April 4

10 Bästa E-sportaktier – Investera i gamingaktier

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

10 E-sport aktier för dig som vill investera i gamingaktier

Att bara investera i aktier är något roligt och spännande. Detta samtidigt som alla som skaffar sig kunskaper och förståelse för marknaden, kan få se sitt kapital växa. Naturligtvis finns det ingen garanti, utan alla kan välja fel häst i loppet. Något som är väldigt intressant just nu är gamingaktier. Ja, det handlar om E-sportaktier som tillhör ett område som växt kraftigt de senaste 10 åren.

Här säger alla att detta bara är en droppe som fallit från den stora glaciären av möjligheter de kommande åren. Något som kan borga för det är exempelvis att över 1,5 miljarder kronor betalades ut i prispengar inom E-sporten. Dessutom tillverkar ju även de involverade företagen också massor av datorspel som blir populära och spelas i massor av hem i hela världen. Här får du läsa om 10 E-sportaktier för dig som vill investera i gamingaktier.

Ja, vad säger du? Är detta verkligen något du kan tänka dig och tror på, eller är ser du det enbart som en bubbla skapad för att spricka? Även om vi redan sagt att det inte finns några garantier, så kommer vi med stor säkerhet kunna säga att detta är något som kommer att fortsätta växa under en lång framtid. Det kommer att finnas vinnare och förlorare, precis som det gör inom alla områden i livet. Vissa speltillverkare och andra entreprenörer inom e-sporten kommer att lyckas, medan andra faller bort eller alltid harvar i de nedre divisionerna. Vad som står helt klart är dock att detta är ett mycket intressant område, där det finns mycket stor potential att lyckas med en investering i E-sportaktier.

Bästa E-sportaktierna just nu

Klickar du på länken kommer du till Avanzas analyssidor om aktien. Längre ner kan du även läsa mer om respektive aktie.

Activision Blizzard  Warcraft & Starcraft
Electronic Arts  Battlefield, FIFA & NHL
ESEN E-sports  E-sportarena & Turneringsplattform
Microsoft  Gears of War & Halo
MTG  Modern Times Group
Nintendo  Pokemon, Zelda och Mario
Sony  Destiny & Last of Us
Take-Two Interactive
Ubisoft  Far Cry & Rainbow Six
Tencent – League of Legends

Vad är E-sportaktier?

För att förstå vad som räknas som E-sportaktier eller gamingaktier, måste du veta vad detta är. Helt enkelt handlar detta om precis samma aktier som i alla andra bolag. Det enda som skiljer är att alla de företag som räknas till E-sportaktier, på något sätt är involverade i denna verksamhet. Några exempel på yrken och arbetsområden som har koppling till E-sport är speltillverkare som EA games och Microsoft samt exempelvis Esen Esports som tillhandahåller E-sportarena och står bakom både en turneringsplattform samt studio och TV produktion. Efter detta finns även ett mycket intressant svenskt bolag med namnet MTG, Modern Times Group, som vi givetvis ska kika vidare på.

Precis som vanligt kan handel med gamingaktier ske online. Detta sker bästa på de stora svenska plattformarna för investerare. Här kan du välja mellan Avanza och Nordnet som listar alla de intressant E-sportaktier som vi nedan beskriver i denna artikel.

Är det någon mening att investera i gamingaktier?

För bara några år sedan hade gemene man/kvinna sagt att det inte var något stort. Nu går det inte

längre att förneka storleken och kraften som finns inom E-sporten. Idag används det stora arenor, där alla i publiken kan följa sina favoriter på stora bildskärmar. Bara priserna för de som vinner handlar om flera miljoner kronor. Den totala marknaden rörande E-sport värderades till över 2 miljarder dollar 2019. Detta samtidigt som över 450 miljoner människor besökte olika E-sport turneringar som åskådare.

Där det handlar om stora pengar, finns det alltid möjligheter för investerare att bygga upp sitt kapital och få en god avkastning. När sedan något fortsätter växa så kraftfullt år efter år som E-sport och gamingaktier har gjort, så blir det svårt att avråda mot investeringar inom denna sektor. Just nu är det många som enbart vågar riskera att investera i de stora och stabila jättarna inom detta område. Hur som helst finns det massor av mindre aktörer som också kan vara intressanta. Dock rekommenderar vi också att börja med en investering i E-sportaktier med de tunga etablerade namnen i portföljen. För att du ska förstå hur stort detta är, kommer vi nedan att presentera siffror och statistik inom E-sporten.

