Ett lån – bättre än många

Har du ett privatlån, en kreditkortsskuld och delbetalar inköp hos exempelvis Klarna? Samla ihop allt till ett lån och få betydligt bättre villkor. Här förklaras varför och fördelarna med samlingslån.

Av alla lån som tecknas via låneförmedlare är 24 % så kallade samlingslån. Det betyder att samlingslån är den enskilt största orsaken till att låna pengar via dessa jämförelsetjänster.

Att samla ihop alla sina lån och småkrediter i ett enda privatlån har en tydlig ekonomisk fördel. Många lyckas både få en lägre månadskostnad och lägre totalkostnad för lånet. Dessutom kan både amorteringstiden bli mer flexibel och kreditvärdigheten förbättras.

Så fungerar det

Samlingslån innebär att ett privatlån tecknas där summan används enbart för att lösa alla andra lån och krediter. Har du exempelvis en avbetalning på 25 000 kr, en kontokredit använd på 5 000 kr och en kreditkortsskuld på 20 000 kr är den totala skulden 50 000 kr.

Ett privatlån tecknas då på 50 000 kr. Sedan används lånet för att betala av de andra skulderna. Därmed har de ”samlats” i ett och samma lån. Ett lån med tydliga fördelar.

  1. Du kan få lägre ränta

Delbetalning kan vara smidigt – men är ofta dyrt. Ett exempel kan tas från Klarna som tar 19,90 % plus en aviavgift på 29 kr i månaden. Även kreditkort har relativt hög ränta med på mellan 10 och 20 %.

Hellre ett lån med ränta på 8 % än flera krediter med dubbelt så hög ränta…

Har du ingen betalningsanmärkning kan privatlån tecknas med en ränta på 5 – 10 %. Banken ser på en helhetsbild av din ekonomi och avgör räntan. Men det är alltid lättare att få lägre ränta på privatlån än andra låneformer. Hellre ett lån med ränta på 8 % än flera krediter med ränta på det dubbla.

Exempel:

I artikeln ”5 skäl att samla lånen” ges ett räkneexempel som visar hur mycket man kan spara. I exemplet samlas lån och krediter på totalt 200 000 kr. Från att tidigare haft en genomsnittlig ränta på 14% sänks räntan till 5 % via samlingslånet. Det skulle minska räntekostnaden med 1500 kr per månad! Under ett år är besparingen totalt 18 000 kr.

  1. Du slipper aviavgifterna

Med ett lån får du en enbart en avi per månad. Många banker tar dessutom inte ut någon aviavgift vid E-faktura eller autogiro. Jämför gärna mot företag som erbjuder delbetalning med en aviavgift varje månad. Med 29 kr per månad betalas 348 kr per år – bara i aviavgift.  

Ett lån - bättre än många

Ett lån – bättre än många

 

  1. Du kan påverka amorteringstiden lättare

Lån och krediter på lägre summor betalas oftast tillbaka inom 12 månader. Har du många småkrediter på totalt 50 000 kr kan kravet alltså vara att du ska betala tillbaka 50 000 kr inom ett år. Det innebär drygt 4 000 kr per månad.

Välj mellan 800 kr per månad i fem år, eller 4 000 kr i månaden i ett år

Men tecknas istället ett privatlån på 50 000 kr öppnas möjligheten för betydligt längre amorteringstid. Du kan ofta välja på upp till 10 år. Välj amorteringssjälv själv och påverka din månadskostnad. Du kan exempelvis välja mellan att betala 800 kr per månad i fem år eller 4 000 kr i månaden i ett år (ränta borträknad).

  1. Du kan få bättre kreditvärdighet

När du ska teckna ett lån, ansöka om delbetalning eller ett kreditkort kommer banken ta en kreditupplysning. På kreditupplysningen visas din kreditvärdighet via UC-Score (förutsatt att kreditupplysningen sker via UC).

En sak som påverkar din kreditvärdighet är antalet lån. Det kan alltså vara bättre att ha ett enda lån än många små. Med bättre kreditvärdighet över tid kan även räntan pressas över tid.

  1. Du får bättre koll på lånesituationen

Allt för många vet inte hur stora skulder de har. Orsaken är att det är många små krediter som utnyttjas samtidigt. Genom att samla dessa till ett enda lån har du en snabb och enkel överblick över lånesituationen. På varje faktura framgår din totala skuld.

Med samlingslån får du:

  • Lägre ränta – Lägre avgifter
  • Valbar månadskostnad
  • Bättre ekonomisk koll

Höj bolånet eller teckna ett privatlån. Vägen till bättre lånesituation är inte svårare än så.

Leave a Reply

Läs mer om Sveriges mest kompletta

Daytradingkurs!