November 4

30 tips för att nå ekonomisk framgång

Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson

30 tips för att nå ekonomisk framgång

Att uppnå ekonomisk framgång är för många en avlägsen dröm, något man gärna upplever men som man samtidigt inte tror är möjligt. Idag ska vi gå igenom 30 olika tips för hur du kan ta din dröm och göra den till verklighet.

1) Läs vidare:

Om du läser vidare på högskolan och skaffar en bra utbildning ökar du dina chanser att tjäna mer pengar i framtiden. Bra utbildningar inkluderar saker som Civilingenjör, Jurist och Civilekonom mm. Det finns mängder av olika utbildningar så du hittar säkert något som passar just dig.

2) Börja spara tidigt:

 

Desto tidigare du börjar spara, desto mer pengar kommer du att ha. Detta kan verka uppenbart men få människor inser hur stor skillnaden kan vara. Detta är väldigt uppenbart när vi räknar med räntor. Att bara börja spara ett år tidigare kan resultera i tusentals mer kronor när du blir äldre.

3) Spara smart:

 

Att låta pengar sitta på ett sparkonto är inte att spara smart, inte heller att stoppa sedlar i madrassen. Det finns nämligen något som kallas inflation, alltså att pengarna sjunker i värde för varje år. Spara därför alltid på ett sparkonto som ger dig ränta eller hellre, investera i fonder och aktier.

4) Lär dig aktiemarknaden:

Lär dig aktiemarknaden - ekonomisk framgång

Att bli duktig på aktier är det bästa sättet för att nå ekonomisk framgång. Det är inte en enkel marknad att lära sig men de som lyckas tjänar otroligt mycket på det. Som tur är finns det många bra guider på internet för dig som vill lära dig lite mer om aktiernas värld.

5) Investera i fonder:

För dig som vill ta det lite säkrare är fonder ett bra alternativ. Då investerar du i många aktier på samma gång vilket betyder att fonden kan gå bra även om en aktie inte gör det. Ofta har fonden också en förvaltar som köper och säljer aktier för att fonden ska gå bättre. Avkastningen är dock mindre jämte aktier.

6) Gör en budget:

Det spelar ingen roll hur mycket pengar du tjänar om du inte kan hantera dem. Gör därför en budget där du skrivet upp vilka inkomster du har och vilka dina utgifter är. Håll dig sedan till din budget! Försök att investera så mycket som möjligt av det som blir över varje månad så att pengarna kan växa.

7) Lär dig ha tålamod:

Du behöver inte köpa allt direkt när det släpps. Ibland kan det vara smart att vänta lite innan du köper något. Ofta kommer du på att du inte alls behövde/ville ha saken du har tittat på. Skriv upp allt du vill köpa på en lista. Sen väntar du en eller två veckor och kollar igenom listan igen. Om du fortfarande vill köpa någon av sakerna vet du att du verkligen vill ha det.

8) Sluta aldrig lära:

Försök ständigt att lära dig nya saker. Detta kommer göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden vilket kan leda till en högre lön. Dessutom måste du hålla dig uppdaterad om allt som händer inom ditt fält. Om du inte lär dig de nya sakerna kommer du halka efter vilket inte leder dig närmare ekonomisk framgång.

9) Tänk innan du lånar:

Lån kan verka som en bra lösning på ekonomiska problem men lån kommer alltid att kosta dig pengar, oavsett hur bra villkoren verkar vara. Självklart finns det vissa saker du kan låna till men undvik alla smålån och krediter. Du vill ha ränta på dina pengar, inte betala ränta på ditt lån.

10) Investera i fastigheter:

Bostadsmarknaden i Sverige går ständigt uppåt och här finns det mycket pengar att tjäna, både på kort och lång sikt. Köp en bostad och hyr ut den. På så sätt får du in en summa pengar varje månad och du behöver bara lägga ut en summa pengar i början när du köper din första bostad. Behöver du sen mycket pengar snabbt kan du bara sälja den bostad du köpt, förhoppningsvis med vinst.

11) Spendera inte mer:

När vi får en löneförhöjning är det lätt hänt att man samtidigt börjar spendera mer pengar. Om du istället spenderar lika mycket kommer du ha mer pengar över varje månad, pengar som du kan investera och se växa. Detta är utan tvekan ett av de bästa sätten för att nå ekonomisk framgång.

12) Pensionsspara:

pensionsspara - ekonomisk framgång

Även om du inte är rik nu är det ingen anledning till att du inte ska vara rik när du går i pension. Pensionen kan kännas långt borta men den kommer snabbare än vad du tror och desto snabbare du börjar spara, desto mer pengar kommer du ha när du äntligen fyller 65. Med hjälp av räntor kan bara något år göra stor skillnad i hur mycket pengar du kommer kunna spendera.

13) Håll koll på skatter:

Det finns väldigt mycket regler och lagar runt skattet i Sverige och det är dem som kan dem som kan vända dem till sin fördel. Det finns säkert mängder med olika avdrag du kan göra som du helt enkelt inte känner till, detta kan spara dig stora summor pengar. Du kan alltid konsultera en expert, denna person kan då hjälpa dig att göra alla avdrag som finns tillgängliga för att du ska kunna betala mindre i skatt.

14) Sätt upp ett mål:

För att kunna lyckas med något här i livet måste du ha ett mål, annars blir det helt enkelt omöjligt. Det är därför väldigt viktigt att du så snart som möjligt sätter upp ett mål som du kan jobba mot. Försök att göra det rimligt men inte för enkelt, du måste ha något att kämpa för. Du kan också sätta upp delmål för att enklare se vilka framsteg du gör.

15) Byt inte din tid mot pengar:

De flesta i dagens samhälle jobbar för en fast lön, de byter sin tid mot pengar. Detta är inte ett optimalt system då det bara finns 24 timmar, du kan helt enkelt inte jobba mer än så. Du vill istället få betalt beroende på resultat, oavsett vilken tid det tog dig att uppnå dessa resultat. Det finns några olika sätt att uppnå detta på.

16) Starta eget företag:

Vi bygger vidare på punkten innan. Att driva sitt egna företag är ett utmärkt sätt att få betalt för resultat. Din lön baseras på hur bra det går för företaget, inte hur mycket tid du jobbar. Detta gör att du kan tjäna precis hur mycket som helst, tiden är inte längre ett hinder. Fler tips på hur du kan komma igång och starta eget hittar du hos Entreprenören.

17) Skaffa dig en överblick:

Innan du kan börja göra en förändring måste du först se hur du har det just nu. Räkna ihop alla dina tillgångar och jämför detta med ditt mål. Hur ser det ut med lån och krediter? När du har en bra överblick kommer du enklare kunna se vad du måste förändra för att nå ditt mål.

18) Förlita dig inte på andra:

Nästan alla förlitar sig på någon annan för att tjäna sina pengar. Problemet med detta system är att du inte har någon kontroll. Din arbetsgivare kontrollerar din lön och detta gör att du lever i en väldigt osäker situation. Bara genom att själv kontrollera din lön kan du vara helt säker på att ha en inkomst varje månad och uppnå ekonomisk framgång.

19) Vila:

 

I början har man alltid mängder med motivation, man vill komma igång direkt och bli klar så fort som möjligt. Detta leder ofta till utbrändhet och att man helt överger projektet långt innan det blivit klart. Se därför till att vila med jämna mellanrum. Du måste ha energi genom hela arbetet, inte bara i början.

20) Strunta i alla andra:

Det är lätt att jämföra sig själv med andra och ibland kan det fungera som motivation för att arbeta hårdare. I andra fall leder det bara till uppgivenhet, du ser hur bra alla andra har det och tror inte att du själv kan klara det. Ignorera alla andra och se bara till dig själv och din framgång. Ekonomisk framgång betyder inte samma sak för dig som för alla andra, därför blir det ingen bra jämförelse ändå.

21) Lita på dig själv:

Bara du vet vad som passar just dig bäst. Internet kan i många fall vara en guide men i slutändan är det du som måste bestämma. Om något inte känns rätt, låt bli. Din magkänsla kommer i de allra flesta fall att visa dig rätt väg, även när det kommer till ekonomisk framgång.