Matematiken – Siffrorna i E-sporten

Att E-sporten har kommit för att stanna är det ingen tvekan om. Om det ännu är något som infriar alla förväntningar för erfarna investerare är en annan fråga. Här finns det fortfarande mycket som måste bevisas. Vad som kan sägas är dock att gamingaktier och deras värde som styrs av populariteten inom E-sporten är på kraftig frammarsch.

  • E-sporten omsatte mera än 1 miljard dollar under 2019
  • Enligt statistiken säger Newzoo att allt talar för att antalet åskådare kommer att öka till över 630 miljoner per år fram till 2022. Detta skulle då betyda att antalet dubblerats under de senaste sex åren.
  • Samma byrå har också sett till statistiken rörande omsättning inom E-sporten. Här talar den för att denna sport ska omsätta närmare 2 miljarder dollar 2022.

I runda slängar betyder allt detta att E-sporten ökar med ett snitt av cirka 15% inom alla områden. Som alla förstår, om detta infrias under de kommande tre åren, kommer även alla E-sportaktier att öka kraftigt i värde.

Investera i E-sportaktier

Vad ska du då investera i, vilka företag kommer att gå bäst? Precis som vanligt är det omöjligt att med säkerhet säga vilka som kommer att lyckas och vilka som blir en mindre bra investering. Det enda som med säkerhet går att förutspå, är att en tillväxt inom hela sektorn kommer att ske. Detta gör då en investering i gamingaktier under de kommande tre åren till ett lukrativt område. Det du har att välja på är att investera i speltillverkarna, eller de som erbjuder plattformarna och lokalerna samt sänder alla de matcher som går.

Vi har nedan samlat 10 E-sportaktier för dig som vill investera i gamingaktier. Bland dessa finner du de stora jättarna, som vi för närvarande anser vara de bästa valen med den största potentialen att skapa en bra tillväxt på en eventuell investering.

Tencent – League of Legends

Här handlar det om det företag som äger både spelet och rättigheterna till League of Legends, LoL. Detta är idag det största och mest spelade spelet inom E-sporten. Tencent är ett investmentbolag, vilka också är moderbolag till en rad andra företag inom media, mobiltelefoner, Internet och underhållningsbranschen. De har också sedan 2016 varit delägare i Paradox, som är ett välkänt svenskt spelbolag. Detta amerikanska företag är också Asiens största Internetbolag.

Tencent E-sportaktie har under sedan mitten av 2017 ökad i värde med över 35%, vilket ska anses vara en mycket bra tillväxt. Som kurvan ser ut så verkar de just nu, september 2020 att ligga stabilt de senaste två månaderna. Med tanke på storleken och kraften bakom detta bolag, så ser framtiden ljus ut, vilket borde leda till ytterligare värdeökning och anses vara en god investeringsmöjlighet.

Att Tencent är ett bra investeringsalternativ grunder vi på deras intressen som delägare i flertalet stora, stabila och kända spelbolag. Här äger de 100% i Riot Games som står bakom utvecklingen av League of Legends, 84% del i SuperCell som ligger bakom Clash of Clans samr 80% i Grinding Gear Games. Utöver detta äger de 40% i Epic Games, 14,5% i Glu Mobile, 11,5% i Bluehole samt 5% av Activision Games. Helt enkelt kan de ses som ett sunt och stabilt investeringsalternativ gällande gamingaktier.

Nintendo – Pokemon, Zelda och Mario

Att det är någon som har missat det välkända och hyllade bolaget Nintendo har vi svårt att tro. Hur som helst är det många som kan få för sig att de var på toppen under 1980 och 1990-talet. Ja, kanske är detta lite sant, men de är fortfarande mycket stora och stabila på spelmarknaden rörande E-sport, TV-spel och datorspel. Här är det spelbolaget och utvecklaren av spelkonsoler som står bakom de stora succéerna som Super Mario Bros, Legend of Zelda och Pokemon. Bara det talar för en spikrak väg mot stjärnorna, då det verkar som dessa spels popularitet aldrig falnar.

Här kan det dock vara svårt att se hur de skulle bli stora inom E-sport. Detta trots att det går mindre turneringar i de nämnda spelen. Hur som helst tillhör Nintendo de stora, har lanserat det omåttligt populära Pokemon Go samt står bakom spelkonsolerna Nintendo Wii och Nintendo DS. Det faktum att de har sålt långt över 4 miljarder spel samt närmare 700 miljoner spelkonsoler över hela världen. Ja, det gör att det finns en stabilitet i Nintendo. Idag äger de inga av de spel som räknas in i de populäraste E-sportturneringarna. Skulle de d skapa ett av dessa, s kan du räkna med att aktien rusar i taket som varje gång Nintendo har lanserat ett nytt spel.

