Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson
Hur blir man mer ekonomisk? Oavsett vilken tid på året vi befinner oss i är det mycket som ska göras och hinnas med, inte minst inför årets stora helger. Detta i sin tur kan lätt leda till att vi känner både stress och oro, inte minst över hur pengarna ska räcka till.
Men det går faktiskt att göra något åt det, och därför har vi sammanställt en lista med 30 tips för att bli mer ekonomisk. Tips och råd som vem som helst kan följa.
Ta ett steg i taget
Rom byggdes dock inte på en dag, men vad betyder det egentligen? Jo, det är ungefär som med nyårslöften – man lovar stort och heligt utan att kunna hålla löftet i längden. Det innebär att det är bättre att börja i det lilla och ta det stegvis. Små förändringar kommer att göra stor skillnad i det långa loppet, eftersom det är lättare att hålla fast vid dem. Kort och gott – ta ett steg i taget.
Låt oss titta på listan med tips om hur du kan bli mer ekonomisk. Det är en lista som med all sannolikhet kommer att göra så att stressen minskar och som garanterat får plånboken att kännas lite tjockare.
30 tips för att bli mer ekonomisk – listan
30. Se över el- och vattenförbrukningen
Hur mycket vatten och el gör du/ni egentligen av med under en månad? Hur många ljuskällor finns det som inte har lågenergilampor och vad händer med allt vatten som spolas när du/ni duschar?
Samla upp dusch- och regnvatten och använd det till växter och blommor både inomhus och i trädgården och byt ut alla glödlampor till lågenergilampor. Tänk också på att släcka i de rum där ingen befinner sig.
29. Dra ner på dyra samtalskostnader
Har man släkt och vänner i utlandet är det lätt att pengarna drar iväg på dyra samtal. Det gäller även om du själv åker utomlands och ringer hem, vilket generellt sett är mer kostsamt än att ringa inom Sverige. Utlandssamtal omfattas dessutom sedan 2015 av 25% moms. Kolla upp kostnaderna och välj att skicka sms och e-post i de fall det går.
28. Se över eventuella prenumerationer
Tillhör man dem som tycker om korsord och sudoku kan det vara kul att prenumerera på tidningar som innehåller just det. Det är också lätt hänt att det slinker med en eller två extra tidningar eftersom det var ett bra erbjudande just då. Och visst är det både roligt och inspirerande att bläddra i dem, men befinner man sig i ett läge där man måste dra ner på kostnaderna bör man se över eventuella prenumerationer. Det finns ju mängder med inspiration att hämta på nätet numer!
27. Byt och/eller säg upp telefonabonnemang
Om man fortfarande har en fast telefon i hemmet är det absolut det första som bör tas upp till diskussion om man är flera i hushållet. Behövs det verkligen en fast telefon eller ringer man ändå mest ifrån mobilen?
När diskussionen ändå är igång – se över kostnaderna för de mobilabonnemang som finns i hushållet.Är man en familj går det kanske att teckna ett familjeavtal eller på annat sätt slå ihop abonnemangen för att få ner kostnaderna. Är man student eller pensionär går det att hitta särskilda abonnemang och rabatterade priser. Undersök, jämför och ställ krav.
26. Ansök om skattejämkning
Om man studerar och arbetar extra på lov och helger är detta är utmärkt alternativ. Skattejämkning innebär att man betalar mindre i skatt under en period, vilket i sin tur gör att man kan spara åtskilliga kronor under just den perioden. Pengar som kan läggas åt sidan för att bygga upp en buffert.
För att få lov att jämka finns det vissa lönetak och villkor som måste uppfyllas. Det finns också en särskild jämkning för skolungdomar.
25. Många bäckar små
Ett ordspråk som innebär att många små saker växer sig större om man samlar ihop dem och slutligen lägger dem i en gemensam pott. Det kräver dock både tålamod och ett rejält mått självrannsakan.
Börja med att göra en lista över alla småsaker du köpt under en dag; det kan vara allt från kaffe och bulle till godis, tuggummi, snus, cigaretter, glass och så vidare. Upprepa processen med listan varje dag i en vecka och lägg sedan ihop kostnaderna. Multiplicera summan med 4 så har du dina extra månadsutgifter svart på vitt.
