March 3

Extra inkomst – 50 sätt att skaffa sig extra inkomster | Side Hustle

Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson

Artikelns Innehåll

50 sätt att skaffa sig extrainkomster – Side Hustle

 Skulle du vilja tjäna lite mer pengar och skaffa dig en extra inkomst? Alla har vi väl någon gång önskat att vi kunde köpa just den där telefonen eller den där nya jackan. Eller har du plötsligt fått en oväntad utgift? Bilen har gått sönder, varmvattenberedaren har gett upp eller någon stal din cykel? Då skulle man ju alltid kunna be om mer i lön. Tyvärr brukar det inte vara så lätt att få med chefen på noterna. En extra inkomst kan vara svaret på dina problem. Det finns många olika sätt att tjäna extra pengar och nya sätt tillkommer varje dag. Här presenteras  en lista med 50 olika sätt att skaffa sig en extra inkomst.

1) Investera i fonder eller aktier.

Ett sätt att skaffa sig extrainkomster utan att behöva arbeta för det är att investera lite pengar i bra aktier och bra fonder. När dessa ökar i värde tjänar du pengar, helt utan ansträngning. Vill du lära dig mer om detta så rekommenderar jag dessa texter och artiklar: utdelningsaktier, investmentbolag och preferensaktier.

2) Sälj av gamla prylar på blocket.

Det finns många köp och säljsajter på internet där du kan avyttra gamla prylar som du inte använder längre. En gammal mobil som bara samlar damm i en låda kan vara värd 1000kr. Det är ett enkelt sätt att skaffa sig en extra inkomst.

3) Bli frilansskribent.

Fiverr är bara en i mängden av sidor på internet som erbjuder frilansskribenter en möjlighet att komma i kontakt med potentiella kunder och få bra betalt för sina texter.

 

Relaterad Läsning;

Också på Samuelssons Rapport

4) Var din egen bank – Låna ut och tjäna pengar.

Min personliga favoriter idag för att investera i lån är Lendify. Dessa erbjuder privatpersoner att investera i lån. Dvs att man lånar ut pengar till låntagare på ett liknande sätt som banker gör. Detta görs via en teknik som kallas peer-to-peer.

5) Skaffa ett extra jobb.

Inom till exempel äldreomsorgen kan du jobba extra som timvikarie på kvällar och helger.  Även inom städbranschen är det lätt att hitta extra jobb och därmed få extrainkomster.

6) Betalda undersökningar.

Tjäna pengar på betalda undersökningar på nätet. Det är ett lätt sätt att tjäna pengar på. Företag lägger idag ut stora summor med pengar för att ta reda på vad konsumenter tycker och vill ha. Nu kan du själv vara med och tjäna pengar enkelt online på dessa betalda undersökningar. Du kan hitta betalda undersökningar här (också för svenskar). Även här har jag skrivit om betalda undersökningar. Det är enkelt att komma igång. Det är bara att följa det som står på sidan du kommer till.

7) Sälj varmkorv utanför krogen.

Kolla med polisen och kommunen om vilka regler som gäller i just din kommun. Tänd grillen 30 minuter innan stängning och sätt igång och grilla.

 

8) Svara på enkäter på nätet.

För varje enkät du svarar på får du några kronor. Inte så välbetalt men väldigt enkelt och inte särskilt ansträngande.  Prispanel.se är en sådan sida som erbjuder dig en möjlighet till en extra inkomst.

9) Bli hemsidetestare

Du får betalt för att gå in på olika hemsidor och se hur användarvänliga de är. Det enda du behöver är en dator med webkamera och en mikrofon (ett headset).

10) Bli tidningsförsäljare.

Du kan få extra inkomster genom att dela ut tidningar på helgerna, som Expressen eller Aftonbladet.
Om du gillade denna artikel så kanske du uppskattar även dessa: 

 

11) Hyr ut din bostad i sommar.

Bor du naturskönt eller har du en centralt belägen  lägenhet? Då kan du skaffa extrainkomster genom att hyra ut din bostad i sommar och tjäna tusenlappar på en vecka. Kolla på Air BnB t.ex.

12) Bil gyminstruktör.

Om du gillar att gå på olika pass på gymmet, varför inte bli ledare? Då får du betalt för att träna. Din träning blir en extra inkomst.

13) Erbjud läxhjälp.

Har du en fallenhet för något speciellt område som matematik eller historia? Erbjud dina tjänster som hjälplärare på kvällar och helger.

14) Bli Uber chaufför.

Om du går med i Uber bestämmer du själv när du vill ta en körning. De fungerar som en taxi, men du bestämmer själv när du arbetar.

15) Sälj bilder på nätet.

Via t.ex. Shutterstock kan du enkelt bygga upp en bildbank med bilder som andra betalar för att använda. Allt som krävs är en hyfsad kamera och lite fantasi.

16) Erbjud tjänster

Taskrunner är en svensk sida på nätet där folk annonserar efter olika mindre tjänster. Det kan vara att gå och handla, byta däck på bilen eller byta en glödlampa. Gå in och kolla om det finns något jobb där du bor.

17) Passa barn.

Barnvakt är alltid ett bra sätt att tjäna extra pengar. Eftersom det oftast blir arbete på kvällar och helger kan detta extraknäck lätt kombineras med ett ordinarie heltidsarbete.

18) Bli författare.

Numer behöver du inte ha ett bokförlag som ger ut din bok. Det kan du göra själv. Amazon låter dig ladda upp din bok (kort eller lång, fakta eller fiktion) i digitalform och varje gång någon laddar ner din bok får du betalt. När boken väl är klar är det ett väldigt enkelt och smärtfritt sätt att få en extra inkomst.

19) Vakta folks husdjur.

Om du inte gillar barn kan du vara husdjursvakt i stället. Många betalar gärna en slant för att någon annan ska passa deras katt/hund/undulat/kanin när de åker till fjällen eller på solsemester.

 

20) Få en extra inkomst genom att göra färdiga smörgåsar

Sälj färdiga smörgåsar till hungriga resenärer i morgontrafiken. En järnvägsstation eller i tunnelbanan är bra platser att stå på på.

21) Vill du ha extrainkomster och ha roligt samtidigt?

Statist.se är en svenska sajt som sammanför skådespelare och reklammakare.

22) Få en extra inkomst genom att äta på restaurang eller gå och shoppa.

Det finns sajter där du får betalt för att recensera olika butiker och restauranger och ge feedback på service, utbud m.m.

23) Skapa en blogg.

Gillar du att skriva så gör en blogg. Resor, mat och mode är heta ämnen just nu. När du börjar få lite följare kan du be företag att de ska sponsra en resa åt dig mot att du skriver om resan på din blogg. Du kan också få extra inkomster från reklam på din blogg.

24) Bli Youtuber.

Ett sätt att skaffa sig en extra inkomst är att lägga ut videos på Youtube. Är man bra på något kan man lägga ut en tutorial (en instruktionsvideo). Om tillräckligt många tittar på din video kan du lägga ut reklam i ditt klipp och få betalt.

25) Bor du nära ett universitet? Då kan du få en extra inkomst som tentavakt.

Man kan också vara vakt vid högskoleprovet som ges på många orter runt om i Sverige.

26) Fynda på secondhand.

Kan du lite om mode? Leta på secondhandbutiker och se om du inte kan hitta billiga kläder eller handväskor som du kan sälja betydligt dyrare på nätet. Förvandla ditt intresse till en extrainkomster.

27) En extra inkomst kan också vara en minskad utgift.

En extra inkomst kan också vara en minskad utgift så att du får mer pengar kvar av din lön. Ta med matlåda till jobbet. En utelunch kostar mellan 60-70 kr. En matlåda kostar runt 20kr.  Det blir en besparing på 1000kr på en månad.

28) Bli försökskanin.

Många läkemedelsföretag, psykologiforskare och medicinforskare behöver testpersoner. De betalar bra för att du ska ställa upp på olika tester.

29) Partyplanner.

Du kan hjälpa andra att sy ihop stora fester och evenemang.

30) Man kan få en extra inkomst genom att vara någons assistent.

Barnfamiljer som har svårt att få livspusslet att gå ihop kan betala en slant för att du ska hämta barnen på dagis eller skjutsa till hockeyträningen.