 

 

 

Electronic Arts – Battlefield, FIFA & NHL

Att fantastiska Electronic Arts måste vara med är givet. Här är detta spelbolaget som står bakom alla de mest populära sportspelen. Detta både för spelare på hemmaplan i sina datorer och rörande de största sportspels-turneringarna inom E-sport. Med det sagt blir Electronic Arts en krafthus bland E-sportaktier. Här har de skapat alla FIFA Fotbollsspel, NHL Hockeyspel samt även boxning och den modernare UFC-serien. Denna amerikanska jätte inom E-sportspel, som också är känd undernamnet EA-Games, har skaffat sig en stabil position inom E-sporten.

Utöver detta är det också EA-Games som publicerar Battlefield-serien, som också är mycket populär inom E-sporten. Som lite kuriosa skapades Battlefield-serien av svenska EA Dice. Utan tvekan kommer Battlefield vara det spel som kommer att stanna inom E-sporten med många fler turneringar. Med det sagt har vi det starkaste kortet i EA Games E-sportportfölj. Något som kanske också kommer att följa med i din portfölj med en bra blandning som fördelar riskerna rörande dina e-sportaktier.

Under senare halvan av 2020, har EA Games gamingaktier börjat dala lite. Trots detta anses detta spelbolag vara stabilt och ett av alternativen i en portfölj med E-sportaktier. Detta grundar vi på utvecklingen som varit under åren 2017 till mitten av 2020. Under denna tid ökade EA Games gamingaktier med cirka 150%.

Microsoft – Gears of War & Halo

Den stora jätten Microsoft som alltid ses jämföras med Amazon och Alphabet Inc. (Google) är en kraft att räkna med. Här kommer inga sådana jämförelser att göras, då de två andra inte har något att göra med E-sport, E-sportaktier samt investeringar inom detta område. Här handlar det enbart om Microsoft som står bakom succéer som Xbox och Xbox One. Utöver detta har de även tillverkat och skapat spel som Halo och Gear of War samt numera också har köpt upp Minecraft från den svenska skaparen Markus Person och Mojang Studios.

Att Microsoft är stora inom E-sport behöver vi inte säga. Detta är ett faktum. Likaså är det ett faktum att de också skapat Windows som driver över 90% av alla världens datorer. Därav över 200 miljoner företag. Med en stor fot i E-sporten, skaparen av Window samt ägare av Minecraft, Skype och många flera populära applikationer blir Microsoft alltid ett bra val.

Om du sedan tar med i beräkningen att Microsoft Corp, MSFT, ISIN US5949181045, ökade i värde med över 300% under tiden 24 augusti 2017 till 24 augusti 2020. Ja, d ser du hur detta skulle ha gått med detta stora bolag i portföljen. Med det sagt blir alltså Microsoft ett mycket bra val i din portfölj med gamingaktier.

Sony – Destiny & Last of Us

Ja, vad gör Sony här? Är de inte bara stora inom musik? Nä, här handlar det om företaget bakom Playstation som förmodligen är den mest populära spelkonsolen i världen för närvarande. Nu är det Playstation 4 som gäller för alla som gillar tunga spel med snabb och exklusiv grafik. Sony är med detta en av de tre största tillverkarna av spelkonsoler tillsammans med Nintendo och Microsoft. Här har de sedan ett tag tillbaka skapat och driver Playstation Official League. Helt enkelt Sonys sätt att ta en genväg in i den stora växande E-sporten. Detta var 2014 och hur gick då detta?

Ja, här introducerades Call of Duty League samt en Playstation Official League Platform. Det hördes inte mycket av detta, utan blev mera i skymundan och bleknade mot de stora. Trots detta är Sony stora inom E-sport. Detta med spelet Call of Duty, som har erhållit en mycket stor popularitet över hela världen. Med allt från spelkonsoler och spel till ligor i E-sporten, blir detta en E-sportaktie att räkna med.

Hur har det då gått de senaste tre åren för Sony? Blir detta något som du tveklöst ska lägga i din portfölj av E-sportaktier? Om du ser till de tre åren, så har det gått bra för Sony, där de ökat i värde med cirka 100%. Vad som kan vara ett varningstecken är att detta inte är en av de gamingaktier du ska satsa på kortsiktigt, då den kraftigt varierar från dag till dag.

