January 14

De 10 största länderna i Sydamerika – Sydamerikas största land

Last Updated on 26 April, 2023 by Håkan Samuelsson

De länder som finns närmast runt omkring oss har vi en ganska klar uppfattning om. Vi vet ungefär hur stora de är, både till ytan och hur många som bor där. Men när vi sträcker oss till andra sidan Atlanten kan det vara lite sisådär med kunskaperna. Visst, vi har USA, Kanada och Mexiko. Och vi har Sydamerika med argentinsk tango, brasilianska rytmer, fotboll och karnevaler. Men där tar kunnandet ofta slut. I alla fall för oss uppe på mer nordliga breddgrader.
Sydamerika är en egen världsdel och utgör den södra delen av den amerikanska dubbelkontinenten. Kontinenten är den fjärde största i världen och består av 12 olika länder som totalt har ett invånarantal på 426 miljoner.

Men vilka är då dessa länder? Och vilka av dem som är störst och har flest invånare?
Här ska vi ta en titt på de tio största. Vi börjar med listan som baseras på befolkningsantal.

De 10 största länderna i Sydamerika efter folkmängd

10 Uruguay

3,4 miljoner

På tionde plats hittar vi Uruguay, beläget längs den sydöstra kusten. Huvudstaden är Montevideo, som även är landets största stad. 1,8 miljoner av landets befolkning är bosatta här. Drygt hälften av alla människor i landet finns alltså här. Landet är det minst korrupta landet i hela Sydamerika. Hela 12 miljoner kor betar på Uruguays marker, fyra gånger fler än människorna som bor i landet!

 

Relaterade Inlägg på Samuelssons Rapport.
Läs gärna också våra inlägg om:
Bra aktieportföljer
preferensaktier 101
swingtrading 101
daytrading ABC
Bäst Fonder i sverige

9 Paraguay

7 miljoner

Paraguay ligger i hjärtat av Sydamerika, med Argentina i söder och Brasilen i nordöst. 10 procent av befolkningen bor i huvudstaden Asuncion. I övrigt är endast lite mer än hälften av alla invånare bosatta i någon stad, vilket är den lägsta andelen av alla länder i hela Sydamerika. Många av våra sojabönor odlas här, och landet exporterar även vattenkraft. Den som vill se världens största gnagare, Kapybaran, eller vattensvinet, kan göra detta i Paraguay.

8  Bolivia

11,6 miljoner

Ett stenkast nordväst från Paraguay hittar vi Bolivia. Landet ligger på höga höjder och kan stoltsera med både världens högst belägna navigerbara sjö och världens högst belägna stad. Drygt 62 procent av befolkningen bor i städer. Klimatet är fuktigt och skyfallen kan vara enorma. Vi hittar dessutom  världens största saltöken här. Huvudstaden är Sucre, men det är den tredje största staden La Paz som i praktiken fungerar som huvudstad.

7 Ecuador

16,3 miljoner

Ecuador är beläget längs västra kusten uppe i norr och gränsar till Peru i sydöst och Colombia i norr. Trots landets relativt blygsamma yta bjuder landskapet på såväl milslånga stränder som höga vulkanberg och snöklädda toppar. Huvudstaden Quito har 1,8 miljoner invånare och är känd för sina kyrkor och sin vackra bebyggelse. Landets nationalblomma är rosen. Något annat som odlas är bananer. Ecuador är det land i världen som exporterar mest bananer.

 

6  Chile

18 miljoner

Chile ligger väster om Anderna och löper i en smal 420 mil lång remsa längs kusten. En tredjedel av befolkningen bor i den moderna huvudstaden Santiago de Chile, som också kallas Sydamerikas Barcelona. Världens längsta strand finns i Chile, och även världens torraste plats, Atacamaöknen.

 

5 Venezuela

30 miljoner

Längst upp vid norra kusten, strax norr om ekvatorn, hittar vi Venezuela. Det var här Columbus hamnade 1498 när han kallade landet ”paradiset på jorden”. Husen han såg var byggda på pålar, och landet blev därför kallat Venezuela, eller ”lilla Venedig”. Av de 30 miljoner invånarna bor de flesta i städer, 1,9 miljoner i centralorten i huvudstaden Caracas. Landet har under senare åt förknippats med oroligheter och hög inflation. Men här finns också trevliga inslag, som 25 000 olika arter av orkidéer och över 1 400 olika sorters fåglar.

