April 4

Vad är en förvaltningsavgift?

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Om du är intresserad av att investera i och hitta enligt mig bästa fonder har begreppet ”förvaltningsavgift” säkert förekommit många gånger. Idag ska vi titta närmare på detta begrepp och försöka förklara vad det faktiskt är för något. När du ska investera är det viktig att du har all information och det är därför vi finns här för dig.

En avgift för förvaltning av fonden:

Det går faktiskt att förstå vad det är med hjälp av namnet. En förvaltningsavgift är en avgift som fondägaren tar ut för att förvalta fonden. Det är nämligen en person vars jobb är att investera i fondens olika aktier. Detta tar tid och förvaltaren får därför betalt via förvaltningsavgiften. Det finns även många andra kostnader som täcks av förvaltningsavgiften. Det kan till exempel vara att skicka ut information till fondägaren och alla andra kostnaderna som förvaltningsföretaget har. Det kan verka tråkigt att behöva betala en avgift för att ha en fond men det går faktiskt att undvika.

Passiva fonder:

Helt gratis blir det tyvärr inte men avgiften blir mycket lägre. Räkna med en avgift på ca 0,4%. De fonder som är passivt förvaltade kallas för indexfonder. Istället för att en förvaltare ska spendera tid med att hitta och köpa aktier köper han/hon bara de aktier som ingår i indexet. Ett vanligt index är till exempel stockholmsbörsen. Avgiften blir mycket lägre men samtidigt blir det svårare att tjäna pengar med fonden eftersom den alltid följer ett index. Generellt brukar man säga att indexfonder är ett enkelt sparande eftersom det är så lite att hålla koll på.

Hur beräknas förvaltningsavgiften?

Förvaltningsavgiften anges alltid som en procentsats. Procentsatsen gäller för hela året men man tar 1/365 av förvaltningsavgiften varje dag. Varje dag betalas därför en liten summa till förvaltaren av fonden. Hur mycket som ska betalas bestäms av fondens nuvarande värde. Förvaltningsavgiften dras varje dag innan fondens värde har uppdaterats. En vanlig förvaltningsavgift är till exempel 1,2%
Till exempel: Du har ett sparande i en fond som just idag är värt 10 000 kronor. Förvaltningsavgiften är 1,2% utslaget på hela året. 10 000 X 0,012 = 120. Varje dag dras 1/365 av förvaltningsavgiften. 120/365 ≈ 0.39 kronor. Idag betalar du alltså 39 ören i förvaltningsavgift.

Bör du betala?

Är det smartast att välja en aktivt förvaltad fond eller en passiv indexfond? Det är en väldigt bra fråga men det finns inget enkelt svar. En aktivt förvaltad fond försöker alltid att vara bättre än index. Lyckas den tjänar du mer på den fonden än om du haft en indexfond. Om den däremot misslyckas hade du tjänat mer på att ha en indexfond. När du väljer fonden får du helt enkelt titta på tidigare avkastning och försöka avgöra om förvaltaren är duktig på sitt jobb eller inte. I de allra flesta fall är det dock värt att betala förvaltningsavgiften. Det är sällan en aktivt förvaltad fond misslyckas totalt.
Vi hoppas att ni nu har en bättre förståelse för förvaltningsavgiften och varför den faktiskt är nödvändig. Lycka till med dina framtida investeringar!

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Assuradör, vad är det? – förklaring och definition av assuradörer

Assuradör, vad är det? – förklaring och definition av assuradörer

Övertrassering, vad är det? – Förklaring och definition av övertrasseringar

Övertrassering, vad är det? – Förklaring och definition av övertrasseringar