Activision Blizzard – Warcraft & Starcraft

Om du har något hum om E-sport så har du inte missat vilka Activision Blizzard är. Här har du verkligen en storhet inom E-sport och en av pionjärerna som speltillverkare inom denna genre. Det är nämligen Activision Blizzard som står bakom de stora sucéerna StarCraft och WarCraft, som sedan blivit World of WarCraft. Utöver detta har de också skapat Call of Duty-serien som är ett mycket hett spel inom E-sporten. Helt enkelt är Activision Blizzard världens största spelbolag. Detta har de inte blivit utan anledning.

I oktober 2019 meddelade också Activision Blizzard att de skapat en helt fristående enhet, som helt och hållet ska skapa, utveckla och inrikta sig helt för E-sport. Om världens största spelbolag tror på E-sporten, så borde också du som investerare se möjligheterna. Nu är det heller inte bara E-sport som Activision Blizzard är kända för. Här blev de verkligen kända för svenskarna då de köpte Candy Crush Saga av svenska King för 5,9 miljarder dollar (Tre gånger mera än vad kinesiska Geely köpte Vovlo PV för.).

Hur som helst Kanske allt inte är så ljust i alla fall. Detta visar sig när vi ser till vår tre års prognos rörande värdeutvecklingen av Activision Blizzard som E-sportaktie i portföljen. Här har en ynka ökning på mindre än 20% skett mellan 11 september 2017 till 24 augusti 2020. Trots detta litar vi ändå på Activision Blizzard. Detta grundar vi på den senaste tiden från 18 februari 2019 till 24 augusti 2020 där en ökning med över 100% skett. Detta står för potential och starka krafter gällande återhämtning.

MTG – Modern Times Group

Nu ska vi se till något roligt på E-sportmarknaden. Detta är svenska bolaget MTG, Modern Times Group. De äger inte ett enda spel. Dock är de ett mycket välkänt media och televisionsbolag. När det gäller E-sport är det de som driver, äger och står bakom bland annat Dream Hack och ESL. Vad är då det, säger du som investerare? Ja, ska du satsa på och ge dig in i handel med gamingaktier måste du ha kunskap om allt. För alla som vet är Dram Hack världens största LAN-party. De finns numera över hela världen.

Denna svenska hit startade för länge sedan p Elmiamässan i Jönköping, men är nu ett namn alla spelare känner över hela världen. Under flera dagar tar alla med sig sina datorer och tävlar mot varandra. I och med detta har MTG blivit lika välkänt inom E-sport som vitpeppar är för kocken. Vad är då ESL? Jo, här handlar det om ett dotterbolag som står bakom många stora E-sport events och tävlingar runt om i världen. De har blivit världens största företag inom events rörande videospel.

Hur det har gått för MTG på börsen är dock ett annat kapitel. Här har det varit svajigt, medan de för det mesta har återhämtat sig. När vi ser till vår tre års prognos är det lite mörkare. Här har MTG under perioden 18 september 2017 till 14 september tappat mer än 50% av sitt värde. Ser du det hela på det senaste året har de dock ökat med cirka 40%. Med det i nacken kan det fortfarande vara värde att investera in MTG E-sportaktier. Dock ska du bland ut med andra för att sprida dina risker inom denna genre.

Take-Two Interactive

Här handlar det kanske om ett av de mindre kända företagen inom E-sport och spel. De står bakom GTA, Civilization samt Bioshock. Även om detta är populära spel, så gäller detta mest de som spelar online från hemmet eller direkt i en vanlig speldator. Om det finns någon vilja att ta sig in inom E-sporten är också svårt att sia om Take Two Interactive. Dock är de ett intressant investeringsalternativ. Detta då de under perioden september 11, 2017 till augusti 3, 2020 ökade med 70%.

Med dessa 70% blir de en av de generellt bra investeringsobjekten på aktiemarknaden. Om de sedan skulle luckas med att ge sig in inom E-sporten, så skulle de förmodligen bli en bra E-sportaktie. Bara något att hålla koll på för de som vill sprida sina investeringar och kanske satsa på något som kommer.

