Hur jämför man elpriser?

Många svenskar betalar för mycket för sin el – helt i onödan. Vi har en fri elmarknad i Sverige och det finns gott om prisjämförelser. Men hur jämför man elpriser egentligen? Så här gör du: Välj avtalstid, ange ditt postnummer, välj rörligt eller fast pris för att hitta det billigaste elpriset. Kom sedan ihåg att jämföra elpriset ofta!

Det lönar sig att jämföra elpriser

Elmarknaden i Sverige har varit konkurrensutsatt sedan 1990-talet då vi fick en gemensam elmarknad tillsammans med Finland, Norge och Danmark. Priserna sätts av marknaden. Närmare bestämt är det på elbörsen Nord Pool som aktörerna kommer överens om elpriset. Även om marknaden är nordisk kan du som slutkund bara välja mellan svenska bolag. Ändå finns det en hel del elleverantörer att välja bland och priserna varierar kraftigt.

 

Elpriset bygger på utbud och efterfrågan, det vill säga hur mycket el som produceras och hur mycket el som används. Flera olika faktorer påverkar denna balans, bland annat:

  • Mängden vatten i vattenkraftverkens reservoarer – lite vatten innebär stigande elpriser
  • Om alla reaktorerna i kärnkraftverken är igång eller om underhåll sker någonstans – elpriserna stiger om någon reaktor är avstängd
  • Bra väder minskar efterfrågan
  • Kyligt väder höjer efterfrågan
  • Bränslepriserna i världen påverkar elpriser
  • Valutakurserna påverkar elpriser

Hur jämför man elpriser? Steg för steg-guide

1. Fatta ett aktivt beslut

Först och främst bör du göra ett aktivt val. Om du har flyttat till en ny bostad kommer du bli tilldelad ett elhandelsföretag. Om du då inte fattar ett aktivt beslut får du betala så kallat tillsvidarepris. Det är ett slags rörligt pris som rör sig långsammare än ett regelrätt avtal med rörliga elpriser.

Andra namn för tillsvidarepris är anvisningspris, normalpris eller enkelpris. Om du inte fattar ett aktivt beslut kan det bli dyrt. Tillsvidarepriset kan nämligen vara uppåt 50 procent dyrare än rörliga elpriser med avtal. Trots att det är mycket dyrare är det många svenskar som – helt i onödan – betalar tillsvidarepris för sin el.

Hur jämför man elpriser

Hur jämför man elpriser

2. Ange hur du bor

Hur jämför man elpriser? Börja med att ange din postadress. Elpriserna varierar nämligen mellan olika orter. Sedan anger du om du bor i villa eller lägenhet.

3. Vill du ha miljömärkt el?

När du jämför elpriser får du ange om du vill ha miljömärkt el eller inte. Miljömärkt el kommer från förnybara energikällor. Hit hör vattenkraft, vindkraft och biokraft. Vanligtvis kostar miljömärkt el någon procent mer än el som inte är miljöcertifierad. Miljömärkningen har alltså som regel inte om någon större inverkan på elpriserna.

4. Ange din elförbrukning

För att få ett erbjudande där elpriserna är anpassade efter just dina behov behöver du ange din ungefärliga elförbrukning. Du hittar din elförbrukning på din senaste faktura från elbolaget.

5. Rörligt eller fast elpris?

Det är svårt att säga om det är bättre att välja ett fast eller ett rörligt elpris. Elpriset varierar under året och det är svårt att dra några slutsatser kring när det är bäst att binda elpriset. Vissa hävdar att det kan vara bra att binda elpriset på sommaren då priset är lågt. Andra hävdar att det är en myt.

Om du inte binder priset kan du dra nytta av eventuella sänkningar i elpriserna men kan också drabbas av oförutsedda höjningar. Om du har små marginaler i ekonomin kan det vara smart att ha ett fast elpris så att du lättare kan räkna på dina utgifter. Alternativt kan du välja ett mixavtal. Då är hälften av elpriset rörligt och hälften är fast.

Sammanfattning

Du kan tjäna mycket på att jämföra elpriser. Men hur jämför man elpriser? Ta en titt på en prisjämförelse. Ange var du bor, om du bor i villa eller lägenhet, om du vill ha miljömärkt el och hur mycket el du förbrukar på ett ungefär. Dessutom får du ange om du vill ha ett rörligt eller fast elpris. Sedan är det bara att jämföra och välja den billigaste elleverantören!