31) Plocka bär och svamp.

I Sverige är det gratis att plocka lingon ,blåbär, hallon och svamp. Det är bara att gå ut i skogen och hämta och sedan sälja vidare. Gillar du att jobba i köket kan du koka saft och sylt och sälja. Gratis råvaror= stor förtjänst. Ett säkert sätt till extrainkomster eftersom du har 0kr i utgifter.

32) Personlig tränare.

Om du gillar att träna kan du ta med dig någon annan när du ska ut och springa och ta betalt när du motionerar. Eller varför inte skapa en grupp där många springer tillsammans. Där jag bor kostar det 850kr att gå med i en sådan grupp och då får man springa med en “instruktör” 10 gånger.

33) Är du duktig på att baka eller laga mat?

Då kan du få en extra inkomst genom att lag mat åt andra. Ta reda på vilka regler som gäller och starta en cateringfirma. Eftersom du då är din egen arbetsgivare bestämmer du själv hur många uppdrag du hinner med.

34) IT support.

Är du redan familjens tekniska support? Då kan du erbjuda dina tjänster till fler och använda din kunskap till extra inkomster. Många betalar gärna för att få hjälp att installera en ny printer eller en router. För att inte tala om alla som behöver hjälp med sina TV apparater och digitalboxar.

35) Fotograf.

Är du duktig på att fotografera? Då kan du sälja dina tjänster som fotograf på bröllop och dop eller andra stora fester.

36) Dela ut reklam.

Svensk direktreklam erbjuder ett säkert sätt at få extra inkomster. Du får betalt för att dela ut reklam på helgerna. Det blir bra motion och lite extra pengar samtidigt.

37) Stagepool.se är en sida på nätet som erbjuder småjobb för den som vill skaffa sig extrainkomster.

Där kan man hitta jobb som dansare, statist eller något annat av alla de jobb som finns i film och nöjesbranschen.

38) Kan du programmera eller kan du något om webbdesign?

Många företagare kan inte så mycket om internet men inser att det är ett bra ställe att synas på. De betalar bra för att få hjälp med att skapa en hemsida, fixa till sin hemsida eller skapa en snygg logga.

39) Erbjud dina tjänster med att gå till återvinningscentralen.

Många har inte tid att gå till återvinningen med sina sorterade sopor. Ta med grannens sopor när du ändå ska iväg med dina egna och få en extra inkomst på köpet på köpet.

40) Klipp grannens gräsmatta.

Erbjud dig att hjälpa dina äldre medmänniskor med lättare trädgårdsarbete. Många äldre vill bo kvar i sina villor men orkar inte sköta tomten. Många betalar gärna en slant för att få hjälp med att rensa rabatter och klippa häcken.

 

41) Spela på nätcasino.

Det finns flera olika sidor på nätet som förklarar exakt hur du ska göra för att få ut pengar från casinobolagens bonusar utan att förlora något. I stora drag kan man säga att du ska registrera sig på två olika spelsidor och sätta in en summa (t.ex. 500kr) och få bonus på insatta pengar.
Säg att du får 1500kr att spela för. Spela då på samma match på båda sidorna men med olika utgång. På en sida spelar du på att Liverpool ska vinna och på den andra att Manchester ska vinna. Oavsett vad som händer vinner du på den ena sidan och kan plocka ut bonusen som sidan gav dig. Du förlorar 500 på en sida men vinner 1500 på den andra. Det är en extra inkomst på 500kr rakt ner i fickan.

42) Affiliate marknadsföring.

Det hela går ut på att de tillhandahåller annonser från olika företag som du placerar på din hemsida, din blogg eller ditt Facebookkonto. Varje gång någon klickar på annonsen får du betalt av företaget. Jag gillar Adrecord. De är hjälpsamma och ger en bra ersättning när man genererar trafik till deras kunder. Du har även möjlighet att bli en affiliate till Samuelssons Rapport. Läs mer om att bli en affiliate här.

43) Se över dina lån.

Har du lån kan du skaffa dig en extra inkomst genom att minska dina utgifter. Som ränteläget ser ut just nu och med den ökande konkurrensen från internetbanker är det superläge att förhandla om räntan på dina lån. Du kan tjäna flera tusen varje månad i minskade räntekostnader.