Ubisoft – Far Cry & Rainbow Six

Som speltillverkare av PC-spel och till ett flertal konsoler är Ubisoft ett mycket välkänt namn. Faktum är att detta är en av mina privata favoriter bland speltillverkare. Här har de levererat allt från Tom Clancy´s Rainbow Six-serien bestående av många spel och Far Cry samt Assassins Creed-serien. Alla dessa håller en mycket hög kvalitet. Dock har de inte lyckats att bli något stort namn inom E-sporten. Här finns det helt klart potential och många mindre turneringar runt om i världen där dessa spel spelas. Trots detta ser det inte ut som de har kraften att tävla med de stora inom E-sporten.

Med det sagt kommer inte Ubisoft att vara ett av de starka korten inom E-sportaktier. Dock kommer de fortfarande att vara en stor aktör inom spelbranschen. Även detta är ett växande och lukrativt samhälle av möjligheter för alla investerare. Kanske kan det vara bra att inte lägga alla äggen i samma korg. Genom att diversifiera dina investeringar kan du skapa bättre avkastning och en större säkerhet som ger bra skydd mot stora förluster.

När vi ser till de tre åren vi alltid ser till, har inte Ubisoft varit något att hänga i julgranen. Hur som helst har de heller inte gjort någon förlust mellan 2017 – 2020. Säker eller osäker? Svårt att säga, men skulle de skapa en supersuccé i någon av de serier de redan skapat? Ja, då blir de en klart vinnare.

ESEN E-sports – E-sportarena & Turneringsplattform

Alla som är spelare inom E-sport eller som har någon form av anknytning till E-sporten vet vilka Esen E-sport är. Här handlar det om ett stort media-bolag som erbjuder allt från livestreaming och plattform för E-sport till att också erbjuda en egen arena för denna växande sport. Givetvis finns det många fler som erbjuder detta runt om i världen. Detta gör att konkurrensen är stenhård. Bara det bästa duger. Hur är det då? Har Esen E-sport stått upp också hängt med i utvecklingen? Ja, utvecklingen hänger de med, men det ser sämre ut med deras E-sportaktier.

När du ser till hur det har gått för Esen E-sport under de senaste tre åren, kommer du vara lycklig att du inte investerat i detta bolag. Om du gjort det misstaget, gråter du blod. Här har de tappat 90% av sitt värde under denna tid. Trots detta sviker vi inte Esen E-sports. Det faktum att de jobbar inom ett så modernt område gör att vi lägger lite förtroende till dem. Vad ska vi säga? Det kan liksom inte gå sämre. Det vet vi förvisso inte.

Med ett pris per aktie på cirka 1,20 kronor den 14 september 2020, så anser vi att det är lite köpläge. Att du ska satsa allt på ett kort är det inte tal om. Som vi har sagt är det bra med variation, vilket gör att även Esen E-sports har en plats som en av gamingaktierna i många investerares portföljer.

Annat farligt och intressant inom gamingaktier

Att det skulle vara farligt att investera i E-sportaktier är nog inte sant. Detta är lika spännande och intressant som allt annat. Att det sedan tillhör något som i det stora hela växer så det knakar, ökar också dina möjligheter att finna en bra DNA-profil av olika aktier att stoppa i din portfölj. Det farliga försvinner liksom med att allt växer och att du skaffar dig de kunskaper du behöver för att förstå E-sportsmarknaden.

Om det är så att du inte vill prova vingarna på den fria aktiemarknaden, med att köpa enstaka aktier i företag inom E-sport. Ja, då kanske du ska se närmare på Core Ny Teknik, som är en av de mest moderna fonderna inom samma område. Här handlar det inte enbart om E-sport, utan en mera diversifierad fond, där denna genre ingår. Denna fond investerar i och fokuserar på teknik, digitala brands och hälsa. Efter detta finns också en annan fond vid namn TIN Ny Teknik som också kan vara intressant. När du vill se närmare på dessa fonder, gör du detta bäst hos Avanza eller Nordnet som alltid har senaste resultat och information.

Sist ska det nämnas att det hela kan bli ännu intressantare i framtiden. Detta då det visat sig att vissa stora och populära lag inom E-sporten har intresse att notera sig. Här har vissa redan erbjudit procentuellt ägarskap genom funding-kampanjer. Helt enkelt är det ingen utopi att visa av dessa pengastarka lag skulle notera sig på olika börser runt om i världen.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Spelbolag på börsen 2024 | Bäst aktier i svenska spelbolagsaktier

Spelbolag på börsen 2024 | Bäst aktier i svenska spelbolagsaktier

Gamingaktier – Vilka är bäst inom iGaming & gaming 2024?

Gamingaktier – Vilka är bäst inom iGaming & gaming 2024?