4 Peru

31,2 miljoner

Också Peru ligger vid kusten och det gränsar till bland annat Ecuador, Colombia och Brasilien. 75 procent av befolkningen bor i städer, och i huvudstaden Lima bor hela 9,8 miljoner människor. Säg Peru och man tänker genast på inkakulturen. Men det finns också mycket annat, som exempelvis 25 procent av all världens alpackafår. Att en av nationalrätterna är grillat marsvin kanske låter mindre trevligt. Lika märkligt är att vår svenska potatis från början härstammar från just Peru.

3 Argentina

45 miljoner

Bronsplatsen vad gäller invånarantal i Sydamerika intas av Argentina. Tangons hemland där man kan höra dragspel av Piazzolla. Namnet kommer från det latinska ordet för silver, och när det kommer till mat har Argentina världens högsta köttkonsumtion. De kan också skryta med att vara världens största spansktalande land. Och fler rekord finns. Huvudstaden Buenos Aires är den mest besökta i hela Sydamerika, och den äldsta växten någonsin har också hittats i landet.

2 Colombia

50 miljoner

Andraplatsens Colombia har en väldigt ung befolkning. Mer än hälften av dem räknas som unga. Landet ligger vid ekvatorn och har kuster både mot Stilla havet och Karibiska havet. Författaren Gabriel García Márquez föddes här, liksom mindre ansedde knarkkungen Pablo Escobar. Huvudstaden är Bogotá, där 7,4 miljoner av invånarna har sina hem.

1 Brasilien

212 miljoner

Med sina över 200 miljoner invånare vinner Brasilien skyhögt över samtliga andra sydamerikanska länder när det gäller antal invånare. Faktiskt så toppar det även listan över kontinentens största länder till ytan. Kaffeodling, Sydamerikas kanske bästa fotbollslag och ett rikt djurliv är något av det som utmärker landet. På ön Ilha da Queimada Grande bor det fler ormar än människor. Det är enda stället i världen där man hittar den huggormsliknande ormen Gyllene lansorm. Och för den som vill pröva på en annorlunda maträtt finns det pirayasoppa på menyn. Som ytterligare kuriosa kan nämnas att Brasiliens nationaldjur är papegojan.

De 10 största länderna i Sydamerika efter yta

Enbart ett land i behåller sin plats på listan när det gäller befolkningsmängd, nämligen Brasilien. Dessutom vinner det även här med stor marginal. Det enda land som återfinns på den här listan men inte på befolkningslistan är Guyana. Den som fanns där men inte här är Uruguay.
I övrigt är länderna desamma. Dock har det möblerats om i ordningen, vilket visar att länderna skiljer sig en hel del åt när det gäller befolkningstäthet.

10. Guyana – 214 969 km²

Befolknings­täthet (inv. per km²) – 3,6

Sist på tio i topp och inte representerad på ovanstående lista hittar vi Guyana. Det ligger i nordöst alldeles vid Atlanten. Och vad utmärks landet då av? Förutom att det är det enda engelsktalande landet i Sydamerika, har det också världens största guldgruvor. Även ett av världens mäktigaste vattenfall hittar man här. Därutöver kan nämnas att enbart 30 % av landets yta är bebodd. Resten utgörs av regnskog.

9. Ecuador – 283 561 km²

Befolknings­täthet (inv. per km²) – 56,7

8. Paraguay – 406 752 km²

Befolknings­täthet (inv. per km²) – 16,9

7. Chile – 756 102 km²

Befolknings­täthet (inv. per km²) – 23,3

6. Venezuela – 912 050 km²

Befolknings­täthet (inv. per km²) 33,9

5. Bolivia – 1 098 581 km²

Befolknings­täthet (inv. per km²) 10,0

 

Artiklar också på Samuelssons Rapport.
Missa inte artiklar vi gjort om:
utdelningsaktier
bra fonder
bra aktier
indexfonder
Aktier

4. Colombia – 1 138 910 km²

Befolknings­täthet (inv. per km²) – 41,5

3. Peru – 1 285 216 km²

Befolknings­täthet (inv. per km²) – 23,9

2. Argentina – 2 780 400 km²

Befolknings­täthet (inv. per km²) – 15,8

1. Brasilien – 8 515 770 km²

Befolknings­täthet (inv. per km²) – 24,2

Stor variation

Man ser lätt att det råder stor variation mellan de olika länderna, såväl vad gäller yta som befolkning. Dessutom skiljer sig också befolkningstätheten rejält åt. Mest tättbefolkat är Ecuador, och minst Guyana.
Ett enda land kom inte med på någon av listorna. Lilla Surinam kan dock stoltsera med en sak. Det är nämligen det land i Sydamerika som är minst både efter befolkningsmängd och yta!

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta