Hur mycket bolån kan jag få

När det är dags att köpa en bostad är det nästan underförstått att man måste ta ett bolån. Då undrar de flesta ”hur mycket bolån kan jag få?”. Svaret är att det beror på flera faktorer men att din årsinkomst är vägledande.


När det är dags att köpa en bostad är det nästan underförstått att man måste ta ett bolån. Då undrar de flesta ”hur mycket bolån kan jag få?”. Svaret är att det beror på flera faktorer men att din årsinkomst är vägledande.

Hur mycket kan jag låna? – Det beror på

Banken tittar på en mängd individuella faktorer innan den ger dig ett lånelöfte. Först och främst tittar banken på din årsinkomst. Anställningen behöver inte vara fast, även om det underlättar när du ansöker om bolån. Det går med andra ord att få bolån även om du är projektanställd eller vikarierar, men det kräver lite mer förberedelser från din sida.

Oavsett anställningsform är det din återbetalningsförmåga som banken är intresserad av. Alla lån innebär en viss risk för banken. Därför vill banken vara säker på att du kan betala tillbaks lånet på ett tryggt sätt innan den avgör hur mycket bolån du kan få.

”Hur mycket bolån kan jag få?

Som en tumregel kan du räkna med att du får låna cirka 5 gånger din årslön.”

Många banker brukar erbjuda sina kunder ett lån på upp till runt 5 gånger årslönen. Om du tjänar 360 000 kronor om året får du alltså låna 1,8 miljoner kronor. Det finns banker som erbjuder större lån men ingen bank ger dig ett större lån än 6,5 gånger din årsinkomst.

Andra faktorer som banken tittar på när den bedömer hur mycket bolån du kan få är hur mycket lån och krediter du har. Om du har få skulder, till exempel för kreditkort och privatlån, ökar dina chanser att få ett större bolån beviljat.

Vi har skapat en mall som du kan använda för att se hur mycket bolån du kan få:

Årslön 5x bolån (miljoner) 6x bolån (miljoner) 6,5x bolån (miljoner)
240 000 1,2 1,44 1,56
300 000 1,5 1,8 1,95
360 000 1,8 2,16 2,34
480 000 2,4 2,88 3,12
600 000 3 3,6 3,9

 

Kontantinsats behövs

Enligt lag får du inte låna mer än 85 procent av bostadens värde. Det innebär att du måste finansiera 15 procent av bostadens värde på annat sätt än genom bolån. Du kan höja dina chanser att få en låg ränta på lånet genom att lägga in en större kontantinsats. Återigen: banken belönar dig om lånet innebär en lägre risk för banken.

Ett bostadsköp är ingen liten investering och därför bör du börja planera i god tid. Det tar tid att spara ihop 15 procent av värdet på en bostad som kanske kostar flera miljoner. Många väljer därför att ta ett privatlån, eller blancolån som det också heter, för att täcka en del av kontantinsatsen. Om du väljer det alternativet är det viktigt att räkna noga på om du har råd att betala tillbaks bägge lånen när räntorna stiger.

Hur mycket bolån kan jag få?

Hur mycket bolån kan jag få?

Räntorna varierar

Innan du börjar räkna på “hur mycket bolån kan jag få?” kan det vara en bra idé att tänka på ”hur mycket bolån har jag råd med?”. Räntorna är för närvarande historiskt låga men det finns inget som säger att det kommer att vara låga för alltid. Innan du tar ett bolån bör du därför räkna på hur mycket det kommer att kosta om räntan stiger med si eller så mycket de kommande åren.

Alla banker presenterar listräntor för sina bolån. Genom att titta på listräntorna kan du lätt jämföra vad lånen kostar hos olika banker. Den faktiska ränta som du får betala är oftast lägre. Listräntan är nämligen den högsta bolåneräntan som banken erbjuder.

Räntorna presenteras med 3 månader, 1 års och 2 års bindningstid. Genom att binda lånet vet du exakt vad du får betala i ränta under bindningstiden. Å andra sidan blir det oftast dyrare i längden att binda bolånet.

Sammanfattning

Hur mycket bolån kan jag få? Det beror främst på din årsinkomst. Andra faktorer, som exempelvis hur mycket skulder du har, väger också in i bankens bedömning av hur mycket du får låna.