22) Skaffa en buffert:

Ibland händer något som du inte kunde ha förutsett. Då är det en väldigt bra idé att ha en buffert som du kan ta av, alltså en summa pengar du kan använda i nödfall. Detta kommer låta dig klara av nödsituationen utan att ta av dina investeringar. En buffert är också en extra säkerhet som låter dig ta mer risker. I värsta fall har du alltid pengar nog att klara dig tills du är tillbaka på fötterna.

23) Sprid ut riskerna:

Det är dumt att lägga alla äggen i samma korg, lika dumt är det att investera alla dina pengar på samma ställe. Sprid ut dina investeringar och sprid därmed ut riskerna. Även om en fond eller aktie går dåligt har du fem andra som går bra vilket gör att din väg mot ekonomisk framgång inte störs.

24) Sakta men säkert:

Den långa vägen är ofta den säkraste vägen och detta stämmer verkligen när det kommer till ekonomisk framgång. Du har hela livet på dig, det är inte bråttom. Gör säkra investeringar som kommer att löna sig på lång sikt istället för osäkra som kanske lönar sig på kortare sikt. Du minskar riskerna vilket ökar chansen att du en dag kommer att nå fram, oavsett när denna dag infaller.

25) Skapa din egen lycka:

Ingen kommer att gå vägen åt dig. Den enda som kan se till att du lyckas är just du. Du skapar din egen lycka eftersom ingen annan gör det åt dig. ”Gud hjälper den som hjälper sig själv”, lyder uttrycket och det stämmer verkligen. Du måste hjälpa dig själv att nå ekonomisk. Annars kommer du aldrig att lyckas.

26) Starta:

Det här tipset kan verka uppenbart men det är faktiskt något som många förbiser. Du kan planera hur mycket du vill men du kommer aldrig att komma fram om du inte sätter igång. Starta därför idag. Du behöver inte göra mycket, sätt över något på ett sparkonto. Då är du åtminstone igång och det andra steget är alltid lättare än det första.

27) Glöm inte bort grunderna:

Allt det här med investeringar och skatter låter väldigt bra men när du ska nå ekonomisk framgång får du inte glömma grunderna. Det hela går ut på att spendera mindre och spara mer. Svårare än så är det faktiskt inte. Om du bara kan fokusera på en sak är det därför detta du ska lägga din energi på. Spendera mindre och spara mer.

28) Omringa dig själv av likasinnade:

Det finns en anledning till att rika har rika vänner och fattiga har fattiga vänner. Vi människor gillar att dela in oss i grupper. Om du vill nå ekonomisk framgång måste du omringa dig av människor som redan har lyckats eller som håller på att lyckas. Bara genom att bli vän med dessa människor kommer du ha kommit en bra bit på väg.

29) Slösa inte tid på att klaga:

Att klaga kommer inte att göra något bättre, så enkelt är det. Istället för att slösa tid på att klaga, lös problemet. Klaga inte på skatterna, lista ut hur du ska kunna göra skatteavdrag. Klaga inte på din lön, lista ut hur du ska höja den. Denna inställning kommer att ta dig långt i livet.

30) Sist men inte minst: Hjälp andra

Det bästa sättet att själv lära sig något är att lära någon annan. Du får en djupare förståelse och tränar själv medans du lär ut. Dessutom kommer personen du hjälper idag kanske kunna hjälpa dig imorgon. Tillsammans kan ni nå längre än vad ni kan på egen hand. Ensam är inte stark. Det är kanske den viktigaste läxan att lära sig om man vill nå ekonomisk framgång.

Vi hoppas att ni har uppskattat dessa 30 olika tips om hur du ska nå ekonomisk framgång och vi hoppas att er resa startar redan idag. Bara genom att ta första steget kommer du en dag att nå målet.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Hur man hanterar ekonomisk förlust

Hur man hanterar ekonomisk förlust

Vad menas med ränta på bankkonto? +25 Viktiga frågor om bankkonton

Vad menas med ränta på bankkonto? +25 Viktiga frågor om bankkonton