Last Updated on 8 september, 2021 by Håkan Samuelsson

Vi läser mycket om blankningens offer och negativa påverkan på aktiekurser och företag. Är det någon som tänkt på att det som Carl Eric Stålberg, ordförande för Swedbank, faktiskt också gör när han talar om att förbjuda blankning? Det han gör är att skydda sin och sina kollegors aktieportföljer mot nedgång. Hur många aktier äger han? Hur mycket har hans portfölj gått ner? Har han belånat sig? Har dem haft några optionsprogram som blir värdelösa? Det kan finnas många anledningar till att han inte vill att aktien skall gå ner.

Om inte Swedbank haft det så har säkert andra finansföretag som befinner sig i krisen det. Det var ingen som talade om att man skulle förbjuda köp av aktier när allting var övervärderat och vi hade en bubbla åt andra hållet. Då skördades det med glädje och det var inte tal om att att samhället skulle in och reglera deras aktieuppgångar och framförallt inte att man skulle dela med sig till samhället.

Jag är för marknadsekonomi och jag tycker faktiskt att Swedbanks värdering skall ske av marknaden och inget annat. Är aktien värdelös så låt marknaden visa det. Finns det värde i den så kommer investerare såsom Warren Buffet med sin ”valueinvesting” köpa aktien.

Skall vi som invånare hjälpa till så skall det ske till ett pris för Swedbanks ägare och ledning. Titta på Warren Buffets ”deal” med Goldman Sachs, varför kan inte vi invånare göra en sådan affär? (Läs också här.)

Det är dom som ställt till det och låt dom ta sitt ansvar. Långsiktigt så kommer det att gynna vår befolkning då dåliga banker som tagit dumma beslut kommer att försvinna och de bra kommer att vara kvar.

Varför skall vi förbjuda blankning och gynna Swedbanks aktieägare och ledning? Jag vet att mitt inlägg är enspårigt och saknar en del objektivitet och det är medvetet. Låt oss tala om båda sidorna på myntet nästa gång och inte bara om blankningens negativa effekter? Det finns bra saker med blankning också.
Swedbank vädjar: ”Förbjud blankning”
Swedbank vill förbjuda blankning
Inget förbud mot blankning
Swedbanks ordförande talar ut om krisen
Ett tidigare inlägg på min blogg om detta

Följ Oss På Twitter