July 22

En elev berättar – så blev jag en Algotrader med Samuelssons Rapport – Del 9

Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson

Jag skriver här om min erfarenhet och upplevelse av att ha genomgått Samuelsson Rapports Algotradingutbildning. (Professional)
Samma som med Swingtradingutbildning gick vi igenom strategierna som ingår i utbildningen. Jag fick förklarat lite idéer bakom strategierna, uppbyggnaden, vilka marknader som passade bäst för den enskilda strategin, om några indikatorer finns integrerade och varför.
Vilken metodik använder vi? Några exempel kan vara, trend following, gap trading, mean reversion, scalping. Är strategin av typen swing trading eller daytrading.  Vi diskuterade antal kontrakt som varje enskild strategi ska köpa vid signal och beslutade det utifrån att tillämpa någon av form av position sizing. Vinster/förluster, profit factor. Vi pratade om innebörden och betydelsen av att skapa sig en diversifierad portfölj med varierade strategier men även att inte välja marknader som inte är alltför korrelerade. Stop loss (och profit target) används men kanske inte alltid på det mest optimala sättet. Det finns väldigt många olika varianter av dessa, avgöra vad som är rätt kan vara svårt. Jag har dock förstått betydelsen av att optimera på rätt sätt och hur man testar för att maximera din avkastning. Samtidigt får inte risken uteslutas.
Utan rätt kunskap om risk management är lönsam trading omöjlig. En trader behöver förstå hur man hanterar risk, storlek på sina positioner, vara konsekvent och inte vara impulsiv, vilket kan vara svårt när känslorna gärna vill ta över. Ibland kan man läsa att reward/risk ratio är värdelöst vilket inte kunde vara längre från sanningen. Även om reward/risk ratio i sig själv inte har något värde, blir det snabbt ett av de mest kraftfulla verktygen när du använder den i kombination med andra metoder.
Algotrading portfolio Samuelssons Rapport
Ganska tidigt in i utbildning riktade vi fokus på strategiutveckling och kodning, vilket är en förutsättning för att kunna överleva som trader över tid. Edger kan avta eller kanske helt försvinna men detta är givetvis väldigt svårt att förutspå. En edge kan dock fungera under väldigt lång tid men för att säkerställa sin överlevnad som trader är det viktigt att konsekvent testa nya idéer som förhoppningsvis kan ge dig en edge.
Det råder hög konkurrens där ute och det förutsätter att du hela tiden ligger i framkant för att vara med i matchen. Du kan givetvis utesluta den delen och endast trada strategierna som ingår i utbildningen. Därtill kan du givetvis efterhand köpa fler strategier och bygga upp en diversifierad portfölj. Men jag tror det är viktigt med en målsättning att i någon form bli självständig och börja lära sig utveckla och koda. Att få coaching av en erfaren trader som Samuelsson är en otrolig möjlighet till att nå den målsättningen och det är det bästa beslutet jag har tagit sedan jag började med trading.
Nästa vecka ska jag berätta om när jag började simulera mina strategier…
Happy trading
Del 1
Del 2
Del 3
Del 4
Del 5
Del 6
Del 7
Del 8
Del 10

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Hur många håller på med algoritmisk trading?

Hur många håller på med algoritmisk trading?

6 månaders tradingutbildning – Algotrading (10 algostrategier)

6 månaders tradingutbildning – Algotrading (10 algostrategier)