e-krona

Last Updated on 30 augusti, 2020 by Håkan Samuelsson

E-krona

E-krona, är en ny valuta som Sverige är på väg att införa. Enligt Stefan Ingves så är en ny svensk valuta här inom 2 år.
Fördelen med denna valutan är enligt Riksbanken att den är både säkrare, lågt pris för hantering samt att riksbanken har mer kontroll. Detta innebär också att dagens fysiska mynt och sedlar försvinner för gott.
Enligt Stefan Ingves så kommer vi testa den nya E-kronan inom 2 år. Enligt många bedömare så är detta ett sätt för riksbanken att återta kontrollen över kronan. Den nya kronan kan bara produceras och minskas av riksbanken själva. Idag är det bankerna som sitter på mycket av kontrollen över sedlar och mynt. Med denna kontrollen kan riksbanken öka och minska penningmängden mycket snabbare. Att ha 2 olika system ökar också säkerheten enligt olika bedömare. Man har ett system för vanliga så kallade bankkronor och ett för riksbankens egna valuta.
Den nya E-kronan kommer vi att betala med telefonen. Betalkort kommer också försvinna inom en snar framtid. Istället kommer vi ha en betalapp på vår mobil. Även om ingen provat detta system med E-kronor ännu så är många länder långt före Sverige när det gäller betalning med mobiltelefonen. Jag var för inte alls så länge sedan i Kina och där var sedlar och kreditkort inte alls vanliga utan de flesta betalade med mobilen.
Här kan du läsa mer om Riksbankens projekt.

E-krona

Vad är det?

E-krona är Riksbankens projektnamn på en ny digital valuta som skall ges ut som ett komplement till dagens fysiska kontanter.

Här hittar du en ekonomisk ordlista med alla de viktigaste begreppen.

Vill du ha konkreta råd om trading och aktiesparande? Få vårt nyhetsbrev!

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email