September 11

Företagslån: 5 tips när du ska låna pengar till företaget

Last Updated on 22 August, 2022 by Håkan Samuelsson

Företagslån är idag ett vanligt sätt att få finansiering till bolaget eller firman. Så hur går man tillväga för att få ett så bra företagslån som möjligt? Här får du tips om saker att tänka på.

Driver du ett företag och står inför en investering? Eller behöver du få verksamheten att gå runt? Att ta ett banklån är ett vanligt sätt att finansiera nya satsningar i bolaget eller firman. Ett företagslån öppnar upp möjligheter som till exempel:

  • Utbyggnad och expansion
  • Förvärv av annat bolag
  • Inköp av maskiner eller andra dyra tillgångar
  • Marknadsföringskampanjer
  • Förbättrad likviditet
  • Anställa

Jämför och hitta bästa företagslån

Med extra kapital är det möjligt att snabba på tillväxten i företaget och stärka varumärket. Det finns flera olika alternativ att välja mellan när du ska låna pengar till företaget. För att kostnadsfritt jämföra företagslån kan du gå in på https://creddo.com/se/. Där finns långivare och banker samlade och du kan göra en ansökan som inte är bindande, för att se vilken långivare som gynnar ditt företag mest.

Vem kan ansöka?

Du som driver aktiebolag, enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag kan ansöka om företagslån. Såväl nystartade som mer erfarna företag ansöker om lån för att kunna skala upp sin verksamhet.

Ansöka om att låna pengar till företaget

Innan du ansöker om lån är det viktigt att fastställa vad företaget ska använda kapitalet till. Ska ni förvärva nya kunder genom marknadsföring, köpa in varor, betala av andra skulder, eller helt enkelt få verksamheten att gå runt?

Företagslån med betalningsanmärkning

Det går att bli beviljad lån trots betalningsanmärkning sedan tidigare hos Kronofogden. Ökad konkurrens på lånemarknaden gör att allt fler långivare erbjuder lösningar. Dessutom kan det röra sig om gamla skulder som företaget inte längre har problem med. Det är dock viktigt att tänka igenom beslutet, så du vet att företaget har råd att betala ränta och amortera på lånet.

Vad kräver banken av företag?

Långivaren ställer vissa krav som företaget måste uppfylla för att kunna få låna pengar. Det här tittar banken på när du ansöker om företagslån:

  • Företaget behöver visa upp en detaljerad affärsplan och budget så att banken kan avgöra hur stor risk lånet innebär.
  • Vid större lån behöver banken någon form av säkerhet, som borgen eller inteckning i fast egendom.
  • Låntagarens privatekonomi, övriga ägare av företaget, revisor eller ekonomihjälp, erfarenhet och referenser påverkar också lånet.

Det är vanligt med ett omsättningskrav, det vill säga att företaget ska omsätta en viss summa pengar varje månad eller år. Vissa banker kräver att verksamheten varit igång en viss tid eller att alla ägare är folkbokförda i Sverige.

Ränta på företagslån

Ett lån är ett avtal med banken som innebär att företaget förbinder sig att amortera

och betala ränta. Räntan kan vara rörlig eller fast, och varierar oftast beroende på marknadsräntan, alltså reporäntan, riskvärderingen, och säkerheten. På Riksbank.se finns aktuell information om reporäntan. Vissa långivare har dock en bestämd räntesats som gäller för alla företag.

Ett stabilt företag med bra lönsamhet har större chans att få låg ränta på lånet. Men även företag med mindre lönsamhet kan trygga banken och sänka räntan med hjälp av säkerhet, som ett varulager eller en fastighet.

Related Posts

Hur man tjänar pengar på nätet år 2023

Hur man tjänar pengar på nätet år 2023

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

VM 2022: Viktiga händelser under mästerskapet

VM 2022: Viktiga händelser under mästerskapet