Förmånligaste kreditkortet

Det finns mängder med kreditkort att välja bland så hur hittar man egentligen det förmånligaste kreditkortet? För att veta vilket som är det förmånligaste kreditkortet måste du först avgöra vad som är viktigt för dig. Vill du ha den minsta årsavgiften, den lägsta räntan eller förmånliga bonusar och erbjudanden?

 


Börja med dig själv

Det finns en stor mängd kreditkort på marknaden och de skiljer sig åt ganska mycket. Därför går det inte att bara jämföra korten rakt av utan att först bestämma vad som är viktigast för dig.

Förmånligaste kreditkortet

Förmånligaste kreditkortet

Förmånligaste kreditkortet för bonusar

Det blir allt vanligare att man väljer ett kort efter de bonusar som man kan få. Nästan alla kort erbjuder någon form av bonussystem eftersom kreditkortsbolagen vet att vi konsumenter efterfrågar det. Bonussystemen fungerar som så att du får poäng varje gång du betalar med kortet. Ibland får du mer poäng om du handlar i vissa butiker eller kedjor. Matkedjorna har till exempel egna kort. Med dessa får du extra poäng när du handlar i deras affärer. Ett annat exempel är mackarnas kort med vilka du får rabatt på bränsle. Syftet med bonussystemen är givetvis att få dig att handla i vissa affärer. Det förmånligaste kreditkortet är kanske det som ger dig högst bonusar där du ändå handlar.

Kreditkort för resor

Det är en trygghet att ha med sig ett extra kort på resan. Det har många kreditkortsbolag tagit fasta på och erbjuder därför kort för dig som reser mycket. Resekort erbjuder ofta lägre eller ingen uttagsavgift i bankomater utomlands. Växlingsavgiften för köp i utländsk valuta är lägre eller så har den tagits bort helt och hållet. Det förmånligaste kreditkortet för resan kan också ha en extra bra reseförsäkring om kortet används för att betala resan.

Om du vill låna pengar

Vissa skaffar sig ett kort just för att få tillgång till krediten. Räntan varierar kraftigt mellan olika kreditkort. I de flesta fall lönar det sig att ta ett privatlån istället för att låna med kortet. Samtidigt är kreditkortet många gånger smidigare än ett privatlån. Det finns också kort med relativt låg ränta. Det förmånligaste kreditkortet när det gäller räntan är inte dyrare än cirka 5 procent i ränta per år! Det är faktiskt bättre än många privatlån. Haken är att sådana kort kräver att du har en hög lön och dessutom är årsavgiften istället högre.

Kreditkort som en buffert

Det är bra att ha en sparbuffert som kan täcka oförutsedda utgifter. Ett kreditkort kan vara ett gott alternativ till en sparbuffert. Nackdelen är att du betalar ränta när du använder krediten. Samtidigt finns det alltid en räntefri period vilket gör att du kan låna gratis till oförutsedda utgifter om du har möjlighet att betala tillbaks krediten ganska snabbt. Det förmånligaste kreditkortet att ha som buffert är ett kort som har låg eller ingen årsavgift.

Så jämför du

När du har avgjort vilken typ av kreditkort du behöver kan du börja jämföra. De viktigaste sakerna att jämföra är:

  • Ränta: Nästan alla kreditkort har en årsränta på mellan 10 och 20 procent.
  • Årsavgift: Det finns gratis kort som inte kostar något i årsavgift. Det är inte ovanligt att årsavgiften annars ligger på upp till runt 300 kronor om året. Det finns även dyrare kreditkort.
  • Räntefri period: Vanligtvis kan du använda krediten i 45-60 dagar utan att betala ränta.
  • Aviavgift: När du utnyttjar krediten får du en faktura varje månad. De flesta kort tar ut en avgift för pappersfaktura. Vissa bolag tar även ut en avgift för elektronisk faktura.
  • Valutaväxlingspåslag: När du handlar i andra valutor än kronor får du som regel betala en procentsats i valutaväxlingspåslag.
  • Bonusar: Flygresor, rabatter i matbutiker, bensin och upplevelser. Det är bara några av exemplen på bonusar och förmåner som korten erbjuder.
  • Försäkringar: De flesta kort har en kompletterande reseförsäkring. Vissa kort har även andra typer av försäkringar, till exempel elektronikförsäkring.

Sammanfattning

Hitta det förmånligaste kreditkortet genom att utgå från dina behov. Vilket som är det förmånligaste kreditkortet beror på om du ska använda det till resa, shopping eller som en extra trygghet.