning.
- Carl Icahn letar gärna efter bolag som genomgår omstruktureringar
- Lär dig allt om teknisk analys anser Carl Icahn
- Carl Icahn leta efter bolag med potential till produktivitet
- Carl Icahn försöker att dra nytta av svängningar i konjunkturen
- Carl Icahn anser att det är viktigt att våga ta risker och tro på din analys
Kom dock ihåg att inte spela detta relativt höga spel med hela ditt sparkapital. Det kan gå snabbt åt båda riktningar. Använd istället pengar som du har över och som du har råd att förlora. Då kan den här typen av investeringar bli både fartfyllda och roliga.
Carl Icahns investeringsstil
Carl Icahn har i intervjuer gällande sin egen investeringsstil sagt att han försöker att köpa företag när ingen annan vill köpa. Han menar då att priset är lågt. Hittar han en potential till framtida produktivitet i bolaget, så går Carl Icahn in och gör ganska aggressiva omstruktureringar. Syftet är så klart att skapa mer värde för aktieägarna och således för sig själv.
En privatsparare kan naturligtvis inte gå in som huvudägare i ett bolag och göra omstruktureringar. Men genom att hålla ögon och öron öppna så hör man ofta i media om omorganisationer i svenska börsbolag.
Då kan det vara läge att göra en djupdykning i bolaget för att analysera mer i detalj vad det är för omstruktureringar man gör och på så vis bilda sig en egen uppfattning om vilken påverkan dessa förändringar kommer att ha på den framtida produktiviteten för bolaget. Anser man att potentialen är stor så är det kanske läge att köpa aktier i bolaget.
Vad letar han efter i sina investeringar?
Tittar vi ännu mer i detalj på exakt vad det är Carl Icahn letar efter när han letar nya objekt att investera i så är det alltså bolag med låga P/E-tal. P/E-talet står för “price per earnings” och beskriver alltså vad man måste betala för att få ta del av en kronas utdelning.
Vidare så tittar Carl Icahn även på det bokförda värdet av bolaget och försöker hitta objekt där detta värde överstiger marknadsvärdet. Tanken med detta tillvägagångssätt är att efter att ha köpt in sig i bolagen göra en total omstrukturering av ledningen och i vissa fall byta ut hela styrelsen. Att Carl Icahn effektiviserat många bolag råder det inget tvivel om.
Bolag efter bolag har sett ökade aktieutdelningar sedan han klivit in. Carl Icahn har också arbetat mycket med att se till att personer inom ledande roller i börsbolagen har en lön som speglar deras prestation. Under 1980-talet var det vanligt att VD:ar satt med mycket höga löner och att lönen inte hade någon som helst koppling till hur lönsamt företaget var. En hel del kontroverser uppstod då Carl Icahn kom in och förändrade detta.
Från ganska lite till enormt mycket
Carl Icahn har gjort en ganska imponerande resa. Han föddes i en judisk familj i New York 1936 och är alltså 82 år idag. Båda hans föräldrar arbetade som lärare och Carl Icahn tog sedermera själv en kandidatexamen i filosofi vid New York University School of Medicine. Han levde alltså ett ganska vanligt liv. Därefter följde några år i armén. Det var först som 25-åring som han kom i kontakt med Wall Street då Carl Icahn 1961 började arbeta som börsmäklare.
1968 grundade han sitt första bolag, Icahn & Co., där han fokuserade på handel med optioner. Företaget gick bra och pengarna började rulla in. 1978 påbörjade han sin karriär som företagsinvesterare och tog stora positioner amerikanska företag. I samband med TWA-affären gjorde han enligt källor en vinst på $469 miljoner. Idag är Carl Icahn listad som den 26:e rikaste människan på jorden med en total förmögenhet på $16,6 miljarder.
Carl Icahn som ekonomisk rådgivare till Trump
Carl Icahn syns ganska ofta i media då han i ett tidigt skede valde att stötta Donald Trump i hans kampanj för att nå presidentämbetet. Carl Icahn slogs för skattereformer som skulle underlätta för företag att hålla kvar sin verksamhet i USA och inte lägga produktionen utomlands på grund av skattetekniska skäl.
När Donald Trump valdes till president så nominerade han Carl Icahn till posten som näringsminister, men jobbet gick i slutändan till Steve Mnuchin. Han är dock direkt rådgivare till Donald Trump idag men inte som anställd i Vita Huset. Detta är främst för att det inte ska uppstå tveksamma kopplingar mellan hans engagemang i olika företag och politiken.