44) Starta en barngymnastikgrupp.

Hyr en gymnastiksal och starta en rörelsegrupp för barn. Bygg en hinderbana och sätt igång. Många föräldrar skulle gladeligen betala 600kr eller mer för en termin och du kan ha mellan 15 och 20 barn på en gång.

45) Erbjud barnpassning vid gymmet.

Om du bor nära ett badhus som har gym kan du skaffa en extra inkomst genom att erbjuda dig att passa barnen i barnbassängen medan föräldrarna tränar. Sätt upp lappar i gymmet vilka tider du finns på plats och kör dropp in. Du kan säkert ta 40 kr/barn. Kolla med badhuset hur många barn du får ha ansvar för.

46) Baka och sälj fikabröd.

Skaffa en liten portabel ugn. Gå till ett företag eller ett universitet. Hitta ett lämpligt eluttag. Ta med dig färdiga ogräddade bullar.  Skiva upp bullarna och grädda dem på plats. Doften kommer att locka kunder från alla håll.

47) Starta en webbsida.

I dag finns det så många bra verktyg på internet som låter dig göra en egen hemsida helt utan förkunskaper. Allt som krävs är grundläggande datorvana. På din hemsida skriver du om det som du tycker är roligt och viktigt. När folk börjar hitta till din hemsida kan du börja lägga ut länkar och reklam som du får betalt för. Då börjar din sida dra in extra inkomster åt dig utan att du behöver göra något själv.

48) Bli sperma/ägg donator.

Ett sätt att skaffa sig extrainkomster är att gå till en sperma/äggbank. På vårdguiden 1177 finns all information du behöver. De betalar några tusen för ägg och några hundra för spermier.

49) Gå en massagekurs eller bli yogainstruktör.

Då kan du erbjuda dina tjänster på kvällar och helger. Healing har också ökat mer och mer i popularitet och du kan ta upp till 600kr i timmen. Det finns gott om utbildningar inom t.ex. Reiki  man kan söka.

50) Panta burkar.

På stora festivaler eller vid olika folkfester (Valborg i Uppsala, Classic Car Week i Rättvik) brukar det finnas mängder med pantburkar och PET-flaskor slängda lite varstans. Du kan fylla en sopsäck på någon timme. Det blir ingen dålig timpenning.

51) (Bonus) Bli återförsäljare.

Det finns många företag som låter dig få en extra inkomst genom att sälja deras produkter och sedan få del av vinsten. Svensk kakservice och New Body är två exempel.

Den här listan över 50 sätt att skaffa sig en extra inkomst innehåller några tips som kräver en gedigen arbetsinsats från din sida och andra tips som inte är fysiskt ansträngande alls. Några sätt kräver ett litet startkapital och andra med andra sätt kan du starta med 0kr på ficka.
Det finns inget sätt att tjäna extra pengar helt utan arbetsinsats. Det finns inga genvägar. Däremot finns det många nya sätt att skaffa sig lite extrainkomster på internet. Nya sätt dyker upp dagligen. Har du en stund över i vardagen kan du med hjälp av dessa tips absolut använda den stunden till att skaffa dig lite extra inkomst.  Lycka till.

Denna text är skriven av en frilansskribent och kan innehålla faktafel.

52) (Bonus) Köp de bästa aktierna och den bästa aktieportföljen

Extra inkomst är alltid välkommet, och aktier är ett bra sätt att få den. Bästa aktierna för att öka sin inkomst är de som har en historia av att ge höga avkastningar, samt de som har låg risk. Det bästa sättet att välja rätt aktier är att bygga en aktieportfölj som ger ett balanserat risk-avkastning förhållande. Det kan innebära att inkludera aktier som representerar olika branscher, sektorer och geografiska områden. Genom att ta hänsyn till risk, avkastning och dividendavkastning kan man skapa en aktieportfölj som ger en långsiktig, stabil avkastning.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Hur man hanterar ekonomisk förlust

Hur man hanterar ekonomisk förlust

Vad menas med ränta på bankkonto? +25 Viktiga frågor om bankkonton

Vad menas med ränta på bankkonto? +25 Viktiga frågor om bankkonton