October 7

Hur många länder finns det i Sydamerika? | Sydamerika Länder

Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson

Hur många länder finns det i Sydamerika? Det finns 14 länder i Sydamerika beroende på hur man räknar.

För att ta reda på hur många länder som finns i världsdelen Sydamerika behöver vi först ta reda på lite fakta.

Som till exempel att sydamerikas länder utgör cirka 3,5% av jordens yta och att den totala folkmängden uppgår till omkring 415 miljoner invånare.
Det finns 12 stater där några av de största städerna heter São Paulo, Buenos Aires och Rio de Janeiro. Sydamerika är också en världsdel som gränsar mot Stilla havet i väst, Atlanten i öst, Antarktis i söder och Karibiska havet i norr.

Bilden nedan visar världsdelen Sydamerika. 

sydamerika länder

Foto: pixabay.com

 

Så här många länder finns det i Sydamerika – listan

Läs vidare för att få reda på hur många sydamerika änder det finns. Listan nedan presenterar världsdelens länder, inklusive huvudstäder och lite kort fakta.

Relaterade Inlägg på Samuelssons Rapport.
Läs gärna också våra inlägg om:
aktieportföljer
preferensaktier
swingtrading
daytrading
Fonder

Argentina

Huvudstad: Buenos Aires
Republiken Argentina är Sydamerikas näst största stat och består av 23 provinser och Buenos Aires som är en självständig stad. Argentina är den 4:e största spansktalande nationen i världen, näst efter Mexiko, Spanien och Colombia.

Bolivia

Huvudstad: Sucre
Mångnationella staten Bolivia gränsar till Argentina, Brasilien, Chile, Paraguay och Peru. Det kanske mest kända landmärket är Titicacasjön som gränsar mot Peru. Här är det utvinning av tenn och silver som dominerar landets ekonomi sedan århundraden tillbaka.

Brasilien

Huvudstad: Brasilia
Förbundsrepubliken Brasilien är världens femte största stat och Sydamerikas största stat, sett både till invånarantal och yta. Landet gränsar till alla övriga sydamerikanska länder, med undantag för Chile och Ecuador.

Bilden visar den kända statyn Cristo Redentor i Rio

länder i sydamerika

Foto: pixabay.com

Chile

Huvudstad: Santiago de Chile
Republiken Chile ligger i sydvästra Sydamerika, mellan bergskedjan Anderna och Stilla havet. Några av Stilla Havets ögrupper tillhör också landet, varav Påskön förmodligen är den mest kända.
För internationella resenärer är nog även det något bohemiska Valparaíso och den vackra badorten Viña del Mar kända destinationer.

Colombia

Huvudstad: Bogotá
Republiken Colombia ligger med gräns mot Brasilien, Ecuador, Panama, Peru och Venezuela. Colombias viktigaste exportvara är kaffe, men många arbetstillfällen genereras även av landets framställning av olja och guld.

Ecuador

Huvudstad: Quito
Republiken Ecuador ligger vid ekvatorn i nordvästra Sydamerika, med gräns mot Colombia och Peru. Ekonomin i Peru domineras av oljeindustrin, men man är också störst i världen på bananexport.

Guyana

Huvudstad: Georgetown
Kooperativa republiken Guyana ligger vid Atlanten med gräns mot Brasilien, Surinam och Venezuela. Här är det engelska som är det officiella språket och Guyana är känt för sina vackra vattenfall.

Paraguay

Huvudstad: Asunción
Republiken Paraguay gränsar till Argentina, Bolivia och Brasilien. Majoriteten av landets invånare bor i de södra delarna av landet, som delas av Paraguayfloden. Paraguay brottas med utbredd fattigdom och har lägst inkomster i hela Latinamerika.

Peru

Huvudstad: Lima
Republiken Peru ligger med närhet till Stilla havet med gräns mot bland annat Bolivia och Titicacasjön som är Amazonflodens källa. Peru är också känt för Machu Picchu och den mytomspunna Inkakulturen.

Bilden nedan visar området Machu Picchu. 

stater i sydamerika

Foto: pixabay.com

Surinam

Huvudstad: Paramaribo
Republiken Surinam ligger vid Atlanten och är Sydamerikas minsta självständiga stat. En stor del av Surinam består av tropisk regnskog och en mycket artrik och varierad fauna.

Uruguay

Huvudstad: Montevideo
Republiken Uruguay ligger också vid Atlanten, med gräns mot både Argentina och Brasilien. Här är det jordbruk som är den främsta näringen, och många bönder föder upp kor på egna gårdar ute på landsbygden.

Venezuela

Huvudstad: Caracas
Bolivianska republiken Venezuela ligger i norra Sydamerika och gränsar till Brasilien, Colombia och Guyana med kust mot Karibiska havet och Nordatlanten. Venezuela delar även sjögräns med Aruba, Trinidad och Tobago samt Curaçao.

Artiklar också på Samuelssons Rapport.
Missa inte artiklar vi gjort om:
utdelningsaktier
bra fonder
bra aktier
indexfonder
Aktier

Franska Guyana

Huvudstad: Cayenne
Franska Guyana är inte eget land utan är en del av Frankrike. Även om området ligger i Sydamerika så ingår det i Europeiska Unionen, eftersom det tillhör EU-landet Frankrike.

Falklandsöarna

Huvudstad: Stanley
Falklandsöarna, även kallade Malvinerna är en ögrupp och självstyrande brittiskt utomeuropeiskt territorium med drygt 3 200 invånare i sydvästra Atlanten. Huvudstad och största ort är Stanley.

Europas 20 största städer – Största städerna i Europa

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta