January 16

FAQ Räntefonder – 19 vanliga frågor

Last Updated on 19 October, 2023 by Håkan Samuelsson

I denna FAQ Räntefonder har vi samlat de vanligaste frågorna kring denna typ av fonder.

FAQ Räntefonder  – 19 vanliga frågor

Kan jag ha räntefonder på ISK?

Ja, men i de flesta fall lönar det sig att ha räntefonder på ett aktie- och fondkonto. Om du tror att avkastningen blir mindre än cirka 1,5% ska du inte ha räntefonderna på ditt ISK.

Vilka räntefonder är bäst?

Välj en räntefond med låg förvaltningsavgift och där förvaltaren kan uppvisa god historik. Spiltan Räntefond Sverige är en sådan räntefond (kort). Bland de långa räntefonderna är AMF Räntefond Lång populär.

Varför sjunker räntefonder i värde?

Räntefonder sjunker i värde när marknadsräntan stiger. Det beror på att nyutgivna räntepapper i ett sådant läge ger bättre avkastning. De gamla räntefonderna med lägre avkastning måste då sjunka i värde för att vara lika attraktiva som de nya räntepapperna på marknaden.

Vad påverkar räntefonder?

Marknadsräntor, inflation, valutarörelser och kreditrisken påverkar priset.

När ska man köpa räntefonder?

Det är bra att investera i räntefonder som komplement till aktiefonder eller aktier i portföljen. Det dämpar fallet när börsen går dåligt. Det är särskilt bra att äga när konjunkturläget försämras.

Hur mycket räntefonder ska man ha?

Det finns inget universellt svar på frågan. Många har mellan 10 och 30 procent. Det är bra att öka andelen räntefonder i portföljen ju äldre du blir. En tumregel säger att du kan ha lika stor andel som din ålder. På senare tid har gränsen flyttats framåt och många använder åldern minus 10-20 procentenheter.

Hur många räntefonder?

Det finns ingen anledning att ha många. Köp gärna en korträntefond och en lång räntefond. Det räcker bra som riskspridning.

Är räntefonder säkra?

De flesta har en mycket låg risk. Det förutsätter att utgivaren är stat eller kommun i stabila länder som t.ex. Sverige. Räntefonder på utvecklingsmarknader och företagsobligationsfonder har en mycket större risk.

Finns det någon räntefond utan avgift?

Nej, de billigaste har en förvaltningsavgift på 0,10%.

Kan man förlora pengar på räntefonder?

Ja. I dagsläget då räntorna är låga är det många korta räntefonder som har negativ ränta. Både korta och långa räntefonder kan minska i värde när räntorna stiger, även om de återhämtar sig så småningom ifall räntan är tillräckligt hög. Om avkastningen på ditt räntebärande värdepapper är lägre än inflationen förlorar du också pengar.

Vad händer med räntefonder vid börskrasch?

Om börsen kraschar brukar räntefonder klara sig bra. Om centralbankerna sänker sina räntor för att ge bränsle åt ekonomin påverkar det särskilt de långa räntefonderna positivt i det korta loppet. Däremot kan räntefonder med företagsobligationer, speciellt sådana av typen high yield, drabbas hårt om börsen kraschar.

Är det bra med räntefonder i utländsk valuta?

Det finns i varje fall två tänkbara skäl att köpa räntefonder i utländsk valuta. Det ena är att det ger möjlighet till riskspridning till andra marknader än Sverige. Det andra skälet kan vara om du vill använda räntebärande värdepapper för att spekulera i valutor. Stärks den utländska valutan mot den svenska kronan ökar även värdet på din räntefond i motsvarande grad.

Finns det någon varning för räntefonder?

Dagens Industri varnade för ett tag sedan för räntefonder. Man menade att avgifterna äter upp nästan hela avkastningen på grund av lågränteklimatet. Dessutom har många räntefonder valt att ta in räntepapper från företag, något som innebär en högre risk.

Är räntefonder bra eller dåligt?

Räntefonder kan vara bra för att diversifiera dina aktieinnehav med och för att sänka risken i din portfölj – oavsett ränteläge. Räntefonder kan också vara bra när sparhorisonten är kort, men då kan ibland ett vanlig bankkonto vara smidigare. När räntorna sjunker är räntefonder bra för då stiger de i värde. När räntorna är höga kan räntefonder ibland vara ett alternativ till aktier eftersom de då kan ge en bättre riskjusterad avkastning.

Vad är räntefonder?

Räntefonder är fonder som köper räntebärande papper. De kan köpas av exempelvis stat, landsting, kommun eller av företag. Hur lång den så kallade durationen (löptiden) är avgör om det är en kort eller långräntefond.

Ska man köpa långräntefond eller korträntefond?

Köp kort räntefond om du behöver pengarna inom ett år eller om det finns risk för att räntorna stiger kraftigt på kort sikt. Köp lång räntefond om du har en längre sparhorisont och speciellt om räntorna sjunker från en hög nivå.

Vad händer med en kort räntefond om räntan går upp?

Alla räntefonder påverkas av ränterörelser, men de korta räntefonderna påverkas inte alls lika mycket som de långa. Ofta märks det knappt i värdet på en kort räntefond ifall räntan går upp.

Ska jag välja räntefonder eller sparkonto?

När det är lågt ränteläge och du har kort sparhorisont kan det vara bättre att ha pengarna på sparkonto eftersom fondavgiften äter upp en stor del av (eller hela) avkastningen i en räntefond. Har du lite längre sparhorisont kan det löna sig att ha pengarna i en lång räntefond istället för på banken. Om du har mindre än 950 000 kronor täcks pengarna på ett sparkonto av den statliga insättningsgarantin. Har du mer pengar än så bör du öppna sparkonton i fler banker eller köpa räntefonder.

Statsskuldväxlar, vad är det?

Statsskuldväxlar ger ingen löpande ränta. Statsskuldväxel är ett löpande skuldebrev för att finansiera en stats statsskuld, och därför en form av statspapper.

Här kan du läsa mer om våra fondguider och artiklar samlade i vårt arkiv på ett ställe. 

 

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Kan man bli skyldig pengar på fonder?

Kan man bli skyldig pengar på fonder?

ETF, En Guide (Frågor och Svar om Börshandlade fonder)

ETF, En Guide (Frågor och Svar om Börshandlade fonder)