24. Gör en veckomatsedel
Oavsett om man lever ensam eller inte är det en smart idé att göra en veckomatsedel som man sedan håller sig till under just den veckan. Vet man vad man ska äta är risken mindre att man handlar på sig onödiga saker, vilket gör att man med all säkerhet sparar några slantar varje vecka.
Vill man kan man ju självklart skriva matsedel för en månad i taget, men vet man med sig att det kanske blir svårare att hålla sig till den är det bättre att börja smått.
23. Laga mat och baka själv
Att laga egen mat och baka eget bröd kan säkert kännas jobbigt ibland, i synnerhet när man kommer hem efter en lång dag på jobbet eller skolan och bara vill kasta sig i soffan. Planera därför in en dag i veckan då du gör dina matinköp och vig åtminstone halva söndagen åt att laga mat och baka sådant som går att frysa in. På så vis finns det alltid färdig mat i frysen och det underlättar både för vardagen och plånboken!
22. Bygg upp ett förråd med basvaror
Vad menas egentligen med basvaror? Det kan säkert se lite olika ut beroende på vilken sorts kost man föredrar, men generellt sett menar man produkter som mjöl, socker, havregryn, ris, pasta, bröd, konserver och så vidare när man pratar om basvaror.
Att alltid ha ett litet förråd med basvaror gör att man underlättar matlagningen och bakningen, vilket gör att man slipper springa ut och småhandla i tid och otid. Glöm inte att jämföra priser – de kan skilja sig åt ganska mycket!
21. Ta med lunchlåda
När man ändå är igång med matlagningen och/eller baket är det ganska enkelt att ta i lite extra. Laga enligt recept för flera personer så har du till minst en lunchlåda och en extra middag senare i veckan. Frys in allt som blir över och gör en pytt på alla sparade rester i slutet av veckan.
20. Samla poäng och rabattkuponger
Numer erbjuder i princip alla typer av butiker någon form av poängsystem som enkelt går att komma åt genom att teckna ett medlemskap. Medlemskapet kräver i princip ingenting av konsumenten (förutom själva inköpen) och är dessutom gratis. Bonuspoängen registreras när man handlar och blir så småningom till rabatterbjudanden – något som kan göra ganska mycket för plånboken på ett år.
19. Hyr ut en del av bostaden
Det här är kanske inget spartips för den riktigt trångbodda men för den som kanske har ett extrarum i källaren eller en liten stuga på tomten kan det här vara ett inkomstbringande alternativ.
Var noga med att kolla upp reglerna för uthyrning först och kolla alltid referenser på blivande hyresgäster. Det kan även vara en god idé att ta en kreditupplysning för att vara extra säker.
18. Se över dina betalrutiner
Precis som att företagare behöver ha fasta och smarta rutiner för att betala återkommande räkningar och dylikt kan du som privatperson skaffa dig bra rutiner och goda vanor för detta. Du kan till exempel anmäla autogirobetalning där det är möjligt, om inte annat erbjuder de flesta företag e-faktura.
Genom att sköta sina bankärenden via nätet kan man eliminera eventuella extraavgifter (som brukar refereras till som administrationskostnader i sammanhanget). Obs! Glöm inte bort att säga upp autogirobetalning för sådant du inte nyttjar längre, annars står det bara och tickar på!
17. Skaffa BankID
Om du inte redan har en elektronisk ID-handling är det hög tid att skaffa ett. Ett av de enklaste sätten är att skaffa ett så kallat BankID. Kontakta din bank och be dem hjälpa dig eller anslut själv direkt via bankens hemsida (det brukar finnas tydliga anvisningar och går på ett kick).
Med ett mobilt BankID behöver du bara tillgång till din mobiltelefon och en personlig kod för att snabbt identifiera dig på nätet och för använda en mängd olika praktiska onlinetjänster.
16. Beställ en betaldosa
Det går också bra att beställa en så kallad betaldosa, eller bankdosa, vilket är en annan typ av elektronisk identifiering. Detta kräver att du kontaktar banken som i sin tur skickar en dosa och ett kort tillsammans med en personlig kod. Dosan, kortet och koden behöver du sedan hålla reda på eftersom du behöver dem alla tre varje gång du genomför ett köp med hjälp av dosan.
15. Ladda ner praktiska appar
Det går att sköta det mesta på nätet numer och många företag har redan utvecklat både bra och säkra appar som underlättar vardagen för många människor. Det går till exempel att få tillgång till både saldo och kommande räkningar via Mobilbanken, och då allt fler företag ansluter sig till Swish går det dessutom att betala för såväl kläder som mat, vård, tandläkarbesök och bilbesiktning med hjälp av Swishappen. Allt som behövs är en smartphone.
14. Gå med i en grupp
Det finns mängder med grupper i sociala medier där man kan få tips och råd från andra personer i samma situation. Kolla upp vad som finns och vad som passar just dig och dina behov – det finns till exempel Facebook-grupper där medlemmarna delar med sig av olika spartips och annat praktiskt som rör privatekonomin.
13. Se över dina försäkringar
Gå igenom alla olika försäkringar och framförallt – jämför olika försäkringsbolag och deras villkor och premier för att hitta försäkringspremier som ger ett fullgott skydd till en rimlig peng. Detta är något som bör göras med ett par års mellanrum eftersom både premier och livssituationen ändras regelbundet.
Är man småbarnsförälder vill man med all sannolikhet hitta den bästa barnförsäkringen medan man som studerande vill ha den bästa studentförsäkringen. Det är också skillnad på att teckna försäkring när man bor i en hyresrätt kontra en friköpt villa, så läs på ordentligt och be gärna om hjälp.
12. Se över dina elavtal
Precis som med försäkringar, abonnemang och prenumerationer är detta något som bör ses över regelbundet. I vissa perioder har man kanske ett bundet elavtal eftersom det var det bästa just då, men det skadar aldrig att hålla lite koll på elpriserna och på olika erbjudanden som kan vara bra att ha i bakfickan när det är dags att skriva nytt avtal.
Obs! Jämför alltid priser och villkor innan du väljer nytt avtal, då både priser och villkor kan skilja ganska mycket mellan olika elbolag.
11. Sprid ut dina sparpengar
Förr i tiden var man, kanske både på gott och ont, trogen sin bank ända in i graven, men det ser lite annorlunda ut idag. Numer är det mer vedertaget och accepterat att sprida sina sparpengar i flera olika banker eller att ha dem knutna i någon annan form av betalkort. Det viktigaste är att det känns bra för en själv och att räntan är så pass bra att man kan tjäna en liten slant per år.
10. Förhandla med din bank
Det här är ett råd som främst gäller för den som har alla pengar samlade i en och samma bank (eller annan långivare), eftersom utgångsläget för förhandlingen generellt sett är bättre när man är så kallad helkund. Förhandla med banken om olika räntor, storleken på amorteringar och så vidare.
9. Amortera i lagom takt
Att det finns ett amorteringskrav innebär inte att man måste ligga och betala maxbeloppet hela tiden. För de allra flesta går privatekonomin upp och ned, vilket innebär att det i vissa perioder kan vara befogat att betala av lite extra på lånen, medan det i andra perioder är befogat att dra ner något på den summan.
Prata med banken och ta fram en plan som passar just dig och din befintliga situation, de är oftast lyhörda och det finns ju inga avtal som är huggna i sten.
8. Börja pensionsspara
För den som är ung kan pensionen kännas ljusår bort, men tumregeln för pensionssparande lyder ändå ju tidigare bättre. Det är aldrig fel att starta ett långsiktigt sparande och där kan banken hjälpa till med goda råd och tips.
Det vanligaste är dock att man öppnar ett så kallat ISK-konto som är ett fondsparande med bra spridning i fonder både i Sverige och utomlands. Återigen – ta hjälp av bankens rådgivare för att hitta rätt sparform för just dig och din plånbok.
7. Börja spara
Men jag sparar ju redan till pensionen, kanske du tänker nu. Jättebra säger vi, men det ena utesluter inte det andra! Pensionssparande bör dessutom vara av ett sådant slag att pengarna inte får lov att röras innan du nått just pensionsålder. Det bör vara ett långsiktigt sparande, gärna i form av både aktier och fonder av olika riskgrad.
Ett sparkonto kan för all del också vara för ett långsiktigt sparande, men framförallt vill vi lyfta fram att det går att öppna flera olika sparkonton. Fundera över vilket/vilka mål du har med ditt sparande och vad pengarna ska användas till. Du kan till exempel öppna ett sparkonto för nöjen, ett för nödläge och ytterligare ett för barn och/eller barnbarn.
6. Se över dina transportkostnader
Bilar, båtar, mopeder, motorcyklar – allt som går på två eller fyra hjul och har en motor slukar pengar, så enkelt är det. Men det går att lägga mer eller mindre pengar på både bränsle och underhåll om man lär sig använda fordonet på ett smart och effektivt sätt.
Ett exempel är att serva fordonet regelbundet för att kolla lufttryck, rostangrepp och övrigt slitage som kan kosta stora summor pengar om det inte hålls efter. Ett annat är att köra så bränslesnålt som möjligt och att planera sitt körande.
5. Dela på ett månadskort
Kanske går det att få ner kostnaderna för transporter ännu mer genom att faktiskt dela på månadskortet på tåget eller bussen? I de allra flesta kommuner är det fullt möjligt att köpa ett månadskort som man sedan delar med övriga familjemedlemmar (det går även att dela det med vänner, grannar och bekanta). Det är ett mycket smart och effektivt sätt att dra ner på hela familjens transportkostnader, som i annat fall kan bli ganska höga.
4. Sälj och köp på begagnatmarknaden
Rensa i garderoben, i källaren och på vinden och sälj dina gamla prylar på begagnatmarknaden. Det finns mängder med olika sajter där man kan skapa ett konto och få sina saker sålda. Självklart går det oftast också att köpa begagnat på samma sajter, och det går att göra ordentliga fynd!
Har man barn som fortfarande växer finns det åtskilliga hundralappar, ja till och med tusenlappar, att spara på att köpa saker som vinteroverall, kängor, regnkläder, skidutrustning, ridkläder, cykelhjälm, bilstol, skridskor, cykel och liknande på begagnatmarknaden.
Detta är exempel på några av de produkter som sällan är använda mer än ett par gånger, eftersom säljarna också har barn som växer.
3. Byt saker med vänner och grannar
Om man inte har lust eller möjlighet att sälja sina begagnade saker kan man alltid låta dem gå i arv eller byta ut dem mot andra saker man är i behov av just för tillfället. Har man som tidigare nämnts barn i växa-åldern slits vissa saker och ting minimalt, så varför inte samla ihop mammagruppen, grannarna eller kollegorna för en trevlig bytes-kväll?
Tips på saker som ofta håller sig i fint skick och med fördel kan bytas mellan varandra är bland annat böcker, cd-skivor, kokböcker, vinterkläder, pjäxor, skridskor, cyklar, fotbollsskor, dans- och gymnastikdräkter, sparkcyklar, studsmattor, ryggsäckar med mera.
2. Lägg upp en budget
Att lägga upp en egen budget, såväl kortsiktig som långsiktig, är ett smart och enkelt sätt att få en överblick över den egna ekonomin. Det finns till och med färdiga budgetmallar som bara är att ladda ner från nätet, så här finns egentligen inga ursäkter för att inte komma igång (för den som inte har tillgång till dator eller skrivare går det enkelt att göra en egen mall i ett vanligt kollegieblock utifrån mallen på datorn).
1. Prata med vänner och familj
Prata med nära och kära för att ta reda på hur de gör för att hålla koll på ekonomin. Be om konkreta spar- och investeringstips och skriv gärna listor över saker du själv prioriterar. Det kan göra det enklare för dig att välja bort saker när du väl har kommit så långt.
Tänk på att ta det i små steg och att börja med de stora utgifterna, det är oftast enklare i början. Kom ihåg att inte går att göra allt på en gång, utan ge det tid och försök se det som en långsiktig investering i dig själv. En investering du inte kommer att ångra.